24.02.07
19:00
D3BEP, а защо толкова се настоява за използването му? По-евтин е от другите подсладители ли?
5 грама аспартам са колкото 1 кило захар - смятай каква е финансовата изгода и колко много спестява... и пари и място!
24.02.07
21:55
Не знам къде гледаш ценовата листа, noble. Аз лично не се сещам за продажби на чист аспартам, има едни хапченца - подсладителни, ама те далеч не са чисти.
Но разсъждението ти е подвеждащо и неточно.
Даже и такава да е цената:
Колко пъти по - сладък е аспартама от захарта? Ето въпросът, на който следва да дадеш отговора за една такава опростена оценка.
Към това добави:
1. Трайност
2. Лесно съхранение и транспортиране
3. Спестяване на складово място и производствени мощности
4. Слабо реактивен към газираното например, т.е. улеснен производствен процес
5. Може би улеснен процес на придобиване(закупуване и стопанисване), поради това, че не е хранителен продукт с органичен произход, т.е. разрешителни, контрол и т.н.
6. Независим от обективни фактори, като слаба реколта и лоша суровина, гранични, вносни и други ограничения, на практика може да се произведе навсякъде.
Тези фактори са абсолютно достатъчни за това да се избере аспартамът пред захарта в индустрията и да се предпочита твърдо, даже и в случай, че излиза малко по - скъпо, което определено не вярвам, че е вярно.
Оттам вече какво предпочиташ и мислиш ти или какво мисля аз, няма значение. Щом е утвърден в производствен процес - край. Единственото, което ти остава: щом не искаш, не купуваш.
Надявам се че съм бил достатъчно ясен. Всеки, който е виждал производствено предприятие е наясно какво - повече от решаващо - значение имат споменатите по - горе фактори.
Поздрави.
25.02.07
14:10
Ще се повторя:
Някой или някъде да има лист със всички или повечето продукти, които съдържат аспартам?
Мнго подробна информация за Аспартама може да получите на адрес http://www.wnho.net/aspartamenews.htm . Изобщо целия сайт е интересен www.wnho.net . Има и списък с компанните ползващи Аспартам, но е за американския пазар. Раздела за генно модифицираните храни е много подробен.
03.03.07
18:41
................
Мнението беше редактирано от Красимир Йолов на 03.10.07 23:16.