|
Дата: 21.03.2007
От: ВАРНА, България
|
Сигурно сте забелязали, че от известно време по телевизиите върви една реклама на някакви датско сирене...
Това, което ми направи впечатление и ми даде повод за размисъл е, че в рекламата поставят акцента как тяхното сирене е направено от цели 3 литра мляко за един килограм. Ако приемем, че млякото съдържа около ~3,2% белтъчини, то за 1 литър мляко това са 32гр, а за 3 литра - 96гр. Следователно, в един килограм от въпросното сирене ще има 96гр белтъчини, или 9,6% съдържание на белтъци от млечен произход. Според http://zdravoslovno.com/Proteins.html обаче, кравето сирене трябва да съдържа 16,9% белтъчини. Процентите в другите сайтове варират, но общо взето са около това число.
Та, питам се аз... след като на нас усилено ни рекламират някакво сирене, с 9,6% белтъчно съдържание за много добро, какво ли белтъчно съдържание има обикновеното сирене, което си купуваме на килограм от магазина и което не се рекламира като толкова добро???
И още нещо... чудя се, колко ли % е съдържанието на соята в родните сирена !?
Cheat on your girlfriends, not on your workouts!“
АЗ
|
|
|
|
|
|
Дата: 28.02.2007
От: София
|
НА тези въпроси Влади незнам дали някой може да ти отговори с точност. Родните производители мляко ли ползват за направата на сирене ? 
|
|
|
|
|
|
Дата: 17.07.2006
|
В квартала има един познат на баща ми, който е в някаква комисия по контрола и проверяват всичко, преди да се пусне на пазара. Когато има наистина качествена партида от нещо специално ни съобщава и взимаме количества. За сирене конкретно е казвал само веднъж, изводите могат да се направят лесно Като цяло - такъв е съвременния живот (за съжаление), здравословни продукти почти няма, просто има по-кофти и по-малко кофти неща...
“Whole eggs are good for two reasons. First, they’re excellent for helping you build muscle and strength. Second, they keep chickens from being born.“ Pavel Tsatsouline
“It is not worth an intelligent man’s time to be in the majority. By definition, there are already enough people to do that.“ G. H. Hardy
|
|
|
|
|
|
Дата: 23.11.2005
|
Еми, доста вероятно е да си е 15-16%, защото се слагат разни други неща вътре. По едно време тук нали се въртеше една тема за един склад за добавки в София(в Зона-Б5). Та там измежду другите неща продават и казеин 90 и няколко %. Един път като си говорех с пича дето ми мереше нещата и ми ги слагаше по пликовете го питах за какво точно се използват всичките протеини, които продават(защото очевидно target market-a не са билдерите ) и ми каза, че примерно соята е за кренвирши, салами и всякакви други колбаси, а казеина се слага в сирена. Доколкото знам точно тез неща се слагат в хранителните продукти, за да повишат белтъчното съдържание(а предполагам си има и други “притурки“ вътре ).
|
|
|
|
|
|
Дата: 21.03.2007
От: ВАРНА, България
|
Cherniq_Konan - 18.06.2008, 11:37 Еми, доста вероятно е да си е 15-16%, защото се слагат разни други неща вътре. По едно време тук нали се въртеше една тема за един склад за добавки в София(в Зона-Б5). Та там измежду другите неща продават и казеин 90 и няколко %. Един път като си говорех с пича дето ми мереше нещата и ми ги слагаше по пликовете го питах за какво точно се използват всичките протеини, които продават(защото очевидно target market-a не са билдерите ) и ми каза, че примерно соята е за кренвирши, салами и всякакви други колбаси, а казеина се слага в сирена. Доколкото знам точно тез неща се слагат в хранителните продукти, за да повишат белтъчното съдържание(а предполагам си има и други “притурки“ вътре ).
Ако наистина слагат казеин в сиренето, нямам нищо против. Въпроса обаче е, дали не слагат и соя и нишестенце.
Cheat on your girlfriends, not on your workouts!“
АЗ
|
|
|
|
|
|
Дата: 26.02.2008
От: Варна
|
Амм първо трябва да се уточним дали Бг сиренето се прави от крави хахах ... Според мен 15 - 16 % са си напълно достатачни . Бтв СОЯТА има 40 % белтъци 
It’s Like Throwing a Match in a Petrol Tank !
|
|
|
|
|
|
Дата: 06.12.2006
|
ами вземи си мляко от м-на и мляко от някоя бабка и виж разлики..същото и със сирената-вкуса е мноогооо различен.... едва ли тия в магазина са високо протеинни,но на нас не ни остава друга алтернатива освен да купуваме тия храни.. аз много обичам сирене и не мисля да спирам да ям,щотш може да има соя или казеин..подобре от хляб :D може да се замислиш обаче за биволско мляко или някакъв друг високобелтъчен продукт който е по рядко срещан, и може би с по неразвалено качество (конкуренцията и ниските цени свалят качеството на стоката)
П.П
Sha6ma - 18.06.2008, 19:04 Бтв СОЯТА има 40 % белтъци 
въпроса е колко от тях ще усвоиш 
Ако искаш нещо винаги намираш начин,
ако нямаш желание си търсиш оправдание!!!
|
|
|
|
|
|
Дата: 21.08.2006
|
n_sko - 18.06.2008, 20:21 ами вземи си мляко от м-на и мляко от някоя бабка и виж разлики..същото и със сирената-вкуса е мноогооо различен.... едва ли тия в магазина са високо протеинни,но на нас не ни остава друга алтернатива освен да купуваме тия храни.. аз много обичам сирене и не мисля да спирам да ям,щотш може да има соя или казеин..подобре от хляб :D може да се замислиш обаче за биволско мляко или някакъв друг високобелтъчен продукт който е по рядко срещан, и може би с по неразвалено качество (конкуренцията и ниските цени свалят качеството на стоката)
П.П
Соята е пълноценен протеинов източник.
|
|
|
|
|
|
Дата: 26.02.2008
От: Варна
|
n_sko - 18.06.2008, 20:21 ами вземи си мляко от м-на и мляко от някоя бабка и виж разлики..същото и със сирената-вкуса е мноогооо различен.... едва ли тия в магазина са високо протеинни,но на нас не ни остава друга алтернатива освен да купуваме тия храни.. аз много обичам сирене и не мисля да спирам да ям,щотш може да има соя или казеин..подобре от хляб :D може да се замислиш обаче за биволско мляко или някакъв друг високобелтъчен продукт който е по рядко срещан, и може би с по неразвалено качество (конкуренцията и ниските цени свалят качеството на стоката)
П.П
Колкото имаш нужда !
It’s Like Throwing a Match in a Petrol Tank !
|
|
|
|
|
|
|
Владимир8507 - 18.06.2008, 18:23
Ако наистина слагат казеин в сиренето, нямам нищо против. Въпроса обаче е, дали не слагат и соя и нишестенце.
За соя не мисля, най-малкото, защото вкуса е отвратителен и по трудно би могъл да бъде тушитан(а и не знам какви работи трябва да и сложат, за да я оцветят бяла като сиренето ). Те и казеин предполагам не слагат кои знае колко много - колкото да си докарат процента на партидата. Соята е за саламите и надениците. Взимаш малко кокали, малко сланина, малко соя, консерванти да не се разкапе, а ако има месо - това вече е бонус . За нишестето не знам дали си засичал имаше една новина за кетчуп тук в BG - някакъв производител го бяха хванали, че направил кетпуп само с нишесте и оцветители, без грам домати вътре .
|
|
|
|
|
|
Дата: 17.07.2006
|
Cherniq_Konan - 19.06.2008, 07:46 За нишестето не знам дали си засичал имаше една новина за кетчуп тук в BG - някакъв производител го бяха хванали, че направил кетпуп само с нишесте и оцветители, без грам домати вътре .
Това не го знаех, но е плашещо колко ниско може да падне човек.
“Whole eggs are good for two reasons. First, they’re excellent for helping you build muscle and strength. Second, they keep chickens from being born.“ Pavel Tsatsouline
“It is not worth an intelligent man’s time to be in the majority. By definition, there are already enough people to do that.“ G. H. Hardy
|
|
|
|
|
|
|
http://dnes.dir.bg/2008/06/09/news3085007.html
Мда, има го и тоя момент. То кетчупа попринцип се прави от полуразвалени и развалени домати, а и тях не можеш да получиш вече .
|
|
|
|
|
|
Дата: 31.08.2006
|
Скоро даваха документално фимлче, май от How it’s made за кетчупа Heinz. Имаше страшно много тестове за качество на крайния продукт, 2-3 човека които изпробват реално партидите на вкус, но това което ме спечели най-много беше тест за... превишена скорост Пускат определено количество кетчуп по един улей с определен наклон и ако премине еди колко си сантиметра за по-малко от еди колко си време - значи е прекалено рядък и се бракува 
|
|
|
|
|
|
Дата: 07.02.2005
|
Интересен въпрос. Аз не съм гледал рекламата, но 3 литра мляко, според мен е прекалено малко. Едно заради простото изчисление което се прави. От друга страна, напримерн френското сирене Рокфор, мисля, че се прави от над 15 литра мляко за килограм сирене. За това и цената му трябва да се по-сериозна. Така че ако видите Рокфор с прекалено ниска цена, сто на сто има някаква врътка...
Сигурни ли сте, че са казали от 3л мляко за 1кг сирена, според мен е невъзможно това... Освен ако съдържанието му наистина не е доста оскъдно и много воднисто.
- “Големите мускули искат и голямо сърце и стомах и бял и черен дроб...“
- “Tвойте мускули,
не свалят теб от клон.“
- За да съществува, човек има нужда от баланс.
- За мен
|
|
|
|
|
|
Дата: 29.03.2007
От: Troyan,BG
|
Аз също много се зачудих на тази реклама, но останах с впечатлението, че това не е сирене, а някакво като мляко за мазане, сигурно дехидратирано до известна степен...
Ако някой го е виждал по търговската мрежа да каже на каква цена върви, пък ако го е и опитвал, още по-добре . Тъкмо да сподели как е на вкус 
“Man is a goal-seeking animal. His life only has meaning if he is reaching out and striving for his goals.“ -Aristotle
|
|
|