Сплит или цялостна тренировка

Прескочи до:

13.08.08
18:10

Николау, мисля че това за което говориш може да се постигне и с форсиращи повторения. Колкото до повторенията до отказ мисля, че тук вече говорим за професионално трениращи и не са подходящи, а даже и са опасни за болшенството от любителите на спорта.

Точно наобратното, аз по скоро си мисля, че туй, коеот намеква Петко е професионална методика.
Безспорни успехи предричам с нея, според мен и повечето културисти тренират така, по хеви дюти - или както е името на Менцеровата тренировка точно - тренират аматьори, хора, които тренират и друго или нямат много време за фитнес.
Но точно тази методика (на Петко) пък аз ще си позвля да не я харесвам. С респект към Петко. С който се знаем отдавна.
Според мен туй е като болкоуспоояващо убийство на силата. Бързо ще те докара до един предел, който едва ли някога ще преминеш.
Почти няма как да ме убедите, че на 60% резултатите за сила са по - добри, отколкото на 100 %. Там пък аз съм пробвал.
И второ, според мен тази методика е помпаща. Не съм я пробвал, но така си я представям - повечко водица, повечко загубица като поспреш тренировката и храненето.

Но е въпрос на приоритети де.
Искате ли да растете, за мен на Петко тренировката е макса.
Но и хеви дюти има некакви резултати. Не бих ги отрекъл.
Не са максимални, но са впечатляващи за 1 - 2 тренировки седмично според мен.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 13.08.08 18:27.

13.08.08
18:54

казано от Nikolay на 13.08.08, 16:22:

ПТова, че противоречи на разбиранията ви не означава,че е невярно.Много е просто - като ти е много зор да правиш впоследствие още серии и упражнения- ми не ги правиш, вие абсолютизирате обема

Е, хубава работа, втасахме я. :) Не се четем, може би.
Идеята ми беше, че и той е важен, както и интензивността, а може би най-важното е да намериш нужното за целите ти съотношение м-ду двете.  Смятам, че бях достатъчно ясeн.
В програмата, която пусна - нито обем, нито интензивност можеш да си докараш. В 10 повторения, надали интензивността е много висока, написах ти го вече. :)

Съответно, не виждам причина, ако имаш повече информация, която искаш да споделиш -> да я напишеш. :)

Тя темата съвсем се измести, но както и да е.  :red:

BU

13.08.08
20:12

казано от Nikolay на 13.08.08, 16:22:

Но пак няма кво да пиша романи сега-това,че се опитвам надве-натри да обясня нещо не означава,че дотук се изчерпвам или че си скалъпвам нещо сам.Това, че противоречи на разбиранията ви не означава,че е невярно.

Първо,извини ме за нетактичността.

Второ... :lol: :lol: :lol: :lol:

Последните ти две мнения са невероятни.Дори не ми се иска да си губя времето.Все пак ти си чел повече,което си личи. ;)

Сталкер,недей да пишеш толкова дълги мнения,’щото не ги чета. :lol:
Петко,съгласен съм с теб. ;)

13.08.08
20:16

казано от D3BEP на 13.08.08, 18:25:

Почти няма как да ме убедите, че на 60% резултатите за сила са по - добри, отколкото на 100 %. Там пък аз съм пробвал.

Е чакай сега, аз не съм казал никъде 60% :)
Функционална хипертрофия се получава при 80-90% примерно и достатъчно обем работа. Така расте и силата. Над 90% вече е основно за сила.
А саркоплазмената хипертрофия се получава при помпане с 60-70% интензивност.

BU

13.08.08
20:22

Много изместихте темата.Кой говори за сила или за маса?Говорим за програма.Което също е глупаво,защото програми има стотици.И всичките дават резултат.По коя ще се тренира всеки избира сам за себе си.И не по това коя е по-добра,а се съобразява с времето,опита,желанието,мотивацията ..настроението дори и т.н.

Ако искаш сила - ет’ ти програми за сила.Всичките 90-100 интензивност.
Ако искаш маса - 80%,повече обем и т.н...
Ако искаш и двете има два варианта:

1)Тренираш силово и чакаш маса.
2)Тренираш за маса и чакаш сила.
3)Тренираш първо за маса,после за сила или обратното.
4)Правиш някакви смесени тренировки,защото си мислиш,че колкото по-сложно,толкова си по-велик. :)

Темата по начало е изчерпана откъм смисъл.Какво да дискутираме?Кое е по-добре?Няма “по-добре”!! Има резултати,има прогрес,има мускулна маса,има сила...няма ПРОГРАМА,има методики.И логично темата се измести откъм методи.Появи се един недоразбрал,чел-недочел,кога тялото искало да расте,кога не искало..трябва системно да си пържиш нервната система и други щуротии.Ама не ни обяснява много,много,защото има опасност да не го разберем и дава накратко през просото...

Едни защитават обем,други интензивност...и двете неща са стандартизирани.Неможе нито без интензивност,нито без обем.Само дето Ники незнае какво е интензивност..отказът,Ники, не е интензивността,която имаме в предвид.И интензивността,която ние обсъждаме,а именно килограмите на щангата,е ПРЯКО ЗАВИСИМА от обема на тренировка.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 13.08.08 20:26.

ГН

13.08.08
20:24

Е стига де, Майк Менцер и живял в облаците според теб - човека просто е преписал, едно към едно, основните крайни постулати на Хеви Дюти. Не че го защитавам. Ама съм чел същите неща казани от други хора преди него.

А за Сталкер - съгласен съм, нещата винаги са в континуум, а не дихотомни - 100 по 1 или 1 път по 100. Абе в крайна сметка, да променя малко темата - в мемнта докарвам 3.5 гр на килограм протеин от 6 различни висококачествени източника и раста като луд. Веднъж и отаз, веднъж не. Веднъж с 6 повторения, друг път с 6. И не казвам това за да се изтъквам - протсо е тъпо да говоря наизуст, по-добре да е нещо, което съм изпитал в немалкия си опит, за да знам за какво говоря. Всичко работи. И цялостната тренировка, и Хеви Дюти и само лостове и успоредки. Въпроса е кое работи повече от друго и при какви цели. Ако ядеш хубаво и тренираш интелигентно, особено въз основата на изградено през годините познание за отговора на тялото си, всичко ще работи. Това е. Категорично казвам, че няма нищо категорично.

ГН

13.08.08
20:26

казано от DeadManWalking на 13.08.08, 20:22:

Много изместихте темата.Кой говори за сила или за маса?Говорим за програма.Което също е глупаво,защото програми има стотици.И всичките дават резултат.По коя ще се тренира всеки избира сам за себе си.И не по това коя е по-добра,а се съобразява с времето,опита,желанието,мотивацията ..настроението дори и т.н.

Ако искаш сила - ет’ ти програми за сила.Всичките 90-100 интензивност.
Ако искаш маса - 80%,повече обем и т.н...
Ако искаш и двете има два варианта:

1)Тренираш силово и чакаш маса.
2)Тренираш за маса и чакаш сила.
3)Тренираш първо за маса,после за сила или обратното.
4)Правиш някакви смесени тренировки,защото си мислиш,че колкото по-сложно,толкова си по-велик. :)

Темата по начало е изчерпана откъм смисъл.Какво да дискутираме?Кое е по-добре?Няма “по-добре”!!

Както виждаш, съм пуснал мнението си отговор точно към тебе две минути след тебе и не съм видял новия ти постинг. В общи линии мислим еднакво, явно.

MA

13.08.08
20:29

Бе важното е да се ходи на фитнес, тренираш както ти е кеф, и си свиркаш :D

13.08.08
23:44

Ами аз го виждам така - ако искаш едновременно сила и маса то трябва да направиш за дадено упражнение към 24-30 повторения разпределени в серии с най - добре еднакъв брой повторения. Това значи достатъчно почивка и отказа да не е в първите серии а да се стига до него евентулно в последната. Най - добре според мен за максимално бързо увеличение на силата работят 3-5 повторения, 6-8 повторения работят едновремено и за маса и за сила, 8-10 основно за маса и също така за известна сила,, 10-12 предимно за маса със съвсем леко увеличаване на силата и 12-15 повторения са най - доброто само за маса и 15-20 повторения и нагоре ефекта е на постепенно намаляване на ефекта върху мускулния растеж и увеличаване на издръжливостта и подобряване на пропускливостта на капилярите. Предвид общия обем който трябва да се постигне 24-30 повторения според тежестта и броя повторения се избират и броя серии, например ако се правят по 6 повторения трябва да се направят 4 или евентуално 5 серии.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 13.08.08 23:51.

Ако целта е сила плюс маса, за мен отговорът са пирамиди. Не равен брой повторения.

14.08.08
05:24

казано от D3BEP на 14.08.08, 05:06:

Ако целта е сила плюс маса, за мен отговорът са пирамиди. Не равен брой повторения.

И аз така мисля

14.08.08
05:56

Добре , няма да отговарям повече, понеже някои хора го превръщат на лични нападки, вместо да ме оборват с факти.Пък и дискусията,която се разви, малко се отклони от темата и всеки си излага мненията за фитнеса,без да слуша останалите,което е безмислено

Аз може и да съм малко многословен, но поне мисля че съм последователен.
Грешката в тази тема е ваша, на 2-3 членове, дето се хвърлихте да “помагате” на момчето.

Искам да ви питам вас, и ако можете да ми отговорите без негова помощ:
Какви са целите, които Кевин Костнър или негов човек смята да постигне и какъв е режимът му?
Преди да знаете тези неща как може въобще да препоръчвате тренировка? И упражнения, и повторения, ... Че се и карате кое било вярно...
Хеви дюти или каквато и да е?
Да не говорим, че хеви дюти е много спорна методика за човек на когото не му знаем техниката.

Тренировката зависи от целите! И при различен режим различна може да е и тренировката!

Оттам нататък вече да се обвиняваме в отклонения, предубеждения, опити за самоизтъкване... Става безпредметно!

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1