След “меламина“ човек се замисля ...
|
|
06.10.2008, 14:12
Хрумна ми да поднеса тази тема за размисъл пред широката публика, като вярвам, че ще бъде интересно да прочетем аргументите на всеки от аудиторията. Често срещани констатации във форума са прякото асоцииране на качество с националността на даден продукт, както и пълното отричане на онези, “създадени“ по-близо до или направо в България. Но не това е акцентът на разсъжденията ми - всички знаем, че фирмите производители масово работят с готовi суровини, чиито страни-източници са малко на брой. Основен такъв е Китай (ако греша, ще се радвам някой да ме поправи). Е, щом регулаторът там допусна Меламин в мляко за бебета, какви са причините да оставаме напълно заклети привърженици на определени марки и продукти, съдейки само по техния източник? Позволявам си да не взема страна по въпроса, защото не изповядвам тотална вяра само на една марка, а на група предложения на пазара, които съм “изтествал“ достатъчно време за себе си. Темата не е и причина да се защитава или упреква някой фактор, опериращ на нашия пазар. Ще се радвам, ако се включите със своето виждане за това докъде се простира пропагандата и докъде истината за качеството “made in XXX”. |
|
|
06.10.2008, 14:16
Според мен, качеството донякъде зависи от органите които го контролират в различните държави... и в този ред на мисли е по-безопасно да се купуват добавки, които са произведени в “белите страни“... имайки предвид стерента на корупция в България и незачитането на всякакви норми мисля, че е голям риск да се купуват български добавки!!! I hate bodybuilding |
|
|
06.10.2008, 14:34
Основните производители и износители на суроватка и подобни суровини на млечна основа са Нова Зенландия и Холандия. Китай е голям консуматор. Продуктов мениджър |
|
|
06.10.2008, 16:45
Холандия? Браво, новост за мен. @dido123, моето мнение за корупцията тук и липсата и “там“ е малко по-различно, но влизайки в дискусия за този детайл, ще изместим фокуса, затова при други обстоятелства. Като цяло мисля, че е по-скоро идеализъм, а не прагматична оценка на ситуацията. |
|
06.10.2008, 17:33
Човек би трябвало да си замисля и без да е гледал по новините за опасните субстанции в храните, които конкумираме всекидневно. gorichka.bg |
|
|
|
06.10.2008, 18:20
Не съм чак такъв идеалист, но все пак мисля, че в “нормалните“ държави контрола върху храните и хранителните добавки е малко по-сериозен от този при нас I hate bodybuilding |
|
06.10.2008, 19:31
Да, така е! Контролът е много голям. Съществуват много санкции и едно такова издънване не предлага въже за повърхността, ако ме разбирате. gorichka.bg |
|
|
|
06.10.2008, 20:23
http://www.drugfreesport.com/rec/files/hfl-supplement-research-report.pdf “Of the 54 samples that were successfully analysed by LCMS, 6 showed the presence of stimulant contamination. This corresponds to 11.1%. Of the 52 Това, че е американско не означава, че е непременно качествено. Особено недоверчив бих бил към марки, които само се водят американски, обаче в Щатите никой не ги е чувал. Бях постнал едно сайтче, където може да се види, че и на някой от най-популярните американски марки не им е много чиста работата. При все това контролът там е на светлинни години отколкото в БГ. Наглостта и алчността на българските производители са доста добре развити. То всъщност както във всички други сфери на бизнеса тук. |
|
|
06.10.2008, 21:43
Митко, това, което говориш за асоциирането на марките с държави си е чиста проба държавна политика по брандирането. Та там някъде са и хранителните добавки. САЩ е страната, символ на хранителните добавки и за момента все още се верва, че няма аналог. Що се отнася до тея продукти, положението е сходно. С какво точно ни мотаят - не знаем. Божа работа. Сам виждаш, излезе една измама, но тя повече прилича на върхът на айсберга, отколкото на искрено възмущение. Кой ни лъже? Затова според мен всичко трябва чат - пат профилактично и на случаен принцип да се проверява. Когато получаваме един продукт, той може да е фалшифициран от доставчиците на суровини, от производителя, на митницата, от дилъра, на много места... |