Глутамин - кралят на аминокиселините

Защо, въпреки аминокиселинните пакове, трябва да приемате още глутамин? Понеже рядко е достатъчен ...

от четиво за 3 минути

Глутаминът е най-разпространената аминокиселина в тялото и като такава, рядко е достатъчна. Огромният брой процеси, в които е ангажирана често изправя организма пред компромиси, от къде да вземе глутамин за един или друг метаболитен път.

Какво е глутамин?

L-глутаминът, или накратко - глутаминът, е неесенциална аминокиселина, тъй като се синтезира от различни органи на организма - волевите мускули, черния дроб и др. Той е аминокиселината, която се среща в най-голямо количество в плазмата на кръвта - 30-35% и съдържа около 20% водород в структурата си, което го прави основния преносител на водород за мускулните клетки.

Как се произвежда?

Обичайно глутамина се произвежда по биотехнологичен път чрез ферментация на подходяща хранителна среда от бактерии.

Какво е основното физиологично въздействие на глутамина?

Повишава секретирането на хормона на растежа и играе важна роля в белтъчния метаболизъм, заради което е всепризнат за добър суплемент от културистите. Когато се взема редовно, предпазва мускулите от травмиращо разкъсване. Редовното му приемане гарантира, че мускулната тъкан ще разполага с достатъчно количество за развитието си. В противен случай е възможен дефицит, тъй като останалите тъкани, нуждаещи се от глутамин, "посягат" на глутамина в мускулите.

Какви са оптималните дози?

Смята се, че оптималната доза глутамин е 0,2 грама на килограм тегло (напр. за 80-килограмов човек - 16 грама). Изследвано е, че дози до 0,3 грама на кг тегло са безвредни. Дори за краткосрочен прием са давани по 0,5 грама на кг тегло, без да са отчетени странични ефекти. Доза от 2 грама, взета половин час след тренировка предизвиква чувствително увеличение на хормона на растежа и малко по-слабо - на инсулина и тестостерона (наблюдавано 2 часа след приема). Доза от 4 грама предизвиква още по-голямо увеличение. Според някои изследвания хормонът на растежа може да се увеличи до 4 пъти при тази доза.

Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му?

Глутаминът няма странични ефекти, но ако се използват прекалено завишени дози, е възможна появата на стомашно разтройство. Ако това се случи, изчакайте докато отмине и след това приемайте по-малки дозички.

Защо и как да го приемаме?

Изследванията сочат, че след тежка тренировка нивото на глутамин в тялото спада до 50%. Затова най-добре е да се приема след тренировка. Тогава той спомага и за възстановяването на мускулния гликоген (като се превръща лесно в глюкоза, без да се повишава нивото на кръвната захар и на инсулина), засилва синтезата на белтъчини и увеличава нивата на някои важни хормони, предизвикващи мускулния растеж. За фитнес спортуващите най-добрият вариант е да се приема около 30 минути след тренировка.

Кои са препаратите, които са основен източник на глутамин?

Глутамин се съдържа в доста препарати, във вид на таблетки, в прахообразен или течен вид. Той има участие и в препаратите, които съдържат комбинация от аминокиселини, във всички протеинови концентрати, а може да бъде намерен и като отделен препарат. Глутамин се съдържа и в някои комплексни препарати, но е в по-ниско количество. Освен глутамин, те съдържат и други аминокиселини, Л-карнитин и креатин. Препаратите, съдържащи глутамин, са за орална употреба и се предлагат в прахообразен, течен вид или на таблетки.

Какви са допълнителните физиологични въздействия на глутамина?

В мозъка той е източник за изграждането на глутамат, като "обира" излишния амоняк. Глутаминът е и съставка на глутатиона - най-мощният антиоксидант в тялото ни.

По какъв начин глутаминът се усвоява от организма?

След поемането му през храносмилателната система, глутаминът много бързо се метаболизира до цитрулин, аргинин, глутамат и пролин. Кои са храните, които съдържат глутамин в най-голямо количество? Той се съдържа в богати на белтъчини хранителни продукти като бобовите растения, месото, рибата и млечните произведения.

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
10 апр 2007 13:28

защо глутамина тябва да се приема половин 4ас след трениравка,а не веднага?

Владимир Недков
2
10 апр 2007 14:24

Основната причина са високите нива на кортизол до 30 мин. след тренировка. При силовите тренировки срокът за редуциране нивата на кортизола е по-кратък (10-15 мин.), отколкото при продължителните сериозни кардио тренировки. Разбира се, обемът на тренироката е най-важен в случая и все пак защо? Ами причината е, че кортизолът отчасти блокира усвояването на вещества в храносмилателния тракт. Втората причина е, че глутаминовият глад се наблюдава най-интензивно в поста тренировъчен анаболен (да се разбира изграждащ) период, настъпващ 45 до 60 мин след сериозната работа. Моля да се вземе под внимание, че коментарът ми се отнася за самостоятелна редукция на кортизола, без форсиране с гликоза (под формата на захароза или декстроза), т.е. без инсулинова стимулация.

3
12 юни 2007 16:23

искам да питам как се пие глутамина с креатин и дали това е толкова добра комбинация колкото някои казват

4
25 яну 2008 21:55

Наистина ли глутамина няма ама абсолютно никакви вредни влияния щото чета тука че нали въздействал върху хормона на ръстежа пак тва да се влияе върху хормоните не е ли противопоказно ?

Не съм запознат.Така, че моля разяснете ми този въпрос.Ако го копувам искам да съм сигурен, че е 100% безвреден... защото и за креатина си мислих, че е безвреден, а ся като чета се оказва, че може да причини камани в бъбреците и рак което е много лошо.

Владимир Недков
5
26 яну 2008 21:00

Сега-засега няма причини за притеснение, глутаминът е една от най-добре проучените и най-дълго употребявани аминокиселини. Приятно пазаруване!

Viktor-88
6
12 юни 2008 08:00

“Смята се, че оптималната доза глутамин е 0,2 грама на килограм тегло (напр. за 80-килограмов човек - 16 грама).”

Добре де обяснете ми като на прост човек,че не ми стана много ясно!Аз съм 80 кг,значи тези 16 грама са една доза,тоест се приемат на веднъж???Или се разделят на по-малки количества???Стана ясно,че е добре да се приема 30 мин. след тренировка и че с 4 грама ,можело да се учеличи 4-пъти хормона на разтежа...Не сте уточнили точно,колко грама трябва да се взима след тренировка или поне на мен неми стана ясно...В дните когато не тренирам с храната ли да го приемам или не?Предполагам се пие с глюкоза,защото няма вкус и ще стане по приятен за приемане или не е добре да се смесва???

Моля ви, да ми разясните..Много ще съм ви Благодарен!!!

BlackStar
7
9 апр 2009 12:12

Искам да попитам че заравих като си го взех значи купих си L-glutamine на biotech и на опаковката пише 5гр преди и след тренировка,как да го взимам както е по горе описано или на самата опаковка 65кг съм значи трябва да зимам 0,2х65=13гр.  13гр половин час след тренировка или преди и след тренировка по 5 имам нужда от мнение :) мерси предварително

8
25 апр 2009 14:45

@BlackStar аз съм горе долу твоите кила и го пия по 6-7 грама 30мин преди и 6-7 грама след тренировка

9
an
4 авг 2009 05:38

т.е. когато не тренираш не го пиеш? :)

abracadabraabrac
10
11 сеп 2009 08:34

L-глутамина от каква възраст може да започне да се пие, питам може ли деца 12-13 г. да пият -естествено по-малки дози?

11
Кожодер
17 дек 2009 16:12

Аз изпитвам еуфория в леглото 30 мин след като го пия на гладно (5г  взимам, а съм 80кг), придружена със бърз сърцетуп. Какво да правя? Ще умра!

12
dis
17 дек 2009 21:12

Щом влияе на нивото на хормона на растежа, ще  окаже ли влияние и върху растежа на височина(в рамките на 3-4см)???

13
18 дек 2009 15:13

Кожодер:малко е странно че изпитваш “еуфория”.Не би трябвало да ти влияе по този начин.Взимаш ли нещо друго с глутамина?Най-добре се посъветвай с лекар.
Миро:Не съм чувал точно глетамина да влияе на растежа на височина.Това че увеличава нивото на ХР не означава,че влияе и на растежа на височина.А и по принцип глутамина не се взима за повишаване на ХР,повишаването ще е много малко.Ако пиеш само глутамин едвали ще усетиш,че си станал по-голям.

14
dis
18 дек 2009 23:28

Ясно ми е че не се взима заради повишаването на растежния хормон, но дали ще окаже и някакво леко влияние върху растежа на височина в по ранните години?

15
6 яну 2010 17:28

Добре, ако вземем наистина, че се взимат по 0,2 гр на килограм тегло, то това означава, че трябва да приемам 0,2 х 97 =19,4 или иначе казано, това са 19 хапа дневно. Та, питам аз това нормално ли е?

16
15 яну 2010 10:55

Задържа ли се вода от глутамина както при креатина?

17
Blago_zvqra
15 яну 2010 19:21

Зна4и мом4ета аз го пия така:
103 кила съм 5 грама преди тренировка 5 грама след тренировка и 5 грама преди лягане като преди лягане е доста важно да се пие за да спре катаболните процеси в организма.
В дните без тренировка се пие само 5 грама преди лягане. Аз съм много доволен от глутамина на Оптимум.

18
28 фев 2010 03:54

Само не ми е ясно, защо ако е безвреден, в магазините с претенции, т.е. със претенции, че предлагат само здравословна храна, отбелязват по етикетите, че продуктът е без глутамин... или може аз греша в превода  нещо, ще погледна утре пак, може и аз да греша наистина... защото за млякото изрично пишат, че на животните не са давани хормони за растеж и не са им давани антибиотици, определени естествено, както и кокошките, че не са гледани в кафези...а са “свободни” ... да се смееш ли, да плачеш ли...Дето един викаше, свободната кокошка  има място да се обърне, a другата не...

Калоян Янкулов
19
28 фев 2010 07:29

Тенис мамо, най-вероятно се бъркаш с глутен, а не глутамин :), към който (глутенът) някои хора имат развита непоносимост/алергия. http://en.wikipedia.org/wiki/Gluten

20
Kostadin
21 март 2010 18:00

Да попитам как се приема съжалявам за тъпия въпрос,но ако може малко по подробно да обясните :).Благодаря предварително.

21
Потребител
2 окт 2010 07:47

Аз съм на 15 момиче има ли смисъл да вземам глутамин за да порасна на височина?

Владимир Недков
22
2 окт 2010 08:24

Преди всичко трябва да сте сигурна, че в храната Ви се съдържат достатъчно калории от белтъци, мазнини и въглехидрати. След това идва реда на системният спорт и тогава, подсигуряването с витамини и глутамин.

23
2 окт 2010 08:35

Няма да пораснеш на височина. Глутаминът е за мускули.

Владимир Недков
24
2 окт 2010 08:55

Не е само за мускули, прочетете внимателно статията.

25
4 яну 2011 15:18

Само един въпрос, 64кг. 183см. съм, искам да кача малко маса добре ли е комбинацията от glutamine + creatin, като отделни добавки, не сачетани в една приемани заедно. Поздрави!

Владимир Недков
26
4 яну 2011 16:47

Да, добра е.

27
Лупе
4 яну 2011 22:10

Здравейте!Аз съм момиче и искам да папитам мога ли да вземам глутамин, за да порастна на височина и ще ми навреди ли!

Владимир Недков
28
4 яну 2011 22:40

Можете, няма да Ви навреди, но най-добре консултирайте приемът му с личният си педиатър/общопрактикуващ лекар.

29
Лупе
4 яну 2011 23:34

Много Ви благодаря!

Ivan Vasilev
30
9 яну 2011 16:32

Креатина товари бъбреците.Препоръчват да се приемат доста обилни количества вода ужким, за да нямало проблеми.Лично аз обаче съм пробвал комбинацията креатин + глутамин и видях зор с десния си бъбрек, макар че приемах солидни литри H2O…
Това го написах за тези, които искат да пробват подобна комбинация.Знам и че не при всеки се появяват подобни проблеми, но е много желателно да се внимава с креатина.
За това, поне мой съвет е взимайте си просто глутамин без креатин.И без тва тоя креатин само задържа вода...Хубаво дава сила, ама с редовни тренировки, без големи паузи пак ще си имате силата.

31
Веско
5 март 2011 16:33

1.  В спортна статия четох, как глутаминът веднага се разпада ако се смеси с вода, сок или каквато и да е течност. И дори една минута в разтворено състояние  е достатъчна за да се намалят наполовина свойствата му.
    Препоръчваха да се гълта на прах и тогава да се приема течност - тоест времето за разпад да бъде сведено до секунди. Така ли трябва да бъде?

2. Много добре бе обяснено за приемането на глутамин задължително 30 минути след тренировка. Аз досега грешно го вземах почти веднага след тренировката.
Има ли смисъл да приемам глутамин по време на тренировка.

32
24 май 2011 11:51

Здравейте,мен ме интересува в каква продължителност може да се взима глутамина (има ли “цикли” при него),може ли да се взима постоянно (коли4ества малко под препоръ4ителното,колкото да компенсира разхода след тренировка),или трябва ли да се прави по4ивка.
Да не пиша и другаде,същото ме интересува и за останалите аминокиселини (комплекси и едини4ни).
Поздрави,Георги

Владимир Недков
33
24 май 2011 12:56

Веско,
за 1. отговорът е “Да” това е най-разпространеният начин на прием, когато глутаминът е в свободна форма. При някои свързани форми глутамин обаче, не се налага подобен прием. За 2. разликата веднага или след 30 мин, не е кой-знае каква. Хубаво е да се приеме и усвои до час след тренировка. Втора доза може да се направи и до 8 часа след тренировката. Казват му “златен прозорец” за растеж и свръх възстановяване.

Георги, можеш да взимаш глутамина на цикли в най-тежките си тренировъчни седмици от програмата за маса или да го взимаш компенсаторно в малки дози нонстоп. Можеш да го взимаш и системно в препоръчителни дози, ако си вегетарианец.

34
24 май 2011 14:31

Благодаря за бързия отговор,само не разбрах това и за останалите аминокиселини ли се отнася.

35
Васил
1 юни 2011 17:35

Владо, а би ли споделил според теб, как е най-удачно да се взима Л Глутамина на прах? Напоследък се начетох, на много противоречиви информации. Едни го препоръчват да се изсипва под езика и да се преглъща с вода, това била перфектната усвояемост, други твърдят, че това било безумие, трябвало да се сипва във вода и да се бърка, но не по-дълго време от 5 минути, защото се окислявал, 3-ти казват, че във вода си губел свойствата, понякога още на 3-тата минута. Кажи си мнението, важно ще е за мен, защото аз включих Л Глутамина в менюто си преди 4 години и съм много доволен от него, пробвал съм всички начини на взимане, не знам кой е най-удачния.

Владимир Недков
36
1 юни 2011 19:00

Василе, сбъркал съм в отговора си от 24 май. :( А това оказва се е страшно популярен мит и в професионалните среди.

Добрата новина е, че не е имало съществен ефект, върху подведените от мен. На практика няма значение дали се гълта на прах и се пие веднага или се смесва с вода и седи 5 дена в хладилника. Не се разпада, не губи свойства. Губи под 0,3% от състава си то след седмици киснене, стига да не говорим за екстремни температури, киселинности или алкалности. И да се навлажни, не е проблем. В случая, пиеш го както ти е кеф, все ще стигне. Вече за самото усвояване в храносмилателната система, се коментират преносители като глюкоза, декстроза, свързване с аланин и пр. и то най-вече за хора с диарии, тежки обезводнявания, язви и гастрити.

Ето изследванията, които го доказват:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16839917
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10493999

37
3 юни 2011 10:48

Искам да попитам Глутамина Може ли да се взема от плувци ? Защото в някой форуми чета че го взимат и плувци , а в другия форум че качвал маса ?! НА мен не ми трябва маса ! Ако го взимам ще кача ли маса от него ?? (аз съм 181 69 кг и съм на 13)
Благодаря предварително :)

38
Nutrim
27 юли 2011 16:38

Владо имам следния вупрос кум теб надявам се да получа отговор :) та вупроса ми е следния -  До сега съм взимал 2л-карнитина с 1 доза джакед (азотен бустер) и глутамин ... това по време на тренирофка имало ли е ефект от страна на глутамина  понеже съм го взимал преди 20-30 мин преди тренирофка и добра ли е комбинацията написана по горе Благодариа предваеително :)

39
22 авг 2011 22:21

Решол съ да комбинирам БЦАА и глутамин. БЦААто 5г преди и 5г след тренировка(83кг съм) и глутаминът ли в същата комбинация и количества? Въобще подходяща ли е комбинацията им. Могат ли да се вземат заедно, да се объркват на едно. Става въпрос за ММА тренировки

40
Ivo
1 окт 2011 12:01

А взимането на този препарат увеличава ли действително размера. И до каква възраст има смисъл да се взима (за да се увеличи растежа)

41
6 окт 2011 20:19

Попаднах на една статия където пише че помага за растежа на височина.Вярно ли е че до известна степен може да помогне малко ?

42
16 окт 2011 01:14

Здравейте ! Може ли някой да ме посъветва с колко мл. вода да пия една доза глутамин (5гр. (Syntrax Super GLU) ) ?

43
14 ное 2011 12:49

Искам да питам дали е добра идея да пия в дни когато не тренирам сутрин по 1 чаена лъжичка глутамин на Biogame, вечер преди лягане по 1 чаена лъжичка глутамин. В дните, които тренирам да пия сутрин по 1 лъжичка глутамин, преди тренировка 1 мерителна лъжица booster NO EXPLODE след тренировка 1 чаена глутамин и преди лягане глутамин ?
Според мен би имало страхотен ефект. Очаквам мнението на някой специалист???

44
monka
21 ное 2011 18:23

Здравейте! Искам да попитам глутамина помага ли за растеж на височина? И ако да би ли подействал на приятеля ми-25г., 68кг.? :) Благодаря!

rump
45
25 ное 2011 22:49

Драги съфорумци.Глутаминът не е вълшебно хапче за коригиране на ръст или тегло.За всичко трябва да вложите много труд и усилия.Какво визирам! Ако търсите “ръстови” резултати, то спортувайте съответните спортове подпомагащи разстежа, като: волейбол, баскетбол и т.н. Не си мислете че самата доза Глутамин ще свърши това вместо вас ;)

46
27 дек 2011 21:48

след тренировка във фитнеса ям банан, а и от скоро вземам глутамин по 5гр разтворен във вода, ако приемем че е най-правилно да вземам глутаминът 30 минути след тренировката, банана кога да го ям веднага след тренировката преди глутаминът или по-късно, бих бил много благодарен ако някой ми отговори

Ivan Vasilev
47
28 дек 2011 16:48

Банана за мен със сравнително високия си гликемичен индекс е добре да се приема веднага след тренировка, а в последствие да се приема глутамин или протеин.

48
28 дек 2011 16:49

и още един въпрос към последният - в цялата тази схема кога да се храня

Ivan Vasilev
49
28 дек 2011 16:58

“Кога да се храня” си е цяла наука, но ако питаш конкретно за следтренировъчното хранене, ако не се лъжа около час-час и половина след тренировката се отваря т.н. “прозорец”, когато е най-добрия момент.

Тихомир Велев
50
28 дек 2011 18:02

А К, дори да изпиеш глутамина и да изядеш банана едновременно, няма да е фатално. Ще позабавиш леко усвояването на глутамина, но нищо съществено. :)

krasimirr
51
28 дек 2011 19:15

оооооо боже мой..какви въпроси само :)
Хайде да кажа аз какво съм научил с годините тренировки :
Пие се след тренировка ( 15-20 мин) и преди лягане по 5 гр. Може и преди тренировка(което за мен е излишно). Разтваряте го в каквото си искате и в колкото си вода или там каквото е.Глутамина вдига хормона на растежа, което няма нищо общо със синтетичния хормон от аптеките, ефекта е далеч по-лек.Няма да порастнете споко.Заздравява коса, нокти ,зъби , мускули....Има изразен антикатаболен ефект (пази мускулите от разпад така да го кажа), усеща се по-добро възстановяване и добър тонус в мускулите. Комбинацията му с креатин е мн.добра, но с тях пък трябва да има прости въглехидрати...за труднокачващите може дори захар, по-склонни към омазняване да внимават :) Колкото до марката.....за мен лично ( изпил съм килограми Глутамин) няма особена разлика...мн.трудно ще я усетите.
Такова нещо като определена доза еди колко си са глупости...на мен ми действат мн.добре 10 гр.и по-малко на ден , на друг и 20 гр. нищо.... индивидуално е както при всичко друго. Пробвал съм и с по-голяма доза 15-20 гр. все тая.
Препоръчвам ( не че съм голяма работа) правене на мускули с малко добавки и добро хранене да не говорим за химия....става бавно , но са ,,железни’‘, по-трайни, самото трениране от този тип изгражда по-корав организъм от към външно въздействие....;)

52
31 дек 2011 19:12

добре, съжелявам за поредният тъп въпрос, но само ми кажете дали правя правилно, предвид че целта ми е покачване на мускулна маса - 5-10 минути след фитнеса ям банан, след това след около 20 минути вземам глутамин и след още 5-10 минути вече ям стабилно

krasimirr
53
2 яну 2012 19:08

15-20 мин. след тренировка ядеш банана и пиеш глутамина. Яденето след 30 мин.най-много :)

54
espiria
19 фев 2012 02:30

аз съм 175 см висок и 50 килограма искам да кача малко килограми искам да питам ако го пия докато кача желаната от мен маса и след това спра да го пия ще има ли проблем?

Ivan Vasilev
55
19 фев 2012 19:35

espiria, ти си точно както мен, преди да започна да тренирам. На теб само глутамин няма да ти стигне. На теб ти трябва яко ядене, поне 3500 ккал. на ден, за да качваш килограми, плюс добавките като за начало най-добре Гейнър, плюс аминокиселини, плюс витамини, плюс тренировка за маса.
Храненето, обаче е най-важното от всичко!

56
2 март 2012 15:17

Искам да питам нещо.В тази статия пише че глутамина повишава секретирането на хормона на растежа.А някаде другаде четох че ормонът на растежа предизвиква увеличаване нивата на кръвната захар.Та мисалта мие секретиране значи увеличаване.ако е така значи не е много безвреден

57
25 апр 2012 09:51

Здравейте аз искам да попитам глутамина с какво можем да го комбинираме? прочетох коментарите повечето го комбинират с креатин,може ли примерно да се комбинира с някакъв гейнер или протеин? Благодаря

Тихомир Велев
58
25 апр 2012 10:00

djonito0, глутаминът има отрицателно взаимодействие с някои противоракови и антиконвулсивни лекарства.

Ако приемаш някакви медикаменти - консултирай се с лекар. Ако не приемаш медикаменти, то можеш да комбинираш глутамина с каквото поискаш.

59
2 юни 2012 09:24

бих искал да питам може ли да има някакви вредни ефекти от глутамина, когато се взема има ли нужда от почивка, примерно вземаш го няколко месеца и после седмица почиваш ? и нали не спада към анаболните стероиди, че не ми е много ясно

Тихомир Велев
60
2 юни 2012 09:27

Николай, в статията има отговори на всичките ти въпроси. Нямаш нужда от почивка и не спада към анаболните стероиди. Глутаминът е аминокиселина, която собственото ти тяло произвежда, но в определени ситуации имаш нужда от повече. :)

61
4 юни 2012 15:02

благодаря за отговора

Victoria Voinikova
62
13 юли 2012 10:29

В таблиците за хранителен състав на храните никъде няма съдържание на Глутамин, разбирам, че НЕ е незаменима, ама при положение, че има стойностите на останлите 95% аминокиселини, то явно източникът ви смята, че тази АК няма особено значение, какво мислите по този въпрос? А и също не намерих в статията Глутаминът от кои други аминокиселини и съедининия може да си вземе материал, че да се синтезира, че да може да наблегнем на тях, след като нямаме конкретна информация за съдържанието на Глутамина в храние - къде колко има?

Наско Младенов
63
16 юли 2012 20:24

Взех си глутамин 250гр от магазина.Искам да го приемам за растеж на височина, та въпросът ми е кога и по колко грама е добре да го приемам? В тренировъчни и нетренировъчни дни и по колко пъти на ден?

64
17 авг 2012 09:50

Доста въпроси имаше за добавки за ръстеж на височина,и ви се каза по-горе “Няма как да стане с добавки само” .Аз лично съм тренирал баскет и съм доволен.Записвате се на баскет ,волейбол или гребане ,а добавките са за по-голям ефект на тренировката и за по-бързо въстановяване,може да пиете и бирена мая,но без тренировки нищо няма да стане само от добавки или ще е минимален ефекта или трябва да ги приемате с години в периода на пубертета.

65
20 яну 2013 23:11

Много тревожна статия :(
http://www.herbalzym.com/2011/01/glutamate-and-cancer/

Владимир Недков
66
21 яну 2013 00:14

Йонко Бояджиев,

Доста вещества, които присъстват естествено в храната ни и насърчават здравето при един обстоятелства, наличности и пероиодика на прием (спорт, активен живот, растеж при деца) се оказват не толкова полезни при хора със заболявания.

Пример - провитамин А и хепатитно болните. Затова има диетични норми за здраве и лечебно хранене, съобразено към заболяването.

Искрен Чоруков
67
21 авг 2013 18:26

Така искам да попитам , дали Глутамина може да се приема примерно : АКО ВЗИМАМЕ 6-caps. на ден ... 3 преди тренировка и 3 след , за да може да се извлече най-доброто от Глутамина и повреме на тренировката ?

Nadine
68
4 сеп 2013 13:01

Имам 1 въпрос ... И се извинявам предварително за невежеството си по този въпрос, тъй като може да прозвучи малко смешно за опитните в този сайт.
Искам да намаля % мазнини в тялото си, трябва ли и по какво количесто да приемам глутамин и креатин? Тренирам по следната схема: 3 пъти седмично силови тренировки и тежести, 2 пъти HIIT по 20 минути и 3 пъти спининг по 45 минути. Кардиото правя след силова. Хранене: НВД + протеинов шейк след силова тренировка. Към момента съм 22% мазнини, но искам да ги намаля на 17-18%. Предварително благодаря.

69
17 сеп 2013 20:32

Имам аквариум със златни рибки.  Мога ли да им давам глутамин  за да станат по- големи. Рибките са три, всяка тежи около 80- 100 грама, аквариумът е 50 литра. Каква е оптималната доза за бързо набъбване? Имам и рибка- самурай. Възможно ли е глутаминът да влияе и на нея? Възможно ли е тя да се нацепи по- бързо и да започне да ги гони? Ако ги гони, удачно ли е преди гонката да им давам креатин, за по- качествени резултати? Имах и хамстер...

rump
70
18 сеп 2013 15:44

Ivo ти ще ме умориш от смях :) Глутаминът още като го пуснеш във водата ще почне да се разтваря, и най много да доведе до окончателната гибел на всичко живо в аквариума, понеже си е чиста химия :D
И за хамстера ми е интересно, какво стана !?

Ivailo Ivanov
71
29 окт 2013 20:18

Здравейте аз се казвам иво искам,да попитам дали може да го взимам щтото сам на 15 години.

Лазар Радков
72
31 окт 2013 14:53

Ivailo Ivanov,

доста по-добра идея е за момента да си го набавяш от яйца и пържоли.

поздрави
Лазар

73
6 ное 2013 23:38

За мен тази статия е доста слабо написана , пълна с крупни грешки и неточности !

peterbio
74
7 ное 2013 07:13

Plamen S, би ли споделил споделиш кои по-конкретно  са “крупните грешки” ?

75
7 ное 2013 12:12

“Освен в мозък, глутамин се синтезира и в други тъкани. Глутаминът е нетоксичен. Като незаредено съединение лесно преминава през мембрани, за разлика от заредения глутамат. Той е транспортна форма на включения в него амоняк. Глутаминът се пренася по кръвен път до черния дроб, бъбреци и други тъкани. Той е депо на безвреден използваем амоняк, който може да се използва за различни синтези”
‘’В бъбреците и черния дроб глутаминът се разгражда хидролитно под действие на глутаминаза до глутамат и амониев йон. ‘’
‘’Амонякът, получен при трансдезаминирането на аминокиселините, е силно токсичен за животните и човека. В извънчернодробни тъкани обезвреждането му става чрез редуктивно аминиране на a-кетоглутарат с НАДФН до глутамат, синтеза на глутамин (напр. в мозък) и трансаминиране на пируват до аланин (в мускули). Глутамин и аланин по кръвен път се отнасят в черния дроб, където в урейния цикъл се извършва крайното обезвреждане на амоняк до урея. Уреята е краен продукт на азотния катаболизъм в човека. По кръвен път уреята се отнася в бъбреците и изхвърля с урината. Хората не притежават ензима уреаза (виж т. 4.1.10.2).’‘
8.3.7 Централна роля на глутамат за аминокиселинната обмяна
1) Глутамат отделя азотния атом под форма на амониев йон, който е краен продукт в бъбреците или се използва за синтеза на урея в урейния цикъл в черния дроб.

2) Глутамат е изходен метаболит за синтеза на глутамин, като по този начин в глутамин се съхранява азотния атом на амоняк в използваема, лесно преносима и нетоксична форма.

3) Глутамат участва в преразпределянето на аминогрупите в процеса на трансаминиране, като осъществява връзка между аминокиселинна и въглехидратна обмяна. Особено важна е реакцията, катализирана от аланин аминотрансферазата: в мускулите трансаминирането между глутамат и пируват води до получаване на a-глутарат и аланин. В черния дроб протича обратната реакция: от a-глутарат и аланин се получава глутамат и пируват, използван за глюконеогенеза.

4) Глутамат е в основата на трансдезаминирането, главния път за разграждане на аминокиселините, благодарение на високоактивната глутамат дехидрогеназа.

5) Глутамат доставя водород за дихателните вериги.

6) Глутамат участва в синтезата на метаболити, необходими за урейния цикъл: аспартат, орнитин, N-ацетилглутамат (алостеричен активатор на карбамилфосфат синтетаза І).

7) Глутамат, както и получавания от него биогенен амин g-аминомаслена киселина, действат като невротрансмитери в централната нервна система.

8) Глутамат участва в образуването на глутатион (g-глутамил-цистеил-глицин), важна редокс-система, необходима за обезвреждане на токсични свободни радикали и за поддържане -SH групите на много ензими в редуцирано състояние.

9) Глутамат и глутатион участват и в т.н. g-глутамилов цикъл, чрез който аминокиселините преминават клетъчната мебрана и постъпват в клетките.

Извадките са от статия на сайта на медицински университет софия /което предполага значителна достоверност на информацията ! / http://mu-sofia.bg/book/export/html/110

Искам да вметна и реакция извадена от учебник по биохимия за студенти по медицина
глутамин + вода  /под влияние на ензима глутаминаза / се получава глутамат и амониев йон NH4+  което ще рече ,че ”  Какви са допълнителните физиологични въздействия на глутамина?

В мозъка той е източник за изграждането на глутамат, като “обира” излишния амоняк...” е грешно ! Глутамата е един от най-мощните възбудни медиатори в централната нервна система . Той не и не обира амоняка а даже се отделя амоняк при производството му .
Относно дозите ясно е казано в статията на МУ : “Аминокиселините нямат резервна форма както при въглехидратите (гликоген) и при липидите (мазнини). Ако с храната се приемат повече аминокиселини, отколкото са необходими за белтъчна биосинтеза, излишните аминокиселини се разграждат като въглеродните им скелети се използват за синтеза на глюкоза, мазнини, стероиди и др.  ” Така, че високи дози са безполезни .
Предполагам съм подходил достатъчно изчерпателно към въпроса Peterbio ?

rump
76
7 ное 2013 14:50

Според мен даже си подходил прекалено изчерпателно към въпроса ;)

peterbio
77
7 ное 2013 16:19

Plamen S, да напишеш, че “статията е доста слабо написана , пълна с крупни грешки и неточности”, е доста пресилено, още повече предвид аргументацията, която излагаш. Да, непълна е, но това е защото този  портал не е насочен към магистри по биохимия, занимаващи се със спорт, а към спортуващи, малка част от които са магистри по биохимия.

По същество ти самия чрез copy-paste сам даваш отговора на “грешката” - ‘’Амонякът, получен при трансдезаминирането на аминокиселините, е силно токсичен за животните и човека. В извънчернодробни тъкани обезвреждането му става чрез редуктивно аминиране на a-кетоглутарат с НАДФН до глутамат, синтеза на глутамин (напр. в мозък) и трансаминиране на пируват до аланин (в мускули)”.

Съгласен съм, че изречението “В мозъка той е източник за изграждането на глутамат, като “обира” излишния амоняк” може да бъде написано по-ясно, за да не се създава впечатлението че реакцията е амоняк+глутамат= глутамин, но от друга страна след запетаята не следва “който” или “чрез”, а “като”. Това “като” се отнася до глутамина, защото той, когато е синтезиран de novo, обира излишния амоняк.

А пък тъй като явно ти харесва copy-paste, аз ще ти  copy-paste следния фрагмент от биохимията на Ленинжър, предпоследно издание от миналата година
The catabolic production of ammonia poses a
serious biochemical problem, because ammonia
is very toxic. The molecular basis for this toxicity is
not entirely understood. The terminal stages of ammonia
intoxication in humans are characterized by onset
of a comatose state accompanied by cerebral edema
(an increase in the brain’s water content) and increased
cranial pressure, so research and speculation
on ammonia toxicity have focused on this tissue. Speculation
centers on a potential depletion of ATP in
brain cells. Ridding the cytosol of excess ammonia requires reductive
amination of -ketoglutarate to glutamate by glutamate dehydrogenase and conversion of glutamate
to glutamine by glutamine synthetase. Both enzymes are present at high levels in the brain, although the glutamine synthetase reaction is almost certainly the more important pathway for removal of ammonia.
High levels of NH4 lead to increased levels of glutamine, which acts as an osmotically active solute (osmolyte) in brain astrocytes, star-shaped cells of the nervous system that provide nutrients, support, and insulation for neurons. This triggers an uptake of water into the astrocytes to maintain osmotic balance, leading to swelling of the cells and the brain, leading to coma.  Depletion of glutamate in the glutamine synthetase reaction may have additional effects on the brain. Glutamate and its derivative GABA are important neurotransmitters; the sensitivity of the brain to ammonia may reflect a depletion of neurotransmitters as well as changes in cellular osmotic balance.

Страхотно е, че си отделил време да прегледаш преведения на български учебник по биохимия. Аз предпочитам да чета оригиналите както на последните научни статии, така и на учебниците. Неизбежно е понякога в процеса на превеждане да се допуснат двусмислия. Но нека не бъдем така крайни в оценките.

78
7 ное 2013 18:53

Peterbio започвам отзад напред по твоя коментар:
1. Авторите на учебникът който използвам са работили успоредно с катедрата по медицинска химия на МУ софия ,за издаването му . / не говорим за превод /
Радвам се ,че имаш достъп до качествена медицинска литература , но и нашенските издания не са за изхвърляне все пак медицинското образование в България все още държи конкурентно ниво.
2. Не вярвам ,че има значение какъв учебник е използван за статията . Едва ли е имало такъв.
3. Не съм искал да обидя никого . Пресилено изказване би било да кажа , че статията може да се използва да обяснявате на бабите си за L-Glutamina.
4. Изразът Copy-paste не е много точен - повече ми харесва думата извадка . Направил съм извадки от статията , която посочих за улеснение и попълване на пропуските в статията.
5. Грешна е дневната доза посочена по-горе. От написаното : “Смята се, че оптималната доза глутамин е 0,2 грама на килограм тегло (напр. за 80-килограмов човек - 16 грама). Изследвано е, че дози до 0,3 грама на кг тегло са безвредни. Дори за краткосрочен прием са давани по 0,5 грама на кг тегло, без да са отчетени странични ефекти. Доза от 2 грама, взета половин час след тренировка предизвиква чувствително увеличение на хормона на растежа и малко по-слабо - на инсулина и тестостерона (наблюдавано 2 часа след приема). Доза от 4 грама предизвиква още по-голямо увеличение. Според някои изследвания хормонът на растежа може да се увеличи до 4 пъти при тази доза.” От това да разбирам смело да пия по много и на често ??
Грешно е ,че глутамина е основния преносител на  водород
В заключение : Желателно е статията да се коригира , тъй като образовани или не всеки използващ даден суплемент е длъжен да се запознае със свойствата и конкретиката му / поне да е наясно , какво и защо взема . /Още повече това задължава частично сайтовете предоставящи подобна информация да я презентиран на съответното ниво , адекватно и ясно.

79
18 фев 2014 09:19

А може ли да комбинираме Whey protein i L-glutamine,понеже Whey proteina съдържа 5гр Л-глутамин на порция от 30гр?На 17 години съм,тренирам 4-5 пъти седмично и съм на НВД.Ще съм ви много благодарен ако ми отговорите :)

Chrysto
80
18 май 2014 11:19

Първо чети, после питай.

Румен Аленов
81
19 юни 2014 14:16

А мога ли да разделя приема на 2 дози? Половината 30 мин след тренировка с протеина и 30мин преди лягане пак с протеина? И дали това че е с протеин влияе върху сройствата му и той не е ефективен? Благодаря предварително! :)

82
12 юни 2016 22:43

Някой може ли да ми каже някой сайт или да даде някакви формули чрез които да изчисля по колко грама BCAA да пия или ако може да ми кажете за 17 годишно момче, 63 кг и 173 см височина( ако е от значение) тренирам кросфит и на лостовете долу. Също ще съм благодарен ако ми кажете глутамина целогодишно ли мога да го пия или месец прием, месец почивка.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.