Как се диша правилно?
|
|
11.10.2007, 12:31
Днес един човек, който се занимава серизно с фитнес ми обясни така: При каквото и да е било упражнение, при по-разтоварващото движение вдишваш, а при по-стягащото-издишваш. Друг обаче ми го обясни така- Когато правиш движението към тялото издишваш, когато отдалечаваш-вдишваш. Кажете ми така вярно ли е и въобще как се диша правилно? |
|
|
11.10.2007, 12:58
Когато правиш движението към тялото вдишваш, когато отдалечаваш съоветно издишваш Vinagi moje i po-dobre!!!!!! |
|
|
11.10.2007, 13:04
Първото твърдение е вярно. Practice makes perfect. |
|
|
11.10.2007, 13:13
да де и аз исках да кажа това,само че трябваше първо да прочета целия въпрос Vinagi moje i po-dobre!!!!!! |
|
11.10.2007, 13:50
Най вярно е да се каже, КАТО ПРЕОДОЛЯВАШ ТЕЖЕСТТА ИЗДИШАШ |
|
|
|
11.10.2007, 16:59
Аве хора и двете твърдения са вярни, просто са казани по различен начин, доста объркващ при това! П.С. Първия начин е казано по-точно, защото как при втория на клековете ще разбереш дали се отдаличава или приближава ??? “Man is a goal-seeking animal. His life only has meaning if he is reaching out and striving for his goals.“ -Aristotle |
|
11.10.2007, 17:14
затова се ползва моя начин |
|
|
|
11.10.2007, 18:32
Ако не дишаме правилно какво или ако дишаме между повторенията? При упражнения като тяга и клек (и всички останали, които искат стабилност на торса) според мен трябва да се диша само между повторенията. Какво значение има дишането в тренировката с тежести (не кардио)? “Егоизма е естествена реакция на разумния човек, породена от заобикалящата го простотия!“ - Аз МОЛЯ ИЗБИВАНЕТО ПО ПЪТИЩАТА ДА СЕ УДВОИ, ЗАЩОТО ЯВНО ВИ Е МАЛКО!!! |
|
|
11.10.2007, 19:38
Благодаря за отговорите :~) |
|
|
11.10.2007, 21:47
При мен поне има огромно значение, най-вече при избутването от лег. Може да направиш един експеримент за да се увериш сам. Направи един експеримент - пробвай да вдишваш докато избутваш щангата нагоре Cheat on your girlfriends, not on your workouts!“ |
|
11.10.2007, 22:23
Винаги при натоварващият момент издишваш. |
|
|
|
12.10.2007, 08:59
Какво значение има дишането в тренировката с тежести (не кардио)? Е, как какво?! Пълниш мускула с кислород. |
|
|
12.10.2007, 09:16
Е, как какво?! Пълниш мускула с кислород. Това ясно, но нали тренировката с тежести се води “безвъздушна“? Под какво значение имам предвид как влияе на мускула,силата... как точно влияе и каква е разликата ме интересува. “Егоизма е естествена реакция на разумния човек, породена от заобикалящата го простотия!“ - Аз МОЛЯ ИЗБИВАНЕТО ПО ПЪТИЩАТА ДА СЕ УДВОИ, ЗАЩОТО ЯВНО ВИ Е МАЛКО!!! |
|
|
12.10.2007, 11:39
При издишане се отделя енергия. А енергия ти трябва задължително. Защо като направиш някоя серия дори и да си дишал добре после пак си задъхан? Practice makes perfect. |
|
|
31.10.2007, 00:37
Кислородът не стига моментално до мускула, когато вдишаш. Ефектът от правилното дишане е по-скоро ритъм - една серия от 10 повторения с 2-3-4 вдишвания ще те озори, защото наистина кръвта ще обеднее откъм кислород и мускулите няма да могат да работят напълно ефективно. И наистина най-точно казано за правилното дишане по време на тренировка с тежести е, че се издишва, когато преодоляваш тежестта (активната част от движението), и се вдишва или в пасивната (когато оставяш земната гравитация да върши работа), или в неутралното положение, когато се прикрепя тежестта в крайната (изходна) позиция. Ever tried? Ever failed? Never mind! Try again! Fail better! And forgive me nothing, for I truly meant it all - what I’ve said, what I’ve done… Когато влязох в ТУ се шегувахме, че като се знаем какви инженери сме ни е страх да идем на лекар. |
|
|
10.03.2008, 22:09
Тъй като в нашата зала се появи спор, аз имам въпрос относно дишането, да речем при упражненията за рамо - вертолет и повдигане на ръцете встрани с дъмбели. Няма стрес - няма прогрес !!! |
|
11.03.2008, 20:04
По правило се вдишва при отрицателната и издишва при положителната част от повторението.Да,има значение-особено при експлозивно движение МНОГО помага да се освободи повече сила,отколкото ако се задържи въздуха или се вдиша. |
|
|
|
11.03.2008, 20:44
Да, знам, че по правило е така, но като че ли някъде съм срещал твърдението, че съществуват и упражнения (визирам споменатите от мен по-горе), при който това е изключение, тоест точно на обратното ... Мисля, че ставаше въпрос, че това е така, тъй като при тези упражнения при положителната част на повторението се получава разширяване на гръдния кош, от където идва и логичното - да се прави вдишване, а не издишване ... Няма стрес - няма прогрес !!! |
|
|
11.03.2008, 23:16
Малко общо, струва ми се. Тренирай мускулите си с помощта на мисълта. Една красива и балансирана физика е тясно свързана с психика в равновесие и мисъл, която е в състояние да създава победители. Позитивнот мислене създава герои, а негативното - победени. Сам реши от кои искаш да си! |
|
|
12.03.2008, 10:28
Моето мнение е, че трябва да следва тази схема(давам пример с изтласкване от лег)-вдишваш докато спускаш към тялото, задържаш дъха в най-тежката част при изтласкването, там където ти е най-трудно и след като преодолееш тази точка, издишваш, изтласквайки тежестта. Невъзможно е силна дума, използвана от слаби хора. Невъзможно е само в ума ти! |
|
|
19.08.2008, 21:32
здравеи |
|
|
20.08.2008, 10:18
За придърпващите упражнения може да ти звучи логично, но за избутващите е неправилно. При тях е точно обратното - издишваш като избутваш, вдишваш като отпускаш тежестта към тялото. (__/) E V I L |
|
|
20.08.2008, 11:26
Никога не съм се замислял как дишам докато тренирам.. то си е като навик едното върви с другото но като се замисля вдишвам когато правя силовата част от упражнението и издишвам например като спускам тежеста
|
|
|
20.08.2008, 11:36
E точно обратното трябва - при усилието се издишва винаги - иначе рискуваш да се сдобиеш с херния най-малкото. Я, сега да се изкажа |
|
|
20.08.2008, 11:55
Не е вярно.Не може така да се систематизират нещата.Помислете - при избутващите се вдишва при отпускането, а се издишва при преодоляванетона тежестта(усилието),но при издърпващите движения е точно обратното - при усилието се вдишва - това обяснява и примера с вертолета и страничното вдигане, които са точно такива(издърпващи)(май) упражнения. |
|
|
20.08.2008, 13:06
Абе като се напъваш издишваш,пък като се отпускаш вдишваш.Точка. : )) ПС:Вероятно работи и при анален секс. Then it comes to be that the soothing light at the end of your tunnel “To secure peace is to prepare for war” |
|
|
20.08.2008, 13:59
Не е така.Прочети горния пост.Като правиш упражнения за гръб примерно, като се напъваш вдишваш |
|
|
20.08.2008, 15:13
Нещо не си разбрал. Гръб,гърди,крака или квото и да друго - издишваш точно когато се напрягаш,т.е. при гърба - докато го придърпваш към теб,при гърдите - докато го изтласкваш и т.н. (__/) E V I L |
|
|
20.08.2008, 15:14
Кой ти каза?Аз като правя упражнения за гръб почти не дишам...само между повторенията правя бързи глътки...и изобщо не гледам кога да издишам и кога да вдишам,просто както ми дойде...ай стига. Той МИ5 ти го каза...ама аз се замислих сега..само на лежанка си контролирам дишането,иначе ще се претрепя. : )) Ама когато тренирам гръб никога не съм се замислял за дишането си.Няма никакво значение как дишаш,можеш да го правиш бързо,можеш бавно да издишваш,можеш между повторенията...важното е просто да дишаш според мен. Но...все пак на лег някой беше казал,че неможе да вдишваш докато вдигаш и си беше прав. Then it comes to be that the soothing light at the end of your tunnel “To secure peace is to prepare for war” |
|
|
20.08.2008, 18:14
В такъв случай пробвай да си контролираш дишането - ще се изненадаш колко е полезно |
|
|
20.08.2008, 20:10
Задължително при натоварване се издишва, при разтоварване се вдишва. На всички движения, без изключение. Който си мисли, че дишането няма значение и без него се справя по - добре, ок, ако иска да вдига цяла тренировка без да диша. |