Защо и как да си набавим сяра?

Какви са тайните на сярата и защо ни е така необходима?

от четиво за 3 минути

Едва ли сте се замисляли как точно този минерал влияе върху спортните ви постижения и форма. И аз не се бях замислял, докато не получих възпаление на минискуса. После проучих добре и разбрах, че само с минерална вода няма как да си набавя сяра. Сярата намира най-широко приложение в спорта в борбата с контузиите. Възпрепятства възникването на възпаления в стави, сухожилия и мускули и подпомага възстановяването им.

Сяра

Какво представлява сярата?

Сярата е минeрал с киселинообразуващи функции.

Какво е основното й физиологично въздействие?

  • Участва в химичната структура на молекулите на аминокиселините - таурин, цистеин, хомоцистеин и метионин;
  • Дезинфектира кръвта, а свързвайки се с тежките метали в нея има и детоксикиращо действие, това я прави мощно средство в борбата с възпаленията на стави, мускули и сухожилия, явяващи се бич за спортуващия човек;
  • Участва в химичната структура на молекулите на важното за ставите и сухожилия вещество - хондроитин сулфат;
  • Подпомага осъществяването на окислителните реакции, включвайки се в молекулната структура на коензим А;
  • Участва във формирането на структурата на ноктите и космите.

Какви са оптималните дози?

Дозите зависят от веществото, което се явява доставчик на сяра за тялото. Оптимална препоръчвана доза MSM (methylsulfonymethane) - 1 000 мг  до 4 000 мг дневно за умерено спортуващи възрастни.

Дозите за спортисти могат да достигнат до 8 000 мг дневно без риск от токсичност. Обикновено високопротеиновите диети осигуряват на тялото цялото необходимо количество сяра.

Възможни вредни/странични въздействия при приема на сяра

Вредни ефекти се наблюдават при прием на неорганична сяра. Тя е токсична.

Предозиране, както и странични ефекти от прием на MSM не се наблюдават дори след прием на 20 гр за килограм тегло за периоди до 30 дни.

Положителният ефект от приема на големи количества MSM не се различава по степен на изразеност от този при прием на оптимални дози. Ето защо не се препоръчва да се превишават оптималните дози.

Кои препарати са основен източник на сяра?

Сяра може да се набави от храната, от различни вещества в добавка MSM, хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат, аминокиселини и вещества, съдържащи сулфатни групи.

Най-комерсиалният вариант за прием е посредством комплексни минерални препарати, съдържащи оптимални дози минерали.

Допълнителни физиологични въздействия на сярата

Сярата подобравя дейността на имунната система, което е изкючително важно за редовно спортуващите и професионалните спортисти, тъй като те имат специфично занижен имунитет и са податливи на кожни инфекции.

Подсилва белтъчната структура на космите, използва се като средство, противодействащо на оплешивяването. 

Участва в синтеза на белтъка колаген, без който кожата ни не би била така еластична. Това прави сярата важен фактор в борбата против преждевременното й стареене.

Защо да приемаме сяра?

Ако имате проблеми с възпаления в стави, сухожилия или мускули вследствие на тежки тренировки, нараняване след удар или системно претрениране, можете да се обърнете към сярата в нейната лесноусвоима форма MSM (МСМ, метилсулфонилметан).

По какъв начин сярата се усвоява от организма?

Навлиза през мембраните на пристенните клетки в стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва.

Кои храни съдържат сяра в най-голямо количество?

Сярата се съдържа в продукти като брюкселско зеле, сушен боб, яйца, зеле, риба, чесън, соя, ряпа, пшеничен зародиш.

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • "The Miracle of MSM" Stanley W. Jacob, M.D., Ronald M. Lawrence, M.D. and Martin Zucker (co authors of the book )
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
15 юни 2010 22:40

Статията е от доста време, но доста актуална.
Особено за сярата в чесъна и яйцата, особено селските, наистина си заслужава да се прекара едно лято на село. В чесъна има около 100 серни съединения, поне така са ми казвали, на базата на което се предпазва от рак и диабет и други н”евинни ” болести.
Китайскоя чесън на пазара е отврат, но нашенския си е много добър. Препечена филийка хляб, сирене и пресен чесън, не ми говори за мак...до...налллдс
Всъщност, отдалечаването на човека от природата майка е причина за тия огромни болници и съответно гр....а..

2
2 яну 2011 21:15

Здравейте г-н Владимир Недков, Нека Коледния и Новогодишен ДУХ
Донесе много топлина в дома ВИ!
Топлина в семейството Ви!
Топлина и спокойствие в Душата ВИ!
Да множи успехите ВИ!

Преди месец, паднах, нраних си жестоко коленете с големи рани и хематони, слава Богу благодарение на много грижи раните зарастнаха, един от хематоните не е отшумял, но правя всеки ден разкични процедури и вярвам, че ще изчезне. Може би от дългото заседяване на едно място започчнаха да ми се подуват краката от глезените до коленете. Прочетах статията Ви за прием на сяра, която не бих могла да си набавя с храната по различни причини. Бих искала да Ви попитам дали мога да консумирам медицинска сяра с мед или по някъкъв друг начин.  Статията Ви е много интересна и аз съм е записала в моите сейфове. Благодаря ВИ.

Владимир Недков
3
2 яну 2011 21:25

Здравейте Анна!

Нуждаете се от сяра с ограничен произход. Ориентирайте се към хондроитин сулфат и/или метилсулфонилметан.

4
3 яну 2011 10:07

Благодаря Ви г-н Недков, аз вземам хрущял от акула, производство на Американска фирма,  предполагам че това може да ми помогне ако увелича дозата до 5 капсули на ден., каквато е максималната доза при необходимост.

5
ирена деянова
29 яну 2011 11:06

налях си минерална вода със съдържание на сяра от сапарева баня. не е приятна за пиене ,но се опитвам да я пия. до какви количества на ден мога да поемам. предварително благодаря

6
rossy
24 авг 2011 20:36

Здравейте,предполагам може да се пие сяра от аптеката/медицинска, органична/ по 1 лв както пише на опаковката с мед. А не да купуваме добавките на всякакви други фирми.Как мислите Вие?

Владимир Недков
7
25 авг 2011 18:51

Зависи от конкретната формула. Подозирам, че тази, която имате предвид не става за пиене.

8
rossy
30 авг 2011 14:18

Ами тя си пише сяра за пиене. В пакетчета е. Жълтеникава.

Veronika Rnd
9
19 апр 2014 08:35

Метилсулфонилметана е органично сярно съединение с формула (CH3)2SO2, не е жълтеникав, а бял кристализиран. Това е друго съединие на сярата за което говорите.

10
6 март 2016 08:00

Точно както Вероника пише органичната сяра за пиене е прозрачна кристална( сулфур),а не жълта.Пие се сутрин и вечер по една чаена лъжичка, разтворена във дистилирана или изворна вода. Не се препоръчва поемането на разтворената сяра в сокове.Губи качествата си.Сярата се задържа в организма около 12 часа, извлича токсините и с тях се изхвърля от тялото.Затова се взима и вечер,но не по късно от 6-7 ч.Ако се вземе по късно ще ви зареди с енергия и няма да спите добре,освен...ако имате планове за вечерта да оставате по до късно,да празнувате или да учите.Ако взимате други витамини или хапчета,изчакайте 30мин след изпитата сяра и тогава ги вземете и тях.Сярата е много полезна ,лекува и разкрасява.Няма доказани странични ефекти дори да вземете по голяма доза.При раково болни да се взима 3 пъти на ден.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.