Трептене в мускулите в състояние на покой

Прескочи до:

То за треперенето на клепача си имаше и някво суеверие.

13.02.07
18:57

А бе да ви кажа, може и от креатина да е. Тамън направих един цял месец, качих 1 см на ръката (не че без него нямаше да го кача) и реших да спра цикъла. При положение, че напоследък почти не съм видял стрес (а аз добре знам какво е да се стреснеш)

Спирам всичко без суроватката и глюкозата, даже и на мултивитамините ще им дам отпуска.

Нали навсякъде пише, че креатинът може да предизвика мускулни крампи...

09.04.07
21:30

От кръста надолу съм треперел целия и главно краката, но това е от друг вид преуморяване. Примерно си изпил 1 кана кафе и не си спал 2-3 дни и като си легнеш такива симптоми се получават.

10.04.07
13:38

солта в големи количества прецаква бъбреците!! zigun

10.04.07
19:39

Понеже виждам, че изровихте тази стара тема от прахта, затова малко ъпдейт:

Успях да разбера кое точно ми предизвиква крампите и това е глутаминът.

След като минах 100% на чисто, започнах да добавям едно след едно нещата, които бях взимал, докато получавах зверските крампи. Пробвам нещо за няколко дена, след това го спирам, малко почивка, пробвам следващото и така. Няма начин да бъркам, вече няколко пъти се убедих, че един час след като приема глутамин, някоя част започва да трепери и общо взето продължава около ден, като на втория ден вече е съвсем слабо.

Марката е Примафорс, има вид на доста качествена субстанция с перфектна разтворимост. Друг не съм пил и не мога да дам сравнение.

Глутаминът преминава свободно от кръвта в мозъка (много малко вещества могат това) и явно при мене прави някакви поразии с периферните нерви.

Мнението беше редактирано от Louie на 10.04.07 19:42.

ME

09.05.07
11:25

много се стряскате,а става въпрос за най-обикновени мускулни спазми.pescud01-нещо се изказа доста неподготвен.каква дезинтоксикация,кви химикали ти нормален ли си?човека взима добавки,знаеш ли за кво говориш въобще?възможно е креатина също да е помогнал,тъй като задъжането на водата в мускулите може да е причина,но основното си е натоварването.няма нищо страшно,ще отшуми.

Това е явление, подобно на крампите. Има доста такива теми, изписани из форума.
Причината е нарушение в йонния баланс, хомеостазата на организма.
Може да бъде много причини. Нищо чудно и глутаминът наистина да проявява йонни свойства и да влияе. Все пак е разтворим във вода.
Най - честата причина обаче е липса на вода. В организма.
Която, държа да отбележа, може да се дължи и на малко поета, и на прекомерено много поета вода. Многото вода изхвърля солите, те пък освобождават бариерите на цитоплазмата да изхвърлят още вода от клетката.
От посочените горе вещества действитено приет “лечител” е магнезият. Мисля, че калият пък е направо вреден - съдържа се в бананите, бобови храни, тиквички, кълнове, зърна и тем подобни.
Не бих спрял солта. Даже културистите при тежка крампа ядат сол и пият много вода. Не го препоръчвам на вас. Но една умерена, даже да не кажа леко завишена спрямо нормалното състояние консумация на сол и вода не мисля, че ще навреди.

Да отбележа:
1. Това са временни, нетрайни явления в мускулите. Даже и повторяемостта им не означава нещо сериозно и опасно.
2. Слабо изразени са и могат да се влияят от много фактори, да кажем преумора, напомпване и т.н.
3. Организмът и хомеостазата имат механизми САМИ да се справят с такива проблеми. От тази гледна точка намесата може да се окаже излишна, дори и неуместна. Те възникват на даден етап от нормалните процеси на метаболизъм, почивка и т.н. и в следващият вече се оказват преодоляни. Увеличаването на тези симптоми пък не винаги ще значи влошено състояние, организмът има функцията като се стресира в една насока да започне да включва помощни механизми.
Затова - викам аз - не им отдавайте чак такова значение. И все пак 2-3 грама сол повече на ден и до литър повече вода няма да ви доведат до трайни увреждания.

15.05.07
15:02

пичове обсаждали сме тази тема вече. аз сашто сам задавал нмогократно този вапрос ЗАЩО СТАВА ТАКА???
някои казжат че това е от претрениране ,и наистина ж някои случаи е така  но груги ми го обясниха по много по - различен начин !!!!  преди вземах  ANIMAL PAK   и просто си нямате и на представа как направо се “тресях”  казаха ми 4е в анимала е било много голямо съдържанието на калии  (колкото за 4 човека)  . 1 ден след спирането на анимала всичко спря !!! после пак го пробвах и какво стана в краина сметка -отново  така наре4ените мускулни контракции!!! това е от мен

13.10.09
05:50

И на мен ми трепти мускула на дясната ръка.Жена съм,не тренирам кой знае колко често и много-в смисъл не се натоварвам с фитнес упражнения повече от 3 часа седмично,но трепти...Много е неприятно.Два дни обаче се скъсах от домакинска работа-миене на прозорци,пране на пердета и т.н.....та си мисля,че може от това да е.Натоварване просто.Ако някой знае как мога да си помогна да пише.

01.11.09
16:37

Случвало ми се е в трицепса , рамото и мускула над лопатката на гърба . Започва да пулсира ей така без нищо .

03.11.09
10:56

Само ще вметна че е изключително неприятно за половинката ви ако се е сгушила във вас и спите, и започнете да притепервате насам натам в началото може да е забавно но с времето става дразнещо дори за самия вас.Понякога не ги усещате но когато събудите другия и той от своя страна вас става много кофти! Тотално си разбивате съня.Ако той/тя не е спортист почват да ви смятат за “ненормален” или нещо от сорта.Би било добре да се даде точно обяснение на проблема :S
Иначе прочетох доста интересни неща дотук и си извадих някаква поука.От 4 месеца вземам само Л-глутамин и ще пробвам да го спра. А и това с водата .... понякога пия по 4л. вода на ден.... знам ли, не се бях замислял толкова над тази тема но сега ще се опитам да я разнищя ;)

03.11.09
22:05

Мускулното съкращение се извършва в следствие на нервен импулс, идващ по нерва, който инервира всеки мускул и по-точно по неговите разклонения, инервиращи всяко мускулно влакно на съответния мускул. Мястото ,където става връзката между нервното влакно и мускулното влакно се нарича нервно-мускулен синапс. Прилича на луковица или на единия ви юмрук, обхванат от другата ръка.Юмрукът е краят на нервното влакно, обхаващащата го ръка е частта от мускулното влакно. Нервният импулс, както и в този случай неговото предаване е йоннообменен процес, свързан с промяна на електронните градиенти( промяна на нивата на К+ и Na* йони).Промяната в нивата на тези два йона се разпространява подобно на “мексиканска вълна” по дължината на нервното влакно докато стигне до края му - нервно-мускулния синапс и предизвиква навлизане на Ca++ вътре в нервното влакно в областта на “юмрука” през неговата стена.Това навлизане на Ca++ освобождава химично вещество - ацетилхолин, който преминава от вътрешността на “юмрука” в малката цепнатина между него и “ръката” и после навлиза в нея(т.е. вече в мускулното влакно) през нейната стена, където дава старт на други процеси на пренос на Na+ и К+, както и на Ca++,които предизвикват мускулното съкращение чрез каскада от други процеси. ;-)
Моето обяснение е следното:
Когато претренирате(пренатоварите мускулите), се получава нещо като йонен дисбаланс в конкретния мускул, който се възстановява след време.През това време нивото на Ca++ в междусинапсното пространство(между “юмрука” и “ръката”) се колебае вълнообразно(именно на тези вълни се дължи и периодичното потрепване), докато се възстанови нормално и стабилно такова, което да обезпечи нормалната възбудимост на мускулното влакно.До тогава тази възбудимост е повишена и остава такава толкова по-дълго, колкото по-интензивно е бил натоварен дадения мускул( нарушеното равновесие се възстановява по-бавно).
Пак повтарям това е моето обяснение. Не ангажирам никого с него, както и не твърдя на всяка цена неговата правота,макар да вярвам, че има логика. ;-P Тук давам обяснение, което може да събуди смях у някого с думите и изразите,които съм ползвал за да го изложа, но това е само за да направя нещата по-разбираеми за широката публика.Процесите са далеч по-сложни и носят наименования, които привидно нямат смисъл или са заплетени и прочее, което само ще обърка читателите.
“Какво да се прави?”- би попитал практичният билдер(или атлет). Може би решението се крие в приема на препарати с Гама-аминомаслена киселина(ГАМК). Тя е медиатор(вещество, подобно по функция на ацетилхолина),който предизвиква процес обратен на ацетилхолина - вместо възбуждане на мускулното влакно, тя чрез пропускане на Cl- йони в постсинаптичнта мембрана(”ръката”), предизвиква задълбочаване на задръжния процес, т.е. предизвиква по-дълбока релаксация.
Пробвайте с такъв препарат и пишете отзиви. Ще се радвам ако ви помогне. В прочем сигурен съм, че ще има положителен ефект. :-)

На мен ми се е случвало по време на тренировка, в десния бицепс. Естествено се уплаших и приключих тренировката. И това беше, до сега не съм имал втори случай. Може би е от претоварване на определена мускулна група, поне аз така си го обяснявам, защото тогава малко прекалих :)

29.12.09
16:18

Не знам има ли научно обяснение самото явление, но на мен ми се е случвало много преди да започна да тренирам и да взимам каквито и да е добавки. Може би е нещо нормално. Трептеше ми големия преден бедрен мускул и трицепса. Не смятам, че е за притеснение. :)

25.04.10
17:14

според мен няма никакви болести и т.н. аз тренирам баскетбол не взимам никакви хапчета не спазвам режими и след тренировка като си легна много често ми се случва това на краката ... просто и преди и след тренировка разтегнете добре ... според мен е от пренатоварване нищо повече :)

28.04.10
13:23

за какво се притеснявате всички нито ви боли нито нищо аз даже се кефя като ми стане така някво яко си е примерно рамото като почне да пулсира или гърба

28.04.10
20:25

Лошото е  докато спиш, будя момата до мене много често. Едната вечер са оплаква, че съм щял да я удоша...

Мнението беше редактирано от dimo86 на 28.04.10 20:28.

17.06.10
21:32

Модерация: нарушена точка 1.0 от условията за ползване.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 18.06.10 05:56.

Някой от вас запознат ли е с медицинския термин “тремор” ? :) Не се шашкайте излишно, няма нищо страшно. За повече информация http://bg.wikipedia.org/wiki/Тремор

а за фасцикулации? http://en.wikipedia.org/wiki/Fasciculation
:)

да ти имам проблемите, сериозно!! Не се заглеждай по такива дреболии.. На всеки се случва :D претренирване или ддз не е нещо необичайно спок ;)

21.07.17
02:22

За първи път пиша в този форум, но реших да се поразровя за този дискомфорт. Преди около три седмици си изкълчих глезена на работа (да се опитваш да сваляш килограми и да работиш в кухня си е чисто мъчение :/ ). Та си помислих, че съм го счупила, защото звукът беше отвратителен. След като ортопедът ми каза, че е силно изкълчен и трябва 3 седмици да ходя само до тоалетната и до масата, направо ми стана лошо. Започнах да го раздвижвам наскоро (преди около 2-3 дни). Преди това можех едва само на пръсти да ходя, а сега стъпвам на цялото ходило. И сега от г/д същото време, в което почнах да го раздвижвам, започна и това “подскачане” на мускула от външната част на бедрото ми. Предполагам в моя случай е от неправилно натоварване на този мускул, заради това, че не съм могла хубаво да си стъпя на кракът.

01.11.19
12:43

казано от Louie на 10.02.07, 03:56:

И така - малко update по темата:

Болестта се казва Restless Legs Syndrome - RLS, болест на неспокойните крака.

Всъщност не е това. Синдром на неспокойните крака е когато ти нарочно ги движиш, като чрез повтарящите се движения се успокояваш.

01.11.19

* Не знам как се получи, но постна коментара доста пъти. Извинявам се.

Мнението беше редактирано от nekAf на 01.11.19 12:45.

01.11.19

Всъщност не е това. Синдром на неспокойните крака е когато ти нарочно ги движиш, като чрез повтарящите се движения се успокояваш.

01.11.19

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1