Овесени палачинки

 
Aquiles
Фитнес ентусиаст

Една сутрин ми се ядяха палачинки и измислих тая рецепта(не претендирам за авторство, може и някой друг да се е сетил за нея).Много е проста- това са обикновенни палачинки само че вместо бяло брашно се взимат финни овесени ядки или овесено брашно.Аз ги правя с ядки защото не мога да намеря никъде овесено брашно в магазините.И така 100-120 грама овесени ядки се заливат с 300-400 мл. мляко, разбъркват 4-5 белтъка и 1 жълтък и прибяваш млякото и овеса към тях.Разбърква се докато се получи хомогенна смес и се слага на тефлоновия тиган без мазнина и се оформят палачинки.Перфектна закуска която става и за нвд(като намалиш овеса).Аз лично не ги овкусявам с нищо, но ако намерите нещо диетично няма лошо да ги потсладите(сладко или шоколад не става защото няма да са диетични).Накисвайте овеса в млякото поне 30 минути преди да се смесят с яйцата(аз го правя вечер за да не чакам сутрин), иначе овеса ще остане на дъното и няма да се получи хомогенна смес следователно няма да се оформят хубави палачинки(този проблем отпада ако се прави с овесено брашно).Отнема време, но е добър вариант за разнообразно хранене и е вкусно(поне на мен ми е вкусно).

6 фев 2008 19:11
Димитър Михайлов
Верен BB-Team-ър

Глас от мен за рецептата. Опитвах преди много време да заменя брашното с протеин ... голяма грешка.

6 фев 2008 20:12
#1
The_Detonator
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 28 юли 2007
  • 36 мнения

Аз много отдавна си правя палачинките така на тефлонов тиган. Според мен е по-добре вместо овесени ядки да се сложат овесени трици защото са по финни.

7 фев 2008 11:21
#2
vitan
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 13 яну 2007
  • 20 мнения

Сега ако дадете и предложения за овкусяване цена няма да имате

7 фев 2008 17:43
#3
Purgatory
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 8 юли 2007
  • 170 мнения
  • От София

в диетичните магазини има сладка ... може и с извара ;Д

7 фев 2008 18:23
#4
vitan
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 13 яну 2007
  • 20 мнения

жалко че в моя град не знам диетични магазини

8 фев 2008 12:36
#5
DOUBLE_B
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 23 фев 2006
  • 313 мнения
  • От BapHa

може да прекарате овесените ядки през кафемелачката  и стават по финни

20 фев 2008 12:58
#6
___ZOB___MACHINE___
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 7 дек 2007
  • 104 мнения

Днес пробвах рецептата.Страхотна е

21 фев 2008 16:29
#7
Aquiles
Фитнес ентусиаст

Ето една модификация на рецептата подходяща за НВД(без мляко):
10 белтъка,2 жълтъка,100 грама овесени ядки,половин степ без захар(по ваш вкус),1 ванилия.Всичко се разбърква в купа(получава смес с гъстотата на боза) и се оформят палачинки на тефлоновия тиган.Днес я пробвах с вкус на портокал и стана много добре.Тоя степ и ванилията правят чудеса много ми се услади.По скоро има вкус на посладено хлебче ,а не на палачинка(все пак отсъства млякото, а палачинка без мляко.....).
Ето от тук я разбрах.Драганички каза че така консумирал яйцата в предсъстезателната си диета.Предполагам че тая рецепта е известна на много хора ама все пак да я постна.

24 фев 2008 20:41
#8
expl0der
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 7 март 2005
  • 1079 мнения

Палачинките са много добри, сега в момента си хпвам и овесът не им се отразява зле на вкуса, даже са по-хубави от купешките. Аз им сложих и 1 ванилия.
пп. Имам чувството, че съм сложил повечко яйца.

13 март 2008 11:57
#9
Калоян Я.
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 6 юни 2007
  • 544 мнения

Колко палачники се получават от съответните количества? (100-120 грама овесени ядки, 300-400 мл. мляко, 4-5 белтъка и 1 жълтък)
С какво предлагате да се комбинира това хапване сутрин?

17 март 2008 00:20
#10
expl0der
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 7 март 2005
  • 1079 мнения

Аз сложих 100 грама ядки, 300 мл. мляко 1жълтък и 4 белтъка(по-добре 3 белтъка иначе мн вкус на яйца имат) и станаха 5 или 6, но моите бяха дебелички, понеже за първи път правя палачинки, а и овесените ядки като не са смелени с миксер не позволяват да са тънки.
Аз си сложих и по малко мед на всяка, понеже сега не пазя някъв сериозен режим, може извара да се сложи за най-безкалорично(обаче друго си е с мед).

17 март 2008 01:54
#11
Aquiles
Фитнес ентусиаст

Зависи колко са дебели.Иначе на мен ми се получават 5-6 тънки почти като обикновените от това сътношение на съставките.Предполагам че под комбинация имаш предвид овкусяване.Аз ги овкусявам с банан.Режа 1 банан на колелца реда няколко върху палачинката завивам и хапвам.На мен ми е вкусно предполагам че става и с други плодове.Иначе за друго подходящо овкусяване не се сещам.

17 март 2008 03:26
#12
Калоян Я.
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 6 юни 2007
  • 544 мнения

Да, и на мен ми се получиха толкова - пробвах рецептата пред час-два

17 март 2008 03:53
#13
малкия113
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 18 окт 2006
  • 307 мнения
  • От wien

овесени ядки-38-55 в зависимост от това колко по фини са
пшенично брашно-гликемичен индекс 70
овесено брашно -гликемичен индекс 69

    момчета нали знаете,че гликемичния индекс се променя в процеса на обработка и рафиниране на един продукт(например смилане-колкото по ситно смлян,толкова по-бързо се усвоява,толкова по висок гликемичен индекс) и с % на съдържание на вода бял ориз-70,разварен ориз 87 и тнт.

извод-овесените палачинки(с овесено брашно) са със 1% по-диетични от нормалните :-)

19 март 2008 17:24
#14
Aquiles
Фитнес ентусиаст

Дори да е така както пишеш(което много ме съмнява), овесеното брашно е в пъти по-добър избор от бялото, а овесените ядки са стократно по-добър избор от бялото брашно(няма да обяснявам защо).

19 март 2008 17:42
#15
малкия113
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 18 окт 2006
  • 307 мнения
  • От wien
казано от Aquiles на 19 март 2008 17:42:

Дори да е така както пишеш(което много ме съмнява), овесеното брашно е в пъти по-добър избор от бялото, а овесените ядки са стократно по-добър избор от бялото брашно(няма да обяснявам защо).

ами информирай се,за да нямаш съмнения :-) ....Glykämischer Index

Tabelle Glykämischer Index (Glyxindex) verschiedener Lebensmittel
Nahrungsmittel Glyxindex
(Fruchtsaftkonzentrat), Orange 65,8
Ananas 59-65
Ananassaft 48
Andere frische Früchte 30
Apfel 38
Apfelsaft 40
Aprikose 45
Aprikosen getrocknet 30,8
Artischocke 15
Auberginen, Zucchini… <15
Bagel 91
Baguette 95
Banane
Banane 54-60
Basmatireis (Langkorn) 50-60
Berliner 76
Bier 110
Birne 35-37
Blumenkohl 15
Bratkartoffeln 95
Braune/gelbe Linsen 30
brauner Reis 55
Brezen 83
Brokkoli 15
Brötchen 73
Buchweizen 55
Bulgur 48
Buttermilch 15
Capellini 45
Chips 90
Chips 95
Cocopops 77
Cola 63-100
Cornflakes 81-85
Cornflakes, Popcorn 85
Couscous 60-65
Croissant 74
Donut 76
Dosenerbsen 40
Dosenlinsen 40
Eis mit Alginaten 40
Eiscreme 61-70
Erbsen 45-48
Erbsen aus der Dose 50
Erdbeere 30
Erdnuss M & M 33
Erdnüsse 14-15
Fadennudeln 35
Fanta (Softdrinks) 68-70
Feigen, getrocknete Aprikosen 35
fettarmer Joghurt 15
Fettucine 32
frische Aprikosen 15-57,4
frische Erbsen 40
frischer Fruchsaft ohne Zucker 40
frischer Fruchtsaft ohne Zucker 40
frischer Gemüsesaft 15
Fruchtaufstrich (ohne Zuckerzusatz) 30
Fruchteis ohne Zucker 35
Fruchtjoghurt 50
Fruchtzucker: 23-30
Fructose 20-22
Gebachene Bohnen in der Dose 48
gebackene Kartoffeln 85-95
gekochte Karotten 85-87
gekochte Saubohnen 80
gelbe Kohlrübe 72
Gelee Früchte 80
Gerstenkorn 25
getrocknete Aprikose 30
getrocknete Bohnen 28
gezuckerte Konfitüre 65
gezuckerte raffinierte Getreideflocken 70
gezuckerter Fruchtsaft 90
gezuckertes Müsli 65
Glasnudeln (Soja) 30
Gnocchi 67
Grapefruit (Pampelmuse) 25
Grapefruitsaft 49
Graubrot 65
grüne Bohnen 30-40
grüne Linsen 22-30
grüne Salate 15
grünes Gemüse, Tomaten <15
Haferflocken 38-55                         -овесени ядки
Haferkeks 54
Hafermehl 69                             -овесено брашно
Hefegebäck 72
Hirse 71
Honig 64-85
Honigmelone 60
Hüttenkäse 20
Indianischer Mais 35
Instant-Reis 90
Joghurt 27
Kaffee
Karotten 49
Kartoffel Chips 53
Kartoffel gekocht 65
Kartoffel in Dosen oder Glas 61
Kartoffelbrei 70
Kartoffeln 70
Kartoffelpüreepulver 90
Kartoffelpürree 85
Kekse 70
Kelloggs’ Honey Smacks 55
Kelloggs’ Nutri-grain 66
Kellogs´Special K 54
Ketchup 70
Kichererbsen 30-31
Kidney Bohnen 29-30
Kidney Bohnen in der Dose 51,8
Kirsche 22-25
Kiwi 53
Kleie 19-51
Kleiebrot 49
Knoblauch, Zwiebeln <15
Konfitüre 60
Kräcker 71-75
Käse-Tortellini 50
Käsepizza 60
Kürbis 75
Lactose 45,5
Langkornreis 60
Limabohnen 30
Limonade 100
Linguine 45,5
Linguine dick 46
Linguine dünn 55
Linsen 30
Macaroni 44,8
Maccheroni 45
Magermilch 27
Mais 70
Mais 53-70
Mais Chips 73,5
Mais-Chips 75
Maismehl 69
Maltodextrin 105
Maltose (Bier) 105-110
Malzzucker (Maltose) 110
Mango 56
Mango 56
Marmelade ohne Zucker 30
Mars 68
Mars 63-68
Mars M&Ms;32,2
Marzipan 80
Meerettich 35
Melone 60
Milchprodukte 30
Mischbrot 65
modifizierte Stärke 95
Muffins 62
Möhren 47
Müsli 55
Müsli Riegel 60,9
Müsliriegel mit Trockenfrüchten 61
Naturjoghurt 25
Naturreis 50
Naturreis / brauner Reis 54
Nudeln 60
Nudeln aus Vollkornschrot 30
Nüsse 15-30
Obsttorte (Flan) 65
Orange 43-44
Orangensaft 56
Papaja 58
Paprika 30
Pellkartoffeln 65
Pfirsich 42
Pflaume 39
Pilze 15
Polenta 68
Pommes frites 75-95
Popcorn 55-85
Porree 15
Puffreis 85
Pumpernickel 40
Quinoa 35
Radieschen 30
raffinierter Zucker 72
Ravioli 39-40
Reis Pasta 92
Reis, parboiled 48
Reis, poliert 70
Reiskuchen / Reis -Crispies 80
Reismehl 95
Reisnudeln 90
Reispudding 85
Rice Krispies 82
Riesenkürbis 75
Roggen 35
Roggenmischbrot 50
Roggenvollkornbrot 40
rohe Karotten 30
rohe Möhren 30
Rosenkohl 15
Rosinen 64
Rote Beete 64-65
rote Bohnen 40
rote Linsen 25-26
Rotkohl 15
Rüben 64-65
Rührkuchen 47
Salzkartoffeln 50-70
Sandgebäck 55
Sauerkraut 15
Schnellkochreis 85
Schokolade 49
Schokoladenriegel 70
Schokomüsli 70
Schrotbrot 35
schwarze Schokolade (> 70 % Kakaoanteil) 22
sehr weißes Brot (Hamburger) 95
Snickers 40
Soja Bohnen 17,5
Soja Bohnen in der Dose 14
Soja Milch 30
Soja, Erdnüsse 15
Sojabohnen 15
Sojasprossen 30
Spaghetti 27 - 58
Spaghetti (al dente) 38-45
Spargel 15
Speisequark mager 20
Spinat 15
Sucrose 64,4
Sultaninen 56
süße Brötchen 61
Süßkartoffel 50-52
Tacos 68
Teigwaren, Ravioli 65
Tomaten 15
Trauben 46,2
Traubenzucker (Glukose) 100
Trockenbohnen 29-30
Trockenerbsen 22-35
Twix 43
Vollkorn- oder Kleiebrot 50
Vollkornbrot 50
Vollkornbrot (100 %) 40
Vollkornbrot mit ganzen Körnern 52
Vollkornbrot, fein 70
Vollkorngetreideflocken ohne Zucker 40
Vollkornmüsli ohne Zucker 40
Vollkornnudeln 42
Vollkornspagetti 37
Vollkornteigwaren (al dente) 40
Vollkornteigwaren (Vollweizen) 50
Vollmilch 27-30
Vollmilchschokolade 70
Vollweizenbrot 70
Waffeln 76-77
Wassermelone 72-75
Weintraube 60
Weizenflocken 67
Weizenmehl 70                                 -пшенично брашно
Weißbrot 70-80
Weißbrot (Baguette) 70
Weißbrot (Toast) 73
weiße Rüben 97
weiße Spaghetti, weichgekocht 55
weißer Grieß 60
weißer Reis 70                                 -ориз(бял)
Weißer Reis, “klebrig” 87                     -преварен
Weißkohl 15
Weißreis 70 70
Wildreis 35
Yakult 45
Yoghurt mager ungesüßt 14
Zucchini 15
Zucker (Saccharose) 70
Zuckermelone 65
Zwiebeln 15

преведи си и останалите с някой речник
пс осветли ме с познанията си по въпроса за бялото брашно :-)

19 март 2008 18:24
#16
Aquiles
Фитнес ентусиаст

Овесени ядки-богати са на витамините B5, а ако се консумират сурови съдържат големи количества от витамините В1 и В9;
богати са на минералите фосфор, магнезий, калий желязо и мед.За разлика от повечето зърнени култури, овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците.
Бялото брашно е преработен и рафиниран продукт без никакви полезни хранителни вещества(няма витамини,няма минерали)-това са “празни” калории.
Щом искаш хапвай си продукти от бяло брашно, но недей да пишеш че почти няма разлика между него и овесените ядки.
За ГИ-то съм достатъчно запознат и съм се информирал отдавна, но на теб ти куца математиката - разликата между 70 и 69 не е 1%, а около 2%, 1% щеше да е ако числата бяха 99 и 100.

Първо пишеш..

казано от малкия113 на 19 март 2008 17:24:

пшенично брашно-гликемичен индекс 70
овесено брашно -гликемичен индекс 69

След това..

казано от малкия113 на 19 март 2008 17:24:

момчета нали знаете,че гликемичния индекс се променя в процеса на обработка и рафиниране на един продукт

И накрая правиш извод че ги-то им почти еднакво.Е как разбра че след обработка ги-то на овесеното и бялото брашно се повишава по еднакъв начин, а не примерно ги-то  на овесеното брашно след обработка да е по-ниско от това на бялото?

19 март 2008 19:40
#17
малкия113
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 18 окт 2006
  • 307 мнения
  • От wien
казано от Aquiles на 19 март 2008 19:40:

Овесени ядки-богати са на витамините B5, а ако се консумират сурови съдържат големи количества от витамините В1 и В9;
богати са на минералите фосфор, магнезий, калий желязо и мед.За разлика от повечето зърнени култури, овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците.
Бялото брашно е преработен и рафиниран продукт без никакви полезни хранителни вещества(няма витамини,няма минерали)-това са “празни” калории.
Щом искаш хапвай си продукти от бяло брашно, но недей да пишеш че почти няма разлика между него и овесените ядки.
За ГИ-то съм достатъчно запознат и съм се информирал отдавна, но на теб ти куца математиката - разликата между 70 и 69 не е 1%, а около 2%, 1% щеше да е ако числата бяха 99 и 100.

Първо пишеш..

казано от малкия113 на 19 март 2008 17:24:

пшенично брашно-гликемичен индекс 70
овесено брашно -гликемичен индекс 69

След това..

казано от малкия113 на 19 март 2008 17:24:

момчета нали знаете,че гликемичния индекс се променя в процеса на обработка и рафиниране на един продукт

И накрая правиш извод че ги-то им почти еднакво.Е как разбра че след обработка ги-то на овесеното и бялото брашно се повишава по еднакъв начин, а не примерно ги-то  на овесеното брашно след обработка да е по-ниско от това на бялото?

:-)

19 март 2008 20:27
#18
ghettoking
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 24 юни 2006
  • 63 мнения

Ае мен лично не ми бяха вкусни скоро ще провам с степче да видя как е

24 март 2008 19:38
#19
Калоян Я.
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 6 юни 2007
  • 544 мнения

Сериозно ли говориш за степчето?

28 март 2008 09:53
#20
cheFo``
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 17 май 2006
  • 230 мнения
  • От Варна

Идеята е идеална.Ще го пробвам и с мед и с извара

9 апр 2008 10:15
#21
Eduard Petrov
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 19 юни 2012
  • 3 мнения

Напълнете палачинката с плодове и няма да ви липсва вкус

30 юни 2012 11:04
#22
Марк Стефанов
Бодибилдър
  • Тук е от 8 фев 2012
  • 64 мнения

За тези който ползват суроватъчен протеин - вземете 1 доза и я сложете в няква малка купичка, след това добавяйте съвсем малко мляко на око и бъркайте, целта е да стане гъсто като течен шоколад. Накрая намазвате палачинката със ‘’сместта’’ и получавате палачинка с шоколад, особено ако протеина ви е шоколадов.

12 авг 2012 21:34
#23
Мартин Томов
Фитнес ентусиаст

А ако протеинът ми е с вкус ванилия колко време трябва да го бъркам, че да стане на течен шоколад?

13 авг 2012 10:07
#24
Марк Стефанов
Бодибилдър
  • Тук е от 8 фев 2012
  • 64 мнения

Не мога да ти кажа време, на око трябва да гледаш, иначе схемата е същата - и аз за първи път като го пробвах това бях с ванилов протеин.

13 авг 2012 13:43
#25