Фитнес програма на лекоатлетите (спринтьори) и/или гимнастиците?

2 от 2
2

Дата: 17.07.2006
09.09.2008, 20:13
Nikolay - 09.09.2008, 19:30

А GEEK,малко съм се поувлякъл като си прочетох постовете, искама да кажа,че тези споменати упражнения могат да са от полза само за спортистите и то само заради състезателния елемент - самият им спорт представлява това(говоря за щангистите).Но колкото и правилно да ги изпълняваш,ако не си спортист,няма никакъв смисъл да ги правиш,ако си любител,ще извлечеш само вреди.Ако не ми вярваш след 20-30 години ще се убедиш сам(ако не и по рано)

Защо няма смисъл и какви са вредите, когато го правиш с разум, тоест - правилно технически, и не все едно от това зависи живота ти (защото аз познавам и хора, извлекли вреди за лактите си от злоупотреба със сгъвания и разгъвания .. всяко неправилно натоварване може да даде такъв ефект)?
В интерес на истината може да се каже, че така формулирано вече си прав. И съм напълно съгласен с теб. Просто имаме разминаване в дефиницията на спортист и любител, за мен “спортист“ е по-скоро настройка,състояние на психиката, отколкото социален статус. Иначе ето, и аз съм го казал същото(но според моята дефиниция за спортист):

Но са безкрайно полезни за всеки, който не тренира за да ходи после с изрязан потник по улицата, а за да може това-онова.

И тук не правя сравнение между хората, които с това си вадят хляба и тези, които тренират като нещо допълнително към ежедневието си (тоест такива като теб и мен). Правя сравнение между хората, които просто искат “да изглеждат“ и тези, които искат “да могат“. Е точно за тези, вторите хора, са по-сложните и по-рискови упражнения (и не говорим само за snatch и clean, а за още една камара движения). А другите така или иначе няма и да извлекат кой знае каква полза за себе си, защото целите им са различни.
А това за 20-30 години е много относително и във всички случаи - не много сигурно, защото познавам лично човек ( и косвено (през нета) още двама такива) над 50 години (което се счита за “фаталната“ граница от много хора), който още не е имал оплаквания, а едно време в Щатите е правил и много тяга, и много клек, и много olympic lifts (на младини де, сега само тяга прави  LOL ). Така че много си зависи кой го прави и как го прави (това е валидно и за нещата от живота, май smile ).
edit: А да, и понеже темата се измести на “за и против clean, snatch и опасните движения“, а заглавието като гледам е друго, смятам да не пиша повече smile Поздрави и успех.

“Whole eggs are good for two reasons. First, they’re excellent for helping you build muscle and strength. Second, they keep chickens from being born.“ Pavel Tsatsouline
“It is not worth an intelligent man’s time to be in the majority. By definition, there are already enough people to do that.“ G. H. Hardy

Дата: 26.08.2008
10.09.2008, 01:35

Както каза един шампион и много правилно се изрази “Каква е разликата между спортистите и обикновените хора? И те могат да направят тренировка като вас, и те могат да направят същите движения, но разликата е, че  вие на другия ден имате желание и воля да го направите отново“. Ето това е основната разлика.

2 от 2
2