Креатина и заболяванията

 
Slade
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 10 дек 2004
 • 267 мнения

Здравейте,
Прочетах в някои теми тук и в разни сайтове, че креатина във високи дози може да предизвика рак. Интересува не някой намерил ли е по-подробна информация по въпроса, дори и да е само като теория все още.
Разни типове по различни сайтове пишат, че са имали проблеми с бъбреците (понякога се съобщава дори за бъбречна недостатъчност) след като са взимали креатин, та въпроса ми е - дали някой от вас, който е взимал не е получавал проблеми с бъбреците или е чувал за проблеми при други хора.
Третия въпрос ми е за черния дроб - чел съм мнения на хора, които са получавали сериозни увреждания на черния дроб по време или скоро след взимането на креатин. Интересува ме някой знае ли повече по въпроса - причини за пораженията, последствия.

Изчетах темите за креатина тук и разбрах някои неща, но ми е интересно дали няма повече информация по въпросите по-горе.
Аз взимам креатин на Universal от половин месец и се чуствам много по-силен и издръжлив и вече съм убеден, че не е само на психологическа основа. Тренирам отдавна, но го взимам за първи път и съм много доволен от ефекта. Взимам доза от 5г на ден след зареждащия период в комбинация с 10г глюкоза (декстроза). Комбинирам го с аминокиселини.

10 дек 2004 00:57
k!r0
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 28 дек 2004
 • 14 мнения
 • От Sofia

Братле, ако искаш да направиш нещо, няма начин да не посегнеш към добавките. Всичко, което правиш вреди, и секса вреди, ама няма начин, правим го.

28 дек 2004 13:36
#1
LSForce
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 7 сеп 2004
 • 79 мнения
 • От Sofiq

Абе като се позачетеш в интернет ще разбереш че креатина не предизвикава рак според повечето изследвания освен това на французите което се отнася закреатин на виска температура примерно като се готви месо макар че ако трябва и на това да вярваме по добре да го ядем сурово 
Напиши creatine cancer в google и ще прочетеш повече по въпроса....
А за странините ефекти не съм осетил такива освен лек стомашен дискомфорт през първият ден, ама той може да е от манджата на баба ми 

30 дек 2004 01:45
#2
NoDude!
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 5 ное 2004
 • 354 мнения
 • От Sofia

Почти всички сериозни изследвания са на мнение че креатинът не е канцерогенен.

Бъбречна недостатъчност не може да предизвика, но може да ти докара беля ако имаш такава или ако не приемаш достатъчно течности да изхвърлиш креатенина (отпадъчен продукт на креатина) от плазмата. Апропо креатина, в зависимост от киселиността на средата се разпада до креатенин за броени минути. В номална минерална вода за по-малко от 5, така че пийте веднага след разтваряне, не го гледайте влюбено как седи на тезгяха

П.П. Креатина не и трябвало да натовари черния дроб в каквито и да е количества освен ако нямаш някакво заболяване.

30 дек 2004 02:34
#3
perlsite
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 9 май 2004
 • 1242 мнения

Хората са разделени на 2: тези които имат изгода креатина да се продава/ползва твърдят, че той е безвреден, а независимите проучвания сочат (институти и университети), че може да предивика сериозни проблеми с бъбреците или получаване на рак (при дневни дози над 20гр). Не случайно в деншно време вече никоя фирма не препоръва дози от 20гр! Също не случайно етитекетите на Weider препоръчват зареждащи дози от 10гр и поддържащи от 2гр!
Ама Weider не е Биогейм!!
Също така креатина създава и други по-малки проблеми.. за това просто не прекалявайте с креатина (както и с каквото и да е). И бъдете така добри след 1месечно ползване да спрете за месец, преди да го почнете отново!
И понеже въпроса го постави Slade, ще му кажа, че ако решил, че неможе без стимулант за покачване на сила.. ок.. ползвай си го.. но незабравяй, че креатина е като лекарствата - химия и трябва да се използва за определено време в разумни граници!

30 дек 2004 03:02
#4
LSForce
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 7 сеп 2004
 • 79 мнения
 • От Sofiq

Perlsite чакай малко ние говорим за вещество което е сборно от три аминокиселини - тоест пролема не е в креатина а в креатининатой е опасния за бъбреците и за всичко останало. Но за това че трябва да се направи един цикъл с креатин и после да се спре за известно време съм абсолютно съгласен, понеже тялото ни отвиква да го произвежда.  А най-накрая понеже съм парче химик ще умозаключа Всяко вещество в дози по-големи от нормалните е вредно дори и водата, тъй че внимавайте с дозите и това е...

30 дек 2004 08:39
#5
Стефан Симеонов
Верен BB-Team-ър
 • Тук е от 5 юли 2004
 • 4500 мнения

А според теб LSF всичко, което е съединение на аминокиселини е безвредно, така ли?????????
Странни разбирания.
Всъщност, аз не знам от какво се състоят хормоните, но и те са органична материя, прозивеждана от организма при това, а не внасяна.
Ми да гъчкаме тогава соматотропин, няма с какво да навреди???
Според изследванията, които съм чел аз, приемът на креатин може да доведе(и в много случаи води) до хипофункция на щитовидната жлеза.
Това да не казвам че няма лечение, ама примерно за 1-2 мес. цикъл се възстановява 10 години.
Косвено поради връзката си с хормоните на панкреаса води и до увреждането на тази жизненоважна за метаболизма жлеза.
Черният дроб и бъбреците безспорно уврежда.
Има някаква връзка с рака на белия дроб.
Сори, ама забележете: той се взима на цикли. Смятате ли, просто от най - елементарна логика, че е нормална храната, която трябва да се взема на цикли?
Аз не смятам.
Всъщност според мен той е сходен по влияние със стероидите, но все още никой не влага в изучаване на този му механизъм на въздействие върху жлезите, всеки гледа как влияел на АТФ(щото така е по - изгодно). Сходен, най - малкото поради това, че според мен универсалните вреди, които внасят стероидите, са вреди върху черния дроб и бъбреците в следствие на ускорения анаболен процес и разпадането на химическото вещество.... И впоследствие влияние върху конкретни жлези.
Аз почти не успявам да направя разликата.

30 дек 2004 13:23
#6
NoDude!
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 5 ное 2004
 • 354 мнения
 • От Sofia

Честно казано, като гледам хората които редовно вземат “забранени” медикаменти, в какви количества пият креатин и в какви периоди без прекъсване, не мога даже да асимилирам каква евентуална опасност има от него. И все пак мисля, че няма да го спра, а ще увелича с литър и нещо приема на вода в тренировъчен ден (когато го пия) и ще го намаля на 8-10 до 5-7 грама (и без това, наистина се оказва че повече от 5-6 е кажи-речи безмислено).

30 дек 2004 15:56
#7
Стефан Симеонов
Верен BB-Team-ър
 • Тук е от 5 юли 2004
 • 4500 мнения

Също не смятам че си прав.
При намалена секреция на даден хормон хомеостазата на организма се установява на нови равнища. В много, много късен период човешкият организъм видимо усеща променената значително хормонална секреция, освен в редки случаи.... Т.е. това, че се чувствам добре не значи, че всичко е ок.
Но слабата промяна води до бавно и постепенно захабяване или закърняване на жлезите.
Също както и черният дроб например има известна регенеративна способност.
Освен това аз мисля, че прием от дори само 5 гр. е достатъчен за да се тушират свързаните хормони, тъй, като нормалният прием е далеч по - малък. Т.е. от тая гледна точка е все едно дали ще изпиеш 5 или 50 грама; значение има вече за храносмилателната система и креатинина.
Та някой ако иска може да направи 3 години цикъл и да оцелее след това... Известно време...
Докато отклоненията си прогресират.
Почвайте да му завиждате примерно като завъди рак на 40 години, не сега. Туй, че пил и оживял е абсолютно никакъв показател. И облъчен с радиация може да си поживее известно време....

30 дек 2004 16:44
#8
circa
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 30 дек 2004
 • 25 мнения

ooo mada faka kato gledam kvi neshta pishe napravo se 4udq dali da vzema da piq kreatin :cry: napravo se sduhvam ot pro4etenoto

Ще ви помоля да “преведете” поста си на кирилица, като използвате бутона “промени”. Спазвайте правилата на форума! Благодарим Ви! Нецензурните изрази са нежелателни!
Мартин

30 дек 2004 17:44
#9
Slade
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 10 дек 2004
 • 267 мнения
[quote author=“perlsite”]Хората са разделени на 2: тези които имат изгода креатина да се продава/ползва твърдят, че той е безвреден, а независимите проучвания сочат (институти и университети), че може да предивика сериозни проблеми с бъбреците или получаване на рак (при дневни дози над 20гр). Не случайно в деншно време вече никоя фирма не препоръва дози от 20гр!

Съгласен съм за изгодата на компаниите производители, но НЕ съм съгласен, че никоя фирма вече не препоръчва зареждащи дози от 20г/ден. Universal си го препоръчват като стой та гледай, а на всичкото отгоре пишат, че зареждането трябва да е 7 дни! :shock:

[quote author=“perlsite”]Също така креатина създава и други по-малки проблеми...

Бих искал да разбера повече за тези по-малки проблеми, ако не те затруднява да ги опишеш (+причините, които ги предизвикват), а защо не и за по-големите проблеми?

[quote author=“perlsite”]И понеже въпроса го постави Slade, ще му кажа, че ако решил, че неможе без стимулант за покачване на сила.. ок.. ползвай си го.. но незабравяй, че креатина е като лекарствата - химия и трябва да се използва за определено време в разумни граници!

4 години съм си тренирал без стимуланти за сила и това ми е първия цикъл с креатин. Всички хранителни добавки, които приемаме са ако не синтетични, то поне обработени по химичен път. Само при процесите на пречистване колко гадости се смесват с крайния продукт не ми се мисли... Може да е внушение, но креатина ми мирише на нещо като органичен разтворител?
Същото се отнася за протеините и най-вече за аминокиселините, голяма част, от които се получават в чист вид чрез химична синтеза, а другите по биотехнологичен път. И при химичното и при биотехнологичното производство винаги може да останат кофти примеси в крайния продукт (особено при второто).
Да не мислите, че витамините на хапчета и в ампули не са химия? И те са толкова вредни сами по себе си колкото и всичката останала т.нар. “химия”.

[quote author=“D3BEP”]Според изследванията, които съм чел аз, приемът на креатин може да доведе(и в много случаи води) до хипофункция на щитовидната жлеза...... и т.н........

D3BEP къде ги чете тия ужасии? Имаш ли линк или не е от интернет?

31 дек 2004 01:50
#10
perlsite
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 9 май 2004
 • 1242 мнения

Ще се опитам да отговоря на куп.
С D3BEP сме спорили много пъти и не смятам, че е прав за това, че няма разлика от 5 до 50 гр (в конкретния случай за който той споменава)... Ако се периодизира, т.е. пиете креатина 1 месец и след това го спрете за поне 1 месец, организма се адаптира и отново връща естественото ниво на производство на организма! И това е съвсем ествествено, защото нуждата (липсата на външен источник) отново стимулира производството и засилване на функциите на железите. Въпросът е да не се прекалява, т.е. да не се позволява на огранизмът прекалено дълго да разчита на външен внос. “Цикли” от по 1 година са самоубийствени, просто безумни, да не говорим, че ефекта е 0ев като прираст на сила... Ефекта от креатина се забелязва в рамките на около месец, след това е загуба на пари.. и опасност за здравето.
Иронията “Weider не са Биогейм” е точно за да покаже, че има фирми които се грижат максимално за здравето на спортистите и се грижат на първо място за добрият си имидж, а след това за печалбите. Има толкова публикувани изследвания, че човек с нормални параметри и нормална тренировка не може да изразходи повече от 2+2 грама креатин (2 произведени от организма и 2 внесени като добавка), при условие, че депата са запълнени до краен предел... е тогава за какво ти е повече? За да товариш бъбреците си или пък за да престане черния дроб да произвежда креатин?
Ами “малките” проблеми са... като се почне от проблеми с бъбреците, проблем с черния дроб та се стигне до проблем със стомаха и храносмилането, подпухване на кожата, задържане на вода и др.
Ако креатина е качествен (с висока чистота) то за човек 80кг 10гр на ден в зареждащият период и 2гр на ден за поддържане са достатъчни. Всичко останало го из***авате...

31 дек 2004 02:14
#11
Стефан Симеонов
Верен BB-Team-ър
 • Тук е от 5 юли 2004
 • 4500 мнения

Два грам дневно мога да допусна за приемлива доза.... Ако и да няма изследвания по въпроса, все пак той и нормално се приема с храната.
Но не бързайте да се радвате, защото нормално с храната се приемат и токсини.
Все още не съм абсолютно убеден от необходимостта от зареждаща фаза и ползата за организма, но... Това да си го мислят тези, които го взимат... Мисля че аз ако го взимам, не бих се “зареждал”
Но Перл, грешиш относно жлезите.... Специално що се отнася до щитовидната - примерно братът на приятелката ми страда, мисля че от хипофункция на нея. Няма заболяване от друг тип, няма изменения, няма нищо, вероятно е причинено от храните, щото като малък обичаше да преяжда. Отклоненията не са големи, но ги лекува вече 6-7 години.
ДИабетът пък например хич не се лекува. Не е толкова просто да се възстанови функцията на жлеза.... Най - често трябва да се повлияят поне няколко фактора едновременно, както и да се нормализират други хормони...
Това, което казах относно 5те и 50 те грама, пак повтарям: ако то е отнесено само до жлезите, за тях няма голямо значение дали е приложена минималната доза, ликвидираща хормоналното им производство, или превишаваща я доза. ТОва беше идеята, а не дали ще се отровитте еднакво с 5 или с 50 грама. Няма да е еднакво. По - бързо ще е по втория начин....
За другия въпрос: изследванията са в руски и немски сайтове. Някъде в предишна тема бях посочил линкове. Сега не ми се търси, но по - нататък пак ще ги подиря...

31 дек 2004 11:20
#12
Slade
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 10 дек 2004
 • 267 мнения
[quote author=“perlsite”]Има толкова публикувани изследвания, че човек с нормални параметри и нормална тренировка не може да изразходи повече от 2+2 грама креатин (2 произведени от организма и 2 внесени като добавка), при условие, че депата са запълнени до краен предел... е тогава за какво ти е повече?

Но също така се знае, че креатин монохидратът на прах например не се асимилира на 100% от организма, а най-много половината от приетото количество. Затова се взима доза от 5гр, за да могат 2-2,5г от нея да бъдат усвоени, останалото се губи. Има креатинови серуми и още какви ли не форми, за които пише, че се усвояват напълно и дози от 2г дневно са напълно достатъчни, но не и за прахообразния и микрогранулирания креатин монохидрат, който повечето от нас взимат.

[quote author=“D3BEP”]За другия въпрос: изследванията са в руски и немски сайтове. Някъде в предишна тема бях посочил линкове. Сега не ми се търси, но по - нататък пак ще ги подиря...

ОК ако ги намериш по някое време ще съм ти благодарен, че си събирам информация по въпроса. Кофти е, че повечето данни в интернет са спонсорирани от компании производители, дори да са представени като “независими изследвания”.

31 дек 2004 16:56
#13
Стефан Симеонов
Верен BB-Team-ър
 • Тук е от 5 юли 2004
 • 4500 мнения

Това за усвояването няма значение, от гледна точка на това, че се сравняват тея грамове с грамовете, приети от храната и се казва например: нормален прием от храната: 5 гр. Оттам нататък те и тея 5 грама от храна не влизат чисто като 5 грама в клетките, та базата е една и съща, не е че от храната се усвояват 5 гр, а от креатина се премат 10 за да се усвоят 5 - и просто 2 гр. от храната се заменят с два грама от суплемента.

31 дек 2004 17:38
#14
perlsite
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 9 май 2004
 • 1242 мнения

Ами каквото щете правете.. на етикета на креатина който аз ползвам пише 2гр на ден.. просто се опитах да ви запазя малко от здравето и малко от парите ви.. който иска и по 50гр да пие.. в крайна сметка “креатин” за акъла няма!

31 дек 2004 19:41
#15
Slade
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 10 дек 2004
 • 267 мнения

Какъв ти е креатина? Можеш ли да му скенираш/снимаш опаковката ако не те затруднява или да дадеш сайт с описание на тоя продукт?

1 яну 2005 00:17
#16
AnaAkiN
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 1 яну 2005
 • 13 мнения

Про4етох вси4ко за креатина дето сте изписали и  да сам 4естен се напла6их малко,даже ми се сви стомаха .Аз по4нах КРЕАТИНА миналата седмица стото трябва да ка4а малко кила и сила за едно састезание.интересното ми е 4е пове4ето големи от моите тренирофки си пият Креатин от много години без да се притесняват от последствията,и о4евидно като ги гледам има доста добар ефект.

1 яну 2005 20:55
#17
Slade
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 10 дек 2004
 • 267 мнения

Плаши се когато стане толкова сигурно, че креатина предизвиква рак, колкото е сигурно за цигарите (дори си го пише на кутиите). Както писах и в другата ти тема - засега никой не ми е дал да прочета добре аргументиран научен доклад, че креатина предизвиква рак, така че споко! Купувай от най-добрите западни марки и ставай пръв на републиканското  :wink: .

2 яну 2005 01:56
#18
LSForce
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 7 сеп 2004
 • 79 мнения
 • От Sofiq

Явно както се казва по-горе трябва да се внимава с дозата и продължителността която се взема, останалото не е проблем, ако съм разбрал добре... Пък и аз поизчетох бая неща и мнения, всякакви, решението е на тези които взимаме креатин....

2 яну 2005 06:38
#19