|
|
|
Дата: 21.09.2006
От: София
|
Митак, аз по принцип съм захарен човек, не мога без сладко, наистина....и затова гледам да е като “награда” за тренировката. Ами по-рано ядях сладкото преди тренировка, но ме посъветваха тук да го ям след Що така? Нали после запълваме гликогенните запаси или каквото е там. Преди тренировка ще вдигна инсулина и май не е много добре. Оф, не знам вече…
Добре са те посъветвали, ако си мъж и се стремиш да качваш.
Понеже подозирам, че не си - съвета не е за теб.
След тренировка 3 часа продължаваш да гориш. Ако не ядеш/пиеш сладко или друго вдигащо инсулина. Инсулина блокира Глюкагона, който отговаря за горенето продължаващо и след тренировката.
Второ, ако си на НВД често Цикъла на Крепс (в него изгарят мазнините) “засича“ поради недостиг на Ацетил-коензим-А. А като хапнеш малко следко “подпалваш“ цикъла и горенето е О.К.
Трето, гликогеновите депа ще ги напълниш така или иначе. По—добре да ги попълниш за сметка на друго ядене, тъй като вместо да пълни мастните депа при това ядене организма ще пълни гликогеновите такива.
Хубаво е да питаш “защо?“ хората, които те съветват ...
|
|
|
|
|
|
Дата: 16.10.2005
От: Ловеч
|
а с какво ядене се запълват мастните депа, а не гликогеновите?
Понасяй с достойнство онова, което не можеш да промениш
(Сенека)
|
|
|
|
|
|
|
а с какво ядене се запълват мастните депа, а не гликогеновите?
Когато храната постъпи в храносмилателната система се разгражда до основните 3 съставки: белтъчини, въглехидрати и мазнини. Те от своя страна преминават през стените на тънкото черво в кръвта и чрез нея стигат до всички тъкани на тялото. Интересното започва от тук - ако тъканите се нуждаят от белтъчини за ресинтез си взимат колкото им трябват, а останалите се изхвърлят с потта и урината. Въглехидратите попълват гликогеновите депа в черния дроб и мускулите, а каквото от тях остане директно отива в мастните депа и си правиме паласки. Мазнините също директно отиват в мастните депа. Въглехидратите и мазнините веднъж влезнали в кръвообръщението не се изхвърлят за разлика от белтъчините.
Естествено част от въглехидратите и мазнините покриват текущи енергоразходи на организма.
Основния извод е, че прекалявайки с въглехидрати и мазнини директно си пълним мастните депа.
Конкретно на въпроса - ако искаш да пълниш само мастните депа - ами наситени мазнини са перфектни за целта. Още по-конкретно идеалния избор е маргарин.
Да ти е сладко!
|
|
|
|
|
|
Дата: 17.12.2006
От: Варна
|
Здравей!
Горния пост много ми хареса, Митак!
Ето вчерашната тренировка и хранене:
крака и глутеуси
10 мин. на кроса
3Х30 бързи клека с малки тежести, вече не клякам до долу, а до успоредни берда на пода
3Х30 римска тяга пак с малките -2х5 кг.
адуктори и абдуктори, на земята от страничен лакътен лег с пясъчни тежести на глезените
3Х20 за всяко упражнение и всеки крак
глутеус ритници със същите пясъци - 3Х20
Крънчове и Vпреси последователно - 3х30 и 3х20
накрая 10 мин. крос
Закуска - 2-те препечени филийки, едната със свежо сирене, другата с шунка
После - еклер , тиквени семки
тренировка и никакво ядене, само вода
По-късно - пилешки гърди, почти целите гърди и малко сурово кашу
Накрая - домати с извара и зехтин
Последно - пресни моркови
|
|
|
|
|
|
|
Здравей!
Ето днес:
45 мин. кардио сутринта на гладно
после нищо 3 часа
обяд - маслини и 2 печени филии с лютеница
след малко - сурово кашу
после - 1 “Активия“
накрая - домати + извара и месо -шунково и пилешко
Днес яденето много малко ми се вижда. То всъщност не е малко, ами се струпа на вечеря и сега още ми е тежко .
Много ми стана интересно, като си мерих днес пулса. В покой е 52 удара, това нормално ли е, хубаво ли е, не е ли? Сякаш на летаргия ми прилича. Някой зимен сън ме е налегнал явно 
|
|
|
|
|
|
Дата: 02.03.2007
|
winnie - 18.12.2007, 00:07
Много ми стана интересно, като си мерих днес пулса. В покой е 52 удара, това нормално ли е, хубаво ли е, не е ли? Сякаш на летаргия ми прилича. Някой зимен сън ме е налегнал явно 
Нормалните граници на пулса в покой са от 60 до 100 удара в минута. Това 52 не изглежда никак добре, дано грешката е в измерването...
СИЛНИТЕ хора се срещат, за да се разделят. Времето от срещата до раздялата е, за да се ОБОГАТЯТ взаимно. Силните хора са една порода - СРОДНИ ДУШИ. Енергията между тях е МНОГО силна. ЗАЕДНО СА МОЩНА МАШИНА!
|
|
|
|
|
|
Дата: 05.09.2004
|
Нормално е, особенно ако правиш повечко аеробика (т.е, тренираш сърдечно - съдовата система). Не се притеснявай.
“No, I’m not on steroids…but thanks for asking”
“Do I look like I need your advice?“
“Да знаеш не е достатъчно. Трябва да ПРИЛАГАШ.“
“Да искаш не е достатъчно. Трябва да ПРАВИШ.“
„Ако човек откаже да приеме друго, освен най-доброто, обикновено го получава.“
Сайт (блог)
Видео
|
|
|
|
|
|
|
Петко К - 18.12.2007, 00:52 Нормално е, особенно ако правиш повечко аеробика (т.е, тренираш сърдечно - съдовата система). Не се притеснявай.
Не виждам нищо нормално в това, кардиолози са се паникьосвали пред очите ми, когато има нещо извън тези граници в покой...
СИЛНИТЕ хора се срещат, за да се разделят. Времето от срещата до раздялата е, за да се ОБОГАТЯТ взаимно. Силните хора са една порода - СРОДНИ ДУШИ. Енергията между тях е МНОГО силна. ЗАЕДНО СА МОЩНА МАШИНА!
|
|
|
|
|
|
|
Явно тия кардиолози не са виждали много спортисти. Нисък пулс е нещо нормално за хората, които спортуват активно дълго време. Вследствие на системните физически натоварвания сърцето става по-голямо и с по - малко съкращения обезпечава кръвоснабдяването на всички тъкани и органи, т.е. приспособява се и почва да изпомпва повече кръв със всеки удар, съответно пулса намалява.
Ако се чувства добре, и няма проблеми по време на физически натоварвания, значи подобен пулс не е никакъв проблем. По - скоро високия пулс е проблем, не ниския.
Друг вариант е, ако си свалил повече килограми за кратко време, тогава сърцето изведнъж почва да работи в облекчен режим и пулса също намалява. Само за сведение - навремето моят пулс беше 72-75, сега е паднал на 60-64, без да тренирам кардио.
Сайт (блог)
Видео
|
|
|
|
|
|
|
Петко К - 18.12.2007, 08:38 Явно тия кардиолози не са виждали много спортисти. Нисък пулс е нещо нормално за хората, които спортуват активно дълго време. Вследствие на системните физически натоварвания сърцето става по-голямо и с по - малко съкращения обезпечава кръвоснабдяването на всички тъкани и органи, т.е. приспособява се и почва да изпомпва повече кръв със всеки удар, съответно пулса намалява.
Ако се чувства добре, и няма проблеми по време на физически натоварвания, значи подобен пулс не е никакъв проблем. По - скоро високия пулс е проблем, не ниския.
Друг вариант е, ако си свалил повече килограми за кратко време, тогава сърцето изведнъж почва да работи в облекчен режим и пулса също намалява. Само за сведение - навремето моят пулс беше 72-75, сега е паднал на 60-64, без да тренирам кардио.
Доколкото ми е известно нормалният пулс на спортистите варира между 60 и 65 удара в минута, за никакви 52 не става дума. Има си ясни граници. При всички случаи такова нещо не бива да се подценява, това все пак е сърце.
|
|
|
|
|
|
|
Пулса си движи в широки граници и 52 удара не е непременно болестно състояние. 40-50 удара в минута е нормален пулс за спортисти, има случаи и по 35 и по - нисък. Виж, ако при нейните параметри беше много висок, например 80 - 100, тогава веднага щях да и препоръчам лекар, но в случая не виждам нищо нередно.
Eто и във форума сме го обсъждали, една темичка на първо търсене - обърни внимание на мненията на MI5 и perlsite - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/5078/
Сайт (блог)
Видео
|
|
|
|
|
|
Дата: 16.07.2006
|
При професионалните маратонски бегачи пулса в покой може да стигне до 40 удара в минута, всичко това не само не е опасно а напротив това е един вид подобряване на качеството на вътрешните органи и системи, т.е организма ти е не само по здрав външно но и вътрешно е по силен и издръжлив на промени в натоварването.
Що се отнася до кардиолозите и другите видове лекари когато трябва да консултират спортисти те не са много адекватни тъй като са обучени да се занимават с болни хора които са с влошено здраве и най - многото което могат да ти кажат е или си добре или си болен, при спортистите занимаващи се редовно със спорт тези критерии не са в сила тъй като здравето им вече е в друга категория - те са по здрави от обикновенния здрав човек.
|
|
|
|
|
|
|
Тъй като не съм навътре в нещата, ще имам предвид мненията и на двама Ви и ще проверя. Аз казах това, което знам и на тази база ми се струва, че вече за 40 удара в минута е прекалено, но ок. Дано сте прави, в крайна сметка този вариант е най-добър за момичето .
|
|
|
|
|
|
|
Прави са.
Има много писано по въпроса в спортната медицина.
Няма никакво място за притеснение, напротив!
|
|
|
|
|
|
|
Здравейте всички, благодаря за коментарите
Ах, аз ако не бях се хванала да си меря кръвното, нямаше да разбера, че ми е такъв пулса. Но, очевидно всичко е от добре по-добре и място за притеснения няма. Той явно е паднал, откакто спрях да пуша. Но пък и докато пуших не беше много висок - беше към 60, личния лекар ми беше правил някаква кардиограма по онова време.
Нормално е, особенно ако правиш повечко аеробика (т.е, тренираш сърдечно - съдовата система)
Да, много кардио правя. Почти всеки мой ден започва така, със или без тежести по-късно. Аеробики играя откакто се помня и мога да кажа, че това ми е “силната“ част.
Вследствие на системните физически натоварвания сърцето става по-голямо
Тук мога да кажа, че и без друго имам голямо ама наистина голямо сърце ( не буквално, нали...)
Сега да мина по въпроса с вчерашния ден, който беше абсолютно извън всичко. Много ядене на боклуци, изпити 1 литър Кола и 1 литър сок, една голяма купа ядки и никакви тренировки. Добре, че успях да вкарам една консерва Тон и малко извара в доматите, че поне откъм белтъка да не съм много назад. Е, сладки поне не съм яла, но в сока и колата имаше предостатъчно въглехидрати. Пишем го като зареждащ ден.
Днешния ден се започна с две чаши кафе и 60 минути крос на тренажора. Довечера ще пиша храненето.
Да прибавя и манджата:
Закуска - макарони със сирене(изкиснато), без захар
После нещо като обяд - бирени фъстъци
После - пуешко филе
Вечеря - салата с извара + пилешки шиш + торта и накрая Мезим Форте
Нямаше как да пропусна тортата. Един много специален за мен човек имаше Рожден ден.
|
|
|