мюсли и разделно хранене

Дата: 09.01.2008
От: Панчарево
09.01.2008, 00:48

Здравейте. Аз съм на 27 г., имам едно дете на 1г.2м. и съм 48 кг. Искам да запазя теглото си, но тъй като не съм много по диетите и стриктното спазване на режими, реших да започна с разделно хранене. Но, след като поизчетох доста за него нещо се обърках - не мога да разбера разделното хранене за отслабване ли е, за поддържане ли е или за пълнеене.
Другото, което ме интересува е мюслито. От него отслабва ли се или се пълнее и какво ще стане, ако го ям с плодово кис. мляко и го побзвам за повече от едно хранене на ден.

Ще съм изключително благодарна на всеки отговор

Дата: 31.01.2004
От: София
09.01.2008, 03:41

Здравей vembi,

за разделното хранене не бих могъл да ти кажа много, но вероятно си прочела статията за разделно хранене в изданието. Далече съм от тази стратегия, защото съм на мнение, че не е подходяща за спортисти, а аз се опитвам да бъда такъв. :)

Що се отнася до мюслито, н може да се определи, дали от него се пълнее или не. Зависи какво количество приемаш, защото има съществена разлика, дали са 30, 70 или 100 гр.

Комбинацията му с плодово кисело мляко едва ли е оптималната, тъй като в последното има значително количество въглехидрати (а и доста ме съмнява наличието на плодове въобще).

Аз не си позволявам да го ям повече от веднъж дневно (сутрин). В много редки случаи хапвам отново преди тежки тренировки. В този ред на мисли не прочетох, дали спортуваш, защото не е маловажно.

09.01.2008, 11:40

здравей. благодаря за бързият отговор.
не спортувам, тъй като с малко дете нямам тази възможност, но в къщи имам кростренажор и го въртя винаги когато моге, т.е. почти всеки ден - 20 мин. на най-висока степен и 10 мин.на ниска. това добре ли е? правя и коремни преси. но всичките тези упражнения са ми от скоро, тъй като преди това пиех едни хапчета за отслабване и не ми се е налагало да тренирам или да пазя диети, защото от тях си отслабвах и без това. просто сега искам да ги спра и да започна да се храня здравословно.

09.01.2008, 12:06

Ако почти всеки ден тренираш 30 минути на кростренажора, това си е спортуване и то сериозно. smile С подобен енергоразход не би било проблем закусването (например) с мюсли и кисело мляко, което по-добре да не е плодово.

09.01.2008, 12:08

а по-добре ли е да е обикновено кисело мляко с мед и мюсли вместо плодовото?

09.01.2008, 14:46

Не е много лесно да ти отговоря, защото не знам как да определя “по-добре” и “по-зле”. Човек може да прецени, само ако експериментира. Просто не ти препоръчвам плодовото мляко, тъй като имам известни съмнения от какво естество е. Още повече, че имаме изобилие от плодове на пазара и винаги може да си направиш по-добра алтернатива.

11.01.2008, 00:55

благодаря ти много за инфото

Дата: 30.05.2007
11.01.2008, 20:15

аз мисля че е по добре с прясно въпреки че с кисело е по-вкусно защото и в тея таблици за разделно хранене съм чел да НЕ се смесват кисело мляко с мюсли

Ако живота беше лесен, то нямаше да започва с плач.
Количеството интелект на планетата е константа, а населението расте.

Дата: 26.01.2008
12.04.2008, 22:41

Плодовото кисело мляко има много малко истински плодове, повечето е подсладители, оцветители, консерванти и аромати за това съм 100% сигурен! По-добре истинско кисело мляко. Аз си карам с прясно мляко smile

Дата: 08.02.2005
13.04.2008, 15:25

Съветвам те, да се ориентираш към четива, които ще ти разяснят какъв би трябвало да бъде енергийния и изобщо хранителен баланс при човека. Тъй като това ще ти даде обща идея и вече сама ще знаеш какво трябва да правиш. А не тясно специализирани неща за хранения и диети, тъй като лесно човек губи база за ставнение и накрая нищо не разбира…

Разделното хранене според мен е практически неудачен вариант за един активно работеш или още повече за спортуващ човек.

- “Големите мускули искат и голямо сърце и стомах и бял и черен дроб...”
- “Tвойте мускули,
не свалят теб от клон.”
- Ако се питаш, защо България е на това дередже - просто се вгледай по-внимателно в себе си.
- За да съществува, човек има нужда от баланс.
- За мен

Дата: 19.12.2007
14.04.2008, 18:43

Трябва ли ра3делното хранене да е 3а качване, сваляне или друго, просто някои учени имат теории, как храната се усвоява по_добре. А (вида и) количеството храна са ти ориентир дали качваш, сваляш и тнт. В адаптационния период евтл. има промени в тялото.

Дата: 21.09.2006
15.04.2008, 10:10

Учен надали ще подкрепи Разделното хранене, тъй като то почива на псевдонаучна теория.
Основната идея на разделното хранене е, че в стомаха се образували кисели и основни стомашни сокове в зависимост от приетата храна и ако ядеш едновременно храни, които карат стомаха да произвежда и основни и кисели сокове - те при смесването си се неутрализирали. Логично и красиво, но ужасно далеч от истината.
Стомаха е НАЙІКИСЕЛОТО място в организма. Поне 10% от стомашния сок е Солна киселина (тоест той е 10% разтвор на солна киселина) и НЯМА СЕКРЕЦИЯ НА ОСНОВНИ СОКОВЕ В НЕГО. И неможе да има.
Който е чел анатомия знае, че организма сам си прави нещо като разделно хранене:
в устата се разграждат само въглехидрати;
в стомаха - белтъчини и мазнини (но не въглехидрати);
в дванадесетопръстника и тънките черва - вече всичко;
и в дебелото черво има някои процеси на доразграждане;
А за мюслито - за закуска става, с българско кисело мляко за предпочитане. (да не е Данон - те правят кремчета, а не кисело мляко).
Можеш да си дръпнеш от Замундата и някой комплекс за упражнения в къщи и да ги правиш преди да тичаш на кростренажора.
И така, малко по малко всеки ден - за нула време ще се вкараш във форма.
Успех!