p0w3rslav3 - 05.07.2008, 15:34 Здравейте!
Прочетох с интерес темите относно дали тягата и клека влияят на разтежа и искам да задам въпрос,който ме мъчи отдавна.
Ще помогне ли или ще навреди тягата на леко гръбначно изкривяване(сколиоза ако трябва да бъда точен).Много хора твърдят,че би помогнала,но също толкова твърдят,че би навредила.На 17 години съм тренирам от 2 години и вече от 2-3 месеца включих мъртвата тяга в програмата си и след като я правя не чуствам болка или дискомфорт,но все пак искам да чуя вашето мнение.
Очаквам мнението на хора като Дзвер,Петко К,Стоянчо.
Благодаря ви предварително и по-здрави!
Здрасти!
Благодаря ти за комплимента, аз не съм такова светило в заболяванията и не те съветвам безпрекословно да следваш заръките ми, но може би в случая имам нещо за тебе.
Аз отговор не мога да ти дам, но мога да ти дам надежда…
По принцип стандартният отговор и отговорът който аз би трябвало да т идам и повечето лекари ще ти дадат при поставена такава диагноза е: Недей. Не тренирай, избери по - лек спорт.
Давам ти го, от задължение, но ще ти дам да чуеш и другото.
Когато се бяхме събрали няколко момчета с по - спортна насоченост в рамките на bb-team почнахме да подготвяме материали най - трудно беше с първият.
Той беше за един професор от НСА, Павел Добрев, занимаващ се със странната дейност реювенация(подмладяване) и рехабилитация(възстановяване от травми) със силов спорт…
В момента, в който влезеш там, направо сълзи ти изпълват очите. Разбиращ защо тренираш. Там 70 до 90 годишни дядовци бутат 80 до 120 на лежанката, и правят тяга и клек… Въпреки всички лекарски предписания. И живеят дълго…
Професорът има малко тъмно минало със стероидите - каот всеки спортист, но в момента всичко е чисто и следи състоянието на хората си постоянно. И чуй това.
Имаше две млади момчета, едното Асен - мисля, че точно със сколиоза в следствие на катастрофа, обездвижена ръка и т.н. Другото мисля че имаше кифоза - гърбичка. Или е имало.
И на двамата лекарите им предписват никакъв спорт и казват, че така ще останат цял живот.
Те влизат при професора и почват… Тяга, клек, лежанка, тяга, клек, лежанка…
Асен носеше там едни снимки. Изкривяването е изчезнало. Служи си нормално с инвалидизираната ръка. И другото момче е много по - добре…
Там не е място да тренира постоянно млад човек, има го пенсионерският момент.
Има също и малко сектантщина, но за мен в тоя случай без нея не може.
Но ак орешиш, иди там… Иди и пробвай.
Никога няма да забравя 89 годишният дядо, който с фанелка 89 вдигаше 90 кила на лежанката, при условие, че едва ли тежеше и 70.
Няма да забравя и това ,че професорът разказваше, че най - старият му посетител бил ако се не лъжа над 100 години, но се преместил да живее някъде другаде и вече не идвал....
Това са хора, не с проблеми с костите, а на коит окостите би се очаквало да се саморазпадат вече от остеопороза. Могат да ти смачкат ръката със здрависване!
Ао решиш да тренираш, най - добре почни оттам.
Считам ,че професорът е прав в теорията си, че за гръбначните изкривявания няма по - добро от правилните гръбначни движения.
И запомни, ПРАВИЛНИТЕ.
Почнеш ли, винаги под наблюдение. Трябва ти перфектна техника, не сила. Няма да вдигаш всеки месец по 10 кила повече, ще се стараеш максимално правилно, а килата малко по малко, само когато си напълно сигурен. И задължително под наблюдение.
Така че според мен ако решиш да тренираш, първо там и винаги спокойно, а тежестите сами ще дойдат.
Ако правилно си спомням, Асен Христофоров, човекът с твоето заболяване и неизползваема ръка от катастрофа последно правеше 150 лег и над 200 тяга…
Аз имам този телефон на Асен Христофоров:
0898710644.
Асен е нещо като личен асистент на професор Добрев.
Обади му се, кажи че си от bb-team и че си чел за тях и че те праща Стефан, момчето, което ги посещаваше за материалите. Кажи си и проблема.
Ако телефонът не е актуален, иди в НСА, мисля, че всеки ден следобед са там(залата за щанги)… Дано не се е разпаднало събитието. Но там при всички положения могат да те свържат професора… Всек ив залата го знае, най - много да се наложи пак да се разходиш....
Дано не се е разпаднала тая мека на фитнеса, излязла като от роман на Александър Беляев…
Та така.
Отговорът, който ти давам е: не тренирай тежък спорт…
А личното ми мнение… Ти мисля, че добре ще го разбереш. Очевадно е.
Поздрави и успех!!!!
|