Съвет:Какво да направя за да …
|
31.08.2007, 19:39
Здравейте,имам проблем с теглото и си мислех че сам ще се оправя но уви...на 24 г. съм 178см и 103 кг кофти ... та,реших веднъж за винаги да махна излишните килограми поне 10-20 ентусиазирах се и купих ,Лежанка,Тежести,Скрипец,Вело...спрях вредните храни например никакви мазнини,хляб,пържено ... но в последвие разбрах че трябва режим на хранене а уви аз не правих такъв , мислех си че като спра тия храни и правя някакви упражнениа ще се получи за 3-4 месеца ама сега разбирам колко съм грешал!!!...Какво бихте ме посъветвали от къде да тръгна ? все пак тия уреди ги имам в наличност мисля,че ще ми помогнат , но трябва ли да взимам някакви стимуланти? Л-карнитин ? който всъщност съм ползвал 20-30 дена ефекта беше 2-3 кг… бях 107 сега съм 102-103 ... искам да почна от начало и този път правилно ... тренировки,режим на хранене ... мисля че ако правя всичко както трябва в рамките на 5-6 месеца ще стигна до 90 кг. , с 2 думи моля дайте съвет:) от къде да почна и как да се ориентирам по-нататък,каква програма на тренировки да ползвам и т.н. Благодаря предварително !!! |
|
|
|
31.08.2007, 22:12
Здравей,
Първо поздравления за това, че си се решил да направиш нещо хубаво за и със себе си.
Бих те посъветвал преди да почнеш каквото и да било, да прочетеш малко материали от сайта. НВД, ВМ-НВХ и т.н. диети.
п.с.
Хората често ме обвиняват, че нямам сърце… Те всъщност не знаят, че имам голямо, но скромно сърце на студент… което държа в буркан с формалин на бюрото си…
|
|
|
01.09.2007, 01:47
Колега, НВД-ВМ е за качване, аз лично не му я препоръчвам, той иска да сваля, а не да качва все пак. Вариантите са два - НВД или РБД със точно пресметнати BMR, въглехидрати, белтъци и т.н. ( аз лично препоръчвам РБД ). Първо за двата режима можеш да прочетеш тук : НВД - http://www.bb-team.org/articles/comments/907/ РБД - http://www.bb-team.org/articles/comments/910/ За BMR ще прочетеш тук - http://www.bb-team.org/articles/comments/914/ Първо прочети всички докато ти стане ясно, ако не разбираш нещо не се притеснявай да питаш. След това хващаш една таблица със стойностите на храните за 100гр. като : http://aronmen.hit.bg/1 hrani.htm http://spidersport.com/calories.php И т.н., с google.com ще намериш още, та измисляш си една примена деита, постваш тук, пък ние поправяме грешките ако ги има. Сега от прима виста за отслабването - първо и най-важно трябва да си на отрицателен калориен баланс, тоест със форумала ( линка за BMR ) си пресмяташ колко ккал. са ти необходими за да запазваш теглото си, примерно - 3000ккал. за деня, вадиш 500 от 3000 и получаваш 2500ккал. за деня. С приема на по-малко ккал отколкото му трябват на тялото то започва да си набавя необходимата енергия от мастните депа ( мазнините по тялото ) тоест - отслабваш, като така си запазваш максимално мускулната маса, проблема на диетите тип “1 ден - вода, 2 ден - ябълка, 3 ден - вода от бойлера и т.н.” е че при тях приема на ккал. за деня е нищожен което кара организма да мине на гладуващ режим, с други думи - топи всички друго, но не и мазнините, които си ги пази в случей, че гладът продължи дълго време, а след като приключиш с подобна диета, свалиш 5кг. за една седмица и започнеш да се храниш нормално в следващите две седмици ще си качил 10кг., защото организма ще започне да складира веднага приетата храна в случей, че настъпи нов период на зверски глад. Друго - трябва да поддържаш сравнително ниски нива на хормона инсулин във организма, това се постига като не ядеш въг. или ядеш въг. с нисък гликокимичен индекс или ГИ ( ГИ показва и разделя въг. на 3 групи - бързи, средни, бавни, проблема идва от бързите въг. ( сладки, шоколад, захар, хляб, ориз, картофи и т.н. ) те навлизат и се усвояват бързо от организма и по този начин повишават кръвната захар, за да се нормализира тя, панкреаса започва да повишава производството на хормона инсулин, което от своя страна забавя всички функции в организма, с други думи след хапване на нещо сладко, следващата приета храна ( въг. или мазн. ) е много вероятно да бъде складирана под формата на мазнини по тялото. Друго важно нещо е кардиото за него можеш да прочетеш на много места в изданието, просто пишеш в търсачката “кардио” ( не във форума, в главанта страница на сайта ) и има много полезни и интересни статии с които ще се ориентираш какво кардио да правиш, кога и т.н. Добавки - Л-Карнитин, Фет Бърнър и т.н., за тях можеш да питаш и прочетеш в изданието или във форума ( раздела за добавки ). Иначе, както каза колегата - почвай да четеш и се въоръжи с търпение и воля. Опитай да си направиш режим ( със сметнатни ккал., въг., белтък, мазнини и т.н. ) и го напиши, ние ще поправим ако има грешки. Успех! Say Hello To My Little Friend..
|
|
|
01.09.2007, 02:59
Сума ти народ сваля с нея, как реши че е за качване? Двете неща са едно и също - НВД и ВМ-НВД. Щото ако НВД - то не е ВМ, то трябва да караш само на протеини. Не че някои не правят така - намаляват въглехидратите и в същото време и мазнините са им на минимум. Ама това е грешка.
|
|
|
01.09.2007, 09:50
Мерси за поправката. Say Hello To My Little Friend..
|
|
01.09.2007, 11:33
“бързите въг. ( сладки, шоколад, захар, хляб, ориз, картофи и т.н. )” кафевия ориз и сладките картофи са със същия глик индекс като овеса… т.е. бавни въгл. |
|
|
|
01.09.2007, 12:15
Бял ориз - 92 Картоф, печен - 85 Картоф, сварен - 73 Висок ГИ ( 100 до 60 ) Кафяв ориз - 55 Овесени ядки - 55 Среден ГИ ( 60 до 40 )
Под ‘сладки картофи” какво имаш предвид? Тези мъхестите или имаш предвид старите картофи? Старите картофи са с висок ГИ - между 85 и 75. Това мъхестото не съм го пробвал, но щом е “сладко” едва ли си говорим за бавни въглехидрати. Say Hello To My Little Friend..
|
|
01.09.2007, 21:44
Търпение имам воля също |
|
|
03.09.2007, 23:39
И така... 05:45 Велогометър 30 мин на гладно 06:16 половин лимон ,1 лажица мед 08:15 2 варени яйца,400 гр.(една кофичка) кисело мляко 10:15 Сирене 100гр.,Айран 300гр. 12:15 Салата зеле(с 30гр. Зехтин) 200гр.,1 домат 14:15 3 Жълтъка 16:15 1 Ябълка 18:15 200гр. Скумрия/Хек на скара 20:15 Велогометър 30 мин. !!!
та това всичкото прави някъде кам 1950 калорий на ден а нужните за да запазя теглото на тялото си за ден са около 2185...което прави отрицателен калорийен режим
|
|
|
|
04.09.2007, 00:18
Колега, добре че питаш преди да почваш на своя глава.
Хората често ме обвиняват, че нямам сърце… Те всъщност не знаят, че имам голямо, но скромно сърце на студент… което държа в буркан с формалин на бюрото си…
|
|
04.09.2007, 23:31
хм,защо пък да е глад? така не надвишавам Калорийте и въглехидратите което е типично за НВД ... дефакто ако съм схванал правилно ще свалям килограми а и 2 пъти на ден велогометър защото работя по 11 часа на ден в магазин… и няма как да изразходвам енергия;) защо това което съм написал не е ли правилно ??? |
|
|
|
05.09.2007, 00:45
Не ме карай да ти смятам калориите
1311 / 9 = 145гр. от мазнини
Сега пример за едно основно ядене през деня, да речем обяд:
Теглиме чертата и получаваме:
п.с.
п.с.
|
|
05.09.2007, 01:47
ха… е простено ми е като за новобранец |
|
|
|
09.09.2007, 23:53
Не знам що сички в тоя саит дето свалят само с НВД ???? а ??? РБДто е мноо по добро мноо по лесно и с по малко ограничения !!! ИМА ЛИ ЖЕЛАНИЕ ИМА И НАЧИН |
|
|
10.09.2007, 00:43
Защото е най-ефикасно!
|
|
|
10.09.2007, 10:39
Да про4етох го ама НВДто не е за всеки !!! Много лишения и много трудно за обикновения човек а РБДто е мн по лесно и ефект има !! ИМА ЛИ ЖЕЛАНИЕ ИМА И НАЧИН |
|
|
10.09.2007, 12:36
Да не осираме на човека темата.
Лично мнение, не е задължително да се съобразявате с него Хората често ме обвиняват, че нямам сърце… Те всъщност не знаят, че имам голямо, но скромно сърце на студент… което държа в буркан с формалин на бюрото си…
|
|
10.09.2007, 19:41
Като гледам тия диети НВД и РБД и тн. , се убеждавам че трябва да си супер зрял в тая област,че да схванеш за кво иде реч и най вече човек да го приложи ... аз лично за момента се спрях на варианта да си видя минималния калориен баланс и всяка една храна като я изям си гледам в таблицата(качил съм си я в телфона) и гледам да не надвишавам допустимите норми,по малко калорий по малко въглехидрати тренировки 5 пъти седмично (3 пъти велогометър) и като за начало мисля е добре ... |
|
|
|
11.09.2007, 02:20
^ ^
tbby
Не е тука мястото, но РБД е предпочитания режим за сваляне ( за повечето хора които не се занимават с бб, за тези с голям процент подкожни мазнини, дори и повечето хора които се занимават с бб предпочитат РБД или въртене на въг. ) по света, да обяснявам ли защо? Няма нищо общо с финансовия аспект на нещата. Тука сме малко изключение ( разбира се ). Say Hello To My Little Friend..
|
|
|
11.09.2007, 10:23
Съгласен съм пак и НВДто е неподходяща за подрастващи таи като голям част от необходимите храни са спряни!! ИМА ЛИ ЖЕЛАНИЕ ИМА И НАЧИН |
|
|
11.09.2007, 12:18
РБД е по-добрата според мене, по ред причини, има по-малко лишения, а недостига на въглехидрати забавя доста мозъчната дейност. Мъжете сме просто устроени-чипс+бира+мач= на пълно щастие. |
|
|
11.09.2007, 12:45
13-ти, ти кога ще спреш да ръсиш глупости наляво и надясно? Хората често ме обвиняват, че нямам сърце… Те всъщност не знаят, че имам голямо, но скромно сърце на студент… което държа в буркан с формалин на бюрото си…
|
|
11.09.2007, 19:23
Пържено отдавна не ям;) та… какво имаш предвид под натурални храни ??? |
|
|
|
11.09.2007, 22:58
Имам предвид да се яде - картофи, ориз, леща, фасул, овес, зеле, чушка, домат, краставица, яйца, чисто пилешко/свинско месо, риба, агне, офца, теле, дробчета, кашкавал, сирене, кисело мляко, прясно мляко, всички видове плодове, зеленчуци и т.н. и да се избягват пакетирани и полуприготвени храни! Гледай опаковката - пише ли повече от три съставки - НЕ струва ( 99% от пакетираните лайна под формата на чипсове, зрънчовци, бейк ролси, салати от типа “Кенар”, всякакви сандвичи, бързи закуски и т.н. )! Say Hello To My Little Friend..
|
|
15.09.2007, 20:49
Имам въпросче относно Калорийте...по формулата за калорийния оптимум който показва необходимите калорий за запазване на килограмите 2185 след което се умножава по енергийния разход 1.75 (в моя случай спорт 1-3 седмично) се получава 3004.375 Калорий та въпоросат ми е в тези калорий смятат ли се и калорийте добити от Въглехидрати-4калорий за грам Белтъчини-4 калорий за грам и Мазнини-9 калорий за грам ? ... за да свалям килограми искарвам от 3004 калорий 500 и се получават 2500 ... но да смятам ли тези и от споменатите белтъчини,въглехидрати и мазнини ??? хайде че още навлизам в материята и правя някой неща грешно ... мисля да постна тук режима който съм почнал да изграждам и ако може да ме съветвате и поправяте ще ми е от полза;). |
|
|
|
15.09.2007, 21:54
Еми точно тези ккал. смяташ. То други има ли? Say Hello To My Little Friend..
|
|
15.09.2007, 22:34
пример: всяка храна на опаковката има ... Белтачини ... гр. Въглехидрати ...гр. Мазнини ...гр. и Калорий...гр. .... защото аз мислех че те са отделно от въглехидратите и др. и отделно си има калорий в тях ... хм усещам,че глуповато стана :D така де , да разбирам че дадените калорий в която и да е таблица или храна са общия сбор на калорийте в белтъците,въглехидратите и мазнините .... а не са отделно и после да се прибавят и тия от белтъците и др. |
|
|
|
15.09.2007, 22:49
Да,общия брой са.Няма страшно това и на мен ми е било най-трудно да го разбера и още не съм го разбрал перфектно. |
|
|
15.09.2007, 23:48
На опаковката пише гр. на въг., белтъци и мазнини както и ккал. на 100гр. Е има и изключения, но ще гледаш внимателно. Та, тези ккал. на 100гр. са сметнати от белт., мазнините и въг., можеш сам да се убедиш като направиш няколко прости сметки. Гледаш цифрите от опаковката на даден продукт и уможаваш белт. и въг. по 4 и мазнините по 9, събираш всичко и числото трябва да е ~ равно на написаните ккал. за 100гр. на съответния продукт. Say Hello To My Little Friend..
|
|
|
03.07.2008, 12:46
За мен най-добрия начин за чистене е НДВ-ВМ диета ...с правилно разпределение през деня на кал ...да ..и все пак зависи как кога и какво тренира мисля че без добавнки нищо няма да стане ... или поне не това което иска ..за Л-карнитина няма лошо в него просто по малко бързи въглехидрати и малко бявни дорбе разпределени и ще си “ток “ аз за 3 месеца изчистих 14кг със НВД-ВМ--ям през 3ч като последното е в 21ч...а да не забравяме че без кардио за къде сме ! RUNNING и това е ! |
|
|
03.07.2008, 15:07
Първо браво за инициативата. Да, това с незнанието си е сериозен проблем. ЗА това почвай да четеш системно статиите в сайта отсносно хранене и трен. Мозъка ти ще почне да навързва постепено нещата и накрая ще си способен да определяш това което ти трябва. Чети всяка информация критично. Повече няма какво да се каже, тъй като за момента още нямаш конкренто формлирани въпроси. Успех - “Големите мускули искат и голямо сърце и стомах и бял и черен дроб...”
|