Мога ли да си забавя метаболизма?

Дата: 02.10.2008
02.10.2008, 14:39

Здравейте! Надявам се, че темата ми е в правилния раздел.

Като структура на тялото съм ектоморф - винаги съм била много слаба, а като дете си бях направо кльощава. В момента съм на 20 години и съм висока 173 см. Преди 4 години тръгнах на фитнес и от 49 кг успях да стана 53 (без добавки, само с хранене), след което спрях фитнеса, но с храненето си поддържах килограмите. Тази година качих до 55 (сега вече само с ядене; нямам възможност да ходя на фитнес), като това е и най-голямото ми постижение. Проблемът е, че в общи линии се “тъпчех“ на всяко хранене и последните месеци стомахът ми не го понесе и започнах да повръщам през няколко седмици. Затова реших да поемам толкова храна, колкото да се заситя (а не до краен предел, както правех) и сега пак съм 53кг. :( Изводът за мен е, че метаболизмът ми е твърде бърз и за да не слабея, буквално трябва да преяждам, но пък започнах да връщам храна. Сега ям горе-долу така:

Закуска: Овесени ядки с прясно мляко + ябълка;
Втора закуска: Банан;
Обяд: Пилешки гърди/Свинска пържола + варени картофи + салата;
Следобедна закуска: Кисело мляко + банан;
Вечеря: Омлет/Варени яйца + салата;

и ако огладнея след това, хапвам някакви ядки. Мечтата ми е да стана 58 кг, и евентуално 60.

Та въпросът ми е, има ли начин да си забавя метаболизма, за да не си претоварвам организма? Ще се радвам и на съвети относно храната, може би допускам грешка в менюто си...

Дата: 05.09.2004
От: София
02.10.2008, 15:12

Не е ли по-важно как изглеждаш, вместо колко тежиш? Предлагам ти да си изхвърлиш кантара някъде и да спреш да се мериш.
Предлагам ти да се храниш качествено и да ходиш на фитнес, за да се чувстваш и изглеждаш добре. И да забравиш за забавяне на метаболизма и други такива глупости. Защото има варианти да се забави, но после ще съжаляваш много.

“No, I’m not on steroids…but thanks for asking”
“Do I look like I need your advice?“
“Да знаеш не е достатъчно. Трябва да ПРИЛАГАШ.“
“Да искаш не е достатъчно. Трябва да ПРАВИШ.“
„Ако човек откаже да приеме друго, освен най-доброто, обикновено го получава.“
Сайт (блог)
Видео

Дата: 22.03.2007
От: Варна
02.10.2008, 15:55
Петко К - 02.10.2008, 15:12

Не е ли по-важно как изглеждаш, вместо колко тежиш? Предлагам ти да си изхвърлиш кантара някъде и да спреш да се мериш.
Предлагам ти да се храниш качествено и да ходиш на фитнес, за да се чувстваш и изглеждаш добре. И да забравиш за забавяне на метаболизма и други такива глупости. Защото има варианти да се забави, но после ще съжаляваш много.

Напълно съм съгласна с Петко К!Преди около 3 месеца и аз бях като теб - исках да напълнея, за мое нещастие разбрах как се забавя метаболизма  :(  после ми се разказа играта докато вляза пак в ритъм.....пак искарах късмет, че си върнах старите форми!
Харесвай се такава каквато си и се храни като за твоето си тяло!

Дяволът е в детайлите!

02.10.2008, 16:32

Благодаря за отговорите и на двама ви!

Петко К - 02.10.2008, 15:12

Смятам, че при 58 кг ще изглеждам най-добре, затова съм се прицелила в тях. Просто ми писна да чувам “Ще се счупиш“ и тем подобни коментари, макар и да не са чести. Някои хора ядат наполовина колкото мен и пак качват кг, дори в излишък, а аз само за да ги поддържам трябва да ям като прасе. Затова ми хрумна идеята за забавяне на метаболизма, но от мненията ви изглежда, че не е препоръчително... За фитнес точно сега нямам финансова възможност - такава ще имам след май месец догодина. Иначе се занимавам със ски, така че ще имам физическо натоварване през зимата.

И все пак ако някой може да ми даде съвет за качване, ще съм много благодарна!

Дата: 14.03.2007
От: България
02.10.2008, 16:34

Боже,за момент си помислих че виждам размазано. Някой в женския кът иска бавен метаболизъм.
53кг на 173см според мен не е малко, особено ако приемем че си истински ектоморф и имаш леки кости и тънки стави.
Каква е мотивацията ти да си по-тежка? Изглеждаш слаба? Ако това наистина е така, мога да те уверя че няма да станеш по-хубава ако си забавиш метаболизма. Ако много държиш да качиш, е по-добре да си “бърза“ и да тренираш защото без движение ще качваш само мазнини, а те висят и не правят фигурата по-привлекателна.
Между другото в хранителния ти план ми се струва че мазнините са малко. И през какъв период са ти храненията. Може да си повръщала защото са били твърде начесто.

Продуктов мениджър
Bodyart

Дата: 17.12.2006
02.10.2008, 16:39

Какво те кара да се мислиш за слаба? Висока си, слаба... имаш перфектния метаболизъм.
Да, мазнините сякаш са малко. Белтъчините - също. Яж по-концентрирани храни на закуска и обяд.
Ако още повръщаш, погледни в подписа ми smile

Дата: 22.03.2007
02.10.2008, 16:50

Ако става въпрос за храненията ти - не са пълноценни! Ако питаш мен от всички вещества поемаш прекалено малко.
Хубаво ще е да започнеш да тренираш, ето виж тук за храненето си  http://www.bb-team.org/articles/1542/
и при добри финансии си вземи някакви добавки....поне някой протеин!

Дяволът е в детайлите!

02.10.2008, 17:43
Валентин Иванов - 02.10.2008, 16:34

Боже,за момент си помислих че виждам размазано. Някой в женския кът иска бавен метаболизъм.
53кг на 173см според мен не е малко, особено ако приемем че си истински ектоморф и имаш леки кости и тънки стави.
Каква е мотивацията ти да си по-тежка? Изглеждаш слаба? Ако това наистина е така, мога да те уверя че няма да станеш по-хубава ако си забавиш метаболизма. Ако много държиш да качиш, е по-добре да си “бърза“ и да тренираш защото без движение ще качваш само мазнини, а те висят и не правят фигурата по-привлекателна.
Между другото в хранителния ти план ми се струва че мазнините са малко. И през какъв период са ти храненията. Може да си повръщала защото са били твърде начесто.

Да, имам тънки китки и глезени, а и трудно качвам маса. Ям през 2-3 часа обикновено. Какво да приемам за повече мазнини?

@ Winnie - нямам никакво хранително разстройство - не се насилвам да повръщам, просто стомахът ми понякога не издържа. Какво имаш предвид под “по-концентрирани“ - с повече белтъци или въглехидрати?

Дата: 14.03.2007
От: България
02.10.2008, 17:55
vvd - 02.10.2008, 17:43
Валентин Иванов - 02.10.2008, 16:34

Да, имам тънки китки и глезени, а и трудно качвам маса. Ям през 2-3 часа обикновено. Какво да приемам за повече мазнини?

@ Winnie - нямам никакво хранително разстройство - не се насилвам да повръщам, просто стомахът ми понякога не издържа. Какво имаш предвид под “по-концентрирани“ - с повече белтъци или въглехидрати?

Мазнини вкарай от рибено, ленено масло,зехтин, ядки и тук таме червено месо. По-добре раздели на 4 по-големи хранения през 3.5-4 часа. Протеин ако не тренираш не ти трябва чак толкова - 40-50 гр са предостатъчни.

Продуктов мениджър
Bodyart

02.10.2008, 18:22
vvd - 02.10.2008, 17:43

Какво имаш предвид под “по-концентрирани“ - с повече белтъци или въглехидрати?

Кашкавал, сирене, ядки, готвена храна, сушени плодове.

Дата: 15.07.2006
02.10.2008, 18:37

Забързване на метаболизъм, забавяне на метаболизъм...моето скромно мнение е, че метаболизма си е 1 определен и човек си се нагажда според него. Всичко си зависи от хранителния режим, а от метаболизма зависи единствено колко стриктен трябва да е той (режима).
Поздрави

You know what I fucking hate? When you search for something on google and all you find are forum pages where someone else is looking for the same thing and the answer is some dumbass saying ‘just search google for it’

02.10.2008, 20:58

Благодаря на всички за съветите - ще ги приложа и дано да има резултат. smile Приятна вечер!

02.10.2008, 21:50

Докладвай после дали има резултати  wink
Успех!