НВД за 17 годишно момиче..

Дата: 22.11.2005
19.06.2008, 11:56

Здравейте, дами. Първо да отбележа, че режима не е за мен, а за една приятелка, която ме помоли да й скалъпя някаква диета. Та колкото и да се чувствам сигурен в това което правя трябва да призная, че нямам опит в изготвяне на хранителен режим специално за жени (не че има съществена разлика, но да ми е чиста съвестта..) и малко или много се чувствам отговорен, все пак девойката не е физически напълно зряла. Толкова с общите приказки...
Момичето е на 17, тежи 45 кг, висока е 160 см., не спортува. Като цяло е дребничка. Няма кой знае колко за сваляне, но иска да отслабне с няколко килограма.
BMR-то й излиза 1550кал. съответно извадих около 400ккал и се получава ОКБ 1150 surprised Тая цифричка малко ме тревожи, защото съм свикнал на повече калории и добре ще е да споделите вашето мнение по този въпрос. Калориите ги разпределих приблизително на 5 хранения:

1. 30 гр. овесени ядки и 1 кофичка кисело мляко

2. 100 гр. пилешко месо, салата. Може и половин ябълка или някакъв друг плод със средно ГИ

3. 2 айца, 50 гр. сирене, салата

4. 30 гр. орехи - това верно, че не мяза на нормална храна, но запълва нужните калории

5. 100 гр. извара с някакви зеленчуци.

Менюто е примерно, има и други варианти за разнообразие. Като цяло ми се вижда малко като количество, но ако добавя още се получават много калории. oh oh
Е, ще се радвам ако изразите своите критики и корекции.

Дата: 07.02.2005
19.06.2008, 14:09

Ами, ако може да вместиш все пак някакъв бавен въглехидрат, ще е добре.

Освен това предполагам знаеш, че не трябва да се скача на НВД рязко. И още повече, че е само 45кг, според мен вместо да си скапва здравето само с диета, по-добре да се хване да спортува. Иначе няма оправия, незнам защо толкова момичета, а и не само в днешно време си мислят, че без спорт може да се мине без спорт... няма начин. Иначе се примиряваш с кофти телосложение и толкова.

- “Големите мускули искат и голямо сърце и стомах и бял и черен дроб...“
- “Tвойте мускули,
не свалят теб от клон.“
- За да съществува, човек има нужда от баланс.
- За мен

Дата: 31.01.2004
От: Бургас, Варна зависи кои/коя пита
19.06.2008, 14:19

Аз пък мисля че 45 кг на 160 височина е нещо нормално особенно за 17 годишно момиче.Бих препоръчал да не пази диета ми просто да спортува и да спре да яде женската баничка (солети)

Дата: 19.03.2007
От: BN/Варна
19.06.2008, 16:18

Съгласна съм с tpd. 45кг са малко на 160см. На подобно телосложение няма смисъл от диети, ако се хване да спортува ще придобие желания вид и без да сваля кг. Спорт плюс изчистване на режима от всякакви преработени и не “чисти“ храни биха свършили чудесна работа.

Ако все пак държиш на режима:
плодът, ако изобщо, то преди първото ядене
карбс са малко за стандартно НВД
зеленчук на корем, плюс ЕМК-на салатите примерно по една лъжица ленено семе (трябват фибри, на повечето жени перисталтиката им е чувствителна), отделно може рибено масло
аз лично не харесвам млечните, бих ги заменила с месо, мазна риба или яйца, но това е въпрос на вкус

My hands may be rough, but I look better than you do naked!
Remember, if you get away from what you fear, you get weaker. But when you move toward what you fear, you get stronger.
дневник

От: София
19.06.2008, 17:35

Пич, не и вадиш калории от БМР то, а от БМР умножено по коефицинет и чак тогава вадиш. Тия 400 ккал са много, особено за 45 килограмово момиче. Започни да я тренираш, храни я по РБД за поддържане на тегло и нещата ще си дойдат на мястото. Ако и дадеш ВМ-НВД и тя не е свикнала да изкажда по 120 гр. протеин дневно, а по 40 ще и вкараш автогол. Проблемът и не е в многото мазнини, а в малкото мускули.

19.06.2008, 20:58

Е, BMR-то съм го умножил по коефициента за физ. активност. Просто и той е нисък щото тя не спортува. А калориите колко да извадя 200-300? Именно това, че е 45 кг и е на 17 ме смущаваше за избор на НВД и затова съм пуснал темата.
Иначе съм съгласен с общото мнение, че със спортуване е най-добре в нейния случай, но ако не иска каква опция ми остава? С РБД и без спорт дали ще има резултат? Ще видим дали ще се навие да се поизпоти  wink

Дата: 07.02.2005
20.06.2008, 20:35

Виж, може да ти издрънкам 1 тон теоретични сметки, но просто не е адекватно да се постъпва така в дадената ситуация.

А ако искаш да се правиш на готин пред момичето и толкова не искаш да й казваш неща, които не иска да чуе, по-добре скалъпи нещо и излез от ситуация. Защото според мен НВД на това телосложение без спорт и т.н. няма да доведе до нищо свястно и дълготрайно и само ще те обвинява после. Занижен прием на калории от човек, който не спортува и няма много излишни мазнини само ще забави допълнително метаболизма и ще провокира допълнително натрупване на мазнини.

- “Големите мускули искат и голямо сърце и стомах и бял и черен дроб...“
- “Tвойте мускули,
не свалят теб от клон.“
- За да съществува, човек има нужда от баланс.
- За мен

20.06.2008, 23:28

Съгласен съм, в крайна сметка се реши да почне тренировки, тъй че НВД отпада! wink  Благодаря за всички мнения.

От: Бургас, Варна зависи кои/коя пита
21.06.2008, 01:36

Нека да кара само на спорт, като и се стегне дупето, ръцете, гърдите доколкото има такива, ще види че може да изглежда чудесно и без да е по лека.

Дата: 19.10.2007
05.07.2008, 00:12

Вие май хептен сте се издухали а ?  пак ще има репортажи на карбовски за Анорексии, Кажи на приятелката ти да преусмисли това с хранителния режим.

Дата: 25.01.2008
05.07.2008, 21:18

Според мене 45/170 е много добре и се чувства леко пълна защото не спортува! Ако започне да тренира нещо знаеш ли колко бързо ще се стегне smile