какво е значението на това колко мазнини има в едно ядене ?

Дата: 14.08.2007
От: Банско
17.03.2008, 18:01

какво е значението на това колко мазнини има в едно ядене ?  например фастъците съдържат доста  % мазнини  а пилешкото месо малко.

мисълта ми е .. мазните от тези храни натрупват ли се в човешкото тяло под формата на мастна тъкан  или само забавят метаболизма ?

благодаря smile

Дата: 17.12.2006
От: Варна
17.03.2008, 21:52

Здрасти!
Мазнините от тези храни, сами по себе си, нито забавят метаболизма, нито се натрупват директно като мас. Директно под формата на мас се натрупват онези мазнини, които остават твърди при темп. 37С, толкова е твоята телесна температура.
Забавянето на метаболизма не се влияе от мазнините в храната, а от много други неща.
Ми какаво да е значението на мазнините? Колкото е по-мазна храната, толкова е по-калорична. Простичко, нали?

18.03.2008, 12:02

здравей !
първо мн си хубава и второ :
нали човек като приеме някаква храна , тя първо трябва да се разгради и после в зависимост от елементите да се използва за изграждане или енергия или др. И от тук мисълта ми е ,че мазнините са трудни за разграждане и затова “се забавя “ обмяната на веществата ( организмът се тормози ) .
поне това е моята логика...

Дата: 17.12.2006
От: Варна
18.03.2008, 13:40

Здрасти, мерси smile
Не е съвсем така, както си мислиш. Сега ще ти обясня.
Прав си, че за смилането и усвояването на храната тялото изразходва някакви резерви. Тук обаче, е важно да се подчертае, че не точно мазнините държат рекорда. Ето цитат от един доктор, който аз много не уважавам, но това тук предполагам е вярно:
...протеините имат специфично динамично действие от 30%, мазнините - от 12%, въглехидратите - 4%...
Което значи, че за усвояването на 100кал. от протеина, тялото изразходва 30кал. Съответно за останалите.
На теория излиза, че белтъчните храни забавят разграждането и усвояването, метаболизма с една дума. Тормозът идва най-вече от месото, после от мазнините и накрая остават въглехидратите.

Дата: 16.07.2006
18.03.2008, 16:00

Метаболизма се ускорява при консумацията на протеинова храна, не се намалява. Да при обработването на протеинова храна се изгарат повече калории и това способства за ускоряване на метаболизма.

18.03.2008, 21:23

Тогава защо пърженото е “вредно“ ? . Примерно за хора които искат да качват маса.. повечко калории не е лошо . Мисълта ми е ,че навсякаде се декламира “мазнините са вредни / избягваите храни богати на мазнини “  , а то излиза че то всъщност те в определени ситуации са полезни.
както и да е ...

друг въпрос : ядът ли се мазнини вечер ? (всмисал - полезни или вредни са те при консумация вечер )

Дата: 16.07.2006
18.03.2008, 23:06

Защото пържените храни, включително пържените мазнини наистина са вредни при изпържване мазнините променят свойте химически качества и стават неусвояеми подобно на шлака която те задръства, мазнините които не са минали през термична обработка са друга история.
Ако слушаш само кой какво казва без да разбираш принципите зад тези мнения нищо няма да излезе, не си мисли че по - логически път ще откриеш топлата вода, нещата вече са открити трябва само да си дадеш труда да попрочетеш.