Как тренирате гръб и трицепс?

Дата: 19.03.2007
От: BN/Варна
13.07.2007, 10:49

Идеи как да ги накарам да тръгнат по-добре, защото в момента са ми двете области, от които съм най недоволна? Тренирам ги по следния начин:

гръб:
-набирания (не успявам със собствена тежест, затова на машина, от тези, които отдолу те бутат с определена сила)
-придърпване на долен скрипец
-придърпване на горен скрипец
-гребане с т-щанга (широк хват като сменям между подхват и надхват)

трицепс:
-изтласкване на щанга с тесен хват
-кофички на пейка (с дъмбел в скута)
-разгъване на горен скрипец

Всички упражнения са 3х8 с увеличаване на тежестите. Между тренировките ми има 5-7 дни според зависи. Някакви подобрения по тази програма? И изобщо, вие как тренирате гръб и трицепс?

My hands may be rough, but I look better than you do naked!
Remember, if you get away from what you fear, you get weaker. But when you move toward what you fear, you get stronger.
дневник

Дата: 22.03.2007
От: Бургас
13.07.2007, 11:55

wink  wink Ми като за начало аз гърба го тренирам самостоятелно,защото е по голям мускул...За гръб правя:              Т-щанга или Мечка;чукчета;долен горен скрипец и мъртва тяга от време на време.... Стремя се от 10-12 повт. серия....4 серий сяко упражнение.... А за трицепс:::: Френско ; изтласкване на щанга от лег тесен хват и горен скрипец....Като всеки път разменям местата на упр...Това е!!!

Дата: 09.03.2007
От: Варна
15.07.2007, 12:33
Tralfamadorian - 13.07.2007, 10:49

Идеи как да ги накарам да тръгнат по-добре, защото в момента са ми двете области, от които съм най недоволна? Тренирам ги по следния начин:

гръб:
-набирания (не успявам със собствена тежест, затова на машина, от тези, които отдолу те бутат с определена сила)

трицепс:

Всички упражнения са 3х8 с увеличаване на тежестите. Между тренировките ми има 5-7 дни според зависи. Някакви подобрения по тази програма? И изобщо, вие как тренирате гръб и трицепс?

Аз да ти кажа честно, не мисля, че проблемът е в упражненията, които правиш. Добри са си упражненията само, че бих ги разместила:
1. мъртва тяга, гребане с щанга, мечка
2. горен скрипец
3. долен скрипец
За набиранията не мога нищо да кажа, защото не ги правя - не мога, а и няма такъв уред в залата. Ти пък виждам, че не правиш тяга, за мен това е най-доброто упражнение - за гръб, а и за всичко останало, цялото тяло се натоварва. Но дори и да правиш другите упражнения, гледай винаги базовото да е със свободна тежест и да е много тежко. Това е моя съвет, за да ти тръгне гърба и трицепса.  Т.е. накратко:
- базовото упражнение да е тежко, в пирамида, с 2 серии до отказ (гърба се развива със зор)
- в следващите упражнения пак по 1 серия поне до отказ
-защо не вкараш и придърпване на дъмбел или придърпване на 2 дъмбела от наклонен лег 30 градуса, хубави са и двете.
Вкарвай разнообразие.

За трицепса гледай пак да ти е зор тренировката. Сменяй ги, тесния хват с френско, вкарай разгъване на дъмбел с една или 2 ръце над глава и т.н. Само пробвай някой път като правиш изтласкването с тесен хват да го правиш с половин движение, т.е.  не пускаш щангата до гърдите, а до средата на движението. Като го пробвах ми пламнаха трицепсите.
Поздрави

21.07.2007, 10:21

Благодаря за изчерпателния отговор.
Серии до отказ досега съм избягвала да правя и може би там ми е била грешката. Тъй като в момента съм превключила на режим с повечко калории, си позволих да направя една тренировка до ръба на възможностите си. Резултат-за пръв път усещам напрежение в гърба и трицепса 2 дни по-късно.
Относно тягата-мръщя и се още поради простата причина, че е тежко упражнение, което изисква техника, а няма кой да стои до мен и да ми коригира грешките в изпълнението. Иначе знам, че е може би най-доброто упражнение за гръб...някой ден ще трябва и с нея да се запозная.
Поздрави!

Remember, if you get away from what you fear, you get weaker. But when you move toward what you fear, you get stronger.
дневник

21.07.2007, 13:50

Ще се радвам ако съм ти помогнала. Аз тренирам така от 2 години и половина и тренировките никога не са ме подвеждали. Още повече, че с такива тежки серии до отказ, мускула седи по-твърд. Пиши как се развиват нещата.

Дата: 16.07.2006
22.07.2007, 01:35

гръб:

трицепс:

Бих ти препоръчал да тренираш първо трицепса, като второто упражнение го заместиш с френско разгъване от лег с максимум диапазон, после гърба - набирания,горен скрипец, гребане с щанга, мъртва тяга.

22.07.2007, 14:48

Alkorin, каква е логиката да се тренира първо трицепса после гърба?
Френско разгъване правя по-рядко, но определено възнамерявам да го включа трайно в програмата. И без това кофичките ми стават малко неудобни с по-голяма добавена тежест. А за тягата съм писала вече.

дневник

Дата: 16.07.2006
22.07.2007, 21:30

Логиката е че упражненията за гръб са много изморяващи за тялото като цяло и след като ги свършиш и почнеш трицепса няма да можеш да го удариш с нужната интензивност, докато ако правиш обратното - трицепса ти е пръв той е малка мускулна група и не изморява тялото като цяло и след него без проблеми можеш да тренираш и гърба.Що се отнася до тягата техниката е следната - хвата на ръцете ти трябва да е по широк от разкрача ти, кръста ти трябва да е с чупка в никакъв случай не го заобляй в първата част на движението клекни и вдигай с краката не с кръста и горе изпъвай назад тялото, когато се навеждаш отново внимавай да не заобляш гърба пусни до 2 пръста от земята щангата и пак я вдигай, много лесно се качват килограми на това упражнение и е много добро за тялото като цяло но внимавай за техниката.При по - големи килограми отколкото ти издържат китките е препоръчително да се използват фитили/ремъци.

22.07.2007, 23:47

Недей почва да правиш мъртва тяга, ако няма някой около тебе да ти го покаже и да те гледа, докато го научиш. Предполагам, че има - така, че успех.

Дата: 06.07.2007
От: Бургас,България
29.07.2007, 13:59
Alkorin - 22.07.2007, 01:35

гръб:

трицепс:

Бих ти препоръчал да тренираш първо трицепса, като второто упражнение го заместиш с френско разгъване от лег с максимум диапазон, после гърба - набирания,горен скрипец, гребане с щанга, мъртва тяга.

попринцип големите МГ се тренират първи