Гръб два пъти в седмицата -> претрениране?

Дата: 30.08.2004
От: София, България
08.02.2005, 22:05

На 16 години съм и тренирам от около 5 месеца. От както започнах винаги тренирам гърба два пъти в седмицата като един път акцентирам на видовете скрипец, а следващия - тяга и чукове. В последно време се замислям дали не претенирам. Гърбът ми определено се развива, но ми е трудно да преценя дали достатъчно, защото няма с кой да се сравня. Ето нещо като примерна програма:
Гръб 1:
Вертикален скрипец отпред 3x8
Вертикален скрипец зад врата 3х8
Хоризонтален спкрипец (лодка) 3х8
+някоя друга мускулна група (рамо, трицепс, крака или бицепс)
Хиперекстензии 2х15

Гръб 2:
Мъртва тяга 3х8
Набирания (различни хватове) 3 серии по 8-10
Чукове надхват 3х8
Чукове подхват 3х8
+някоя друга мускулна група

Двете тренировки имат три дни почивка между себе си. Въпросът ми е дали има вероятност крайно да претенирам или си е горе-долу добре?

The Bullet Always Says The Truth

Дата: 04.03.2004
От: Монтана
08.02.2005, 22:10

това е старата тренировка на Рони Колман, нали? Тя действа като че ли но само ако в единия ден (за предпочитане е този със скрипците) да използваш повторения в диапазона 12-15… Така няма да претренираш, но иначе се изисква доста химическа поддръжка за да се възстановяваш за следващата тренировка...

Не ми говори, че ядеш,
щом не растеш !!!

Дата: 05.09.2004
От: София
08.02.2005, 23:06

От една страна, гърбът носи на доста натоварване. От друга страна, не винаги това, че държи на натоварване значи, че е необходимо да го товарим толкова.
Обема ти на тренировката не е чак толкова голям, та ти си прецени дали претенираш. Все пак имаш само 5 месечен стаж.
Аз все пак ти препоръчвам 3 пълни дни почивка между тренировките, тоест всеки четвърти ден да го тренираш (2 пъти на 8 дни, а не на 7), или ако го вместваш два път в седем дни, то нека първата тренировка след почивните дни да е тежката, със свободните тежест (тяга, набирания, чукове), а втората, след 2 дни да е със скрипците. Ако оставяш равни интервали почивка между двете тренировки, горното няма значение.

“No, I’m not on steroids…but thanks for asking”
“Do I look like I need your advice?”
“Да знаеш не е достатъчно. Трябва да ПРИЛАГАШ.”
“Да искаш не е достатъчно. Трябва да ПРАВИШ.”
„Ако човек откаже да приеме друго, освен най-доброто, обикновено го получава.“
Сайт (блог)
Видео

Дата: 31.01.2004
От: София
08.02.2005, 23:09

Аз съм имал успех когато след хиперекстензите съм правил коремче няколко серии.
по-здрави

Put all your thoughts and emotions in to the action, not the action in to the thoughts and emotions.
Do not be a football of the other people’s opinion.
There is no try, if you are going to do it - do it!
Do not be a button machine – in this sport you need to leave your buttons on your pc.
Excuse them, they will never understand your discipline.
The past is just experience, the future is the goal, now is the path to it.
The present is inevitable, but the future is your free will.
Anger is useless because it is only for the past. 
http://www.artofliving.bg

Дата: 30.08.2004
От: София, България
09.02.2005, 21:05

То май точно три пълни дни се падат почивка, тъй като посещавам залата през ден, а гърбът се пада през тренировка.
maxx_muscular, аз по случайност общо взето започнах да тренирам гръб два пъти в седмицата, а в последствие прочетох едно интервю с Рони Колман, в което пишеше, че той тренира два пъти гърба. Точно това ме притесни и ме наведе на мисълта, че претренирам, защото все пак, той е абсолютен професионалист с много стаж, а аз с почти никакъв. Ще пробвам с повечето повторения.
Иначе ще си продължа да тренирам така, защото явно от вашине мнения, ми стана ясно, че не е чак толкова погрешно. Благодаря на всички.

The Bullet Always Says The Truth

Дата: 12.03.2004
От: Район - Ботевград
10.02.2005, 01:57

За този стаж 5 месеца ще ти е в повече натоварването или го прави веднъж седмично или намали упражненията

THE BIG MEN 130 Oki
ЖИВОТЪТ Е БОЛКА ОТ КОЯТО МОГА ДА ТЕ ЛИША !!!!!
С Корупция Съсипахме и Османската Империя
МОЛЯ НЕ МИ ПРАЩАЙТЕ ЛС ЗА ВЪПРОСИ ЗА ПРОГРАМИ И ХРАНЕНЕ