Глюкозамин (Гликозамин)

Мощно оръжие в борбата срещу износването на ставите

от четиво за 11 минути
Глюкозамин (Гликозамин)

Глюкозаминът е вещество, често използвано от активно спортуващите с цел превенция на артрити. Ако спортувате отскоро, а сте в зряла възраст, ако спортувате интензивно, а все още растете, или ако просто искате да се погрижите за ставите си - запознайте се с това вещество!

Глюкозаминът е вещество, често използвано от активно спортуващите с цел превенция на артрити. Ако спортувате отскоро, а сте в зряла възраст, ако спортувате интензивно, а все още растете, или ако просто искате да се погрижите за ставите си - запознайте се с това вещество!

Какво е глюкозамин?

Глюкозаминът е амино-монозахарид, който се среща в хитина и гликозамингликаните като хиалуронова киселина и хепаран сулфат. Под формата на ацетилиран дериват-N-ацетил-глюкозамин, той се включва в състава на по-сложни въглехидрати като гликопротеини, които са съставна част на съединителната тъкан. Глюкозаминът е градивният елемент на кератина и хиалуроновата киселина.

Глюкозаминът е естествено вещества за човешкото тяло и неговите най-високи концентрации са съсредоточени в хрущялите и ставите.

Макар и по-трудно, глюкозаминът може да се набавя от хранителни източници. Повечето природни източници са животински. Глюкозамин се съдържа в някои морски дарове, като най-високи са концентрациите в черупките на ракообразните, но това е и най-честият източник на алергични реакции при прием на глюкозамин. Високи концентрации на глюкозамин се октриват още в животинските кокали, а най-богатият неживотински източник са някои гъби, сред които е и Aspergillus Niger.

Видове глюкозамин

На пазара се предлагат основно два вида глюкозамин - сулфат и хидрохлорид.

Глюкозамин сулфат може да се добие по лабораторен път, чрез използването на захариди и глутамин, или се извлича от натурални източници, като черупките на ракообразни. Именно за това препоръчваме на алергични от ракообразни морски дарове да следят внимателно етикетите на продуктите и източници на глюкозамин в тях.

Глюкозамин хидрохлорид (HCL) е алтернативна форма на глюкозамин сулфат и изследванията върху нея на този етап са прекалено малко. Добитият по-химичен път глюкозамин хидрхлорид разполага с по-лоши показатели на усвоимост и концентрация в тъканите, сравнено със сулфатната форма.

В последните години, на пазара се появи растителен глюкозамин, което на практика е глюкозамин хидрохлорид, но добит по естествен път. Основният източник на растителен глюкозамин е гъбата Aspergillus niger, която е популярна и със съдържанието си на противовъзпалителни протеолетични ензими. Някои изследвания показават определени ползи от употребата на растителен глюкозамин при третирането на остероартрит и потискането на болката, но са нужни по-задълбочени анализи.

Растителният глюкозамин е чудесен избор за алергични към морски дарове, които са възпрепятствани да използват терапия с глюкозамин сулфат.

По какъв начин глюкозаминът се усвоява от организма?

Усвоява се в тънкото черво, след което се пренася в черния дроб и в ставите.

Изследване, направено през 2001 г. в Италия показва, че след прием на 314 мг кристален глюкозамин сулфат, маркиран и следен с йонно-обменна хроматография, кръвна картина и анализ на фекалната маса, усвояемостта му е не по-малка от 88.7% от първоначалната доза. Учените  достигат до заключението, че високата усвоимост  се дължи на присъствието на бифидобактериите, които ускоряват метаболизма на глюкозамина в тънките черва.

Счита се, че формите глюкозамин сулфат и глюкозамин хидрохлорид са с по-висока усвоимост, като най-високи са стойностите на глюкозамин сулфат, които достигат не по-малко от 88.7% усвоимост. В сравнение с него, чистият глюкозамин се усвоява едва до 26%. Освен това, глюкозамин сулфат разполага с по-дълъг полуживот и по-високи концентрации в тъканите и циркулиращи нива.

Какво е основното му физиологично въздействие?

Използва се за забавяне на щетите, причинени от артрит, но може да помогне на спортуващите, които имат болки в ставите.

Какви са оптималните дози?

Препоръчителната доза глюкозамин е 300-500 мг, разделена на три приема. Приеман по този начин, глюкозаминът е безопасен за здравето.

Част от положителните свойства на глюкозамина са зависими от дозата, като в някои изследвания се ползват до 2000-3000 мг дневно, което не е препоръчително за прием без лекарски надзор.

Поради свойствата на глюкозамина да дразни стомаха се препоръчва задължителен прием с храна.

Възможни вредни/странични въздействия при приема на глюкозамин

Възможно е някои хора да са алергични към глюкозамина. Алергичната реакция се изразява в подуване на ставите и болки в тях.

Усетите ли нещо подобно, значи сте алергичен и не трябва да употребявате хранителни добавки на основата на глюкозамин. Основната причина за възможна алергична реакция е използването на глюкозамин от морски източници, най-често ракообразни. В действителност алергията към ракообразни е масово разпространена. В такива случай се препоръчва използването на глюкозамин хидрохлорид, който се извлича най-често от растителни източници.

Не се препоръчва прием на глюкозамин при чувствителен стомах или при наличието на гастрит и язва.

Американските и европейските учени са постигнали консенсус за пълната безопасност и липса на странични ефекти и токсичност на глюкозамин, при употребряване на препоръчителните дози до 1500 мг. Изследванията не установяват и странични ефекти при използването на 2000 мг на ден.

Установено е, че интравенозното използване на глюкозамин може да влоши инсулиновата чувствителност и не се препоръчва подобна употреба при диабетици или в преддиабетично състояние.

Кои хранителни добавки са основен източник на глюкозамин?

Предлага се в три форми - глюкозамин хидрохлорид, глюкозамин сулфат и Н-ацетил-гликозамин, като Н-ацетил глюкозамин почти не се среща, а и повечето специалисти в областта не го считат за източник на глюкозамин.

Съдържащите го хранителни добавки ускоряват възстановяването на ставите и имунната система. Те могат да бъдат както самостоятелни (съдържащи само глюкозамин), така и комплексни, които могат да съдържат още хондроитин - вещество със сходно действие,или метилсулфонилметан, който е вид органична сяра. Подобен продукт е NOW Foods Glucosamine Chondroitin & MSM.

Все по-популярни стават сложните комплекси от вещества, които освен традиционните съставки за стави, включват още омега-3 мастни киселини, витамини, минерали и билки с противовъзпалителен ефект. Един от най-популярните продукти за стави и хрущяли от високия клас е Universal Animal Flex.

Добавките се продават най-често на таблетки, като съдържанието на глюкозамин в тях е от 500 до 2000 мг. Вече все по-често се октриват варианти на прах и течни формули.

Самостоятелните продукти обикновено могат да се намерят с името Glucosamine Sulfate и Glucosamine HCL, като се предлагат продукти с концентрация от 500 и 1000 мг в една капсула. Подобни можете да намерите в центровете за спортни и диетични храни в страната, в някои фитнес-зали и аптеки или да си ги поръчате по интернет.

С какво да комбинираме глюкозамин?

На този етап има достатъчно широка научна база, която открива потенциални ползи в комбинирането на глюкозамин със сходни по ефект вещества.

Една от най-популярните комбинации е глюкозамин с хондроитин. На този етап, ин-витро изследванията потвърждават синергичния ефект между двете вещества, докато преките изследвания върху хора са с по-умерени резултати. Самият хондроитин допълва ефекта на глюкозамина, като регулира подуванията във възпалените зони.

Друго популярно вещество, с което се комбинира глюкозаминът е метилсулфонилметан (МСМ). Въпреки, че е доказано, че в комбинация двете вещества не регулират болката и не потискат възпалението в по-голяма степен от прием по отделно, съчетаването на глюкозамин и МСМ регулира подуванията в проблемните зони и подобрява моторната дейност на болни от остеоартрит пациенти.

В дългосрочен план, комбинирането на глюкозамин с рибено масло демонстрира по-мощен ефект в сравнение с употребата единствено на глюкозамин. За да се усети значителна разлика, обаче е нужна дългосрочна терапия, която да продължава поне 6 месеца и да осигурява поне 600 мг EPA и DHA дневно.

Едно от най-успешните синергични съчетания на глюкозамин е с аюрведическата билка босвелия серата. Доказано е, че прием на 125 мг / кг тегло от двете вещества притежават еквивалентен ефект на 100 мг ибупрофен при третирането на артрит.

Грешно е разбирането, че глюкозаминът е натурален заместител на нестероидните противовъзпалителни средства. При съчетаването на глюкозамин с ибупрофен се демонстрира по-силно потискане на болката, в сравнение със самостоятелен прием на ибупрофен. В действителност глюкозаминът подсилва действието на някои противовъзпалителни медикаменти.

Какви са допълнителните физиологични въздействия на глюкозамина?

Доказани твърдения:

 • глюкозаминът подпомага зарастването на раните по кожата;
 • забавя загубата на покривната хрущялна тъкан на ставните повърхности - ефектът е наблюдаван в редица изследвания и сега-засега им се доверявам. Не е доказан пътят на въздействие, дали е чрез подтискане активността на сигнални молекули с възпалителен ефект (IL-1beta), чрез подтискане на химичния превод на катаболните гени в ДНК-веригите на хондроцитите (и така се намалява тяхната катаболна, а евентуално се увеличава анаболната им активност) или чрез биосинтез на матрична хрущялна тъкан;
 • употребата на дози до 3000 мг глюкозамин дневно демонстрира понижаване на биомаркерите за колагенова деградация;
 • на този етап има стабилни доказателства, че глюкозаминът спомага за редуцирането на болката и подобряването на мобилността при болест на Кашин-Бек, която има сходна патология с остероартрита;
 • намалява болката при силови тренировки в състояние на остеоартрит, но ефектът му по-слаб от ибупрофен. Оказва слабо влияние върху мощността и силовите показатели;
 • намалява болката в ставите при остеоартрити. Интересен факт е, че се отбелязва по-значителен ефект при субекти с по-силна болка и симптоми;
 • служи и като градивен материал на хрущялната тъкан;
 • ефектът от глюкозамина е по-голям, ако се приеме чрез инжекция (венозно или мускулно).

Недоказани теории и предположения:

 • забавя развитието на остеоартрити, ако се приема в началната фаза на развитие;
 • стимулира производството на синовиална /смазваща/ течност в ставните капсули и осигурява гладкото движение на ставите;
 • подпомага изграждането на нова хрущялна тъкан - силно критикувано твърдение, необходими са дългогодишни изследвания за потвърждение. На този етап, обещаващи резултати дават ин-витро тестовете и инжекционната употреба на глюкозамин, но оралния прием не се счита за ефективен, поради ниските количества на глюкозамин, които достигат до кръвтта;
 • потенциални свойства за редуцирането на болката и подобряването на функционалността при остеоартрит на челюста, но на този етап няма достатъчно доказателства, които да потвърждават подобен ефект.

Защо да приемаме глюкозамин?

С напредване на възрастта концентрацията в тялото му намалява, поради което необходимата доза от него расте. Най-популярното съединение на глюкозамина е глюкозамин-сулфат. Обикновено именно то се включва в състава на добавките.

Най-правилният начин за приемане на глюкозамина е консултация и преглед с лекар с ортопед/ендокринолог, провеждане на изследвания и анализ на рисковите фактори и евентуално назначаване на поддържаща и превантивна системна употреба на глюкозамин.

Според OARSI (Международно остеоартритно общество за научни проучвания) глюкозаминът все още е второто най-ефективно средство за борба с напреднали остеоартрити.

Европейска лига против ревматизма пък признава глюкозамин сулфата за максимално доказано средство в борбата с остеоартрит на коленете, давайки му оценки за доказателства "1А" и за препоръки "А".

Критика върху глюкозамина

Светът на науката не е на едно мнение по въпроса дали глюкозаминът действа както се очаква и за каквото е предписван от ортопедите.

Докато някои изследвания показват, че той не носи реална полза в борбата с остеоартритите, други потвърждават способността му да намалява болката и да забавя прогресията на тези заболявания.

Международните институции също не са на едно мнение. Докато глюкозаминът се препоръчва от Международно остеоартритно общество за научни проучвания (OARSI) и Европейската лига срещу ревматизъм (EULAR), то други организации като Националния институт за здраве и клинични постижения на Обединеното Кралство и Американския колеж по ревматология считат употребата му за неефективна.

Докато преди години на глюкозамина се гледаше (и рекламираше) като на средство за подпомагане възстановяването на хрущялите, то сега за него се говори като за средство за превенция и ранна форма на лечение. Бъдещето му ще е още по-ясно в следващите 10 години. 

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • Herrero-Beaumont G, Rovati LC, Castañeda S, Alvarez-Soria MA, Largo R. The reverse glucosamine sulfate pathway: application in knee osteoarthritis. Expert Opin Pharmacother. 2007 Feb;8(2):215-25. Review. PMID: 17257091
 • Chu SC, Yang SF, Lue KH, Hsieh YS, Lee CY, Chou MC, Lu KH. Glucosamine sulfate suppresses the expressions of urokinase plasminogen activator and inhibitor and gelatinases during the early stage of osteoarthritis. Clin Chim Acta. 2006 Oct;372(1-2):167-72. Epub 2006 Jun 6. PMID: 16756968
 • Towheed TE, Maxwell L, Anastassiades TP, Shea B, Houpt J, Robinson V, Hochberg MC, Wells G. Glucosamine therapy for treating osteoarthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews 2005, Issue 2. Art. No.: CD002946. DOI: 10.1002/14651858.CD002946.pub2. 
 • Setnikar I, Rovati LC. "Absorption, distribution, metabolism and excretion of glucosamine sulfate." Arzneimittelforschung. 2001 Sep;51(9):699-725. Review. PMID: 11642003 Scientific Department, Rotta Research Laboratorium, Monza, Italy.
 • supplementwatch.com
 • Hathcock JN, Shao A Risk assessment for glucosamine and chondroitin sulfate . Regul Toxicol Pharmacol. (2007)
 • Lippiello L Collagen Synthesis in tenocytes, ligament cells and chondrocytes exposed to a combination of Glucosamine HCl and chondroitin sulfate . Evid Based Complement Alternat Med. (2007)
 • Hochberg MC, Clegg DO Potential effects of chondroitin sulfate on joint swelling: a GAIT report . Osteoarthritis Cartilage. (2008)
 • Usha PR, Naidu MU Randomised, Double-Blind, Parallel, Placebo-Controlled Study of Oral Glucosamine, Methylsulfonylmethane and their Combination in Osteoarthritis . Clin Drug Investig. (2004)
 • Selvan T, et al A clinical study on glucosamine sulfate versus combination of glucosamine sulfate and NSAIDs in mild to moderate knee osteoarthritis . ScientificWorldJournal. (2012)
Хареса ли ти статията?
Статията написа Десимир Петров
Десо е любител на тренировките и здравословния начин на живот. Въпреки, че е завършил Право, той има неколкогодишен опит в областта на хранителните добавки, като интересът му към суплементите се развива в негово основно хоби. Натрупаните знания през този период превръщат страстта му в средство да помага на останалите.
Мнения по темата
1
10 окт 2007 18:32

Глюкозаминът наистина действа. Аз вземах Картилазин 1 път годишно, но тази година не зная защо нямах ефект. Попитах в аптеката и ми предложиха Биона /глюкозамин сулфат/ - още след първото прахче болките в коленете изчезнаха. Не зная дали се дължи на по-голямата доза/1.5 г. или на това, че БИОНА е глюкозамин сулфат, а КАРТИЛАЗИНЪТ/0.5 г./ е глюкозамин хидрохлорид. Може ли някой да ми обясни разликата между сулфат и хидрохлорид?

2
9 дек 2007 14:32

Глюкозамина Не действа! Никога не е и действал при орална форма на прием. Информацията в статията е невярна.
Към автора на статията : г/н Недков разбирам добрите Ви намерения и Ви поздравявам за това, че сте се нагърбили с не леката задача да просвещавате, но помислете за последствията, които една невярна  информация може да окаже. Виждам ,че превеждате/преписвате статийте и подхождате типично за всеки редактор на списание.. важното е да се пише нещо ...да се докара по обем ...в това няма лошо и ентусиазма Ви ми допада, но не и когата става въпрос за толкова отговорни теми..Подбирайте си източниците на информация ...“10 пъти мери и един път режи”...премисляйте по 10 пъти нещо преди да го публикувате... Пишете, че не били провеждани изследвания по какъв начин се усвоява Глюкозамина...били правени опити само с животни ...това обаче не е вярно! Помислете логично смятате ли, че това е наистина така?Нямам за съжаление много време за една по обстойна статия, но ето и фактите :
Изследвания са правени от ФДА в САЩ с хиляди  хора страдащи от артроза.  Обичайните контролни групи плацебо и Глюкоазамин. Ефект не е бил налице. Ако някой е почувствал някакво облекчение се е дължало на плацебо ефекта но изграждане и възстановяване на ставите не е е бил наблюдаван при нито една от контролните групи засегнати от артроза.
Глюкозамин не може да бъде усвоен при орален прием.
Единствената форма при което е наблюдаван някакъв ефект е инжекцйонната форма, но поради многото странични ефекти е забранен за употреба.
Един път разрушен ставния хрущял си остава разрушен завинаги! Времето за възстановяването му е 200/400 години. Така че предния факт който споменах си остава в сила освен ако не сме късметлии и не доживеем 600 години.
Тези факти са от огромно значение за занимаващите се с фитнес и културизъм. Щадете ставите си, освен ако не искате на 30 ,40 ,50 , че и по рано да си направите някоя артроза, която да свърши с изкуствена става , операции , депресии ...
Помнете артрозата е еднопосочна улица и такова дегенеративно заболяване, което в голяма част се дължи на претоварвания. А хората се надценяват не тренират оптимално, а често до отказ, с чийтинг, форсирани повторения  и т.н. и т.н. Това е смърт за ставите.
Поради липсата на нервни клетки в ставния хрущял, но може да се усети от трениращия кога едно упражнение *при грешна техника , един интензитет и т.н  претоварват ставата... Болката е на лице едва когато е вече твърде късно, когато ставния хрущял е разрушен.
По темата може да се напише изключително много, а времето с което разполагам е изклиючително малко, за съжаление...
ПОМНЕТЕ не се подвеждайте по реклами,  изследвания спонсорирани от същите фирми произвеждащи Глюкозамин или дистрибутори.
НЯМА ХАПЧЕ КОЕТО ДА ВЪЗСТАНОВИ РАЗРУШЕНИЯ СТАВЕН ХРУЩЯЛ! Това ще ви го каже всеки специалист ортопед, който не се опитва да продаде продуктите на някоя фирма с която има договор за % от оборота !

Димитър Михайлов
3
10 дек 2007 16:45

ДеТриу, благодаря Ви за отправената критика и обоснованото мнение. Като представител на екипа на изданието бих искал да споделя, че постоянно се стараем да намираме по-достоверни източници на информация, както и да обновяваме съдържанието, което публикуваме в изданието. Разбира се, според възможностите, с които разполагаме към настоящия момент.

Ще вземем предвид забележката Ви и ще направим необходимото проучване и корекции. Благодаря.

Владимир Недков
4
11 дек 2007 06:34

1.  Глюкозамина Не действа! Никога не е и действал при орална форма на прием.
Автора: Грешите, поне според ужасно много учени! Прав сте според много, много други. Не е моя роля да решавам кой е прав и кой не, аз само описвам.

2.  Информацията в статията е невярна.
Автора: Склонен съм да се съглася с частично вярна или остаряла.

3.  Подбирайте си източниците на информация ...“10 пъти мери и един път режи”...премисляйте по 10 пъти нещо преди да го публикувате…
Автора: През 2005 г. когато бе публикувана статията ползвахме основно резюмета. През 2007 година разработваме нов стандарт за публикуване, с нови по-строги критерии за източниците. Използваме публични научни журнали и библиотеки. Прегледайте цитатите на редактираната статия.

4.  Пишете, че не били провеждани изследвания по какъв начин се усвоява Глюкозамина...били правени опити само с животни ...това обаче не е вярно!
Автора: Да, грешката е изцяло моя. Превеждайки/сглобявайки резюме през далечната 2005 г. не съм разбрал за изследване: Setnikar I, Rovati LC. “Absorption, distribution, metabolism and excretion of glucosamine sulfate.” Arzneimittelforschung. 2001.

5.  Изследвания са правени от ФДА в САЩ с хиляди хора страдащи от артроза.  Обичайните контролни групи плацебо и Глюкоазамин. Ефект не е бил налице. Ако някой е почувствал някакво облекчение се е дължало на плацебо ефекта но изграждане и възстановяване на ставите не е е бил наблюдаван при нито една от контролните групи засегнати от артроза.
Автора: Явно ще се замеряме с изследвания. Имам особено мнение за FDA и не го крия. Предпочитам международни или ЕС институции, да определят научния ми мироглед. Бихте ли ми дали точното изследване, моля?

6.  Глюкозамин не може да бъде усвоен при орален прием.
Единствената форма при което е наблюдаван някакъв ефект е инжекцйонната форма, но поради многото странични ефекти е забранен за употреба.
Автора: Сверете си часовника или се скарайте на господата Setnikar I, Rovati LC., например тук: . ivo.setnikar@rotta.com.

7.  Един път разрушен ставния хрущял си остава разрушен завинаги! Времето за възстановяването му е 200/400 години. Така че предния факт който споменах си остава в сила освен ако не сме късметлии и не доживеем 600 години.
Автора: Има хора на друго мнение гледащи с особено око на такива теории. Не мисля да навлизам в научни спорове, ще си остана журналист.

8.  Тези факти са от огромно значение за занимаващите се с фитнес и културизъм. Щадете ставите си, освен ако не искате на 30 ,40 ,50 , че и по рано да си направите някоя артроза, която да свърши с изкуствена става , операции , депресии ...
Автора: Точно затова я има тази статия, да подскаже на хората решили да тренират рисково, как могат да направят нещо за предпазване.

9.  Помнете артрозата е еднопосочна улица и такова дегенеративно заболяване, което в голяма част се дължи на претоварвания. А хората се надценяват не тренират оптимално, а често до отказ, с чийтинг, форсирани повторения и т.н. и т.н. Това е смърт за ставите.
Автора: Липсата на здравни навици и осъзнато желание за системна здравна профилактика е точно толкова виновна за артрозата, колкото и форсираните повторения. Приемам горното като лично твърдение, а не систематизиран и научно проследен феномен, докато не намеря подобно изследване. Ако знаете за подобно или за библиотека, където ще има изследване, което да потвърди твърдението ви, моля напишете адреса!

5
2 май 2008 07:34

Видях че глюкозамина се садържа в някои морски дарове. Кои по точно?

Neda
6
8 фев 2009 07:35

Ставната повърхност може да се поднови при евентуална трансплантация на стволови клетки хондробласти. Става въпрос за тъканни култури. Само съм чувала. Не знам подробности.

7
JohnDow0908
23 окт 2009 04:02

Блгодарност за отваряне на тази тема.
Препоръчвам малко по-точно да се отразява литературата. Например вместо 5. wikipedia.org - 5. http://en.wikipedia.org/wiki/Glucosamine. Там се посочва, че резултатите от кличните изследвания са противоречиви - http://en.wikipedia.org/wiki/Glucosamine#Health_effects. На мен лично ми се стори, че ми помогна само за подобряване състоянието на кожата.

Владимир Недков
8
23 окт 2009 11:48

Използваният информационен източник wikipedia.org се обновява постоянно. Приемам препоръката Ви за по-точно отразяване. При научните изследвания върху  добавки и медикаменти, новата информация може да се появи във всеки момент. Статията е писана преди четири години и е нормално да има някои несъответствия. Необходима е редакция според новите научни публикации. Последната и преработка е през 2007 г. Следващата и редакция вероятно ще бъде догодина.

9
Потребител
19 авг 2010 16:57

Добър ден
Първо поздравления за форума, добре е направен
После искам да ви попитам дали знаете някои от видовете глюкозамин да смъква кръвната захар? Един познат с това лекарство смъкна 10кг а ядеше всичко.Той е болен от диабет и сега е само на хапчета
И втория ми въпрос е дали става и за мен без да имам висока кръвна захар?
Благодаря предварително

10
14 ное 2010 16:00

Имам диабет 2тип и пия ‘‘Glucophage-1000mg’’ два пъти на ден-сутрин и вечер.От една седмица пия и зеленоуста мида,която съдържа 500mg глюкозамин ,желатин и магнезиев стеарат.Възможно ли е да ми се е повишила кръвната захар от този препарат?

Владимир Недков
11
17 ное 2010 18:52

Глюкозаминът не влияе върху глюкозата в кръвта. Това сочат последните изследвания, когато се взима в препоръчаните дози за кратки периоди от време от около 3 месеца. Няма убедителни изследвания за ефектите от постоянната му употреба в големи дози при хора с диабет тип 2.

Внимателно изчислете въглехидратите в храната си. Проверете и дали продуктът с глюкозамин съдържа въглехидрати. Глюкозата може да се е качила по много други причини.

12
Вероника Кърковаа
21 май 2011 09:34

Имам болки в ставите и съм пробвала различни продукти.Моя приятелка , която живее в Канада и знае за моя проблем ми препоръча - глюкозамин ,хондроитин и мсм на Webber Naturals . Вече го има в БГи не се налага да ми го изпраща. Намирам го винаги в аптеки Ремедиум. Относно продукта , за мен това е най-ефективният и няма друга алтернатива. Правя два пъти в годината тримесечен курс по съвет на моя доктор. А цената няма значение за човек ,който знае как болят стави. Всъщност тя е доста приемлива , като се има предвид концентрацията на съставките. Една опаковка стига за 1 месец.

13
Васил
1 юни 2011 12:19

Здравейте, преди 10-тина дни, дадох коментар за глюкозамина под тази статия, нещо сгафил ли съм, грозно ли съм се изказал, че не сте го публикували?

Владимир Недков
14
1 юни 2011 12:26

Не публикуваме коментари на кирилица или с външни линкове към търговски сайтове, както и такива, които не са по темата. Задай въпросът си отново, стига да не е в нарушение на горните критерии.

15
Васил
1 юни 2011 13:10

Добре, макар всичко което написах тогава, да беше спазено според правилата ви, но здраве да е. Глюкозамина наистина действа и наистина е мощно оръжие и неверoятна помощ на ставите. Тренирам от 6 години активно 4 пъти в седмицата и след като минах 30-те започнах да усещам, че имам проблеми със ставите, като по учебник, затруднявах се при кардиотренировката с велоаргуметъра. Бях в Англия преди 2 години, когато научих във фитнесзалата за него от трениращите. Ползвах глюкозамин сулфат на фирмата Holland & Barret която в българия липсва все още. За 1 месец ми се върна движението в ставите, допълнително ме инструктираха, че е хубаво профилактично всяка година да се взима между 4-6 месеца, така и правя, много съм доволен и си тренирам пак с хъс и удоволствие. В България също има много хубави марки, които правят глюкозамин, аз лично ползвам и на Рефлекс и Scietec Nutrition, но не съм съгласен с твърдението на някой потребители тук, че този който пият нямал друга алтернатива, добавки, суплементи и силни компании, които ги произвеждат- бол.

bloodysunrise
16
1 юли 2011 09:57

Здравейте, прекрасна статия!

Интересувам се дали използването му е удачно при подрастващ и по-точно при петнадесет годишен? Защото ставите на китките и на рамото продължават да си ми пукат. :С

Благодаря!

17
12 сеп 2011 14:04

Здравейте! На 21години съм.
По принцип преди година ми се извади рамото и тогава бях 20 дена с превръзка всичко както трябва да си бъде! Всичко си зарасна не след дълго си вдигах тежко без проблем, а сега вече бях забравил за него до преди 2 дни когато на пръв поглед не много тежко нещо просто го бутнах с повече сила и въпросното рамо се извади пак...
Въпросът ми е какво да пия или приемам поне малко от малко да помогне с зарастването, четох тази статия и мисля че това лекарство е точното! Нека знаещите да отговорят дали това или някое друго да взема, което да ми подейства добре за ставата, хрущяла и т.н.
Предварително благодаря!

Atanas Tanchev
18
26 юни 2015 08:30

препоръчаите ми какъв Глюкозамин да си купя който сте изпробвали Благодаря :)

Димитър Михайлов
19
26 юни 2015 11:01

Здравей Атанас, разгледай тези предложения: http://shop.bb-team.org/stavi-i-hrushtyali?order=sales_desc&brand=1

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.