|
Първо да НАТЪРТЯ , че съм далече от каквото и да е експертно мнение.
Колкото съм чувал: приложената сила се контролира от нервната система. обикновенно билдърите използват 15-20% от силата на мусколите си, обикновените хора до 20-30%макс. До колкото знам при кадаврите се случва някой мускол да се стегне така, че да счупи костите на тялото си.
Някой беше споменал скачане на въже. До колкото знам помага доста за координация.-централна нервна система, така че + . Това което съм чувал като препоръки е : повече повторения 20-30 (противопоказно за мусколите, късаш прекалено много влакна), повече серии. Тренировки на места с по-малко влажност/кислород - планина и т.н. .....конкретно има фермани изписани за дишането при тренировка и според мен то се е доказало от най- голямо значение.
Мойто любимо(пак не съм сигурен, че върши чудеса) са упражненията със затворена кинетична верига. Тоест упражнения при които изместваш тялото спрямо друг обект: набирания,лицеви опори, кофички и каквото друго се сети човек. Тук има малък спор, че те са за джудисти, айкидоки и вътрешни стилове а за каратисти и т.н. е по добре отворена кинетична верига заради ударите. Но за това да си спорят майсторите, аз гледам кво правият тези с дръпнатите очи 
Чувал съм, че кофеинова диета помага също. Повечето практикуващи използват чайчета а не кафе. Може би защото някои чайета имат повече кофеин от кафето . За самата диета малко си спомням, знам че първия чай трябваше да е около 3 часа след ставане.
Сумарно: най-доказало се е програма за дишане, има ги много по форумите за б.изк. и йога. Както и сенсея може да ти помогне със съвет за дишане при конкретните удари и тренировки. Всички истории за тренировки на високо и на дълбоко са точно с цел да те научат да контролираш дишането си. С уговорка, че правиш сички други тренировки както трябва 
|