фитнес в кухнята :-)))

Дата: 07.06.2007
От: София
22.09.2007, 09:11

Здравейте дами! Вчера докато задушавах едно печено предварително на грил и купешко  пиле със зеленчуци за вечеря, ми хрумна следната идея за тема. Какво и как готвите здравословно в къщи, за да може хем да спазвате вашия режим, хем семейството ви да не страда. Пък виж ти - домашните са прояли по-правилно.
Обръщам се към всички, които не само готвят, но и обичат да го правят. Понякога е трудно за си измисляш нон стоп здравословни манджи и може би бихме могли да си бъдем полезни, ако си публикуваме готварския опит от време на време. Какво ще кажете?
Впрочем - темата е за всички отворена, по презумция повече жените готвят, но пък мъжете могат да го правят по-добре. smile
Забравих - разделът с рецепти е много добър тук, но нищо не пречи, мисля, да го обогатим.

Обединих ти 3 поста! Имаш бутон за редакция на мнението, използвай го!
Jorku

Чувствата се пораждат, когато гледаме на света по неподходящ начин.
Въпрос: Кога най-добре се спори с жена? Отговор: когато тя не е в стаята!
Незаетият ум е работилницата на дявола.

Дневникът на (по-малко преливащия) Kozunak - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/28263/P105/
http://www.bb-team.org/articles/2811/

Дата: 30.01.2004
22.09.2007, 10:41

Идеята е чудесна, общопризнатите рецепти може да ги публикуваме и в раздела на изданието.

Дата: 29.03.2007
От: Troyan,BG
23.09.2007, 20:34

Тц... за сега няма никакви постнати рецепти... е аз ще се отбележа с може би най-популярната рецепта:
Нужни продукти:
Пилешки гърди/филе/пържола
Зеленчуци: лук, чушки, морков, зеле, домат или доматено пюре- може и без него
Гъби(по избор)
Грах(по избор)
Царевица(по избор)
Сусам(по избор)
Соев сос

Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на кубчета и се запича в нагрят тефлонов(за предпочитане) тиган до златисто, прибавя се нарязаният лук и чушки. След 1-2 мин. се слагат и моркова, за предпочитане нарязан на лентички и зелето. Поръсва се със соев сос, докато постоянно се разбърква. Най- накрая се слага сусам, грах и/или царевица(след като зелето е омекнало).
Ако слагате гъби, могат да се изпържат след като сложите лука и чушките, а домат или доматено пюре накрая.
След като цялата смес покъкри малко на слаб огън се отмества от огъня. Препоръчвам да се сложи някакъв капак за 5-10 мин. за да омекне месото, ако е все още жилаво, но ако е ОК може направо да се пристъпи към най-важната процедура...бон апети !!!

Забележки: Рецептата е изкючително вкусна(лично мнение) smile и може да се експериментира с различни продукти според сезона и възможнистите.  Не е трудна за изпълнение и не отнема повече от 20-30 мин.
.....................................................

П.С. Съжелявам ако вече я има някъде тази рецепта, просто не я бях срещал.

“Man is a goal-seeking animal. His life only has meaning if he is reaching out and striving for his goals.“ -Aristotle

Дата: 19.03.2007
От: BN/Варна
24.09.2007, 12:35

Тъй като и аз се пиша любител кулинар, мятам една любима рецепта.
Нужни продукти
яйца
кашкавал
прясно/кисело мляко (по избор)
карфиол/броколи/тиквички/гъби/домати (изобщо всякакъв зеленчук, който е годен за запичане)

Тъй като любимият ми вариант е с карфиол или карфиол с броколи поствам него
Карфиолът се нарязва на филийки и се нарежда във формичка за печене. Яйцата се разбиват, може да се прибави мляко към тях, за да стане повече сосчето. Вътре черен пипер, червен пипер и други подправки по вкус. Карфиолът се залива със сместа и се слага във фурната. Пече се докато вече не е течно. 5-10 мин преди да е напълно готово се поръсва с кашкавал, за да се разтопи.

Евентуално при яйцата може да се добави и сиренце или шунка. grin
Добър апетит!

My hands may be rough, but I look better than you do naked!
Remember, if you get away from what you fear, you get weaker. But when you move toward what you fear, you get stronger.
дневник

24.09.2007, 18:31
No_WaY - 23.09.2007, 20:34

Тц... за сега няма никакви постнати рецепти... е аз ще се отбележа с може би най-популярната рецепта:
Нужни продукти:
Пилешки гърди/филе/пържола
Зеленчуци: лук, чушки, морков, зеле, домат или доматено пюре- може и без него
Гъби(по избор)
Грах(по избор)
Царевица(по избор)
Сусам(по избор)
Соев сос

Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на кубчета и се запича в нагрят тефлонов(за предпочитане) тиган до златисто, прибавя се нарязаният лук и чушки. След 1-2 мин. се слагат и моркова, за предпочитане нарязан на лентички и зелето. Поръсва се със соев сос, докато постоянно се разбърква. Най- накрая се слага сусам, грах и/или царевица(след като зелето е омекнало).
Ако слагате гъби, могат да се изпържат след като сложите лука и чушките, а домат или доматено пюре накрая.
След като цялата смес покъкри малко на слаб огън се отмества от огъня. Препоръчвам да се сложи някакъв капак за 5-10 мин. за да омекне месото, ако е все още жилаво, но ако е ОК може направо да се пристъпи към най-важната процедура...бон апети !!!

Забележки: Рецептата е изкючително вкусна(лично мнение) smile и може да се експериментира с различни продукти според сезона и възможнистите.  Не е трудна за изпълнение и не отнема повече от 20-30 мин.
.....................................................

П.С. Съжелявам ако вече я има някъде тази рецепта, просто не я бях срещал.

И аз имам нещо подобно - но определено твоята също много вкусно изглежда. Сусамът ми е любим и навсякъде го бутам и аз! tongue rolleye
Ето какво спретнах в петък вечер. Имахме едно полупиле - тоест купено пиле на грил и недоядено.  Бяха останали само гърдите и половин бутче от горната част. Обезкостих го, и го накъсах на парчета.
В тефлонов тиган задуших ( със супена лъжица зехтин, лимонов сок, вода и малко соев сос) голяма глава червен лук, ленти моркови нарязани с помощта на картофобелачката, кръгчетга зелени чушки (нарязани с помощта на ножица оставена именно за такива домакински цели  wink ) и пилето, разбира се.
Докато се  задушава - може леко да хрупкат зеленчуците -  ръсих и подправки:
щипка сол, малко черен пипер, току що смлян кориандър, 2-3 щипки канела на прах, 2 чаени лъжички кокосови стърготини, 2-3 щипки чили - това са някакви приблизителни мерки, аз винаги готвя на око.
Преди да сваля от огъня - ръснах добре  манджата с сурово слънчогледово семе и малко  ситно накълцани листа от целина (чудна е за ставите).  Вкусът трябва да се докара малко ала 116 -ия братовчед на тайландското: нежно кисело-люто с тук-там екзотично сладък послевкус от канелката и кокоса.
В къщи се харесва и топла и студена от хладилника-
Единствената забележка , която получих бе: “Ммм, абе едни маслини да му беше сложила още по-добре ще стане!“. grin

Дневникът на (по-малко преливащия) Kozunak - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/28263/P105/

Дата: 19.03.2007
От: BN/Варна
24.09.2007, 19:11

Иииии малко съм офтопик, обаче много се радвам, като видя някой да готви с много подправки. Комбинацията канела и кориандър е невероятна! Също много добре пасва на картофи. Също страхотно става канела комбинирана с джинжифил, за овес например. Или горчица с мед и балсамиков оцет, като заливка на салата.  cheese

My hands may be rough, but I look better than you do naked!
Remember, if you get away from what you fear, you get weaker. But when you move toward what you fear, you get stronger.
дневник

24.09.2007, 19:43

grin Ами аз смятам, че подправките правят едно ядене много вкусно, особено ако са живи - китка босилек, целина, магданоз, гюзум (джоджен) и т.н.
Джинджифилът е страхотен , особено ако е коренче.  Това ми напомня една рецепта за крем супа от тиква, в която винаги се слага джинджифил за да не сладни. Всъщност много от вегетарианските и нискокалоричните ястия могат да бъдат особено вкусни ако се ползват в умерена степен подправки.  Понякога НВД-тата са много скучни и еднообразни - това вариант за разнообразяване. Този дресинг за който казваш е много хубав и за марината на месо, като оцетът може да се замени и с лимон.  Аз много харесвам и варено месо в тенджера под нялагане с бахар и малко карамфил grin

Всъщносст пишейки това съм преяла със следната вариация на салата от домати:

4 наразяни домата
1 китка магданоз  накълцана с ножичката изцяло, барабар с дръжките
1/4 чаена лъжица сол
зехтин на вкус
2-3 чаени лъжици ленено брашно
около 5 супени лъжици сусамово семе
1 средно голяма накълцана глава червен лук

Става много приятно и пикантно  ако се обели кардамон (тоест 4-5 зрънцоа, че е адски силен)) и му се счукат в хаванче малките черни зрънца, ама ме домързя.  Имах интензивно кардио, а програмата ми за деня се преобърна три пъти на 180 градуса...

Дата: 17.12.2006
От: Варна
28.09.2007, 19:27

Ето нещо и от мен:
Пилешки гърди с кашкавал и гъби
Необходими продукти:
Една пеперуда гърди - 280 - 300 гр. са обикновено
100гр, гъби печурки
80гр.кашкавал
1 глава лук, средна, и тя е към 100гр.
2 супени лъжици олио

Месото се нарязва на хапки и се запържва в тигана с олиото. Като започне да става златисто, се прибавят нарязания на ситно лук и накълцаните на полумесеци гъбки. Добавят се сол и черен пипер на вкус. След 10-тина минути всичко е готово. Спира се огъня и ястието се посипва с настъргания кашкавал.
Калории на цялата порция - около 700.