Тренировка за експозивност, сила и силова издържливост

Дата: 26.01.2008
08.07.2008, 11:45

Четох статия но вътре не е описано как да си направим програмата и какви упражнения да включим. След малко повече от половин година имам състезания по карате и смятам да започвам да се готвя от сега. Ако има някои с опит може л ида ми покажете примерна тренировка и схема-примерно цикъл 60 дена за сила -прогрюама после 60 дена-експлозивна сила -програма после 60 дена-силова издържливост-програма… нещо такова! Ще съм много благодарен защото абсолютно никъде не намерих програма за трениране при БИ!

Дата: 03.04.2008
08.07.2008, 12:45

Нз как стои с кратето макар че като много малък тренирах но при баскетбола например когато тренирам в фитнеса след това играя сигурно на 50% от това което мога просто фитнеса стяга много ,а то трябва да си подвижен и гавкав.

08.07.2008, 13:06

Тренировката е късно вечер така че няма проблем сутрин да се ходи на фитнес! А и фитнеса е неразделна част от подготовката на добрите състезатели!
Много се дразня когато сте неподготвени а се изказвате! Еми ако имаш мускулна треска щото скоро си почнал много ясно! Но периода когато получавам мускулна треска мина много отдавна! Когато си тренирмам по нормална програма и ходя на карате след 3-4 часа не съм имал никакви проблеми освен ако съм тренирал много здраво краката…

Дата: 27.12.2007
От: Добрич,България
08.07.2008, 13:19

Уф,даже незнам какво представлява каратето.Сила на удара ли ти трябва или сила при борба?

Каквото и да представлява лицевите упори на една ръка/с пляскане,клековете и тягата покриват една голяма част от необходимата ти подготовка.Клек с щанга над глава също...Аз не мисля,че ти трябва нещо по-специално,защото предполагам,че при тренировките по карате ви учат на експлозивност,издръжливост и т.н.

Then it comes to be that the soothing light at the end of your tunnel
Was just a freight train coming your way

“To secure peace is to prepare for war”

Моят Дневник

08.07.2008, 13:42

Да но тъй като сме много не можем да се занимаваме с тежести! По принцип със собствено тегло или много рядко се носим такива… Ем ето ти клип http://www.youtube.com/watch?v=3OzWaEEwSTI

08.07.2008, 14:07

Не ме разбра,това с което вие се занимавате тежестите трудно могат да ти го дадат.А това,което можеш да вземеш от тренировките с тежести тягата,клекът,раменните преси,кофичките и т.н. го покриват.А доколко ще си тренираш експлозивността и силовата издръжливост вече зависи от техниката ти,използваните килограми и почивките ти.

Моят Дневник

08.07.2008, 14:27

Най-добрите ни състезатели тренират във фитнес и мачкат наред така че мисля че е нужно smile

Дата: 04.09.2005
От: Луковит
08.07.2008, 14:41
Vasko - 08.07.2008, 13:06

Много се дразня когато сте неподготвени а се изказвате! Еми ако имаш мускулна треска щото скоро си почнал много ясно! Но периода когато получавам мускулна треска мина много отдавна! Когато си тренирмам по нормална програма и ходя на карате след 3-4 часа не съм имал никакви проблеми освен ако съм тренирал много здраво краката…

Аз пък се дразня, когато някой си мисли, че е “подготвен”! Тонът ти, не отговаря на посланието на поста ти!

Докато човек не се предаде той е по-силен от съдбата си
(Е.М.Ремарк)

08.07.2008, 14:44

Аз не твърдя че съм “подготвен” и затова питам, а не чакам постове които не ми дават никаква информация и се опитват да ме убедят в абсурда!

08.07.2008, 14:54
Vasko - 08.07.2008, 14:27

Най-добрите ни състезатели тренират във фитнес и мачкат наред така че мисля че е нужно smile

Кога съм ти казвал,че не е нужно....говоря ти,че голяма част от подготовката ти не се базира на тежести.

Силова издръжливост = Голяма интензивност + Кратки почивки + Голям обем

Експлозивността ти ...концентрирай се в ускорението по време на концентричната част от движението.Така бих направил аз. smile

А сила...тя силата ще дойде и от силовата издръжливост,но иначе знаеш - тренирай близо до максималните си килограми,не превишавай 5-6 повторения,прави по-големи почивки и намали обема.

Моят Дневник

Дата: 17.07.2006
08.07.2008, 15:06

За максимална сила бих работил с тяга, клек и военна преса/кофи на тройки и петици (приоритетно на тройките). За експлозивна сила - обръщане и изхвърляне на единици, евентуално и експлозивен high pull на 4-5 повторения отделно. Също така еластично съпротивление (ластици) и спринтове/скокове. За кондиция - комплекси ( http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1624757 ), интервално кардио. Пробвай как ще ги усетиш тези неща, но разпределянето им в цикли ми е малко сложно и не се наемам да ти направя конкретна програма.
Личното ми мнение, което не претендирам да е 100% точно, е че силовата издръжливост се гради на базата на максималната сила, а експлозивността е едва черешката на всичко. Именно затова, предвид възрастта ти (по спомени си около 14, ако бъркам се извинявам), бих ти препоръчал на първо време да отделиш примерно 2 години за развитие на максималната сила, след което на тази вече стабилна основа да градиш останалите качества. Успех!
edit: От полза може да са ти и някои упражнения с kettlebells (пудовки), виж в youtube някои, swing и турско ставане са доста основни и ефективни. Работа със собствено тегло също би помогнала, най-вече в графа силова издръжливост. Абе много са нещата, затова не мога да се сетя всички, но като за начало тези стигат smile

“Whole eggs are good for two reasons. First, they’re excellent for helping you build muscle and strength. Second, they keep chickens from being born.” Pavel Tsatsouline

Дата: 01.07.2008
От: Варна
08.07.2008, 15:16

Наскоро четох в едно списание че за цялостна маса се препоръчва клек а за цялостна сила-тяга

08.07.2008, 15:55

По принцип за силова издържливост няма по-добро от интензивно круши със силни удъри средно поне по 1 на секунда за около 2 минути. Също така удъри само с лява после само дясна ръка. Хубу казвате упражнения но на мене ми трябва цяла програма за всички мускули smile

Дата: 01.07.2008
От: Варна
08.07.2008, 16:30

Не съм разглеждал програмите в сайта но със сигурност има все някоя която щя ти пасне. Измисли си и я напиши да има върху какво да коментираме.

08.07.2008, 16:39

Не не намерих такава от което бях изненадан!!!
ПП: знам че този сайт не е най-подходящото място за такъв въпрос но нито намерих програма, нито пък в даото някой си показа програмата а само отделни предложения. В гохард се отказах защото в раздела за спортове има хипер малоумни теми от рода на “нужна ли е водата” “възможно ли е да се претренира с лицеви” или пък някой другкойто не вярва че е възможно да има мускулна треска на гърба-изобщо ми беше ясен успеха

Дата: 19.03.2007
От: BN/Варна
08.07.2008, 19:14

Специално за експлозивност ти предлагам да се поинтересуваш от плиометрия и плиометрични тренировки-образно казано, тренировки за генериране на възможно по-голяма сила за възможно по-малък период от време. Олимпийските вдигания и клекът над глава, които бяха споменати са добри за сила и междумускулна координация. За мен за експлозивност по-добре работи този клек. Като цяло, относно кондиционално трениране за БИ виж този сайт.

My hands may be rough, but I look better than you do naked!
Remember, if you get away from what you fear, you get weaker. But when you move toward what you fear, you get stronger.
дневник