Глицерол/глицерин и глюкоза
|
|
03.06.2008, 08:59
Значи аз попринцип си нямам хал хабер от биохимия, всичките ми интереси са на любителско ниво Предполагам, че това ще е интересно и полезно не само за мен |
|
|
03.06.2008, 11:27
Здравей! Освен да започна да отговарям на въпросите ти един по един:) 1. Да, глицерол и глицерин са синоними и означават едно и също нещо. Глицеролът е тривалентен алкохол (с 3 -ОН групи) и когато тези 3 хидроксилни групи се естерифицират с висши мастни киселини (наситени или ненаситени), се получават добре познатите ни мазнини. Глицеролът е константна съставка на мазнините, молекулното тегло ще варира в зависимост от дължината на въглеродната верига на висшите мастни киселини, така че процентното съдържание на глицерола няма да е еднакво при различните мазнини, но 10% е добро предположение:). Да, глицеролът е изходен субстрат за глюконеогенезата. При животните глюкоза се синтезира в черния дроб и бъбреците от невъглехидратни междинни продукти като пируват и глицерол, това е именно процесът глюконеогенеза. Глицерол→фосфодиоксиацетон, пропионил-КоА→метаболити от цикла на Кребс. Глюконеогенезата е процес, обратен на гликолизата и организмът заобикаля някои необратими метаболитни стъпала по обратния път, което е свързано с разход а енергия от негова страна. Мазнини във въглехидрати наистина не могат да станат, остава проблем с мастните киселини, иначе глицеролът междинно се свързва коствено с въглехидратната обмяна. 2. Глицеролът не е нито мазнина, нито въглехидрат, а тривалентен алкохол. Не намирам данни за енергийната му стойност, а и тя би била много незначителна. Той не е енергиен ресурс, а просто междинен метаболит. 3. Глицеролът се естерифицира. С концентрирана азотна киселина в присъствие на Н+ се образува веществото глицеролов тринитрат, който е известен като нитроглицерин: Гърмене: C3H5 (OH)3 + 3HONO2 → C3H5(ONO2)3 + 3HOH Горене: Парите на глицерола горят с безцветен пламък, поради наличието на повече кислород в молекулата му. 4. В глюконеогенезата участва като изходно съединение и пируватът, както и някои аминокиселини чрез цикъла на Кребс. Следователно и белтъците са намесени, останалите 40% просто са оползотворени от организма под форматана енергия и структурни блокове. Иначе всички белтъци щяха да заминат за глюконеогенеза. 5.Да, де - отговорих:) 6. Да, използва се, защото глюконеогенезата е анаболитен (синтетичен процес), тоест протича с разход на енергия от страна на организма. Я, сега да се изкажа |
|
|
03.06.2008, 12:08
Искрено благодаря |
|
|
03.06.2008, 12:12
Добре:) Я, сега да се изкажа |
|
|
03.06.2008, 14:10
Така, да напиша какво научих днеска(дано не ме хване шефката какво правя цял ден, че няма да й хареса 1. Добрата стара Wiki 2. След това идва : 3. Тук http://www.elmhurst.edu/~chm/vchembook/604glycogenesis.html се обяснява гликонеогенезата на сравнително достъпен език(поне за мене на някой микробиолог може да му се стори архаична обосновката 4. За енергията в отделните вещества - http://www.lib.mcg.edu/edu/eshuphysio/program/section6/6ch9/s6ch9_13.htm (има и готина табличка на картинка 5. Кокошките Значи ако някой има нерви да изчете какво съм написал, и ме хване в грешка моля нека ме коригира. Това го пиша, защото ми е интересно какви са ефектите на ВМ-НВХ попринцип, а не като временна диета. Тоест при един и същ, нормален прием на белтък, енергията да идва главно от мазнини, много нисък прием на въглехидрати(50-100 гр на ден, клонящи към 50 И цялата тая тирада за 2 прости въпроса - правилни ли са ми разсъжденията и ако не - защо? |
|
|
03.06.2008, 19:47
С две думи - нещата не са само черни и само бели, а има и множество сиви, сивкави, сивеничкави и полусиви нюанси:) Тоест - грешка ще е да изключиш въглехидратите до нула. Грешка е да мислиш, че и метаболизмът ти ще се държи като кокошия и че можеш да пиеш суров нерафиниран глицерол без никакви последствия (това е съставката на антифриза, от който знаем, че хората се натравят):) И най-вече в една мизерна и направо абсолютно безвъглехидратна диета ще се чувстваш като парцал, защото мозъкът ти ще страда яко, да не говорим за рефлекси или пък кой знае каква висша нервна дейност от друг тип:) Иначе като цяло,разсъжденията ти са правилни и с повечко дисциплина и воля човек би могъл да насочи, образно казано,метаболизма си в една или друга посока, но това да става все пак бавно и интелигентно:) Успех! Я, сега да се изкажа |