|
Дата: 13.07.2008
|
Здравейте!
Не съм сигурен дали пиша в правилния раздел, но историята ми е дълга и доста обширна. ———
Като цяло съм току що излюпен във форума, но не и сред спорта. Тренирал съм какво ли не като малък, като по настоящем имам почти година стаж във волейболен клуб. Занимавал съм се с фитнес като по-млад (хаотично), и доскоро от 3-4 месеца с програма за релеф. ———
Аз съм на 15 години. И ето тук идва сложната част: Какво искам? Искам да постигна не прекалено мускулесто тяло като това на бодибилдърите-танкове, а нещо по-скоро в стил Ван Дам. Т.е. не прекалено гигантски мускули, долу-горе добре оформени и стегнати.
Макар че съм титуляр във отбора си, нямам намерение да ставам професионален волейболист. По-скоро винаги съм смятал да се занимавам със бойни изкувства (любителски - без състезания и демонстративни мероприятия), но и за това има време. ———
Пиша тук с цел да ми помогнете за определяне на моята физическа тренировка като цяло, не за отделни упражнения.
Малко повече за мен: Висок съм 193см (сигурно вече 195), тежа 86кг, ръката ми е 36 (другите мерки не си ги знам). Не знам и телесния си процент мазнини, но нося 48 номер обувки (за волейбол са 49,5 - знам, че номерацийте са относителни).
Преди около 1-2 години бях около 180-185см и тежах близо 98кг! Имам вродена алергия към белтъчини (демек протейни) и 13 години се хранех почти само с въглехидрати (мноо‘ хляб). Макар че се сдържах, резултата беше че бях пълничък, въпреки множеството спорт и фитнес с който се занимавах. Е, откакто почнах да се храня по-малко с въглехидрати, да ям месо и т.н., да тичам малко в парка - резултата беше поразителен. Редовните тренировки по волейбол повишиха значително и издържливостта ми! Сега знам много повече от преди в тези сфери и отговорите не ми обягват. ———
За да опиша какво искам да постигна в живота трябва да спомена, че винаги съм искал и все още искам да тренирам задълбочено бойни изкувства (ударни). Не смятам да го правя зьащото обичам да се бия, или да се правя на велик - имам си други причини.
Според това което знам, разбрах и прочетох - тялото ми е пригодено за тренировка за мускулна маса. Имам предвид - съдържанието на мазнини по тялото, което благодарение на спортуването ми е балансирано навсякъде (не съм с корем, от който не се вижда оная работа). Трудничко бих се изчистил за релеф, но дали си струва? Като гледам един съученик как от година се опитва да качи мускулна маса и яде тонове храна, а резултата му е твърде бавен. Трябва да отбележа че съм против хранителните добавки или хапове, поне засега. Като се сетих, че миналото лято за около месец със 15кг гиричка неправилно и несистемно трениране мускула ми рязко се покачи сипомислих... “Имам данни да натрупаш доста по-лесно мсукулна маса. Защо да си играя да отслабвам прекалено, когато само ще си пропилея шанса?“ ———
Ето тук идва и проблема. Не искам да съм танк. Под танк, имам предвид ПрЕкАлЕнО голям (http://img87.imageshack.us/img87/1971/este7.jpg) и тромав човек. Както заявих, няма да ставам професионален волейболист, но въпреки това в живота, бойните изкувства и ежедненвието което искам да поддържам - такъв товар ще ми пречи. Все още обмислям дали да започна от тази година да тренирам мускулна маса. ———
Та въпроса ми е - има ли начин, да не се тренира абсолютно чиста балонна маса, начин по който да се качва по-бавно но по-‘полезно‘ (в моя случай) или дали има по-добър вариант за мен, според написаното горе?
______
Съмнявам се някой да се заинтересува и да прочете всичко - но ако някой ми помогне - Алилуя!
|
|
|
|
|
|
Дата: 07.01.2008
От: Троян
|
Дори и да искаш надали ще станеш като този на снимката Много добре е че се занимаваш с волейбол(спорт развиващ тялото) защото това ти е дало физическа подготовка.Колкото и просто и банално да звучи избери си хранителен режим,спазвай го,тренирай тежко но с чисти повторения без чийтинг и тренирай с продължение на години(за 3-4 седмици няя станеш херкулес).Това което мога да ти препоръчам е да почнеш с ВВД и тренировки за маса(има ги в сайта фърли по 1 поглед) и редувай после правилно диетите и резултатите няма да закъснеят
|
|
|
|
|
|
Дата: 27.12.2007
От: Добрич,България
|
Пич,виждам че си наплшен та да те успокоя:
1.Тренировъчните методики на “танковете“ и на Ван Дам са еднакви.
2.За да ти проличи,че въобще тренираш са ти нужни към 5-6 месеца.За да развиеш тялото,което ти искаш са ти нужни 8-10-12 месеца.И през цялото това време с тежки тренировки,правилно хранене и така нататъка.
Извод:ТИ танк и да искаш неможеш да станеш,но каквото и да искаш да постигнеш трябва да тренираш на макс.
Then it comes to be that the soothing light at the end of your tunnel
Was just a freight train coming your way
“To secure peace is to prepare for war”
Моят Дневник
|
|
|
|
|
|
|
Наясно съм с всичко което казахте.
Именно това е причината ми да тренирам волейбол - двигателна култура.
Бързи резултати няма, аз бих казал че трябват години. Интересуваше ме дали мога и Как да тренирам за мускулна маса, без да придобия този ефект на излишно вдървяване. Целта ми вмомента е да изесня всичко и да се захвана дългосрочно - просто фитнеса и спорта станаха част от моя живот, която ‘посещавам‘ с удоволствие а не по принуда единствено заради резултата.
|
|
|
|
|
|
Дата: 19.10.2006
От: София
|
АМи ти всъшност искаш функционална маса и сила.(то всъщност и аз това искам)ТИ такъв като тоя дето си показал и да искаш неможеш да станеш.Тренирай цялото тяло в 1 ден 3,4 пъти в седмицата с базови упражнения.Това е начина за фунцкионална маса която няма да те прави по тромавичък или нещо а точно обратното.
|
|
|
|
|
|
|
Отчасти си прав. Но по този начин прогресът няма ли да е найстина твърде бавен? Имам приятел който тренира kenjutsu от години и е с подобна програма за натоварване на множество мускули и никак не е обемен. Знам че е до гена и метаболизма - но все пак... ——
На първо място е външия вид, но той не трябва да изключва и полезността на мускулите. И все пак това което ми предложи мисля че е твърде много в другия полюс... така да се каже батко ми тренира по този начин - никакви тежести при това. Изцяло собствено тегло. Той тренира с мисълта всеки мускул да му е от полза и нито грам в повече. Аз не съм толкова вманиачен. ——
Мислех си за нещо от сорта на 2-3 повече повторения или 1-2 допълнителни серий, нещо от сорта на среден вариант между функционалноста и класическото трупане на маса. Знам че няма тренировка за едновременно релеф и маса, но мисля че разковничето ми се крие в среден вариант. Или пък ако се чистя със подходяща програма?
Е може и да греша. ——
Не искам да ставам вманиачен като брат си - просто не искам да бъда твърде тромав заради грешно стимулиране на мускули полезни само на вид.
|
|
|
|
|
|
Дата: 17.07.2006
|
Отчасти си прав. Но по този начин прогресът няма ли да е найстина твърде бавен?
Това, което искаш няма как да стане бързо. То изобщо, нищо качествено не става бързо.
Знам че няма тренировка за едновременно релеф и маса
Хубаво е че го знаеш, а ето нещо, което явно не знаеш - изобщо няма тренировка за релеф и тренировка за маса 
просто не искам да бъда твърде тромав заради грешно стимулиране на мускули полезни само на вид.
Това става просто чрез правилен подбор на упражненията. Взимаш 5-6 основни движения (тяга,клек,обръщане,изхвърляне,набирания и т.н.) и ги работиш в серии от по най-много 5-6 повторения, стремиш се към увеличаване на тежестите и го правиш 3-4-5 пъти седмично. На твоето ниво само това ще е напълно достатъчно за да прогресираш продължително време.
И щом на първо място е външния вид, добре обмисли и храненето си, защото то е най-важното за това как изглеждаш.
“Whole eggs are good for two reasons. First, they’re excellent for helping you build muscle and strength. Second, they keep chickens from being born.“ Pavel Tsatsouline
“It is not worth an intelligent man’s time to be in the majority. By definition, there are already enough people to do that.“ G. H. Hardy
|
|
|
|
|
|
|
Евала бе! Някой верно писа нещо полезно. За храненето - ясно т‘ва.
Трябва обаче да попитам, мога ли да съчетая тренировка за маса (иначе казано с големи тежести) със кардио (без уреди - само бягане, и упражненяи със собствено тегло за крака). Обожавам да бягам, а и покрай спорта и упражнения със собствено тегло, имам доволно мускули на краката. Също така - мога ли да съчетая гореспоменатите неща със тренировки със собствено тегло за цялото тяло (a.k.a лостове) ?
|
|
|
|
|
|
Дата: 12.03.2004
От: Район - Ботевград
|
Можеш . Да кажем след тренировката с тежести можеш да побягаш известно време.
Също така можеш сутрин да бягаш ,след обед тренировка и т.н.
THE BIG MEN 130 Oki
ЖИВОТЪТ Е БОЛКА ОТ КОЯТО МОГА ДА ТЕ ЛИША !!!!!
С Корупция Съсипахме и Османската Империя
МОЛЯ НЕ МИ ПРАЩАЙТЕ ЛС ЗА ВЪПРОСИ ЗА ПРОГРАМИ И ХРАНЕНЕ
|
|
|
|
|
|
|
Чудесно, сега ако някой може да ми състави точно и 4-5 дневна програма, ше е идеален.
Всъщност тази с която вървях досега беше: Пон - Гърди+Корем; Вт: Гръб; Ср: Рамо+Трапец; Чет: Бицепс+Трицепс; Пет: Почивка; Съб: Почивка; Нед: Бягане сутринта.—като смятах да сложа бягането паралелно със фитнеса щото лятото имам време. Дали ще е подходяща отново? ——
И как стоят нещата с ластиците? Имам предвид как се отразяват визуално на мускула, знам за това как допринасят за качеството им.
|
|
|
|
|
|
Дата: 21.07.2008
|
кво на 13 години си тежал 98 килограма
|
|
|