направих си извара

   
Фитнес ентусиаст
A-momenT
  • Тук е от 24 март 2006
  • 11 мнения

значи неква дала на маиками  едно тенеке с сиране  и тама онова водата забравих как се казва (цвик маи )   
мама ми го свари на котлона и стана извара    за 25 30 минути  в една голяма тенджура     
само4е тази изжара е мноого по разли4на от тази коя купувам от могазина     
не седи на буци  а дребни  нз как да се израза абе мноо по разли4на   
и на вкус нее 4ак толкожа гадна като купе6ката ма некакси  влиза потрудно ( пия е по трудно -разбивам я с мляко )

Някои да е правил не6то подобно и да има някакви наблудения  ???       

13 юни 2006 19:24
Фитнес ентусиаст
The_scouser
  • Тук е от 20 апр 2004
  • 263 мнения

а тама онова е саламура, не цвик

13 юни 2006 19:46
Няма гласове
#1
Фитнес ентусиаст
PoSTFracTioN
  • Тук е от 6 юни 2006
  • 36 мнения

те са питах баба и тя каза че така се праи .. и си е баш цвик ...

13 юни 2006 20:07
Няма гласове
#2
Фитнес ентусиаст
expl0der
  • Тук е от 7 март 2005
  • 1079 мнения

Изварата се прави от суроватка,тя е различнаот саламурата,която представлява вода и сол,доколкото знам.Както и да е.И баба би прави извара,но е по-мазна,иначе естествено,че ще е по-вкусна домашната.

13 юни 2006 20:09
Няма гласове
#3
Фитнес ентусиаст
tpd
  • Тук е от 7 фев 2005
  • 3240 мнения

До колкото знам извара се получава като се пресече прясно мляко... :?:

13 юни 2006 21:46
Няма гласове
#4
Фитнес ентусиаст
PoSTFracTioN
  • Тук е от 6 юни 2006
  • 36 мнения

[quote author=“tpd”]До колкото знам извара се получава като се пресече прясно мляко... :?:

ами да и така става :}
самоче няма фаида ... саламура е изключително евтин в ставнение с всичко друго ...  а иначе откъм мазнини незнам ..

13 юни 2006 23:14
Няма гласове
#5
Верен BB-Team-ър
bgtrener
[quote author=“The_scouser”]а тама онова е саламура, не цвик

да не е суроватка?

а как се прави извара, мого лесно- сложете на котлона мляко и докато ври му сипете щипка (малка) лимонена киселина. и ето ти извара, прецеждай и яж.

ако я прецедиш, пресоваш и осолиш -ето ти домашен кашкавал!

14 юни 2006 15:39
Няма гласове
#6
Фитнес ентусиаст
блабалбалбалб

Лятото работих в мандра и мога да виа кажа ,че правиха изварата по съвесем друг начин!
При правенето на кашкавал се отделя течност (цвик или нещо от сорта и викаха).
И тая течност я пастъоризираха в едни големи танкове.После се отцежда в едни корита.
И като се отцеди се получава извара.А тва с лимонената киселина не знам..
Ако ви трябва нещо за млечните продукти питайте(баща ми е технолог в мандра).Аз не знам много работи ама него ще го измача и ще ми каже

Не е важно да си добър, а е важно да си манияк!!

16 дек 2008 21:14
Няма гласове
#7
Фитнес ентусиаст
......
  • Тук е от 28 дек 2008
  • 28 мнения
казано от A-momenT на 13 юни 2006 19:24:

значи неква дала на маиками  едно тенеке с сиране  и тама онова водата забравих как се казва (цвик маи )   
мама ми го свари на котлона и стана извара    за 25 30 минути  в една голяма тенджура     
само4е тази изжара е мноого по разли4на от тази коя купувам от могазина     
не седи на буци  а дребни  нз как да се израза абе мноо по разли4на   
и на вкус нее 4ак толкожа гадна като купе6ката ма некакси  влиза потрудно ( пия е по трудно -разбивам я с мляко )

Някои да е правил не6то подобно и да има някакви наблудения  ???       

Сега не разбрах каде се вари в тенджура или тенджера или също така не мога да разбера от каде да си я взема от могазина или от магазина... иначе пък изЖарата става много вкусна

1 яну 2009 22:36
Няма гласове
#8
Фитнес ентусиаст
Borko
  • Тук е от 23 дек 2008
  • 182 мнения
  • От Летница

цвик :D чове преди да си написал питаи неко които знаи

1 яну 2009 23:08
Няма гласове
#9
Фитнес ентусиаст
mmaxx
  • Тук е от 25 март 2005
  • 72 мнения
  • От Bojurishte

сега чакаме формулата за топлата вода :-P

1 март 2009 19:41
Няма гласове
#10
Фитнес ентусиаст
Стоянчо  

Темата е от 2006г...

1 март 2009 20:57
Няма гласове
#11
Фитнес ентусиаст
Мартин Томов

За сметка на което е пълна с глупости...

1 март 2009 23:16
Няма гласове
#12