Пълноценно хранене или добавки

Дата: 22.07.2008
От: София
24.07.2008, 15:51

Здравейте, аз съм нов тук
Отдавна ме гложди един въпрос дали т.нар. хранителни добавки не са просто измислица на големия фармацевтичен бизнес и не се тровим с ежедневния им прием или пък действително са нужни за организма.
Наскоро излезе едно независимо(неспонсорирано) изследване на датски учени, доказващо вредата от приема на изкуствени витамини, под формата на таблети, инжекции и т.н
В тая връзка ми се струва, че едно балансирано пълниоценно хранене е най-доброто средство за възстановяване и за дългосрочното съхраняване на здравето.

Ако можеш да си орел не се напъвай да си пръв сред гаргите.

Няма попътен вятър за кораб без посока.

Дата: 21.08.2006
24.07.2008, 16:04

Бих казал и двете. И да избягвай изкуствени витамини и минерали. Има няколко фирми, които не произвеждат такива - Natrol, Jarrow Formulations, NOW FOODS, GNC, SOLGAR.

Ако тези два термина се съчетаят имунната система ще е на много високо ниво, според мен.

gorichka.bg

Дата: 16.03.2006
24.07.2008, 16:19
Иван Станков - 24.07.2008, 16:04

Бих казал и двете. И да избягвай изкуствени витамини и минерали. Има няколко фирми, които не произвеждат такива - Natrol, Jarrow Formulations, NOW FOODS, GNC, SOLGAR.

Ако тези два термина се съчетаят имунната система ще е на много високо ниво, според мен.

А това какво е?
NOW ADAM Superior Men’s Multiple Vitamin

24.07.2008, 16:25
mamaligabg - 24.07.2008, 16:19

А това какво е?
NOW ADAM Superior Men’s Multiple Vitamin

Какво искаш да разбереш за него?

gorichka.bg

24.07.2008, 16:35

Е добре де, ама аз си мислех, че естествените витамини се съдържат единствено в плодовете и зеленчуците и е невъможно да бъдат под формата на “добавка”, или бъркам?

24.07.2008, 16:35

Явно не ми схвана поста.
Твърдиш, че NOW не произвеждат изкуствени витамини и минерали, а пък това не ли точно такова.

24.07.2008, 17:58

Нужно ли е за всеки един витамин да обяснявам от къде произлиза. Прочети малко.

gorichka.bg

Дата: 07.02.2006
От: Бургас
24.07.2008, 18:02
Nalivaiko - 24.07.2008, 15:51

Здравейте, аз съм нов тук
Отдавна ме гложди един въпрос дали т.нар. хранителни добавки не са просто измислица на големия фармацевтичен бизнес и не се тровим с ежедневния им прием или пък действително са нужни за организма.
Наскоро излезе едно независимо(неспонсорирано) изследване на датски учени, доказващо вредата от приема на изкуствени витамини, под формата на таблети, инжекции и т.н
В тая връзка ми се струва, че едно балансирано пълниоценно хранене е най-доброто средство за възстановяване и за дългосрочното съхраняване на здравето.

представи си един 120кг билдер колко храна вкл зеленчуци трябва да изяде на ден за да си достави необходимото

изобщо не ги чувам нещата

Дата: 17.04.2005
От: Пловдив
24.07.2008, 18:32

е 120 кг е доста оптимистично smile

[quote author="так"]
Колкото до висенето на лост, клон или каквото и да било ще кажа, че и оная ми работа виси от години, но не се е издължила и с милиметър.

Дата: 07.06.2008
24.07.2008, 19:12

БодиБилдинга е оптимистичен спорт!

А иначе по темата - да и аз бих казал - “и двете”! Затова са “добавки”! Като си купуваш от доказали се фирми и не предозираш, няма да имаш проблеми. (или поне мишките в лабораториите не показват такива ... wink smile )

25.07.2008, 12:45

Да може би за 120-килограмовите билдери да са нужни такива добавки.
Обаче от друга страна, наскоро гледах един научно популярен филм за гладиаторите в Древен Рим и бях супер изненадан, когато научих, че те са били на строго .... вегетарианска диета! Учените измерваха нивото на стронций в костите и се оказа, че то е доста по-виското от обикновено. Поради това и костите на гладиаторите са били изключително здрави, раните им са зараствали много бързо и въобще доста пълноценно са си се възстановявали и без химикали. Римските легионери, гладиаторите и спартанците са били най-коравите пичове на Древния свят, счупвали са се от тренировки и учения, а дори месо не са яли, освен в редки случаи и то с религиозна цел!

Дата: 10.11.2006
25.07.2008, 14:06
Nalivaiko - 25.07.2008, 12:45

Да може би за 120-килограмовите билдери да са нужни такива добавки.
Обаче от друга страна, наскоро гледах един научно популярен филм за гладиаторите в Древен Рим и бях супер изненадан, когато научих, че те са били на строго .... вегетарианска диета! Учените измерваха нивото на стронций в костите и се оказа, че то е доста по-виското от обикновено. Поради това и костите на гладиаторите са били изключително здрави, раните им са зараствали много бързо и въобще доста пълноценно са си се възстановявали и без химикали. Римските легионери, гладиаторите и спартанците са били най-коравите пичове на Древния свят, счупвали са се от тренировки и учения, а дори месо не са яли, освен в редки случаи и то с религиозна цел!

Не забравяш ли, че те са живяли много отдавна и от тогава до сега нещата са се променили (еволюирали).

Дата: 31.08.2006
25.07.2008, 14:52

Римските легионери, гладиаторите и спартанците са били най-коравите пичове на Древния свят, счупвали са се от тренировки и учения, а дори месо не са яли, освен в редки случаи и то с религиозна цел!

Ами аз по скоро бих се изненадал ако Ленодиас & Co. са пазили прохода на Термопилите на НВД…

“Пичо’е, някой носи ли бадеми, че проклетото копие нещо мноо ми натежа?” LOL

25.07.2008, 15:17
vlade - 25.07.2008, 14:52

Римските легионери, гладиаторите и спартанците са били най-коравите пичове на Древния свят, счупвали са се от тренировки и учения, а дори месо не са яли, освен в редки случаи и то с религиозна цел!

Ами аз по скоро бих се изненадал ако Ленодиас & Co. са пазили прохода на Термопилите на НВД…

Имайки предвид колко е била оскъдна храната в древността няма да се учудя ако е било така smile.
Все пак и техните представи за корав пич са били различни. Дори и най-коривите тогавашни хора биха се почуствали малки, ако влязат в някоя квартална заличка.

25.07.2008, 16:22

Все пак и техните представи за корав пич са били различни. Дори и най-коривите тогавашни хора биха се почуствали малки, ако влязат в някоя квартална заличка.
.................................................................................
Значи, специално по въпроса за силата и издръжливостта на римските легионери, ше дам следния пример:
Гледах предаване, един вид научен експеримент, при който английски полицаи и военни - доброволци трябва да живеят и се обучават за известно време, като древни легионери. Всички доброволци бяха подготвени, калени мъже, над средните изисквания по съвременните критерии и все пак резултата беше доста плачевен - просто съвременния човек е свикнал на доста удобства и други глезотийки, които го правят негоден да покрие тогавашните стандарти.

25.07.2008, 16:27

Представяте ли си по време на 40 километровия дневен поход с близо 40 килограмово снаряжение на гърба и в ръцете, легионерите да спират през половин час , та да си направят “третото храненеза деня” или пък да си вземат, ту креатинчето, ту протеинчето.... LOL

25.07.2008, 17:29

Стига си се прехласвал по тия легионери. По-това време хората са живеели по 30 години, легионерите вероятно и по-малко.
Няма смисъл да се правят такива детински сравнения, какво ядяли тогава и колко били яки и т.н.

Дата: 31.01.2004
От: Бургас, Варна зависи кои/коя пита
25.07.2008, 17:42

Добавките затова се наричат “добавки” защото се добавят към храненето.Ако нямаш хранене няма къде да ги добавиш.

Дата: 26.12.2007
26.07.2008, 12:39
mamaligabg - 25.07.2008, 15:17
vlade - 25.07.2008, 14:52

Имайки предвид колко е била оскъдна храната в древността няма да се учудя ако е било така smile.

Да но са били добри воини и са моели да се бият не като сегашните лигловци ... освен това колко си голям и колко си корав са различни работи

ХРАНАТА ПРАИ БОРБАТА!!!

Дата: 21.04.2006
26.07.2008, 13:30

Бих казал и двете.

И аз така казвам

Не казвайте ,че сте сериозно трениращ , докажете го !

Дата: 31.03.2007
От: Варна/София
26.07.2008, 18:17

Въпросът доколкото го разбирам е или или. Т.е. едното изключва другото.
За мен храненето е основно, така че наблягай на месото и не си пили ума с гладиаторите, няма да ти се налага скоро да правиш 40км походи.
А това за витамините ми стана интересно… Някой да поясни защо трябва да се избягват адже ба другите освен по-горе изброените.

Дата: 05.09.2004
26.07.2008, 18:26

Ако имаш пълноценно хранене, добавки не ти трябват. Те служат именно за да допълват липсите в храненето.

“No, I’m not on steroids...but thanks for asking”
“Do I look like I need your advice?”
“Да знаеш не е достатъчно. Трябва да ПРИЛАГАШ.”
“Да искаш не е достатъчно. Трябва да ПРАВИШ.”
„Ако човек откаже да приеме друго, освен най-доброто, обикновено го получава.“
Сайт (блог)
Видео

Дата: 07.12.2006
28.07.2008, 14:57

За какви по точно добавки става дума?Някои казват да...някои казват не,някои и двете.Но има добавки и добавки.Нямаш нужда от гейнери-въглехидрати от храната,без протеини на пудра-ок пак от храната,витамините пак от храна плодове зеленчуци.До тук добре ами ако иска да прави едно цикълче с креатин по 10 гр на ден например? ще яде по 2 кг месо на ден :Д? (някъде бях чел че в едно кило червено месо има близо 5 гр) Нито е здравословно нито икономично;) Ами ако иска да взима глутаминче по 15-20 гр на ден) Или БЦАА ? Или да пробва продукт с ААКГ или нещо подобно за напомпване?Има добавки които не можеш да ги заместиш или доставиш с храната.

28.07.2008, 16:24

Значи Петко К е един от малкото внимателно прочели заглавието на темата - ключовата дума е пълноценно, разбира се.
А относно креатина и килограмите месо, които трябва да изяде човек за да си го набави - ами не мислите ли, че човешкия организъм няма нужда от такива огромни количства креатин и тем подобни…
щото, ако имаше, то той щееше да бъде пригоден да изяжда по 5 кг месо дневно, кат лъва например.
Мисълта ми е, че всеки си решава за себе си, но аз не би се тровил с някакви “добавки”, щото разбираш ли така било модерно.
Навремето, в началото на 20 век по аптеките са продавали на парченце в хубава луксозна кутийка, като средство за отслабване, познайте какво..... ЖИВИ ТЕНИИ!!!
И особено сред тогавашните жени това била много модерна добавка cheese

28.07.2008, 18:47

Модерно или не, без добавки немога да ходя на фитнес 4 пъти в седмицата и останалите 3 на плуване. Освен това ходя и на работа по 8 часа на ден smile. А в свободното си време правя още много неща.

Дата: 11.02.2007
28.07.2008, 19:23

“Тровя” е доста силна дума. Добавки в разумни количества дават само положителни резултати. А ако човек е много активен физически те са затължителни за пълноценно възстановяване! А това сравнение с тениите е много несериозно.....

Reality is wrong, dreams are real!

Дата: 07.12.2006
От: Sofia
28.07.2008, 21:42

Пълноценното хранене е задължително. Добавките не са, но помагат много да се постигне предходното. Ако водиш динамичен начин на живот, работа, стрес, липса на качествен сън, ако имаш средни или високи цели в залата без добавки трудно се минава.

29.07.2008, 10:41

Сравнението с тениите го дадох, само за да покажа колко абсурдно постъпва понякога човек от невежество или пък от сляпо желание за бързи резултати. Още повече това важи и в момента, поради предоверяването от страна на потребителя на фармацефтичните концерни, с техните “супермедикаменти”, както и поради милиардите дилари, вложени от същите тези концерни в агресивна реклама на техните продукти. Знаете ли колко “безвредни суперлекарства” от миналото са забранени в момента?
През Втората Световна са давали на войниците срещу главоболие и отпадналост МЕТАМФЕТАМИН.

29.07.2008, 12:35

Че какво му е на амфетамина, американската армия си го ползва и в момента.

Темата май се изчерпа. Който иска да си яде зеленчуците, да си пие билките и да не ходи на лекар, защото “фармацефтичните концерни, с техните “супермедикаменти”” се опитват да му вземат стотинките и да му прецакат здравето. Аз смятам да си ям добавки, да си пия витамини, хапчета и всякакви там позволени и не позволени стимуланти, когато целта оправдава средствата.