Един простичък въпрос относно Мъртва Тяга. :)

Дата: 27.12.2007
От: Добрич,България
01.05.2008, 03:20

Представете си мъртвата тяга.Правилно изпълнена с цел да се опази кръста.Колкото пъти правя или говоря,или чуя,или видя тяга все тънкия момент е да се сведе участието на кръста до минимум.Правилно ли съм го схванал?!Добре.

Сега обръщам внимание на Румънската тяга.Какво е румънска тяга?Ами просто се навеждаме,без да клякаме и се изправяме.Е ако това не удря кръста,незнам!Има ли проблем с този вид тяга и АКО НЕ,тогава защо се притеснявам при мъртвата тяга?!

А,може би просто трябва да се държи гърба изправен?Ако е извит гърба-ясно,но при прав гръб има ли проблем,че се навеждаме.Защото аз от страх явно съм си втълпил,че не е правилно да се навеждам ?! И искам веднъж завинаги да получа яснота по въпроса.

http://www.youtube.com/watch?v=Xp0j31lVUJc

Или ако дупето минава назад и гърба стои изправен няма проблеми,така ли ?!

Then it comes to be that the soothing light at the end of your tunnel
Was just a freight train coming your way

“To secure peace is to prepare for war”

Моят Дневник

Дата: 30.01.2004
От: София
01.05.2008, 07:16

Мъртвата тяга с изправени крака се прави с презумцията, че желаеш да акцентираш върху задната част на бедрата, нали така? Би следвало да използвал по-малки килограми, но ако трябва да се върна на въпроса ти - да, натоварва кръста, може би и по-осезаемо, тъй като амплитудата на движение е по-голяма.

Признавам, не разбрах какво искаше да кажеш под “изправен“ и “извит“ гръб?

Дата: 07.02.2006
От: Бургас
01.05.2008, 07:21

не може кръста да не участва в който и да е вид тяга. номера е да е стегнат, гърба изправен.това - за навеждането, нещо не можах да схвана - как така да не се навеждаш?
и тягата с прави крака е “римска“, а не румънска wink (надписа в клипчето произлиза от ROMA (РИМ))

изобщо не ги чувам нещата

Дата: 26.08.2006
01.05.2008, 09:39

Такива извинения не се приемат.

Дата: 03.02.2005
01.05.2008, 09:58

Не можеш да не натоварваш кръста и при двата вида тяга. Въпроса е да не го натоварваш грешно или да кривиш гърба един вид.
И се казва римска, а не румънска smile

Practice makes perfect.
На хората не достига не сила, а воля.
http://www.bb-team.org/articles/2799/

Дата: 21.03.2007
От: ВАРНА, България
01.05.2008, 11:38
FRANKO1 - 01.05.2008, 07:21

и тягата с прави крака е “римска“, а не румънска wink (надписа в клипчето произлиза от ROMA (РИМ))

Честно казано и аз не бях чувал за “румънска“ тяга досега. Упражнението го знаех като “римска“ тяга.
Надписът на клипчето обаче се превежда именно като румънска (romanian), а не като римска (roman), a ми направи впечатление, че не е единственото клипче с това заглавие. Оставам озадачен smile

Колкото до същината на темата - при правилно изпълнение,  с адекватна тежест, не би трябвало да има риск за кръста. Разбира се, не очаквай да вдигнеш същите килограми както при класическата мъртва тяга.

Cheat on your girlfriends, not on your workouts!

АЗ

Дата: 05.09.2004
01.05.2008, 12:03

При тягата с прави крака, краката не са изпънати, а леко свити в коленете. Това се вижда и на клипчето.
Тази тяга просто прехвърля акцента върху задното бедро, за сметка на квадрицепсите, иначе другото е същото като при стандартната тяга. Лоста и при двата вида тяга трябва да се движи максимално близо до краката, даже да се влачи по тях. Трябва практика и при двете движения, за да почнат да се правят правилно. При правилна техника, и двете тяги въздействат върху гърба, трапеца, еректорите и глутеусите, стандартната товари и квадрицепса, а тази с прави крака - задното бедро.

“No, I’m not on steroids…but thanks for asking”
“Do I look like I need your advice?“
“Да знаеш не е достатъчно. Трябва да ПРИЛАГАШ.“
“Да искаш не е достатъчно. Трябва да ПРАВИШ.“
„Ако човек откаже да приеме друго, освен най-доброто, обикновено го получава.“
Сайт (блог)
Видео

Дата: 07.02.2005
01.05.2008, 13:37

Още нещо много важно е, че движението много зависи от индивидуалната гъвкавост на човека. Примерно ей тоя пич прави много голям мах, аз такъв ако седна да правя, ще се контузя. http://www.youtube.com/watch?v=EzVtUmCK18I&feature=related

А като се казва, че кръста не участва, че има в предвид, че ротацията е трупа, спрямо бедрата в тазобедрената става, а не в прешлените на гръбнака, където също може да има ротация, но е опасна.

А клипа, който си показал по-горе е от супер тъпа гледна точка, нищо не се вижда. Тяга се снима странично.

- “Големите мускули искат и голямо сърце и стомах и бял и черен дроб...“
- “Tвойте мускули,
не свалят теб от клон.“
- За да съществува, човек има нужда от баланс.
- За мен

Дата: 27.12.2007
От: Добрич,България
01.05.2008, 14:48
Георги Гайдов - 01.05.2008, 09:58

Не можеш да не натоварваш кръста и при двата вида тяга. Въпроса е да не го натоварваш грешно или да кривиш гърба един вид.
И се казва римска, а не румънска smile

Ааа,Алелуя!  grin  Запомних,РИМСКА.Ма все пак жена го е писала...
Движението ми на тяга,като гледам клипчетата е “като по филмите“ и да приемем,че го правя чат-пат правилно.Притеснявах се за това навеждане.Просто се навеждат хората,бе!  downer

Сега съм по-спокоен,мерси за доволното количество отговори. : ))

Then it comes to be that the soothing light at the end of your tunnel
Was just a freight train coming your way

“To secure peace is to prepare for war”

Моят Дневник

01.05.2008, 15:34
tpd - 01.05.2008, 13:37

Примерно ей тоя пич прави много голям мах, аз такъв ако седна да правя, ще се контузя. http://www.youtube.com/watch?v=EzVtUmCK18I&feature=related

Амплитудата му е нормална, и аз така я правя.

Сайт (блог)
Видео

Дата: 05.08.2007
От: София, България
02.05.2008, 10:12

защо се притеснявам при мъртвата тяга?!

Притесняваш се, защото си чул, че трябва да се притесняваш...

Хората често ме обвиняват, че нямам сърце... Те всъщност не знаят, че имам голямо, но скромно сърце на студент... което държа в буркан с формалин на бюрото си...
Написаното от мен във всеки един пост е лично мнение. Никой не е длъжен да се съобразява с него.

Дата: 17.07.2006
02.05.2008, 10:19

И все пак се казва romanian deadlift, което би следвало да се превежда румънска. Упражнение roman deadlift като че ли няма wink Това за протокола само.

“Whole eggs are good for two reasons. First, they’re excellent for helping you build muscle and strength. Second, they keep chickens from being born.“ Pavel Tsatsouline
“It is not worth an intelligent man’s time to be in the majority. By definition, there are already enough people to do that.“ G. H. Hardy

Дата: 01.07.2006
От: Благоевград
08.06.2008, 00:39

Искам да попитам ако във всяка тренировка за гръб правя Румънска тяга,вместо класическа мъртва тяга,ефектът същият ли ще е откъм растеж на гърба? Същите мускули на гърба ли ще натоварвам и същият напредък ли ще ми донесе?

DEADLIFT

Дата: 07.02.2006
08.06.2008, 07:43

ако сравняваш двата вида тяга, при класическата ще имаш по-голям растеж - прави се с повече килограми. при римската (румънска) се натоварва доста повече задната част на бедрото и глутеусите и много хора (вкл и аз) я ползват в тренировката за крака.

изобщо не ги чувам нещата

Дата: 21.11.2007
09.06.2008, 08:27
tbby - 02.05.2008, 10:12

защо се притеснявам при мъртвата тяга?!

Притесняваш се, защото си чул, че трябва да се притесняваш...

А не мислип ли че наистина има от какво да се притеснява? Много хора които изпълняват упражнението неправилно получават трайни контузий... Даже мога да кажа че и тези които го правят правилно се контузват понякога.
По принцип мъртвата тяга не ми е от любимите упражнения и много рядко я използвам.. макар че е базово упражнение и може би едно от най-хубавите. Не мога да вдигам много но 2 седмици подред правих максове с 120 и после се наложи да почина около 2 месеца. Не знам точно какво ми стана но жилите на кръста ми се бяха упънали на макс и при най малкия опит да се наведа или да се завърта усещах зверска болка. 3 семици майка ми ми обуваше чорапите и ми завръзваше обувките...
тва беше нищожно в сравнение с болката в тестисите която усещах ден след като спрях да ходя на фитнес. След изследвания се оказа че имам херния и доктора каза да почина 1-2 месеца и ако не мине че ще се наложи операция...
Понеже този период на контузия се падна точно преди миналото лято.. майка ми ми даде съвет направо да се оперирам за да не рискувам 2 месеца да не правя нищо и накрая пак да се наложи операция... така че се оперирах веднага и успешно се възстанових от операцията за 20 дена но още ме болеше кръста... (мина ми чак след 1-2 седмици)
Сега сигурно пак ще ме “грабнат“ съфорумците... затова ще кажа че моя случай е сигурно 1 на 10 000
И НЕ... В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕДЕЙ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАШ!

Дата: 29.03.2008
09.06.2008, 09:02

Всяко упражнение с крива техника може да има негативни последици. Сама по себе си тягата не е страшна. Опасно става когато се пънеш да отлепиш много килограми с потресаваща техника. Трябва да знаеш какво правиш.
За сравнение - половината от клякащите в моята зала правят полуклекове със заключващи се колене на километър пред пръстите. После никой не казва “не мога да клякам правилно“, но за сметка на това а се правят генерални заключения колко лош бил клекът.

09.06.2008, 10:37

90% от хората трениращ грешно, нищо чудно, че имат травми.
Не са им виновни упражненията.

Сайт (блог)
Видео

Дата: 07.12.2006
От: Sofia
09.06.2008, 11:40
Петко К - 01.05.2008, 15:34
tpd - 01.05.2008, 13:37

Примерно ей тоя пич прави много голям мах, аз такъв ако седна да правя, ще се контузя. http://www.youtube.com/watch?v=EzVtUmCK18I&feature=related

Амплитудата му е нормална, и аз така я правя.

М, аз не я правя така. Щангата не се движи по краката, а е доста по-напред. Взимам от стойка(60-70 см висока), не от земята. После връщам обратно на нея. Така е по-добре, защото според мен момента, в който пускаш на земята в края на серията е най-опасен. Както и в началото, когато взимаш от земята. Петко, според теб така става ли? Да чукна на дърво до момента проблеми с кръста или гърба не съм имал. Ама сега правя със 140 и трябва да се внимава повече.
БТВ, сега разбрах, че се казва румънска.smile

09.06.2008, 11:45
butthead - 09.06.2008, 11:40

М, аз не я правя така. Щангата не се движи по краката, а е доста по-напред. Взимам от стойка(60-70 см висока), не от земята. После връщам обратно на нея. Така е по-добре, защото според мен момента, в който пускаш на земята в края на серията е най-опасен. Както и в началото, когато взимаш от земята. Петко, според теб така става ли? Да чукна на дърво до момента проблеми с кръста или гърба не съм имал. Ама сега правя със 140 и трябва да се внимава повече.
БТВ, сега разбрах, че се казва румънска.smile

60-70 см стойка?! Колко см ти е тогава самото движение? То нищо не остава, освен ако не си два метра и кусур...

“Whole eggs are good for two reasons. First, they’re excellent for helping you build muscle and strength. Second, they keep chickens from being born.“ Pavel Tsatsouline
“It is not worth an intelligent man’s time to be in the majority. By definition, there are already enough people to do that.“ G. H. Hardy

Дата: 07.12.2006
От: Sofia
09.06.2008, 11:57

Само взимам от и оставям на стойката в края на серията:) Иначе си правя като мацката долу-горе. Може би малко по-малко свалям от нея.

09.06.2008, 12:05
butthead - 09.06.2008, 11:57

Само взимам от и оставям на стойката в края на серията:) Иначе си правя като мацката долу-горе. Може би малко по-малко свалям от нея.

А, така може smile Че иначе много странно ми се видя.

Дата: 21.07.2008
11.10.2008, 19:48

Римската и мъртвата тяга един и същ ефект ли имат ?

Дата: 13.07.2008
12.10.2008, 12:04

Румънската тяга се прави с каруца
Хваща се отзад и се повдига до нивото на гърдите raspberry

По темата само да вмъкна ако нямаш поне една година стаж в залата изоообщо не се занимавай с мъртва тяга или ако си толкова надъхан прави със супермалко килограми през тези месеци/година/ да изпипаш техниката си в упражнението. Неискам да си припомням как един пич колабира пред мен 70 килограмов човек трениращ от 3 месеца скача да прави тяга със 140 килограма еми резултата е че вече не тренира поради лекарска забрана (незнам какви са доводите беше ми гадно да разпитвам.)

smile smile smile Съжелявам за прекомерната употреба на този—->> smile разбойник от моя страна но съм пристрастен smile

Дата: 02.09.2004
12.10.2008, 12:12

В името на спора ще кажа, че римска е roman deadlift, а румънска romanian deadlift wink

Абе какъв спор пък аз,то тва е тема на половин година...Няма значение значи smile

(__/)    E V I L
(=‘.‘=)    B U N N Y
(“)_(“)    R A B B I T

Дата: 05.07.2004
12.10.2008, 15:26
MI5 - 12.10.2008, 12:12

Абе какъв спор пък аз,то тва е тема на половин година...Няма значение значи smile

Именно!

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/34458/