13.02.07
00:11
Тук има една статия, която на мен ми се стори интересна:
http://www.bnap.org/2006/10/10/aspartam-splenda/
13.02.07
14:39
За повечето неща избягвам аспартам.
13.02.07
17:18
Абе фанали сте се като удавници за клечка. Голема работа аспаман ... То тва ако беше единственото вредно ок, ма при положение , че в София въздуха е доста мръсен , събирам се само с пишачи (и пуша, но ги отказвам) , пия алкохоли , немога да мисля и за некви аспамани. Толкова вредни неща има , че тва да ви е проблема ;) + тва вие кво ? Искате здравословен живот и да живеете до 120г. ? Еми ходете в планината , станете отшелници е готово :)
Тва е 1 от най-малките неща , за който да се тревожите :) Живейте си живота и не му мислете много :)
13.02.07
17:27
Пич, вероятно си объркал форума и търсиш форум за алкохолици....
13.02.07
21:37
[quote author=”[.::Ultras::.]”]Абе фанали сте се като удавници за клечка. Голема работа аспаман ... То тва ако беше единственото вредно ок, ма при положение , че в София въздуха е доста мръсен , събирам се само с пишачи (и пуша, но ги отказвам) , пия алкохоли , немога да мисля и за некви аспамани. Толкова вредни неща има , че тва да ви е проблема ;) + тва вие кво ? Искате здравословен живот и да живеете до 120г. ? Еми ходете в планината , станете отшелници е готово :)
Тва е 1 от най-малките неща , за който да се тревожите :) Живейте си живота и не му мислете много :)
Бтв напълно съм съгласен с тебе :mrgreen: ...тука се проявява симптомът на “вманиачения фитнесджия” :lol: който толкова се е съсредоточил в тялото и храната си че се вманиачава за глупости...не знам какво обсъждате въобще като нищо не може да промените...квото произвеждат това ше ядете :lol: ...дори и да не пише че няма е малко вероятно да е така...за тва take it easy и по лекичко го карайте :) :wink:
14.02.07
09:00
Това е форум за здравословно хранене и спорт.
И това, което обсъждаме, не е аспаМАН, а аспаРТАМ.
Сериозен, световен проблем. Бих казал не по - малък и дори по - голям от генно модифицираните храни.
Аспартамът е бил първоначално пестицид. Да го кажем с други думи - например ОТРОВА ЗА ХЛЕБАРКИ. Или за скакалци. Или за комари. Все тая. Може би по - скоро е бил отрова за бурени.
Случайно са установени вкусовите му качества.
И с няколко смесвания на вкусове, без да се променя химичната му структура обаче, той е станал нашият любим подсладител.
И сега го има навсякъде. В закуските, в сокчетата, в млекцата, в кафенцето ви сутрин.
Свързва се с някои видове рак и заболявания на мозъка. Проблемът е, че тези заболявания са с недоказан причинител и връзката между този причинител и болестта е доказана само статистически.
Как мислите: дали това е проблем?
Или е вманиачаване във фитнеса и т.н.?
Кой казва, че дизелът или фабриките са безвредни? Никой.
ВЪпросът е да направим нещо там, където можем да направим.
Ако консумацията на продукти с аспартам намалее, и производството на продукти с аспартам ще намалее. Азбучна истина.
А че имало такива, дето можели да пият по 5 ракии на ден и хич да не им пука... Има. Винаги ги има. Но не са еталон да се равняваме. Който не му харесва, не участва, не се вманиачава и толкоз.
Поздрави!
20.02.07
17:18
[quote author=“InDaHEad”][quote author=”[.::Ultras::.]”]Абе фанали сте се като удавници за клечка. Голема работа аспаман ... То тва ако беше единственото вредно ок, ма при положение , че в София въздуха е доста мръсен , събирам се само с пишачи (и пуша, но ги отказвам) , пия алкохоли , немога да мисля и за некви аспамани. Толкова вредни неща има , че тва да ви е проблема ;) + тва вие кво ? Искате здравословен живот и да живеете до 120г. ? Еми ходете в планината , станете отшелници е готово :)
Бтв напълно съм съгласен с тебе :mrgreen: ...тука се проявява симптомът на “вманиачения фитнесджия” :lol: който толкова се е съсредоточил в тялото и храната си че се вманиачава за глупости...не знам какво обсъждате въобще като нищо не може да промените...квото произвеждат това ше ядете :lol: ...дори и да не пише че няма е малко вероятно да е така...за тва take it easy и по лекичко го карайте :) :wink:
И аз съм съгласен с него ... аз нито пуша нито пия обаче...не ме интересува дали е със захарин с аспартам или с незнам какво ...вие да не мислите че натуралния сок е натурален ?хаха не се излагайте няма нищо напълно здравословно в днешно време ...
20.02.07
17:46
?хаха не се излагайте няма нищо напълно здравословно в днешно време ...
Говорим за нещо напълно нездравословно.
Както и да е :) За мен са показателни резултатите от анкетата.
Каквото и да обсъждаме, явно интерес на хората в тази насока има, Владо.
Факт е че в САЩ има най-много заболявания от рак, всичките тези неща който произвеждат огромните им концерни може и да правят храните по-вкусни и по-евтини но и ефектите са налице. Наскоро бях чел нещо за храните им който се водят с био-произход - ами това не значело в САЩ че храната няма нитрати или не е пръскана с хербициди, означава че фирмата производител си е платила за да има правото да си го пише това на етикетите.
[quote author=“IceMan”] ...вие да не мислите че натуралния сок е натурален ?
Не, не мисля така, затова и не пия натурален сок ;)
21.02.07
17:20
Дано в шоколада да не слагат ,тъй като кола,нат.сокове,протеинчета :lol:(от финансова гледна точка за протеина) почти никога не пия.
ДЗВЕР,уважавам знанията ти,но все пак си мисля ,че едва ли е преработена отрова за мишки..пък и то в химията почти всичко е отровно ,така че го смятам за нормално :wink:
22.02.07
13:48
Не, не е за мишки. Хербецидите са мисля отрова за плевели. И “преработена” е наистина силно казано. По - скоро бих употребил “докарана на вкус”.
Всеки сам си решава с какво да се трови :) Но тезата, която аз изказвам, е че всъщност - по - добре продукти със захар отколкото със паспартам.
Ето още:
”Нервотоксичен”
Кратката му дълга история - “безвредният” аспартам и откровенно канцерогенният нутрасуит
Повече за аспартамските въздействия
Че са писаници, писаници са. Но няма да е проблем да се намерят и сериозни научни студии. Само че няма да са на български. Сигурен съм, че и Владо разполага с доста.
За съжаление зад аспартама стоят титани. Ако има нещо, което обединява Кока Кола и Пепси, то е това - те са зад аспартама ивсъщност те със съвместни усилия го наложиха. Индустрията за добавки също силно го използва. Здравите пари водят и до голяма пропаганда “про” аспартама. Но истината е друга.
Естествено, цигарите са вредни, но на много хора не им пука и си пушат.
Тука говорим за тези, на които всъщност, малко или много им пука. И това са доколкото виждам, около 2/3 от попълнилите анкетата.
Поздрави!
22.02.07
14:16
D3BEP, а защо толкова се настоява за използването му? По-евтин е от другите подсладители ли?
[quote author=“manson”]D3BEP, а защо толкова се настоява за използването му? По-евтин е от другите подсладители ли?
Макар да не е към мен въпроса. Това мисля, че отговаря
The attractiveness of aspartame as a sweetener comes from the fact that it is approximately 180 times sweeter than sugar in typical concentrations without the high energy value of sugar. While aspartame, like other peptides, has a caloric value of 4 kilocalories (17 kilojoules) per gram, the quantity of aspartame needed to produce a sweet taste is so small that its caloric contribution is negligible, which makes it a popular sweetener for those trying to avoid calories from sugar.
от Wikipedia. Диетична кола. Само 4 калории.
22.02.07
16:25
Много са факторите .Но основният го изтъкнаха, Менсън. Само ще добавя:
Това дава възможността някому безпрепятствено и евтино да завладее нишата на диетичните продукти по пазарите. Гигантската индустрия на “здравословното хранене”. И пиене. И болести, като да кажем диабет... По времето, когато аспартамът възникваше и се налагаше, захаринът вече беше здраво дискредитиран.
А че нямал калории... Ми много ясно. Той просто не е за ядене :)
24.02.07
19:00
D3BEP, а защо толкова се настоява за използването му? По-евтин е от другите подсладители ли?
5 грама аспартам са колкото 1 кило захар - смятай каква е финансовата изгода и колко много спестява... и пари и място!
24.02.07
21:55
Не знам къде гледаш ценовата листа, noble. Аз лично не се сещам за продажби на чист аспартам, има едни хапченца - подсладителни, ама те далеч не са чисти.
Но разсъждението ти е подвеждащо и неточно.
Даже и такава да е цената:
Колко пъти по - сладък е аспартама от захарта? Ето въпросът, на който следва да дадеш отговора за една такава опростена оценка.
Към това добави:
1. Трайност
2. Лесно съхранение и транспортиране
3. Спестяване на складово място и производствени мощности
4. Слабо реактивен към газираното например, т.е. улеснен производствен процес
5. Може би улеснен процес на придобиване(закупуване и стопанисване), поради това, че не е хранителен продукт с органичен произход, т.е. разрешителни, контрол и т.н.
6. Независим от обективни фактори, като слаба реколта и лоша суровина, гранични, вносни и други ограничения, на практика може да се произведе навсякъде.
Тези фактори са абсолютно достатъчни за това да се избере аспартамът пред захарта в индустрията и да се предпочита твърдо, даже и в случай, че излиза малко по - скъпо, което определено не вярвам, че е вярно.
Оттам вече какво предпочиташ и мислиш ти или какво мисля аз, няма значение. Щом е утвърден в производствен процес - край. Единственото, което ти остава: щом не искаш, не купуваш.
Надявам се че съм бил достатъчно ясен. Всеки, който е виждал производствено предприятие е наясно какво - повече от решаващо - значение имат споменатите по - горе фактори.
Поздрави.
25.02.07
14:10
Ще се повторя:
Някой или някъде да има лист със всички или повечето продукти, които съдържат аспартам?
Мнго подробна информация за Аспартама може да получите на адрес http://www.wnho.net/aspartamenews.htm . Изобщо целия сайт е интересен www.wnho.net . Има и списък с компанните ползващи Аспартам, но е за американския пазар. Раздела за генно модифицираните храни е много подробен.
03.03.07
18:41
................
Мнението беше редактирано от Красимир Йолов на 03.10.07 23:16.