Коледа - Весел празник или поредната простотия?

1 от 2
1

Дата: 18.04.2007
От: България, Плевен
09.12.2007, 13:33

Интересно ми е какво мислите за Коледа wink Има такива, за които тя е просто обикновен ден и нищо повече, а за други тя е един много весел празник, който чакат с нетърпение през цялата година.Лично за мен Коледата е просто обикновен ден, в който аз съм на зала.Единствения + на коледата е ваканцията, в която мога да направя по стабилен хранителен режим и евентуално да кача нещо.Като цяло не виждам смисъл в коледата.Вие какво ще кажете ?

Every hard workout is one step closer to your goal!

Дата: 21.08.2006
09.12.2007, 14:12

Не поже просто така да отхвърлим празникът с лека ръка. Той се празнува много отдавна, както е известно. Може би това е един от малкото дни в годината, когато хората са сплотени или поне тези, които го “празнуват“. Коледното празненство не се явява като някакви парти, а именно както казах по-горе wink.

Аз също не си давам почивка на Коледа, тренирам повече на този ден отколкото през всеки друг по време на годината.

gorichka.bg

Дата: 05.09.2007
09.12.2007, 14:17

И аз тренирам по време на коледа,но на този празник настроението ми е някак си преповдигнато,весело. Коледата е доста хубав празник като се замислиш. smile

Дата: 08.10.2005
От: Сливен
09.12.2007, 14:26

RedWalker,постът ти е “поредната простотия“!!!

I do it because I can,
I can because I want to,
I want to because you said I couldn’t

Дата: 01.02.2007
09.12.2007, 14:41

Оспамихте форума с теми за Коледата. Е каква е тази православна Коледа на 25. декември? Православните я празнуват на 6. януари! Дядо Коледа първоначално не е носил подаръци. Носил ги е Свети Николай (Николаус). Дядо Коледа даже не е бил облечен в червено преди една много популярна напитка да проведя няколко поредни години много агресивни рекламни кампании. Коледата придобива друг смисъл.
Иначе - който има прасе - блазе му!

П.П. А някой да е спазил коледните пости? Те са част от празника.

BLOOD ON THE BARBELL
Louie Simmons said once when questioned about his diet, “Cholesterol turns into testosterone”

09.12.2007, 14:52

Немците все още подараци им носи Николаус.А иначе Дядо Коледа има от доста време. От баба си знам,че в нашата страна преди доста време(соц. времената) имало Баба Коледа. А Коледа не става въпрос за подаръци.,а за раждането на Исус Христос.

09.12.2007, 14:55

@Jay
Никой не те задължава да пишеш като поста и темата ми са “тъпи“ smile Говорил съм с много хора по тоя въпрос и исках да видя други какво мислят.Всеки излага неговата гледна точка, аз изложих мойта мисли я за тъпа, за остра - твоя воля.

Дата: 21.08.2006
09.12.2007, 14:58

Да, междудругото червения дедо Коледа е дело на кока-кола.

gorichka.bg

Дата: 03.02.2005
От: София
09.12.2007, 18:09

Като цялостно настроение ми харесват празниците. Иначе не ми е много приятно защото нашите са разведени и а напред с единия а назад с другия и е лудница.

Practice makes perfect.
На хората не достига не сила, а воля.
http://www.bb-team.org/articles/2799/

Дата: 28.02.2007
От: София
09.12.2007, 19:27

Коледа си е прекрасен семеен празник и това, че някой не го признават не го прави по-малко празник. Друг е въпроса, че по това време лека полека ми наближава сесията и се позасядам на задника си да чета повече, което малко ми осакатява коледното настроение.

Дата: 04.12.2007
От: Orlandovci City
09.12.2007, 23:04

Ахххх как може да говорите така за Рождество Христово!Роди се Божия син и ни опрости греховете!Празнувайте Коледа,а не еврейската ханука.....Те се опитаха да обезличат Христос,но въпреки всички хитрини “богоизсраните“ не можаха да омаскарят Коледа!Радвайте се на най-големия семеен празник!
14/88

Дата: 04.04.2007
От: Русе
09.12.2007, 23:14

абе не знам ама за мен коледа си е най-хубавият празник.може би защото всички празнуват и навсякъде е весело и т.н. и аз не знам но лично аз се радвам повече на коледата отколкото на рожденния ми ден smile

Дата: 21.03.2007
От: ВАРНА, България
11.12.2007, 20:04

RedWalker, докато не прочетох какво си написал най-горе имах добро мнение за теб...  hmmm
Всъщност, тъжно е, защото доста млади хора мислят като теб. Още по-тъжно е, че останалите, които празнуват Коледа, я разбират само като ден за размяна на подаръци и ядене на свинско. През последните години истинската същност на празникаРождество Христово се изгуби някъде между рекламите на Кока-Кола и холивудските филми.

Аз лично съм вярващ и почитам всички Християнски празници - така съм възпитаван, така мисля, че е правилно и така се чувствам най-добре! А Рождество ми е най-любимия празник от всички.

Cheat on your girlfriends, not on your workouts!

АЗ

11.12.2007, 20:31

Виж сега аз не съм от така да се каже вярващите.Ходил съм на църква веднъж в живота си и не бих отишъл пак, защото през всичките години не съм ходил и не върви изведнъж да отида и да започна да се кръстя.Просто Коледата и другите празници не ми допадат, малко ми се губи празничния дух покрай някои проблеми и други такива smile Помня, че като малък много се кефех на Коледата и наистина ми беше забавно но след време всичко започна лека по лека да изчезва.

Дата: 12.03.2004
От: Район - Ботевград
11.12.2007, 21:08

За мен това е най - хубавия празник , последван от нова година. Просто настроението по - целия свят (ехх почти целия) е яко , празнично.Не виждам сходство с друг празник.

THE BIG MEN 130 Oki
ЖИВОТЪТ Е БОЛКА ОТ КОЯТО МОГА ДА ТЕ ЛИША !!!!!
С Корупция Съсипахме и Османската Империя
МОЛЯ НЕ МИ ПРАЩАЙТЕ ЛС ЗА ВЪПРОСИ ЗА ПРОГРАМИ И ХРАНЕНЕ

Дата: 05.05.2007
11.12.2007, 22:53

РедЛоукер щом не ти харесва един от най-големите празници не го празнуваи ма нещо немога да разбера как не харесваш коледа може и рождения си ден да го празнуваш в залата  LOL  LOL  LOL  LOL

12.12.2007, 13:55

Празнувах го два пъти - в залата и после на масата (LOL)  (LOL)

Дата: 04.05.2006
От: Прunяm
12.12.2007, 14:23
RedWalker - 09.12.2007, 13:33

Интересно ми е какво мислите за Коледа wink Има такива, за които тя е просто обикновен ден и нищо повече, а за други тя е един много весел празник, който чакат с нетърпение през цялата година.Лично за мен Коледата е просто обикновен ден, в който аз съм на зала.Единствения + на коледата е ваканцията, в която мога да направя по стабилен хранителен режим и евентуално да кача нещо.Като цяло не виждам смисъл в коледата.Вие какво ще кажете ?

Не съм вярващ - атеист съм.
Мнението ми за християнството  е ... недобро.

Дали на самата дата ще е весел празник с повод и религиозна символика или без, както и дали ще е пълна простотия си зависи от нас.

За мен лично е обикновен ден, в който мога да си направя купона или не.  smile
Малко в повече ми идват истински вярващи и псевдохристияни(вторите преобладават за първите съм чувал само), ама се старая да ги огранича като контакти.

Понеже видях едно питане...
Какво толкова се побърквате по рожденни дни?  gulp

Адолф - забавен си smile))))

cool hmm  shut eye  blank stare  - тия тримката са страшни, нали?
Сезонът на дините свърши, започваме прасетата!  shut eye
Дневник.

12.12.2007, 15:44

С7АЛК3Р като те слушам ти си от онова племе дето празнува ханука aaxaxaxaxax :0

Дата: 05.07.2004
От: Бургас
12.12.2007, 16:12

Адолф, или Ади,
Ше те дам на евреите, момчето ми да си ханукясвате на воля. Спри с етно - религиозните намеци или си намери подходящ форум за целта.

Мен друго ми е интересно.
Добре, Коледа е на 25 декември или когато е...
Коледа е рождението на Христос.

Ок, ами какво е нова година?
Ами... следващата кръгла година след рождението на Христос.
Да. Най - ясно лазано така броим годините. Сега идва 2008 от рождението на Христос.

Е не би ли трябвало и двата празника да са един?
Заради разместването в календара ли се е получило така? По същество и двете отразяват едно и също, но на различни дати.

12.12.2007, 16:32

?ащото не се знае кога е роден точно Иисус!За това по стар езически обичай Рождество Христово съвпада със смяната на летното слунцестоене със зимното,въведена е от Св. Василий Велики през 4 век,сещаш ли се  cool smile 
Да не говорим,че едно време са го празнували на Богоявление(6-ти Януари) smile
А а и ханука е евреиската коледа  LOL
А нова година започва да се празнува от преди 4К-5К века още от вавилон...Според теб вавилонците вярвали ли са в Иисус?
Р. H. и Н. Г. са две различни неща,едното е календарен празник,а другото религиозен.....Все пак някои народи не празнуват нова година на 31-1…........А да сред тези народи са и любимите ми евреи AxAXaxax

12.12.2007, 16:44
Adolf Hitler - 12.12.2007, 16:32

?ащото не се знае кога е роден точно Иисус!За това по стар езически обичай Рождество Христово съвпада със смяната на летното слунцестоене със зимното,въведена е от Св. Василий Велики през 4 век,сещаш ли се  cool smile 
Да не говорим,че едно време са го празнували на Богоявление(6-ти Януари) smile
А а и ханука е евреиската коледа  LOL
А нова година започва да се празнува от преди 4К-5К века още от вавилон...Според теб вавилонците вярвали ли са в Иисус?
Р. X. и Н. Г. са две различни неща,едното е календарен празник,а другото религиозен.....Все пак някои народи не празнуват нова година на 31-1…........А да сред тези народи са и любимите ми евреи AxAXaxax

Така си е.  smile

Дата: 21.03.2007
От: ВАРНА, България
12.12.2007, 16:48

Който се интересува, може да прочете: http://donkov.hit.bg/Calendar.htm

Cheat on your girlfriends, not on your workouts!

АЗ

Дата: 05.07.2004
От: Бургас
13.12.2007, 11:22

Адолф, то... уикипедия и аз съм чел, само че там е пропуснато нещо.
Че вавилонската нова година е била празнувана 11 дена, около 22 март... Празник за настъпващата пролет.
Схващаш ли накъде бия?
Броенето на годините и празнуването на новата година е стар обичай.
Така се отбелязва времето. Аз питам за нашият празник обаче.
Нашето празнуване в началото на януари обаче започва някъде около 2 век ОТ НОВАТА ЕРА.
И ние и днес броим 2008 година ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТА.
Т.е. нашата нова година дава ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТА.

Всъщност на мен отговорът ми е ясен.
Нашата нова година е проекция на римският езически празник по юлианския календар.
Т.е. това си е езически празник smile
Отделно обаче ние я отчитаме като година от рождението на христос и отделно отчитаме и рождество христово.
Има нещо тотално сбъркано в цялата концепция, нали smile
Макар че е пределно ясно, че празникът Коледа вероятно е измислен от юдеите като алтернативен на Римската Нова Година, във времето когато е правено Евангелието те са били или във война, или окупирани от Рим. Т.е. вероятно става въпрос пак за същото нещо smile

Поздрави!

13.12.2007, 14:18

Евреичетата няма смисъл да правят алтернатива на Н. Г..Те си имат Ханука!Според любимата ти Уикипедия:“Римският християнски монах Дионисий Млади определя, че годината на Христовото рождение съвпада със 754 г. от основаването на Рим. С това се слага началото на християнската ера от рождението на Иисус Христос“
А между грегориянски и юлиански календар има голяма разлика......Ето отговора на въпроса ти smile Прави си smile

Дата: 07.02.2005
13.12.2007, 15:31

Според мен традициите са нещо много важно. От части това е нещо което липсва на българското общество. Те спомагат хората да не откриват всеки по отделно топлата вода, а да използват вече направенето. Честването на Коледа също има подобен характер, зачитането на различни ценности и т.н. Ако някой си задава въпроса какво толкова имат по-различно страните с по-развитите икономики, е това е - респект и зачитане на направеното от хората преди тях. Това което още  Омуртаг ни го е казал, ама кои да се сеща...

Жалък е даже самия факт, че такава тема съществува. Явно просто автора няма достатъчно житейски опит за да му минават подобни мисли през главата. Мисля също така, че Коледа е важен от семейна гледна точка. Тя допринася за семейните ценности, а оттам и за самото семейството. Човек трябва да има повечко опит в отношенията си с другите за да го оцени.

П.П. Нищо лично към автора разбира се, просто изразявам мнение на страничен наблюдател.
П.П.П. Аз също мисля, че религията е опиум за народите, но тя винаги ще е жива, тъй като всеки човек има нужда да вярва в нещо голямо. Явно не можем без опиум. smile

- “Големите мускули искат и голямо сърце и стомах и бял и черен дроб...“
- “Tвойте мускули,
не свалят теб от клон.“
- За да съществува, човек има нужда от баланс.
- За мен

13.12.2007, 18:45
RedWalker - 09.12.2007, 13:33

Абе,приятел на теб само фитнесът ли ти е в главата?Доста си се ограничил.
Господин Хитлер,след някоя и друга година ще се излекувате от червената чума,но до тогава стига сте бълвали  простотии,ти евреин познаваш ли?А виждал ли си?
Хайде със здраве smile

ПЛОВДИВ ПЕЕ САМО БОТЕВ !

13.12.2007, 18:58

Доста мнения се изразиха в тази тема.Не съм очаквал просто, че има все още толкова хора които държат на Коледа.Е май може би малко от малко и аз ще трябва да се просветя в Коледния дух wink

13.12.2007, 20:53

Току виж ти е харесало,не е нужно да си вярващ,за да се радваш на празника,на първо място той е за семейството,приятелите,а след това идва библейския мотив.
Весели празници!

ПЛОВДИВ ПЕЕ САМО БОТЕВ !

Дата: 16.06.2006
От: Варна
13.12.2007, 23:57

Христос е проповядвал хуманност и човеколюбие.Казвал е: ако имаш две ризи,дай едната на ближния си.Днес 2008 години след неговото раждане и 1975 години след неговата смърт,много хора злоупотребяват с името Христово.Мъчат се и с него търговия да правят и за съвсем користни свои лични интереси да го използват.Казал е дай едната риза на ближния си.А нашите търговци вече 10-15 години редовно надуват цените точно на Коледа.Е няма да празнувам.Просто няма как.Не е до парите.Обаче едно се говори,друго се върши.Проповядва се нещо,а тия търгаши се смятат за най-набожните едва ли не.Обаче на практика бъркат в джоба на хората точно на светия празник.Нямат от това ни грях,ни срам.В Западна Европа всяка година по празниците правят остъпки.И нищо не губят.Защото това е най-големият им оборот през годината.Мерси,не ми се празнува Коледата.Предпочитам Новата година.Тогава сменяме календара с нов.Остаряваме с една година,но пак има нещо реално което да се празнува.А не изчислен и измислен празник 3-4 века след Христа.С когото(с Христос)днес никой не се съобразява и никой го няма за нищо.Нито неговите 10 заповеди.Голяма е разликата между страхопочитанието на мюсюлманите към техния аллах и нашата лицемерна вяра в Христос.Ей тъй за пред хората.Да си доказваме кой е по-по-най вярващ  или религиозен и т.н.

Дата: 29.03.2007
От: Troyan,BG
14.12.2007, 00:24

Миро, празникът може да се празнува и без подаръците, скъпите джундурии и прочие, които всеки търговец ни пробутва по празниците ежедневно.
За мен Коледата и Бъдни вечер са семейни празници, които доста уважавам и почитам. Може би това е единствения ден в годината(24Декември), в който не опитвам нищо животинско, но въпреки това трапезата е обсипана с лакумства. Самите празници за мен не са нищо специално като дни и общо взето преминават като всеки един нормален ден. Единствената разлика е в настроението.
Относно религията, всеки има право да вярва в каквото си иска и да се интересува от каквото си иска.
“Вярата крепи човека“

“Man is a goal-seeking animal. His life only has meaning if he is reaching out and striving for his goals.“ -Aristotle

1 от 2
1