Ориз с домати и праз

Дата: 21.03.2007
От: ВАРНА, България
01.04.2007, 12:47

Ориз с домати и праз

Време за приготвяне: ~30мин

Необходими продукти:

Една чаена чаша ориз (~200гр.)
Два средноголеми домата (може и домати от консерва, но НЕ доматена салца!)
Един стрък праз (не целия разбира се)
3-4 лъжици растителна мазнина
3 чаени чаши гореща вода
Сол
Черен пипер (по желание)

Начин на приготвяне:
На първо място и най-важно - предварително накисваме ориза в студена вода и го оставяме поне 15-20мин да се накисне и изпръхне.  След това го измиваме ОБИЛНО под ТЕЧАЩА вода (най-добре с помощта на гевгир  или голяма цедка). Всичко това се прави с цел да се предотврати неприятното слепване, което всички мразим. След като сме измили старателно ориза, желателно е да го оставим да се отцеди от водата.
Нарязваме праза (може вместо праз да използвате лук) на колелца и го изсипваме в тенджерата, където предварително сме загряли растителната мазнина, след което слагаме капака да се задуши. Когато поумекне, прибавяме ориза в тенджерата за да се запържи(кавардиса)  хубаво.  Не забравяйте да бъркате енергично, защото иначе ще залепне за дъното и ще загори.
Когато се запържи достатъчно, добавете горещата вода (важно е водата да е гореща, защото студената вода ще прекъсне кулинарните процеси, а и ще забави приготвянето на ястието). Прибавете сол, сложете капака на тенджерата и оставете да ври на бавен огън. Количеството сол е според вашите предпочитания - аз лично  на това количество ориз слагам чаена лъжичка и половина и при нужда, соля допълнително когато яденето е вече в чинията.
Когато ориза е поел водата почти изцяло, добавете нарязаните на кубчета домати и черен пипер на вкус (по желание), разбъркайте, поставете капака отново и оставете още 5-7 мин. на котлона. 

Ястието се консумира топло. По желание можете да добавите сирене или кисело мляко, след като сте сервирали в чиниите -  добива незабравим вкус!

Тове е рецепта, която съм научил от баба ми и според мен е един от най-добрите начини за приготвяне на ориз.

Добър апетит!

Cheat on your girlfriends, not on your workouts!

АЗ

Дата: 13.05.2007
От: София, България
20.05.2007, 17:43

Аз си го правя със зенелчуков бульон, гъбки, чушки! Без сол(то има в бульона) и мазнина! Просто варен!

А ако някой иска да се поглези, му предлагам любимата ми рецепта с пиле:
Приготвя се в дълбоко йенско. Нареждат се пилешки гърди, нарязани на едри жулиени(предварително могат малко да се поварят, докато побелеят). Отгоре се покрива с ред катрофи, нарязани на кръгчета. Над картофите - ред гъби - ред топено сирене - настърган кашкавал. 3 - 4 лъжици бяло вино, вода да покрие гъбките! Печете на умерена фурна около 30 мин. , зависи от фурната! Подправки не слагам никакви, но Вие може да експериментирате! Уверявам Ви много е вкусно, ама не помня от кога не съм го приготвяла, защото вече не ям картофи, топено сирене, кашкавал!  tongue laugh

Разглеждай всеки ден като отделен живот! Събуждането като раждане, а съня като естествения край - смъртта!

Дата: 21.03.2007
От: ВАРНА, България
20.05.2007, 21:05
tonina - 20.05.2007, 17:43

Аз си го правя със зенелчуков бульон, гъбки, чушки! Без сол(то има в бульона) и мазнина! Просто варен!

А ако някой иска да се поглези, му предлагам любимата ми рецепта с пиле:
Приготвя се в дълбоко йенско. Нареждат се пилешки гърди, нарязани на едри жулиени(предварително могат малко да се поварят, докато побелеят). Отгоре се покрива с ред катрофи, нарязани на кръгчета. Над картофите - ред гъби - ред топено сирене - настърган кашкавал. 3 - 4 лъжици бяло вино, вода да покрие гъбките! Печете на умерена фурна около 30 мин. , зависи от фурната! Подправки не слагам никакви, но Вие може да експериментирате! Уверявам Ви много е вкусно, ама не помня от кога не съм го приготвяла, защото вече не ям картофи, топено сирене, кашкавал!  tongue laugh

Изпробвал съм вече десетки рецепти за приготвяне на пиле, но точно за тази не се бях сещал smile Бъди сигурна, че ще я изпробвам! wink Мисля да добавя малко чубрица (перфектно се връзва с картофите) и малко къри за пилето raspberry

Cheat on your girlfriends, not on your workouts!

АЗ

Дата: 13.05.2007
От: София, България
25.05.2007, 18:36

И да кажеш после дали ти е харесало!  tongue wink

Разглеждай всеки ден като отделен живот! Събуждането като раждане, а съня като естествения край - смъртта!