Висок хемоглобин

1 от 2
1

Дата: 01.10.2005
От: Свищов
13.10.2007, 18:33

Здравейте, отдавна не бях писал, но се нуждая от съвет. Откриха ми висок хемоглобин и ми казаха да избирам 2 възможности
1. Да ми източат достатъчно количество кръв за да се разреди и спадне нивото му
2. Да почна гладна диета (което е най тъпото нещо) и да спра тренировките

Родителите ми не са съгласни и с двата варианта + това каквото и да става аз тренировки няма да ги спра. Какво се прави от тук насетне с този проблем ?

Гениялността винаги има граници, за разлика от простотията.

17год, 185см, 85кг

Never used supplements

Дата: 24.09.2007
От: Живея в Планината
13.10.2007, 18:41
northshore` - 13.10.2007, 18:33

Здравейте, отдавна не бях писал, но се нуждая от съвет. Откриха ми висок хемоглобин и ми казаха да избирам 2 възможности

Родителите ми не са съгласни и с двата варианта + това каквото и да става аз тренировки няма да ги спра. Какво се прави от тук насетне с този проблем ?

е за т‘ва трябва да се внимава с протейните и другите добавки за набубване на мускулчетата wink иначе по темата,щом ще продължаваш тренировките)не знам ,защо,като така само си рискуваш здравето) по - хубаво да ти източат от кръвта,но като я източат,ще се изморяваш по - бързо,ще си отпаднал,зависи колко източат де,демек колко МНОГо ти е висок хемоглобина.

Ако бях на твое място бих спрял изобщо тренировките,защото това ти е здравето бе човек,дали ще си хилав или як като бате Арни,надали ще е от значение в гроба.Да мое малко прибързано да ти говоря и както си на 15 изобщо да не ме послушаш,но имам медицинско лице в къщата и знам какво говоря,това нещо може да прерастне в Болет на Хочкин...

Спри се,седни си на гъза и пий повече течности wink

13.10.2007, 19:05
Besnia2006 - 13.10.2007, 18:41

е за т‘ва трябва да се внимава с протейните и другите добавки за набубване на мускулчетата wink иначе по темата,щом ще продължаваш тренировките)не знам ,защо,като така само си рискуваш здравето) по - хубаво да ти източат от кръвта,но като я източат,ще се изморяваш по - бързо,ще си отпаднал,зависи колко източат де,демек колко МНОГо ти е висок хемоглобина.

Ако бях на твое място бих спрял изобщо тренировките,защото това ти е здравето бе човек,дали ще си хилав или як като бате Арни,надали ще е от значение в гроба.Да мое малко прибързано да ти говоря и както си на 15 изобщо да не ме послушаш,но имам медицинско лице в къщата и знам какво говоря,това нещо може да прерастне в Болет на Хочкин...

Спри се,седни си на гъза и пий повече течности wink

Както в подписа ми пише - never used suplements..

Всичко ми е натурално изградено с много ядене на чисто месо и усилени тренировки.

17год, 185см, 85кг

Never used supplements

Дата: 31.01.2004
От: София
13.10.2007, 20:50

Консултирай се с още 1 лекар, после иди да дариш кръв. Толкоз.

Дата: 16.06.2006
От: Варна
15.10.2007, 22:58

За тоя проблем се налага да изясниш нещата напълно.Информацията която даваш е малко.Има значение какво друго е увеличено освен хемоглобина:Еритроцити,тъй наречения хематокрит и други кръвни съставки?Увеличен далак евентуално?От малкото информация не може да се предположи дали си погълнал много желязо с храната или развиваш някакво заболяване.Например има едно Полицитемия вера,което се среща по-често при мъже над 50 години.То е много сериозно и се налагат спешни мерки.При него кръвта се увеличава до 8-9 литра.Сгъстява се,съсирва се по-лесно (тромби).Повишеният обем натоварва сърцето.Болните се оплакват от отпадналост,главоболие,виене на свят,шум в ушите,сърцебиене,кръвотечение от носа и т.н.Болестта е доста сериозна и изисква енергично лечение.Има и по-безобидни състояния:дехидратация(изхвърляне на много течности),повишена секреция на еритропоетин при бъбречни заболявания(оттам и на хемоглобина),хипоксия(кислородна недостатъчност)при белодробни и сърдечни заболявания и съответно компенсаторно увеличаване на хемоглобина,отравяния(метхемоглобин).При увеличение на някои хормони се стимулира образуването на повече хемоглобин и т.н.Предполагам си направил консулт със специалист-хематолог за изясняване на състоянието и евентуални допълнителни изследвания.Само преглед от джипи не е достатъчен.

Дата: 05.07.2004
От: Бургас
16.10.2007, 08:29

Колко ти е висок високия хемоглобин?
Малко кръводарение няма да навреди, но е под въпрос дали всичко казан ое истина и правилно преценено. Ако да кажем при норма горна граница 180 ти имаш 185 или 190 не го приемай толкова страшно и навътре, малки отклонения има.
Моята първа препоръка: изчакай 2-3 седмици и пак си направи изследвания, на друго място. Има специализирани лаборатории. ДКК ще излязат 10-15 лв. Задлжително гладен, задължително рано сутрин.
Втора препоръка: съобрази начина си на живот и тренировка.
Какво може да влияе на хемоглобина: прието с храна желязо - не. Не толкова. Не знам доколко неща като ядене на черен дроб могат да са повлияли, но не мисля, че повишението от храната е голямо и най  -вече - не мисля че е трайно.
Ако тренираш много аеробно. Ако плуваш дълго, ак осе гмуркаш. Ако ходиш често в планината, алпинист си или караш ски. Даже ако дишаш твърде бавно и плитко това може да доведе до трайна промяна на хемоглобина. Даже средата: например да си в среда с беден на кислород въздух поради замърсяване оже да ти вдигне хемоглобина.
Ако са на лице такива дейности, по - добре се обърни към спортен лекар; твърденията на нормалните обикновенно не отчитат този тип дейности, те са малко като коне с капаци, свикнали да обработват пациенти на конвейр.
Трета препоръка: промени си начина на тренировка.
Премни от аеробно към анаеробно трениране.
Казано най - просто замени продължителните тренировки с много повторения с кратки, тежки тренировки с по - малко повторения, без или с намалено кардио. Този цикъл е анаеробен, което означава, че на практика не включва хемоглобина, а организмът има собствени начини да се справи с излишните нива.

И най - вече: карай го лежерно, спокойно. Високият хемоглобин много рядко е заради сериозни заболявания. Най - често е временно явление, което си предизвикал по някакъв начин.

Дата: 07.02.2005
02.11.2007, 19:46

Можеш ли да си покажеш изследването с кръвната картина. Както и наистина преди да правиш каквото и да е отиди на още поне 1 лекар. Това с точенето или глада ми се вижда доста шантаво. Но може на първо време ако взимаш някакви по тежки добавки да ги спреш./креатин или някакви стероидни.../

- “Големите мускули искат и голямо сърце и стомах и бял и черен дроб...“
- “Tвойте мускули,
не свалят теб от клон.“
- За да съществува, човек има нужда от баланс.
- За мен

02.11.2007, 23:37

northshore не е писал повече по проблема.Предполагам е било само временно и се е оправил.Може да даде някои параметри на кр. картина,ако има още оплаквания.Най-добра преценка може да направи лекар от хематологично отделение.При необходимост там може да му направят подробни изследвния,каквито в обикновените лаборатории не се извършват.Между другото  в две-три теми пишеш за сърцебиене,умора или задух.Било е през декември някъде и това лято.Очевидно още тогава си имал тоя проблем.

03.11.2007, 09:38

Умора и задух едва ли имат връзка с висок хемоглобин. По - скоро с нисък.
Или с хитрите диети.

03.11.2007, 09:48
D3BEP - 03.11.2007, 09:38

Умора и задух едва ли имат връзка с висок хемоглобин. По - скоро с нисък.
Или с хитрите диети.

Здравейте отново. Да, съжалявам, че не съм писал, но просто нямах време напоследак. Правих си други изследвания в други градове (Плевен, София) и там лекарите са на мнение, че просто съм със “спортни“ заложби и било нормално показателите да са ми по високи. Също казаха, че и високия хемоглобин до някакви граници е полезен, защото кислорода по бързо стигал до тъканите. Благодаря на всички отзовали са smile

17год, 185см, 85кг

Never used supplements

03.11.2007, 10:23

Еми чудесно.Умерено високия хемоглобин е голямо предимство.Някои вземат еритропоетин за да си го качват изкуствено.Ти  го имаш по натура.Също трябва да си сигурен,че нямаш проблеми с бял дроб и сърце.Хемоголобина се повишава компенсаторно в тия случаи.Не искам да ти се бъркам в нещата. Понеже tpd писа,добавих своето мнение.

03.11.2007, 22:51
Миро - 03.11.2007, 10:23

Еми чудесно.Умерено високия хемоглобин е голямо предимство.Някои вземат еритропоетин за да си го качват изкуствено.Ти  го имаш по натура.Също трябва да си сигурен,че нямаш проблеми с бял дроб и сърце.Хемоголобина се повишава компенсаторно в тия случаи.Не искам да ти се бъркам в нещата. Понеже tpd писа,добавих своето мнение.

Е, ти пък къде го прати smile
Стига си го плашил момчето. cheese  Да не е на 70 години. Теоретично е възможно при наполовина нефункциониращ бял дроб организмът да вдигне хемоглобина за да компенсира недостига на кислород(макар че там ще има ред други промени, много ще си личат и белите кръвни), но къде ги търсим тея неща при младо момче, спортист. Това е при сериозни и проточващи се заболявания.

Дата: 17.10.2004
04.11.2007, 00:19

преди 2 години и аз имах същия проблем. не се притеснявай не е нищо толкова страшно. всъщност вариантите са 3, не 2 както са ти казали. а третият е да пиеш хапчета, които обаче могат да доведът до импотентност... та да се върнем до най-приемливият вариант - диетата. намали месото! и то дръстично. по 2-3 пъти в седмицата яж месо - риба и пиле. забрави всичко сладко и мазно най-вече! яйца, кашкавал, топено сирене, сметана и всичко богато на наситени мазнини. избягвай още всичко богато на желязо! никакви дроб и червени меса. никакъв алкохол!!! и най- важното пий мнооого вода ако не са ти казали.. това е лечението! 3-4 литра на ден, а когато тренираш и повече! с една дума кръвта ти е мн гъста wink. тренировките на мен не ми пречеха.. отне ми около месец тази диета, но най-важното е количеството вода, което трябва да се запази около 3 литра на ден и за напред. просто си борй чашите. айде успех и не се безпокой, не е страшно и се случва.

improve!

05.11.2007, 22:39

Само да обърна внимание, че много хемоглобин в червените кръвни телца и много червени кръвни телца(еритроцити) в кръвта в следствие на обезводнявване) са две съвсем различни неща. Хемоглобинът не води до “гъста кръв“. Еритроцитите водят. Има смесени заболявания - еритроцити + хрмоглобин, н оявно на колегата не е такова.
Но както и да е. Идеята е ясна. Имаш “спортен“ хемоглобин. Ще те бъде.

05.11.2007, 23:32
D3BEP - 05.11.2007, 22:39

Само да обърна внимание, че много хемоглобин в червените кръвни телца и много червени кръвни телца(еритроцити) в кръвта в следствие на обезводнявване) са две съвсем различни неща. Хемоглобинът не води до “гъста кръв“. Еритроцитите водят. Има смесени заболявания - еритроцити + хрмоглобин, н оявно на колегата не е такова.
Но както и да е. Идеята е ясна. Имаш “спортен“ хемоглобин. Ще те бъде.

При обезводняване другите показатели щяха да бъдат понижени/завишени, затова не го казах като вариянт. Междодругото колкото за базика - една докторка ми каза да спра стероидите и анаболите. И най важното беше, че беше напълно сигурнa, че вземам от горе посочените неща. Просто се хванах за главата и си заминах без да и кажа нито дума smile

17год, 185см, 85кг

Never used supplements

Дата: 02.03.2007
09.11.2007, 03:28

Пич, важно е да споменеш колко ти е хемоглобинът. Питам, защото аз също съм с висок, който е близък до горната граница от 180 (конкретно 171), но НЯМАМ проблеми и всичко си е окей с мен. Не знам на какви лекари си попаднал, за да те съветват нещо подобно, затова бъди по-конкретен - има всякакви престъпни смотльовци, затова внимавай!

СИЛНИТЕ хора се срещат, за да се разделят. Времето от срещата до раздялата е, за да се ОБОГАТЯТ взаимно. Силните хора са една порода - СРОДНИ ДУШИ. Енергията между тях е МНОГО силна. ЗАЕДНО СА МОЩНА МАШИНА!

Дата: 02.11.2004
От: Пловдив
14.11.2007, 22:46

Имам въпрос свързан с хемоглобина. Миналата седмица си направих изследванията и преди 2 дена си взех резултатите - общо взето всичко ми е в нормите и съм здрав. Хемоглобинът ми е 146, при долна граница за мъже 140. В нормата съм, но искам да го повиша. Какво да променя в храненето си и в тренировките си с тежести. Мисля, че има значение затова ще спомена, че кардио не съм правил от месеци.

15.11.2007, 03:55
diksi - 14.11.2007, 22:46

Имам въпрос свързан с хемоглобина. Миналата седмица си направих изследванията и преди 2 дена си взех резултатите - общо взето всичко ми е в нормите и съм здрав. Хемоглобинът ми е 146, при долна граница за мъже 140. В нормата съм, но искам да го повиша. Какво да променя в храненето си и в тренировките си с тежести. Мисля, че има значение затова ще спомена, че кардио не съм правил от месеци.

Яж повече месо. Също така наблегни и на копривата, спанака, червеното цвекло, червеното вино...

СИЛНИТЕ хора се срещат, за да се разделят. Времето от срещата до раздялата е, за да се ОБОГАТЯТ взаимно. Силните хора са една порода - СРОДНИ ДУШИ. Енергията между тях е МНОГО силна. ЗАЕДНО СА МОЩНА МАШИНА!

15.11.2007, 11:04

Яж месо.Черният дроб има много кръв и желязо.Вземай си често свински или телешки.Пържен,варен или приготвен на дробсърма. Които има подагра,да го избягва.Чорба от млада коприва също повишава Hb и стимулира имунитета освен това.Зимата боледуваш по-малко.За тренировките.Леки кросове в планината и въобще по-дълъг престой нависоко го качват.Но ефекта е временен за 1-2 седмици.Упражнения изискващи повече кислород ще го повишат.

15.11.2007, 18:43

Границите за мъже са от 140 до 180, като моя хемоглобин е 178 казаха, че е завишен и от там се тръгнаха по едни доктори.. Всичко е в нормите. Правих си пак изследвания и важното е, че хемоглобина не си мени показателите, а си беше толкова пак.

17год, 185см, 85кг

Never used supplements

16.11.2007, 11:17

Точно така, хемоглобинът трудно се променя бързо.
Чудно ми е при 178 от 180 защо са те отписали.
Мисля, че даже малко над границата да си, па кне став адума за сериозно отклонение за спортист, а ти си даже под....

Дата: 02.11.2004
От: Пловдив
16.11.2007, 23:56

Благодаря за отговорите. Ще включа и леко кардио поне за тонус.

17.11.2007, 23:37
D3BEP - 16.11.2007, 11:17

Точно така, хемоглобинът трудно се променя бързо.
Чудно ми е при 178 от 180 защо са те отписали.
Мисля, че даже малко над границата да си, па кне став адума за сериозно отклонение за спортист, а ти си даже под....

Защото е пълно с “компетентни“ лекари, яд ме хваща чак на подобни диагнози, а хората като не са наясно, вярват сляпо и после съжаляват. Пък и в някои случаи се стига до фатален край, но ще стане прекалено дълга темата.

Дата: 07.02.2005
20.11.2007, 22:19

По въпроса, клетките на хемоглобина се подновяват с цикличност 3 месеца.

- “Големите мускули искат и голямо сърце и стомах и бял и черен дроб...“
- “Tвойте мускули,
не свалят теб от клон.“
- За да съществува, човек има нужда от баланс.
- За мен

21.11.2007, 21:31

Това какво значи?

17год, 185см, 85кг

Never used supplements

21.11.2007, 23:45

По точно е да се каже,че червените кръвни клетки(еритроцити),съдържащи в себе си хемоглобина живеят средно 120 дни+,—12дни.След това се разрушават в далака и черния дроб,като се подменят с нови.Ежедневно загиват и постъпват като нови около 200 милиарда еритроцити,по 10 милиарда всяка секунда(отговарящо на 25 грама хемоглобин или 40 милилитра кръв за денонощие).

22.11.2007, 15:30

Ясно, а примерно възможно ли е да си тренирал определен период от време и клетките са се подменили тогава и съответно честите тренировки са оказали влияние върху нивото на хемоглобина? Или това няма никакво значение? От какво зависи нивото на хемоглобина? Генетично ли ти е заложено или може да се постигнат високи/ниски показатели с начина на живот?

17год, 185см, 85кг

Never used supplements

22.11.2007, 17:16
northshore` - 22.11.2007, 15:30

Ясно, а примерно възможно ли е да си тренирал определен период от време и клетките са се подменили тогава и съответно честите тренировки са оказали влияние върху нивото на хемоглобина? Или това няма никакво значение? От какво зависи нивото на хемоглобина? Генетично ли ти е заложено или може да се постигнат високи/ниски показатели с начина на живот?

Нали ти го писах това бре smile
Зависи от глобални фактори, като:
- ниво на кислород в атмосферата
- ниво на СО2 в атмосферата
- атмосферно налягане

И от ред индивидуални неща:
- колко често и колко дълбоко дишаш
- плуваш ли
- сърдечен ритъм
- контатна площа на белия ти дроб, килограми, обем циркулираща кръв.....
- метаболизъм на клетката
- преобладаващ вид на натоварване - аеробното предполага повечко хемоглобин
- заболявания
- начин на хранене

22.11.2007, 20:10

Хах, да вярно, извинявай smile Благодаря ви много момчета

17год, 185см, 85кг

Never used supplements

22.11.2007, 23:48

Образуването на хемоглобин се стимулира от приемането на желязо,витамин Б12 и фолиева киселина.И още.В състояние на покой в циркулация е само 55-75% от  всичката кръв.Останалите 25-45% са в кръвните депа-далак,черен дроб,кожа и т.н.Тая кръв е по-богата на еритроцити и хемоглобин.При физическа работа се включва в общото кръвообращение и увеличава веднага преноса на кислород и броя им с 10-20 %.Например след 2 минутно вдигане на щанга се увеличават с 10 %.При много тежки продължителни натоварвания,хемоглобина може да намалее с с 10-15 %(50 километра колоездене или скибягане).Системните тренировки увеличават по-дълготрайно еритроцитите и хемоглобина като една адаптация на организма към натоварванията.

23.11.2007, 18:44

А защо при по продължително натоварване (колоездене) се намалява хемоглобина? Лятото на ден карам по 35-40км ? Не е ли така, че когато повече тренираш имаш по дълбок въздух и по добре можеш да дишаш?

17год, 185см, 85кг

Never used supplements

1 от 2
1