За или Против ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова АЕЦ?

megabolic x
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 7 май 2011
 • 652 мнения
казано от ЛюбенК на 27 яну 2013 20:50:

... защото слабостта на българската електроенергийна система е именно следенето на върховете на денонощния товаров график. ....

Това нещо не можах да го схвана?!?!?

Всъщност следенето на товара на системата е доста прецизно, в противен случай системата ще се разпадне за минути!!! А за да е още по интересно не знам дали знаеш, че електричеството се произвежда точно в милисекундата когато ти е необходимо.

В потвърждение на това, че е прецизно отбележи факта, че тока не е спирал!!

Редактирано на 27 яну 2013 21:05 от megabolic x
27 яну 2013 21:02
#41
donsir
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 18 окт 2010
 • 1005 мнения

Разбира се,че тази диаграма е общовата,а даже тя дава интересна информация без да са нужни много обяснения :

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nuclear_power_station.svg

ред. май като осмислите в по-голям мащаб,ентусиазмът “против” ви се струва малко по-наивен  ? ; )
Отдолу под легендите с цветовете има и поредица линкове,разцъкайте,после наредете парче от пъзела,в което е и нашата обрулена България.

Редактирано на 27 яну 2013 21:33 от donsir
27 яну 2013 21:15
#42
Миро
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 16 юни 2006
 • 2449 мнения
казано от ЛюбенК на 27 яну 2013 20:50:

Нямам нищо против и не искам да споря с тези, които са “ЗА”, но разберете, че има много основателни, чисто инженерни причини “ПРОТИВ”, които не взимате под внимание.

А кои са тези инженерни причини “ПРОТИВ”? За мен ще бъде любопитно да науча?
Една Русия може да мине самата тя може би без атомните си централи,при положение,че има огромните ВЕЦове на още по-огромните си реки Ангара,Енисей. Кои са тези наши реки,пълноводните български Мисисипи,Ориноко,Парана и каква още река беше? Или нашият Нил? През това лято някои май отидоха по дъното на Дунав на гости на румънците.
Имаме няколко по-големи,но стари ТЕЦ.Те могат ли да се обновят или след крайния срок на експлоатация трябва да се разрушат?

Ето това никой не обяснява. И второ,ако те работят,откъде ще се вземат тези няколко милиона тона въглища? Колко ще струват,как ще се транспортират. И защо тогава продаваме въглеродните си емисии,щом смятаме да заложим на Тецовете? Знае ли се сетне какви огромни глоби ще плащаме на Брюксел след като сме продали въглеродните си емисии. А някой от вас спомня ли си преди 4-5 години какви предупреждения и закани имаше към България от Германия,Англия и Франция? За това,че нашите тецове Марица-Изток замърсявали небето над цяла Европа.
Това спомняте ли си? Помните ли яростните кампании на германските и австрийски еколози,които настояваха незабавно да закрием тецовете Марица-Изток? Това помните ли? И имаше огромен натиск от запада за закриването на нашите тецове? Е тогава с какво да се отопляваме и осветяваме> Днес гледах по една френска телевизия Тиви Монде или нещо подобно репортаж за една африканска страна. Имаше много панели с фотоволтаици,а хората живееха в сламени къщи и ток им трябваше само за една енергоспестяваща крушка късно вечер. Е ние в Африка ли сме?

Имаме примерно енергиен товар (консумация) от 4-5 000 Мегавата мощност. Може и повече да е. Този енергиен товар от какви мощности може да бъде покрит? От фотоволтаици ли? Или от вятъра в главите на вятърничавите хора? Щото там май е наистина много силен за разлика от времето навън?

27 яну 2013 21:18
#43
Jikata
Фитнес ентусиаст

Ей Станишев..я ставай от на Миро компютъра

27 яну 2013 21:26
#44
Solomon Kane
Верен BB-Team-ър
 • Тук е от 28 фев 2010
 • 942 мнения

Не им мина номера. Референдума е провал - по закон броя на гласувалите трябва да е равен или да мине броя на гласувалите на последните парламентарни избори. Да се надяваме, че мнозинството от народните ни представители няма да се оакат като дойде времето.


П.с. Доста хора говорят наизуст. Фактът е в момента българските износители на електроенергия продават навън два пъти по-евтино отколкото на българските потребители. И безплатен ток да има сметките ни пак ще растат, а такива като Богомил Манчев и компания ще богатеят.

Редактирано на 27 яну 2013 22:42 от Solomon Kane
27 яну 2013 22:35
#45
Veso Pervazov
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 31 март 2011
 • 1117 мнения
казано от Миро на 27 яну 2013 19:04:

Добре е както гласуващите ЗА, така и хората ПРОТИВ да бъдат елементарно коректни! Последните информации от журналисти по телевизиите от последните два дни са, че Германия е обявила стратегия за закриването на своите АЕЦ,обаче засега е замразила изпълнението на това свое “добро (по)желание”,което засега си остава само на думи и на хартия. Докато не видя с очите си и не се убедя,че Германия си е закрила реакторите няма да повярвам на празни приказки. Искам доказателствата и закритите немски АЕЦове. Аз на приказки и обещания не вярвам!

Ето ти доказателства Обърни внимание на това:

in 2011, with eight reactors shut down immediately.

(ОСЕМ ЗАТВОРЕНИ ОТ 17 ОБЩО!!!)
Още доказателства Какво ще кажеш за това:

Mr Rottgen said the seven oldest reactors - which were taken offline for a safety review immediately after the Japanese crisis - would never be used again. An eighth plant - the Kruemmel facility in northern Germany, which was already offline and has been plagued by technical problems, would also be shut down for good.
Mr Rottgen said: “It’s definite. The latest end for the last three nuclear power plants is 2022. There will be no clause for revision.”

Надявам се това стига, не е от български журналисти, ама ако не ти е достатъчно и искаш “да се убедиш с очите си” купи си билет за Германия. Иначе говориш за “планове”, а не за реални действия, ама вероятно бъркаш “plans” с “plants”.
И няма десетки реактори, имаше 17, сега има 9 работещи, т.е. ВЕЧЕ закри почти половината. Относно намеренията й за соларни системи предполагам ще ти е интересно това: цък; цък; цък (обърни внимание, че произвеждат ток от соларни системи колкото от 20(!!!) АЕЦ-а. Колко са тъпи немците, не знаят ли, че ток от слънце се прави само лятото и е крайно недостатъчен... Миро така ми каза, а той ги разбира нещата, какво знаят немците, та ще му говорят те на него???); и цък.

казано от Миро на 27 яну 2013 19:04:

Немците са свикнали на комфорт,да живеят в лукс и пилеят енергия. Много ясно,че трябва да спрат да пилеят скъпите вносни ресурси с лека ръка. (И освен това ние имаме уран,но те нямат доколкото знам).

По-голяма простотия не бях чувал. Между другото, да, имаме уран, ама нямаме технология за обогатяването му и затова внасяме... Откъде ли? От Русия. По-точно пак от Росатом. Справка.

казано от Миро на 27 яну 2013 19:04:

Хаха,тук направо ме разсмя. “Икономията е майка на мизерията”. Тодор Колев. Виждам колко е верен тоя израз.

Говоря ти за енергийна ефективност, т.е. по-добро оползотворяване на енергията, а не за гасене на печки. Както ефективно оползотворяване на водата не значи да не пиеш, а да спреш течовете по трасето. Както изолация и дограма спират “теча” на топлото навън. А климатика се изплаща от по-малките сметки за ток. Климатизацията на цяло жилище се изплаща в рамките на отоплителен сезон-сезон и половина (говоря от опит с отопление както с парно, така и на твърдо гориво). Това е енергийна ефективност на най-ниско ниво.

казано от Миро на 27 яну 2013 19:04:

В коя европейска страна в света консумацията на енергия е спаднала въпреки икономиите?

Ми в нашата мила татковина например. За 20 години БВП се е увеличил 3 пъти, докато консумацията на ел енергия се е повишила с 20%. По официални данни. Това ако имал около средното IQ ще ти е ясно какво значи. Спад на консумацията в абсолютен план за единица продукт. Нещо против?

казано от Миро на 27 яну 2013 19:04:

Вие май забравяте какво сте говорили преди половин час по медиите? Нали атомните ни реактори били атомни бомби и български Чернобили? Забравихте ли какво говорите по медиите? Или съвсем се оплетохте? Тези два реактора са строени по съветски технологии от 70-те години на 20 век. Защо трябва да бъдат удължавани и всички да рискуваме? Ами ако стане авария? Кой ще носи отговорност тогава? Кой ще плати щетите? Тези стари реактори от комунистическо време по-добри ли са от новите технологии?

Аз, приятелю не съм говорил по медиите нищо за бомби и аварии. И не съм против АЕЦ Козлодуй, напротив, горе ти написах за удължаване на ресурса. Тези реактори са на 25 години. А НОРМАЛНИЯ ресурс на АЕЦ е 60 години. Колкото ще бъде и на Белене. Ако сега се построи Белене след 25 години ще е на същия хал. Да се затваря ли тогава тя според тебе? Щото няма смисъл от удължаване на ресурса. И щото пак ще е руска. И стара.
Иначе аз не съм журналист, за да ми приписваш думи. Не съм и политик. Аз съм военен. И като такъв не мога да бъда обвинен нито в партийна принадлежност, нито в лобизъм, нито в бизнес интереси, нито в журналистически ПР. Или пък че бих направил компромис с въпроси, касаещи националната сигурност!

казано от Миро на 27 яну 2013 19:04:

Могат да се изградят комуникации и инфраструктура,която ще бъде полезна и за населението там и която я има във всяка нормална западна държава. Виждал съм във Варна повече замразени строежи отколкото можеш да си представиш. После ги размразяват и накрая пак хора живеят и работят в тях.

И с какво ще бъде полезна??? Площадката е на 3 километра извън града, нали не мислиш, че ще бъдат допуснати хора отвъд оградата да си щъкат, да се разхождат, да си пасат добитък, да живеят в сградите??? И правиш ли разлика между жилищен блок и площадка за АЕЦ? Не, това не е площадката пред блока ти, дето да си играят децата, това е огромна площ, с много сгради, инсталации и оборудване. И как ли ще се охранява и колко ли ще струва това?

казано от Миро на 27 яну 2013 19:04:

Изпитал си го? Ами тогава? Дай да го изпитат и сегашните ученици? Доставките на слънце и вятър нонстоп ли вървят? По 24 часа на денонощие и 365 дни в годината?

Ти идиот ли си? Пиша ти, че при 6 работещи реактора имахме режим и то не заради недостиг на производствена мощност, а заради зависимост на доставките от Русия. Което ще е пак същото с Белене. За справка откъде идва горивото виж по-горе. Иначе за енергията от слънце и вятър виж по-горе опита на тъпите немци. Те как ли се справят?

казано от megabolic x на 27 яну 2013 19:48:

Началото на поста ти ме накара да спра да чета по нататък, защото очевидно си доста далеч от тази материя (то от коя ли не си ) ФЕЦ не може да замени АЕЦ. Това е все едно да се опитваш да сложиш гуми на кола без джанти.

Ами да беше прочел и тогава да се изказваш “компетентно”... Ама всички знаем, че четенето не ти е силна черта. Айде сега да ти помогна, не чети и не се опитвай да осмисляш целия ми пост (и без това няма да ти се получи), вземи цъкни с ляво бутонче на мишката (онова малкото нещо с тънкото кабелче дето прави стрелката да мърда по екрана на компютъра ти) върху синичките надписи в началото на поста ми и чети... Опппп... То е на английски, а ти на български не обичаш да четеш, та какво остава за чужд език...

Редактирано на 27 яну 2013 23:21 от Veso Pervazov
27 яну 2013 23:13
#46
Миро
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 16 юни 2006
 • 2449 мнения
казано от Solomon Kane на 27 яну 2013 22:35:

Не им мина номера. Референдума е провал - по закон броя на гласувалите трябва да е равен или да мине броя на гласувалите на последните парламентарни избори.
П.с. Доста хора говорят наизуст. Фактът е в момента българските износители на електроенергия продават навън два пъти по-евтино отколкото на българските потребители. И безплатен ток да има сметките ни пак ще растат, а такива като Богомил Манчев и компания ще богатеят.

Нашите референдуми са доста странни в сравнение с швейцарските и други европейски референдуми. Ако ще са такива референдумите и резултатите се докарват от статистика-стъкмистика по-добре да няма изобщо повече референдуми за каквото и да е. Един подобен референдум е подигравка с гласоподавателите.

И без да има никаква нова АЕЦ,ТЕЦ и ВЕЦ пак ще ни ограбват за тока. Щом законите не се спазват или изобщо ги няма.  Можеш да бъдеш дори много по-лесно ограбван чрез фотоволтаиците и вятърните генератори. Защото там нещата са още нови,неустановени и неизбистрени. И са доста обтекаеми и разтегливи.
Вече друг въпрос е,че нищо старо не е вечно. Електроцентралите ни рано или късно ще се износят и амортизират. Като преди това ще дават хиляди аварии,скъпоструващи и водещи до режим на тока. Но забравих все пак,че можем да внасяме ток от Турция и Румъния след като десетилетия изнасяхме за тях. А това,че някой изнасял евтино тока и богатеел от него е в резултат на беззаконието в нашата страна и нефункциониращата ни съдебна система. От Брюксел ни го напомнят непрекъснато. И с право. Съгласен съм с тях.

Има ли България изобщо енергийна стратегия за близките 10-20 години? Или като в оня лаф,когато яйцето опре в задника на кокошката,тогава тя започва да кряка. Та и ние ще чакаме режим на тока или рухването на енергетиката ни за да решим нещо да правим. Само че електроцентрали не се строят от днес за утре,за един ден. А да припомня,когато преди имаше режим на тока все още нямаше компютри,лаптопи и скъпа домашна техника!

Пази боже,ако навремето при Живков така са строяли електроцентралите ни. С такива референдуми,плюене в медиите и по вестниците и такива разгорещени спорове колко дявола се събират на върха на една игла. Ако нещата тогава се решаваха по същия начин както сега нямаше да имаме нито Козлодуй,нито Марица Изток,нито ТЕЦ Варна. Започвам да си мисля,че наистина българинът е негоден да реши сам в условията на демокрация и най-дребният битов проблем.И започвам да си мисля,че наистина тая страна няма бъдеще. И е най-добре сегашните тинейджъри да бягат навън и повече никога да не се завръщат тук. Тоя референдум и тези разгорещени дебати са срам и позор за всяка една нация. Това не е обикновено обсъждане,а пълно безсилие и некадърност да се реши елементарен проблем. Има само някакви викове,крясъци,а резултати никакви.

И не само за енергетиката е тъй. За всяко нещо при нас е така. Така е със системата ни на здравеопазване,с образованието ни,с жепе транспорта ни и горящите локомотиви и вагони-крематориуми,с новите аутобани (които една Германия изгради още в 1933 година) които се рушат веднага след откриването. Така е с икономика,селско стопанство,промишленост дето вече я няма. Така е с голямата ни “гордост” алкохолния туризъм по бетонираните ни плажове. Така е с правосъдието и законите ни,така е и с роящите се и постоянно менящи цвета си политически партии. И банките ни са такива и бизнеса ни и всичко. Кое е наред,че да седнем и дискутираме енергетиката и да има ли Белене? Абсурдна страна. Нямам какво повече да кажа. Няма желание в самите хора нещо да се направи и нещо да се оправи тук и сега.

27 яну 2013 23:27
#47
Solomon Kane
Верен BB-Team-ър
 • Тук е от 28 фев 2010
 • 942 мнения
казано от Миро на 27 яну 2013 23:27:

...Но забравих все пак,че можем да внасяме ток от Турция и Румъния след като десетилетия изнасяхме за тях. ...

Със сигурност. Особено ако този ток ми излиза по-евтино от нашия. Виж тази елементарна сметка защо такъв проект като “Белене” е напълно излишен.

А проблемите за да се решат просто трябва да го поискаме - когато се появиха фалшивите инвеститори за Белене (Арун Савкур и компания) дето ги доведе Манчев, изобличиха ги не медиите или правителството, а хората - блогъри, участници във форуми и др. И тогава за първи път от доста години видях това митично животно - гражданското общество.

27 яну 2013 23:42
#48
Миро
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 16 юни 2006
 • 2449 мнения
казано от Veso Pervazov на 27 яну 2013 23:13:

Ето ти доказателства Още доказателства[/url] Какво ще кажеш за това:
Mr Rottgen said: “It’s definite. The latest end for the last three nuclear power plants is 2022. There will be no clause for revision.”
Надявам се това стига, не е от български журналисти, ама ако не ти е достатъчно и искаш “да се убедиш с очите си” купи си билет за Германия. Иначе говориш за “планове”, а не за реални действия, ама вероятно бъркаш “plans” с “plants”.
И няма десетки реактори, имаше 17, сега има 9 работещи, т.е. ВЕЧЕ закри почти половината. Относно намеренията й за соларни системи предполагам ще ти е интересно това: цък; цък; цък (обърни внимание, че произвеждат ток от соларни системи колкото от 20(!!!) АЕЦ-а. Колко са тъпи немците, не знаят ли, че ток от слънце се прави само лятото и е крайно недостатъчен... Миро така ми каза, а той ги разбира нещата, какво знаят немците, та ще му говорят те на него???); и цък.

Дай ми информация от немски източници и на немски език,а не от англоамерикански драсканици. Аз инглиш не чета и нямам желание да го изучавам. Немският не е по-лош език от английския и за мен е напълно достатъчен. Къде е написано от самите германци,че имат само 17 АЕЦа? С каква мощност са закритите,кога са построени и колко живот им е оставал още? Преди да бъдат закрити? Щото те са закрили 8 от 17,а ние закрихме 4 от 6. тоест над 50%.

казано от Veso Pervazov на 27 яну 2013 23:13:

По-голяма простотия не бях чувал.

Каква простотия? Че немците живеят в лукс и пилеят енергия? Как разбра,че е простотия? Говориш ли немски?

казано от Veso Pervazov на 27 яну 2013 23:13:

Говоря ти за енергийна ефективност, т.е. по-добро оползотворяване на енергията, а не за гасене на печки. Както ефективно оползотворяване на водата не значи да не пиеш, а да спреш течовете по трасето. Както изолация и дограма спират “теча” на топлото навън. А климатика се изплаща от по-малките сметки за ток. Климатизацията на цяло жилище се изплаща в рамките на отоплителен сезон-сезон и половина (говоря от опит с отопление както с парно, така и на твърдо гориво). Това е енергийна ефективност на най-ниско ниво.

Каквато и ефективност да имаш ти не можеш да слезеш под една минимална консумация. Не можеш да ядеш примерно под 100 калории на ден защото ще си мъртъв много скоро. Така е за всяко нещо. Каква енергийна ефективност? Ти четеш ли какво ти пиша или си сляп? Или български не разбираш и трябва да ти говоря на китайски? Казах ти,че в малките градове и селата се отопляват с дърва и ток не използват? Очи имаш ли да видиш това и прочетеш или си неграмотен? И изобщо не си в час за климатиците. Хората в малките градове и селата пазаруват вече на вересия. Това ти разбираш ли го или 5 часа трябва да ти го обяснявам? Толкова ли бавно ти загрява реотана в главата? А се мъчех да опровергая в тоя форум и навсякъде,че фитнесманиаците не са с по-ниска интелигентност от останалите хора. Е,май не важи за всички. Хората хляб си купуват на тефтера,ти ми разправяш за климатици? Егати интелигентността и акъла!

казано от Veso Pervazov на 27 яну 2013 23:13:

Ми в нашата мила татковина например. За 20 години БВП се е увеличил 3 пъти, докато консумацията на ел енергия се е повишила с 20%. По официални данни. Това ако имал около средното IQ ще ти е ясно какво значи. Спад на консумацията в абсолютен план за единица продукт. Нещо против?

Как се е повишил тоя БВП 3 пъти след като всичко внасяме отвън? Дори храната и гащите на задника си? Как става тоя фокус и защо хората извън София не го усещат?

казано от Veso Pervazov на 27 яну 2013 23:13:

И не съм против АЕЦ Козлодуй, напротив, горе ти написах за удължаване на ресурса. Тези реактори са на 25 години. А НОРМАЛНИЯ ресурс на АЕЦ е 60 години. Колкото ще бъде и на Белене. Ако сега се построи Белене след 25 години ще е на същия хал. Да се затваря ли тогава тя според тебе? Щото няма смисъл от удължаване на ресурса. И щото пак ще е руска. И стара.

Ако се изгради Белене,тя ще бъде по технология ,която е с десетилетия по-нова от Козлодуйската. Новата технология може да издържи 40 или 50 години,но старата едва ли. Ние по тоя начин ставаме уязвими за критики и ултиматуми от Брюксел. Ще бъдем трън в очите на цяла Европа,ще разправят че искаме да ги заразим с радиация от нашите реактори-бомби. Гледахме я тая опера преди 10 години за първите 4 реактора. Или може би искаш сами да си сложим динената кора и сами се изпързаляме със старите реактори?

казано от Veso Pervazov на 27 яну 2013 23:13:

не мога да бъда обвинен нито в партийна принадлежност, нито в лобизъм, нито в бизнес интереси, нито в журналистически ПР. Или пък че бих направил компромис с въпроси, касаещи националната сигурност!

Може да разбираш от национална сигурност,но не разбираш от енергийна сигурност и национални енергосистеми. И как те функционират.

казано от Veso Pervazov на 27 яну 2013 23:13:

И правиш ли разлика между жилищен блок и площадка за АЕЦ? Не, това не е площадката пред блока ти, дето да си играят децата, това е огромна площ, с много сгради, инсталации и оборудване. И как ли ще се охранява и колко ли ще струва това?


Каква е разликата между жилищен блок и площадка за АЕЦ? Работещите в АЕЦа и техните семейства не живеят в жилищен блок,а на самата площадка на АЕЦа или може би дори живеят в самия ядрен реактор???

казано от Veso Pervazov на 27 яну 2013 23:13:

Ти идиот ли си? Пиша ти, че при 6 работещи реактора имахме режим и то не заради недостиг на производствена мощност, а заради зависимост на доставките от Русия. Което ще е пак същото с Белене. За справка откъде идва горивото виж по-горе. Иначе за енергията от слънце и вятър виж по-горе опита на тъпите немци. Те как ли се справят?


Кръгъл идиот съм. Работеха 6 реактора,но изнасяхме ток за Турция въпреки,че това се отричаше. Освен това имахме няколко много сухи години и Вецовете не можеха да бъдат използвани за върховия товар. Това може да се повтори и сега! Освен това имахме машиностроене. Един електродвигател в промишлеността беше по 2 до 5 киловата мощност,а имаше и компресорни по 200-250 Киловата мощност. Да, сега нямаме промишленост. Тогава пък нямахме климатици и други битови елуреди. А за напред може да има и електромобили.

Редактирано на 28 яну 2013 00:46 от Миро
28 яну 2013 00:06
#49
megabolic x
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 7 май 2011
 • 652 мнения
казано от Veso Pervazov на 27 яну 2013 23:13:

Ето ти доказателства Обърни внимание на това:

in 2011, with eight reactors shut down immediately.

(ОСЕМ ЗАТВОРЕНИ ОТ 17 ОБЩО!!!)

“nuclear 108 TWh (17.5%), gas 84 TWh (13.7%), biofuels & waste 43.6 TWh (7.1%), wind 46.5 TWh (7.6%), hydro 24.6 TWh (4%), solar 19 TWh (3%)”

Цитат от същата тази статия, която си цитирал от където се вижда, че от соларнати централи Германците покриват едва 3% от нуждите си в България процента 12-13 т.е. ние сме много по зелени от германците

Вижда се също, че основния товар се покрива от централи на газ и биогориво и АЕЦ приблизително 60/40, ако предположим, че централите на газ и биогориво не работят на 100% натоварване, могат и да изградят нови мощности на газ, и да си позволят да плащат скъпо за това, то отказването на Германия от АЕЦ не е нереалистично.

Докато в България АЕЦ приблизително осигурява 50% от необходимата електроенергия. Което значи, че ако се откажем от ядрената енергетика и не я развиваме ще мрем на тъмно и студено.

И още нещо в България повече соларни централи няма да бъдат строени. Бойко им би шута, както и на милионите евра които се бяха засилили насам под формата на инвестиции във ФЕЦове, а сега иска и да спре Белене, че да може личната му дружка шеф на АЕЦ Козлодуй да е разширява и да си пълният гушките.

Редактирано на 28 яну 2013 00:42 от megabolic x
28 яну 2013 00:36
#50
Миро
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 16 юни 2006
 • 2449 мнения
казано от Solomon Kane на 27 яну 2013 23:42:

Виж тази елементарна сметка защо такъв проект като “Белене” е напълно излишен.

А проблемите за да се решат просто трябва да го поискаме - когато се появиха фалшивите инвеститори за Белене (Арун Савкур и компания) дето ги доведе Манчев, изобличиха ги не медиите или правителството, а хората - блогъри, участници във форуми и др. И тогава за първи път от доста години видях това митично животно - гражданското общество.

Ах,хахаха.Тая статия от Красен Станчев ли е? Дори без да я прочета знам какво пише в нея. Красен Станчев съм го гледал,слушал в медиите с дни и седмици. Ако той е гражданското общество в България,боже опази! Атакува за почти всички въпроси правителството на ГЕРБ от крайно десни позиции,направо съмнително подозрително десни. Винаги застава срещу българските правителства независимо леви или десни,когато те са в конфликт с някои западни,заради това,че се опитват да защитават българския национален интерес. А Красен Станчев смята,че винаги трябва да се защитават първо икономическите и политическите интереси на западните големи държави и едва след това нашите,ако са в противоречие с техните.
Знам го аз Красен Станчев не от вчера и днес. Знам какво ще каже по всеки един въпрос още преди да го е изрекъл. Знам какво се върти в главата му и то обикновено е срещу България най-често. Той е ментор на глобалния наднационален капитализъм на който трябва безропотно да се подчиняват малките народи като нашия. И каквито са чуждестранните интереси,такъв трябва да бъде и нашия. Дори когато е против самите нас.
Красен Станчев е нещо като Йосиф Сталин на сегашния капитализъм. Той следи за идеологическата “правоверност” на управляващите и громи жестоко в медиите всякакви отклонения от спуснатия ни отгоре модел. Красен Станчев е шеф на “Института по пазарна икономика”. Гръмка титла на нещо като някогашните Институти по марксизъм-ленинизъм.

28 яну 2013 00:38
#51
Veso Pervazov
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 31 март 2011
 • 1117 мнения
казано от Миро на 28 яну 2013 00:06:

Дай ми информация от немски източници и на немски език,а не от англоамерикански драсканици... Къде е написано от самите германци,че имат само 17 АЕЦа?

Ми по-германски източник от Deutsche Welle здраве му кажи. А ако за тебе ББС и Световната ядрена асоциация (на която член е Атомстройекспорт, дето ще ни строи Беленето) са “англоамерикански драсканици” се питам има ли смисъл да продължавам да пиша. Между другото три от линковете имат бутонче за превод на немски (и на китайски имат, ако ще ти е по-лесно ), ама нЕма кой да види. Толкова си ги чел.

казано от Миро на 28 яну 2013 00:06:

Каква простотия? Че немците живеят в лукс и пилеят енергия? Как разбра,че е простотия? Говориш ли немски?

Че живеят в лукс, живеят, но отчасти това е И защото НЕ пилеят. Ти като говориш немски пита ли ги? И те отговориха ли ти с “да, пилеем яко”?

казано от Миро на 28 яну 2013 00:06:

Каквато и ефективност да имаш ти не можеш да слезеш под една минимална консумация.

Не можеш да слезеш под минималната, ама можеш да намалиш сегашната, която е доста над минималната и доста далече от оптималната. Колко жилища са санирани и ясно ли ти е, че топлозагубите могат да подминат 50%? За това говоря, не за баба Пена на село, дето и свети една крушка от 40 вата.

казано от Миро на 28 яну 2013 00:06:

Казах ти,че в малките градове и селата се отопляват с дърва и ток не използват?

Малко е цинично, ама след като го повтаряш за трети път не мога да не те попитам за чий х*й им е на тях АЕЦ Белене тогава??? И защо те трябва да решават? А при така казано от тебе (вярно е, съгласен съм, че им е тежко) не се ли сещаш какъв е делът им в общото потребление? Минимум. Не говоря за повишаване на ефективността при тях, защото разбираемо ефекта би бил минимален. Говоря за масовия консуматор в големия град, който потребява основната част от тока за битови нужди и където ефекта би бил осезаем.

казано от Миро на 28 яну 2013 00:06:

И изобщо не си в час за климатиците. Хората в малките градове и селата пазаруват вече на вересия. Хората хляб си купуват на тефтера,ти ми разправяш за климатици?

Светни ме по въпроса с климатиците като си в час. Иначе, че е тежко положението в малките градове е така, затова не споря, но едва ли ще се решат проблемите им със строеж на Белене, с огромни разходи, с два-три пъти по-скъп ток. Сега не ми пиши, че от Белене тока ще е по-евтин, погледни елементарната сметка от първия ми пост и ми кажи как ще стане.

казано от Миро на 28 яну 2013 00:06:

Очи имаш ли да видиш това и прочетеш или си неграмотен? ... Това ти разбираш ли го или 5 часа трябва да ти го обяснявам? Толкова ли бавно ти загрява реотана в главата? А се мъчех да опровергая в тоя форум и навсякъде,че фитнесманиаците не са с по-ниска интелигентност от останалите хора. Е,май не важи за всички. ... Егати интелигентността и акъла!

Иначе за интелекта можем да се видим на живо, за да ми обясниш колко е моя. Щото съм сляп и не чета, та не пиши, не се хаби, дай да се видим и да ми обясниш на живо.

казано от Миро на 28 яну 2013 00:06:

Как се е повишил тоя БВП 3 пъти след като всичко внасяме отвън? Дори храната и гащите на задника си? Как става тоя фокус и защо хората извън София не го усещат?

Това е официална статистика и отразява ръста на БВП не от днес (т.е. не търси пропаганда от дадено правителство), а обобщава данни от 20 години назад, т.е. събирана при различни правителства и управления. Т.е. независима. Иначе това, че не се усеща в малките градове и села, както и това, че финансовото изражение на повишения БВП е съсредоточено в определени хора и кръгове е безспорно, но това е проблем на социална политика и разпределяне на националното богатство т.е. функция на управлението, корупцията и преплетените в управлението интереси и отново няма отношение с Белене.

казано от Миро на 28 яну 2013 00:06:

Ако се изгради Белене,тя ще бъде по технология ,която е с десетилетия по-нова от Козлодуйската. Новата технология може да издържи 40 или 50 години,но старата едва ли. ... Гледахме я тая опера преди 10 години за първите 4 реактора.

Дрън-дрън. Проекта на Атомстройекспорт е за два реактора ВВЕР-1000/446 или А-92 по технология от миналия век (не се чуди, А-92 в обозначението е годината на разработка). Те вече са 20 години остарели като технология. И ако реакторите на Козлодуй са на база на 40-годишна технология (70-те години на миналия век), то реакторите на Белене ще са на тоя хал само след 20 години. Преди да се е изплатила. Заслужава ли това 10 милиарда евро инвестиция? А иначе такъв тип реактори има само в АЕЦ-Бушер, Иран, претърпяла авария през февруари 2005 година. А за затварянето на 4-те реактора роля изиграха чужди интереси, не технологията. С “новите” ВВЕР-и в Белене по технология отпреди 20 години сценария е напълно възможно да се повтори, ако пак има продажни политици и дупедавци, които да продадат националния интерес. Т.е. не Белене ще ни спаси от този сценарий, а правилната политика и правилните политици (които и да са те, да не разбере някой погрешно, не агитирам за никой, достатъчно е да са достойни българи)

казано от Миро на 28 яну 2013 00:06:

Каква е разликата между жилищен блок и площадка за АЕЦ? Работещите в АЕЦа и техните семейства не живеят в жилищен блок,а на самата площадка на АЕЦа или може би дори живеят в самия ядрен реактор???

Говоря за абсурдността на идеята ти да се изгради площадка сега, а да се чакат години за по-добри времена за строеж на реакторите. Питам дали имаш идея какво представлява като обект тази площадка, как се поддържа и как се опазва такъв обект... И колко пари би струвало това. И къде е смисъла да се наливат милиарди в строеж на нещо, което няма да произвежда, няма да печели, няма да се изплаща, а само ще изразходва средства за това, което написах по-горе. и понеже не ти е ясно какво представлява, а си го представяш като една кооперация ето ти едно видео:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eRpvCgKMVoc
Нали се сещаш какво ще се случи с това без поддръжка и без охрана? Дървото ще се окраде за печките, метала и кабелите за вторични, каквото не може да се изнесе ще се потроши... За да не го открадне някой друг или просто така, от яд...

Редактирано на 28 яну 2013 02:44 от Veso Pervazov
28 яну 2013 02:34
#52
ЛюбенК
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 7 сеп 2009
 • 292 мнения
казано от megabolic x на 27 яну 2013 21:02:

В потвърждение на това, че е прецизно отбележи факта, че тока не е спирал!!

Спирал е и то много пъти. Когато например това стане в София, обикновено се изключват Люлин и Студентски град за 15 минути. Налага се да се прави много по-често, от колкото си мислиш. Това се прави именно, като крайна мярка, против “разпадане на системата”.

28 яну 2013 06:53
#53
Кристиянчо
Бодибилдър

Голямо говорене голямо нещо... НЕ, НЕ и НЕ !

28 яну 2013 07:02
#54
Veso Pervazov
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 31 март 2011
 • 1117 мнения
казано от megabolic x на 28 яну 2013 00:36:

“nuclear 108 TWh (17.5%), gas 84 TWh (13.7%), biofuels & waste 43.6 TWh (7.1%), wind 46.5 TWh (7.6%), hydro 24.6 TWh (4%), solar 19 TWh (3%)”

Цитат от същата тази статия, която си цитирал от където се вижда, че от соларнати централи Германците покриват едва 3% от нуждите си в България процента 12-13 т.е. ние сме много по зелени от германците

Прочел си статиите, което няма как да не отбележа и за което те поздравявам! Ако прочетеш още малко и по-внимателно, ще видиш, че данните, които сочиш са за 2011. Ако проследиш числата само за последните три години обаче, ще видиш, НАРАСТВАНЕ от 11,7TWh (2010г.) през 19,3TWh (2011г.) до 28,5 TWh (2012г.) и съответно 2% (2010), 3,2% (2011) до 4,8% (2012г.) дял на слънчевата енергия за 2010/2011/2012 година. Това показва ТЕНДЕНЦИЯТА и подчертава факта, че Германия инвестира милиарди в нови соларни станции. Защо ли? Ами явно защото осъзнават, че това е бъдещето.
Опазил ме Господ да мисля, че сме по-напред от Германия и да се сравняваме с тях в което и да е отношение. Но мисля, че е редно да почерпим опит и да се замислим защо водещата икономика в Европа харчи милиарди за соларни системи, вместо да строи нови ядрени мощности.

казано от megabolic x на 28 яну 2013 00:36:

Докато в България АЕЦ приблизително осигурява 50% от необходимата електроенергия. Което значи, че ако се откажем от ядрената енергетика и не я развиваме ще мрем на тъмно и студено.

35% по данни на НСИ, ако трябва да сме точни. И не ме разбирай погрешно, аз не казвам, че трябва да се гАси АЕЦ Козлодуй или да се зае*е на доизживяване. Осъзнавам, че Козлодуй Е необходим към момента, но мисля, че ресурсът му трябва да бъде удължен паралелно с развитието на алтернативните енергоизточници и повишаване на енергийната ефективност. Така че, когато дойде време за извеждането му от експлоатация, да сме подготвени затова и да има алтернативи. В съответствие с новите тенденции и технологии.

казано от megabolic x на 28 яну 2013 00:36:

И още нещо в България повече соларни централи няма да бъдат строени. Бойко им би шута, както и на милионите евра които се бяха засилили насам под формата на инвестиции във ФЕЦове...

Ще бъдат строени. Би им шута заради високите цени на произвеждания ток към момента и заради задължението на НЕК да го изкупува на тези цени, което надува цената на тока като цяло. Което неминуемо ще се промени, когато цените на този тип електроенергия паднат, а това е въпрос на 2-3 години. За да не те карам да се връщаш в началото на темата за се самоцитирам тук:

казано от Veso Pervazov на 27 яну 2013 14:36:
казано от megabolic x на 27 яну 2013 12:33:

Но за слънчавите, например произвеждаха до миналата година на 70ст за киловат, а сега на 34ст. Горе долу тази е цената за ВЕЦ и вятърните... За справка агенцията по енергийно и водно регулиране!

А как си обясняваш този спад в цената наполовина само за една година??? Не мислиш ли, че се дължи на това, че като всяка нова технология е първоначално скъпа и след това непрекъснато поевтиняваща? Като с GSM-ите, плазмените телевизори, лаптопи и какво ли още не... И запитваш ли се ако е така каква би била цената на слънчевата енергия при тази тенденция догодина.

Така че тенденцията е да поевтиняват всяка година и така или иначе да се доближават до цената на електроенергията от АЕЦ и ТЕЦ. Друг е въпроса, че дори и при цена 34 стотинки към момента, соларната електроенергия ще е по-евтина от това, което би произвела Белене.

казано от megabolic x на 28 яну 2013 00:36:

...а сега иска и да спре Белене, че да може личната му дружка шеф на АЕЦ Козлодуй да е разширява и да си пълният гушките.

Нали не мислиш сериозно, че АЕЦ Козлодуй е някаква частна фирмичка, дето шефа й си продава на който му скимне, каквото му скимне на цена каквато той си избере и си прибира паричките в джоба? Както дЕдо Пешо как си вади тенекия сиренЙе от дОма и го дава на комшията за шише ракия?

28 яну 2013 10:57
#55
donsir
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 18 окт 2010
 • 1005 мнения

“Veso Pervazov”


Я си кажи от къде ги внасяте тез слънчеви панели и по колко за колко вървят ? ; )

28 яну 2013 11:07
#56
Veso Pervazov
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 31 март 2011
 • 1117 мнения
казано от Denny Crane на 28 яну 2013 11:07:

“Veso Pervazov”

Я си кажи от къде ги внасяте тез слънчеви панели и по колко за колко вървят ? ; )

Пич, нещо не си в час. Аз нищо не внасям, не продавам, не лобирам, нямам бизнес интерес. Единствения ми интерес е интереса на България. Явно не си прочел налко по-нагоре, затова ще повторя:

казано от Veso Pervazov на 27 яну 2013 23:13:

Иначе аз не съм журналист, за да ми приписваш думи. Не съм и политик. Аз съм военен. И като такъв не мога да бъда обвинен нито в партийна принадлежност, нито в лобизъм, нито в бизнес интереси, нито в журналистически ПР. Или пък че бих направил компромис с въпроси, касаещи националната сигурност!

Поздрави.

28 яну 2013 11:19
#57
slavko
Лекоатлет
 • Тук е от 18 май 2008
 • 11623 мнения

За съжаление интереса на България е тънък вопъл на фона на американския и руския брат.
България е твърде малка и нищожна държавица и нещата като цяло се решават “навън”. 100000%

Аз лично мисля, че ни отнеха правото на информиран избор. Цяла седмица чета, слушам...амнайсе експерта на ТОТАЛНО диаметрални позиции, кой от кой с по-обоснована сметка, прогноза и т.н.

Сега много ясно, че в Плевен е най-високата избирателна активност. Тук е такъв застой и тотално безвремие, че като излезе Овчаров и се изцепи за 60хил.(ДА, ДА...това каза другаря) нови работни места и куца, сакато, пияно, трезво изпонаизскочи да гласува...не че знае какво, не че знае защо...ама да има работа за младите...профанска история.
После, някакъв тотален руски спец, започна да изчислява анюитетната цена на тока и да говори за програмно финансиране...
ДА бе, слуга прокажен...съгласни сме-спец си извънземен...ама как ще прогнозираш нещо, в една такава супер динамична сфера и обстановка...ЕС може и да го няма след 3 години...(вижте референдума на Острова-той НЯМА да е единствения)...на големите страни им се догади от равенство и отворени пазари....ми май ще си ги затварят и ще си търгуват с дръпнатите очи...
Аман от пиявици като гърци, испанци, италианци...аман от нецелово използвани средства за земеделие, ИНТЕГРИРАНОСТ на етносите и дрън дрън, та пляс.
Друго...ние нямаме устойчив тренд на държавността като начин на поведение и мислене...как да се изразя...посоките, вижданията на шепата ентусиасти, които се изредиха с 4 годишна регулярност на държавицата ни с плахи опити да се управлява, са толкова контрастни, че ти и Оракула на оракулите да си, няма да си сигурен, какво точно се мъдри в на някое юпи кратуната, напращяла със дипломи на Йейл, Харвърд....ТОТАЛНО неприложими за родната действителност.

Замерянето с десетки милиарди и десетки години...е безумна гавра с тези, които искаха да отразят позицията си със заветното хиксче...сякаш имаше някакво значение, като се знаят условията за легитимност на Референдума, или с други думи, колко човека трябва да гласуват с “ДА”, за да се върне въпроса за разглеждане в НС...

Хорицата искат простички сметки и приказки...точно както им се дадоха указанията с трите “НЕ”-та...шегувам се:)))))


Та...Весо, горния ти постове със сигурност са подпряни с адекватни данни, изчисления и фактология...въпросът е, че аз не ги прочетох, няма да ги разбера и да го направя....надали и много от съфорумците са...е освен енергетиците де, колкото ги има.

Редактирано на 28 яну 2013 12:11 от slavko
28 яну 2013 12:09
#58
Solomon Kane
Верен BB-Team-ър
 • Тук е от 28 фев 2010
 • 942 мнения
казано от Миро на 28 яну 2013 00:38:

...Ах,хахаха.Тая статия от Красен Станчев ли е? Дори без да я прочета знам какво пише в нея. Красен Станчев съм го гледал,слушал в медиите с дни и седмици...

И аз дори без да чета знам какво ще кажеш, защото тия изсмукани от пръстите доводи бият на евтина червена пропаганда, предназначена за хора дето не обичат да мислят. Ти явно отъждествяваш икономическите процеси със държавата - “изнасяхме ток, нямаме полезни изкопаеми и др.”. На хората дето навремето, през соца, изнасяха и ток и друго каквото е имало, сега децата и внуците им, че и правнуците им материални проблеми не им се очертава да имат - другите да му мислим. А миналата година в България е изкопано и изнесено 6 тона злато - на тебе лично или на хората в малките населени места как им се отрази - раздадоха ли ви по нещо? Не знам защо си мислиш че в тоя бизнес някой е от благотворителност. Поне за няколко случая знам, в които неядрени мощности работят само на хартия, а на практика продават на потребителите “”ядрен” ток, но на четири пъти по-висока цена. Такава е далаверата и при доста от ВЕИ-тата. И АЕЦ Белене е просто поредната мръсна далавера.

Цялата обосновка за Белене ми звучи така - ”ми знам че нямаш пари и за храна, ма кола ти трябва. Аз ще ти я избера и доставя - новичка, модел ‘92 година, за 50 бона примерно, стабилна работа - базов модел, без разни екстри, харчи между 8 и 18 на сто, е може да има и малко разходи по доставката, ама знаеш ли как върви? И недей да ми спориш, щото само аз мисля за твоя дългосрочен интерес”. Ще се навиеш ли?

Редактирано на 28 яну 2013 12:22 от Solomon Kane
28 яну 2013 12:18
#59
donsir
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 18 окт 2010
 • 1005 мнения
казано от Solomon Kane на 28 яну 2013 12:18:
казано от Миро на 28 яну 2013 00:38:

...Ах,хахаха.Тая статия от Красен Станчев ли е? Дори без да я прочета знам какво пише в нея. Красен Станчев съм го гледал,слушал в медиите с дни и седмици...

И аз дори без да чета знам какво ще кажеш, защото тия изсмукани от пръстите доводи бият на евтина червена пропаганда, предназначена за хора дето не обичат да мислят. Ти явно отъждествяваш икономическите процеси със държавата - “изнасяхме ток, нямаме полезни изкопаеми и др.”. На хората дето навремето, през соца, изнасяха и ток и друго каквото е имало, децата и внуците им, че и правнуците им материални проблеми не им се очертава да имат - другите да му мислим. А миналата година в България е изкопано и изнесено 6 тона злато - на тебе лично или на хората в малките населени места как им се отрази - раздадоха ли ви по нещо? Не знам защо си мислиш че в тоя бизнес някой е от благотворителност. Поне за няколко случая знам, в които неядрени мощности работят само на хартия, а на практика продават на потребителите “”ядрен” ток, но на четири пъти по-висока цена. Такава е далаверата и при доста от ВЕИ-тата. И АЕЦ Белене е просто поредната мръсна далавера.

Цялата обосновка за Белене ми звучи така - “ми знам че нямаш пари и за храна, ма кола ти трябва. Аз ще ти я избера и доставя - новичка, модел ‘92 година, за 50 бона примерно, стабилна работа - базов модел, без разни екстри, харчи между 8 и 15 на сто, е може да има и малко разходи по доставката, ама знаеш ли как върви? И недей да ми спориш, щото само аз мисля за твоя дългосрочен интерес”. Ще се навиеш ли?

Нима смяташ,че във САЩ,Франция,Канада,Русия,Япония бизнеса с ядрена енергия е по различен ? Би било утопия. ; )
Иначе примера със златото (платина и др.) е много интересен,даже в този форум и аз съм го споменавал ...не си спмням вече за коя година ставаше дума ,канадската дънди за концесионна такса от няколко млн. завърта оборот от млрд и нещо от златодобив.

28 яну 2013 12:26
#60
Миро
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 16 юни 2006
 • 2449 мнения
казано от Veso Pervazov на 28 яну 2013 02:34:

Че живеят в лукс, живеят, но отчасти това е И защото НЕ пилеят. Ти като говориш немски пита ли ги? И те отговориха ли ти с “да, пилеем яко”?

Не ми отговори на един елементарен въпрос,който вече пет пъти ти повторих. И не се обиждай обаче това е свързано с Ай Кюто. Питах те многократно (да ме извинят модераторите за капслока) КОЛКО ТОК ПРОИЗВЕЖДАТ ПРЕЗ НОЩТА СЛЪНЧЕВИТЕ ПАНЕЛИ? Може ли едно отговорче все пак? Някаква цифричка,число някакво? “Слънчевите панели произвеждат през нощта 1 ват,два вата,10 000 мегавата мощност”. Питах те хабиш ли ток през нощта? Ти и на тоя елементарен въпрос не отговори. Впрочем аз съм забелязал не от вчера и днес твои остри,обидни и неадекватни коментари на съвсем начинаещи момчета и мъже пуснати в този сайт. Знам те от темите им в които молят за съвет,а ти им пишеш обидни,ругаещи коментари. Тъй че не се изненадвам. Има някои хора,за които това е стил на поведение. Те първо пишат,а после мислят.

казано от Veso Pervazov на 28 яну 2013 02:34:

Светни ме по въпроса с климатиците като си в час. Иначе, че е тежко положението в малките градове е така, затова не споря, но едва ли ще се решат проблемите им със строеж на Белене, с огромни разходи, с два-три пъти по-скъп ток. Сега не ми пиши, че от Белене тока ще е по-евтин, погледни елементарната сметка от първия ми пост и ми кажи как ще стане.

Ще те светна по въпроса за климатиците. Дори целият ще те осветя. Климатикът не решава енергийните ни проблеми. Много умно да предлагаш климатици за ...икономия,представете си! Този,който има климатик го използва и през лятото за охлаждане,а този който няма използва вентилатор в юлските жеги. Който вентилатор я има,я няма мощност 5-10 или 20 Вата. Айде 50 вата да са. А тоя климатик на практика товари енергийната ни система не само през зимата,а и през лятото. Когато се ремонтират основните мощности на ТЕЦ и АЕЦ.
И в големите градове е същата работа. Видях тук много момчета,които спират за седмица-месец да водят дневниците си заради неплатения и спрян интернет. Ти на коя планета живееш и в коя страна? Колко струва един климатик и колко хора могат да си го позволят. Излез навън и огледай фасадите на сградите.

казано от Veso Pervazov на 28 яну 2013 02:34:

Иначе за интелекта можем да се видим на живо, за да ми обясниш колко е моя. Щото съм сляп и не чета, та не пиши, не се хаби, дай да се видим и да ми обясниш на живо.

Вместо да се срещаш с мен на живо,иди се срещни на живо с хората в Шумен,Плевен,Сопот,Лом,Мадан. И вземи да им мелиш тия за климатиците и енергийната ефективност. Те ще ти дадат едни климатици. Такива като теб там ,много бързо ги оправят. Както направиха с френските военни. Но първо си осигури едно място в Пирогов преди да ги срещнеш и им развиеш гениалните си идеи за климатиците и енергийната ефективност. Такива климатици ще ти дадат,че заедно и със звездите посред белия ден. За голям тарикат се мислиш може би? Хората в малките градове са прости и не знае баба две и двеста,не знаят как да си вържат гащите. Добре,че си ти да им дадеш акъл.


Може ли някой тук да ми обясни няколко простички неща? Имаме достатъчно енергия и не ни трябват нови мощности,дори като заместващи на остарелите. Така ли е? Казвате,че е така,нали? Тогава за къв чеп ще се прави 7-и или дори 8-ми блок в Козлодуй? Нали е достатъчно енергията и не ни трябват нови ядрени мощности? Защо е тогава този седми блок в Козлодуй? Някой ще благоволи ли да и отговори все пак? както и на въпроса ми (вече стана банален от повтаряне) Колко ток произвеждат фотоволтаиците през нощта? И нали реакторът е по технология от 1992 година? Как за Белени реакторът е стар, а в Козлодуй изведнъж реакторът става съвсем нов? Може ли отговорче?

А Порязов ще го питам като военен “специалист”. Имаме руски автомат АК-47 и дори го произвеждахме. Това значи ли,че нашите автомати са произведени в далечната 1947 година? Моля за отговор?

28 яну 2013 15:09
#61
Миро
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 16 юни 2006
 • 2449 мнения
казано от Solomon Kane на 28 яну 2013 12:18:

И аз дори без да чета знам какво ще кажеш, защото тия изсмукани от пръстите доводи бият на евтина червена пропаганда, предназначена за хора дето не обичат да мислят. ... Такава е далаверата и при доста от ВЕИ-тата. И АЕЦ Белене е просто поредната мръсна далавера.

И недей да ми спориш, щото само аз мисля за твоя дългосрочен интерес”. Ще се навиеш ли?

Не нам какво точно искаш да ми кажеш по един заобиколен начин в езоповски стил. Ти поне си интелигентен човек. Говори направо и се мотивирай. Обясни ми защо не ни трябва нова ядрена мощност,но ни трябва седми реактор в Козлодуй? Нали повече мощности са излишни? А който върши мръсни далавери с Белене,той ще върши същото и и с Козлодуй,с Тец Марица, с Тец Варна и останалите. Гледал ли си сметката си за ток или парно и топла вода? Колко са изгорените киловати и колко са таксите високо напрежение,средно напрежение,ниско напрежение? А далавери ще има щом управляващите не са си на мястото или може би самите участват в тях. За какво ги избрахме? Нали за да пазят общото от разграбване и далавера?

От далаверите може цената на тока изкуствено да се завишава. Обаче ако се стигне до дефицит на мощност,тогава тая порочна практика ще се узакони и бетонира на практика. А може би и това е целта всъщност? Да се предизвика изкуствен дефицит и се каже”Ами това е пазар. Цената се определя от търсенето и предлагането,а сега има дефицит на енергия”

28 яну 2013 15:27
#62
Von Suthaus
Фитнес ентусиаст

Добре, де ............ не съм проверявал точно, но по спомени - печалбата на Козлодуй е 1 милион на ден. Как и за колко ще се изплати тогава Белене при обявената цена на проекта, където освен главницата ще се начисляват и едни здрави лихви!?

Също така, нови адекватни мощности най-вероятно ще има някога, но просто няма да са руски, ако не сте разбрали. Освен ако не измисли нещо науката след 20 години .... .

28 яну 2013 15:31
#63
slavko
Лекоатлет
 • Тук е от 18 май 2008
 • 11623 мнения

Това с единия милион е абсурд.
Новите блокове на АЕЦ-а, ще се строят, защото старите 2027-28 приключват...интересното е, че те не могат да се “построят” ей така, самия процес на лицензиране на площадката, на предпроектни и десетки съгласувателни процедури отнема няколко години, преди изобщо да се почне да се говори за окончателна процедура по изграждане.
Това е мъката бе хора...идват Пенко и казва строим...почват се сметки, преговори(е айде тук-таме някой милион замина в другарската пасмина), но пак се върши нещо. После идва Евстати и казва не строим, айде спираме всичко. После ще застъпи Унуфри и ще каже възобновяваме процедуртите и кръга се запорочва яко.

И стига сте смятали климатици, соларни панели, ФЕЦ, ТЕЦ и т.н., всичко е супер субективно и не можеш да изкараш достатъчно точно изчисление, което да доведе до по-събран експертен анализ...може би някой може да го направи...Богомил Манчев, може би, или руските му господари...не знам...божа работа...

Баба ти от с. Деков анализи и дай да гледа...и да гласува...

А иначе това със сметките и ЕРП-тата, не пишете на Весо, ами на другарят Ковачев и другарката Шулева...те да Ви обяснят:)

28 яну 2013 15:46
#64
Мартин Томов
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 10 яну 2009
 • 1568 мнения

Ще си позволя да се набутам между шамарите, давайки отговор на изконния въпрос за това колко ток произвеждат през нощта слънчевите панели.
“Ясно е, че фотоволтаичната система не може да генерира електричество през нощта, но може да съхранява натрупаната енергия в батерия, за да може да бъде използвана в нощните часове. Съществуват стари соларни жилища без токова верига от зората на соларното електричество, които използват батерии за съхраняване на излишната енергия, но нещата днес са различни. Повечето нови соларни инсталации са свързани към токова верига. Тези системи включват преобразувател за конвертиране на правия ток, произведен от соларните модули, в променлив ток. Променливият ток, от своя страна, захранва директно товара на сградата и всяко излишно електричество се насочва към енергийната верига. Консуматорите използват свързаната към веригата система, за да си осигурят част от нужната им енергия и използват енергия от електроснабдителните дружества, когато потреблението им надвишава тока, произведен от фотоволтаичната система. По този начин не се налагат жертви, нито е необходимо собственикът на системата да ограничава потреблението си. В повечето случаи е възможно дори излишното фотоволтаично електричество да се подава в електроразпределителната мрежа, като то се заплаща по префенциални цени от електрическта компания.”

Този цитат е от втория материал от търсенето в гугъл. В първия материал прочетох следното: “Стивън Новак от Националната лаборатория в Айдахо, САЩ,разработи революционна система от фотоволтаични панели, които са способни да хванат инфрачервената радиация от слънцето и да я превърнат в енергия през нощта...”

За човек, толкова живо интересуващ се от въпроса, се учудвам, че не си ги намерил и сам. Или си ги намерил, но не си съгласен с информацията в тях? Дори и да не могат да произвеждат ток през нощта кому е нужно да го правят ако произвеждат достатъчно през деня? Дори и в момента да е неосъществима технологията, чрез която се използва слънчевата радиация през нощта, какво те кара да мислиш, че ще е така и след 15-20 години, имайки предвид темповете на развитие?

А и не чух един убедителен и подкрепен с факти и цифри довод защо ни е нужна нова АЕЦ, само някакви абсурдни проектопечалби и някакви лични убеждения на хората, че по-евтино от тока от АЕЦ нЕма. Също така кога точно можем да очакваме да заживеем на свещи в случай, че не го построим - понеже от различни източници става ясно, че в следващите 15-20 години няма да е? Какво те кара да мислиш, че ти в момента и при настоящото ниво на развитие на технологиите знаеш по-добре от някого след 15-20 години при тогавашното развитие на технологиите?

28 яну 2013 15:58
#65
slavko
Лекоатлет
 • Тук е от 18 май 2008
 • 11623 мнения
казано от Мартин Томов на 28 яну 2013 15:58:

А и не чух един убедителен и подкрепен с факти и цифри довод защо ни е нужна нова АЕЦ, само някакви абсурдни проектопечалби и някакви лични убеждения на хората, че по-евтино от тока от АЕЦ нЕма. Също така кога точно можем да очакваме да заживеем на свещи в случай, че не го построим - понеже от различни източници става ясно, че в следващите 15-20 години няма да е? Какво те кара да мислиш, че ти в момента и при настоящото ниво на развитие на технологиите знаеш по-добре от някого след 15-20 години при тогавашното развитие на технологиите?

ТЪЙ ДЕ!!!

28 яну 2013 16:02
#66
donsir
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 18 окт 2010
 • 1005 мнения

Говорите дали е добре някой “вилидж” да се захранва от панели и перки ли ? Не знаех,че това е темата на разговора.
Когато инвеститора Х има намерение да инвестира У млн-а в производствени мощности му трябва скачване с магистрални електропроводи,водопроводи,близки комуникации с ЖП връзки,магистрали,пристанища,инфраструктура ... индустрия брат,за какви панели на покрива ми говориш.

28 яну 2013 16:14
#67
slavko
Лекоатлет
 • Тук е от 18 май 2008
 • 11623 мнения

Опитай се да предположиш на какво ниво на функционалност е инфраструктурата около Белене...и изобщо налична ли е...
С 3 жици на кръст и два третокласни пътя, за какви 5 лева ми говориш...

28 яну 2013 16:17
#68
slavko
Лекоатлет
 • Тук е от 18 май 2008
 • 11623 мнения

Къде си бре, Иване Шишманов:)

28 яну 2013 16:21
#69
donsir
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 18 окт 2010
 • 1005 мнения
казано от slavko на 28 яну 2013 16:17:

Опитай се да предположиш на какво ниво на функционалност е инфраструктурата около Белене...и изобщо налична ли е...
С 3 жици на кръст и два третокласни пътя, за какви 5 лева ми говориш...

В горния пост не съм коментирал конкретния проект,не си ме разбрал явно.

28 яну 2013 16:23
#70
Von Suthaus
Фитнес ентусиаст

За 2012 печалбата на Козлодуй е 150 милиона - съгласно интервю на изпълнителния и директор.

28 яну 2013 16:30
#71
Madboy
Фитнес ентусиаст

Да оправят ВИК - то, да си намалят загубите, които в момента достигат 80%, печалбата да я вложат в ЕКО източници на енергия и те така .
Пред моя блок копаха 1 месец, за да преместят осветлението от единия тротоар на отсрещният, ще ги е.а в инвеститорите ......
Тея не осъзнават, че в градовете (примерно в Плевен сега) 1 улица здрава няма, те аец ще правят ...
Да не стане като Ферибота в Никопол сметки, изчисления, накрая персонала повече от пътниците

Редактирано на 28 яну 2013 16:37 от Madboy
28 яну 2013 16:30
#72
Мартин Томов
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 10 яну 2009
 • 1568 мнения
казано от Denny Crane на 28 яну 2013 16:14:

Говорите дали е добре някой “вилидж” да се захранва от панели и перки ли ? Не знаех,че това е темата на разговора.
Когато инвеститора Х има намерение да инвестира У млн-а в производствени мощности му трябва скачване с магистрални електропроводи,водопроводи,близки комуникации с ЖП връзки,магистрали,пристанища,инфраструктура ... индустрия брат,за какви панели на покрива ми говориш.

Темата на разговора е да има АЕЦ или да няма АЕЦ. Съответно ако някой твърди, че трябва да няма АЕЦ, е редно да даде някаква алтернатива, каквато в случая са панелите и перките. Както и този, който твърди, че трябва да има АЕЦ, е редно да обясни защо няма алтернатива.

П.П. Не сравнявам един-два панела на покрива на къщата с мощности съизмерими с АЕЦ. В случай, че това си решил, не знам как си стигнал до този извод. Просто @Миро много държеше да получи отговор на “риторичния” си въпрос.

28 яну 2013 16:40
#73
Иван Шишманов
Верен BB-Team-ър
 • Тук е от 30 яну 2004
 • 8095 мнения

Гледам и тук са се навъдили цели дузини от ядрени експерти. Е аз работя в сферата на енергетиката още от преди да имам диплома и не гласувах. Защо не гласувах ли, ами защото нямах информиран избор, а съм запознат по темата над средното ниво за страната.
Мога на дълго и на широко да ви обяснявам неща които може да ви обясни човек както се казва който е в кухнята, но има ли смисъл......

28 яну 2013 18:03
#74
Миро
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 16 юни 2006
 • 2449 мнения
казано от Von Suthaus на 28 яну 2013 15:31:

Също така, нови адекватни мощности най-вероятно ще има някога, но просто няма да са руски, ако не сте разбрали. Освен ако не измисли нещо науката след 20 години .... .

Съгласен съм с теб. Това е нещо съвсем друго. Реакторите са руски,а ние сме държава от НАТО и в Евросъюза. Съвсем разбираемо е,че политиците не желаят да строим руски реактори. Нямам нищо против щом това е основната причина. Нека тогава не строят Белене нито Козлодуй-7 с руска техника. Обаче това можеше да ни се каже открито и честно като на избиратели. А не да бъдем пращани за зелен хайвер и ни набиват в главата от екрана нелепи и несвързани обяснения. Да,това че реакторите са руски може да бъде сериозна пречка за да се изградят с тях нови мощности у нас. Но защо ни смятат за дебили и не го казаха от самото начало? Тогава нямаше да се похарчат и тези милиони за референдуми.

Преди малко разгледах някои неща за Германия в Уикипедия. Имала е не 17,а дори 27 реактора. Някои от тях закрити още през 70-те години. Разгледах данните за всяка немска АЕЦ. Почти всички от тях,да не кажа всички са имали само по един или най-много два блока. Видях и английските АЕЦ. Също имат по 1-2 блока. Никъде в тези страни няма като у нас цели 6 блока в една АЕЦ. И не знам просто как са  допуснали това нещо европейците? Може би защото в 1988 г бяхме все още в съветския блок? Във всеки случай едва ли някой в Брюксел ще се зарадва,че има толкова много блокове в Козлодуй. Щом в цяла Германия са по един,максимум два. Тъй че едно разширяване със седми блок е доста под въпрос.

Второто нещо. Германия е затворила своите атомни централи след 25-30 години работа максимум. Само в един-единствен случай около 40 години. Тъй че опичайте си акъла и не бъдете толкова убедени,че някой в Брюксел и Берлин ще ви остави да удължавате живота на старите тенджери и ще остави да правите каквото си искате. Щом не искате атоми,търсете алтернатива още от сега. Някои немски централи са закрити дори още след 5 до 15 години работа. Тъй че да не ви излязат криви сметките някой хубав ден.

Третото нещо. Разгледах с Гугъла линка даден от Поразов за фотоволтаиците на Германия. В статията пише за някакви си 14 милиарда евро похарчени от немците само за 2012 година!  За новите фотоволтаици през годината (2012). И пише за някаква допълнителна такса,която данъкоплатците заплащали в размер на 3,6 евро за киловат! Така поне го преведах с Гугъла. А понеже както каза Порязов нищо не разбирам от електротехника и дори викам да ми сменят изгорелия бушон у дома,спирам да коментирам. Оставям сами да си направите изводите. От тази малка справка.

На Порязов ще кажа,че една калория си е винаги една калория. И за да стоплиш 80 литра вода в бойлера си, изразходваш едно и също количество енергия. Дори загубите да се сведат до нулата. Защото си има закони на физиката и 80 литра вода се затоплят по цял свят с едно и също количество енергия. Което няма как да стане по-малко. Една тенджера с ориз също се вари с определено количество енергия и няма как да стоплиш тенджерата с една батерийка за джобно фенерче,колкото и да искаш това да стане.

Редактирано на 28 яну 2013 22:12 от Миро
28 яну 2013 22:09
#75
Solomon Kane
Верен BB-Team-ър
 • Тук е от 28 фев 2010
 • 942 мнения
казано от Миро на 28 яну 2013 15:27:

А който върши мръсни далавери с Белене,той ще върши същото и и с Козлодуй,с Тец Марица, с Тец Варна и останалите. Гледал ли си сметката си за ток или парно и топла вода? Колко са изгорените киловати и колко са таксите високо напрежение,средно напрежение,ниско напрежение? А далавери ще има щом управляващите не са си на мястото или може би самите участват в тях. За какво ги избрахме? Нали за да пазят общото от разграбване и далавера? От далаверите може цената на тока изкуствено да се завишава. Обаче ако се стигне до дефицит на мощност,тогава тая порочна практика ще се узакони и бетонира на практика. А може би и това е целта всъщност? Да се предизвика изкуствен дефицит и се каже”Ами това е пазар. Цената се определя от търсенето и предлагането,а сега има дефицит на енергия”

Сам си отговаряш Миро. Да, дори ако технологията е перфектна, проект от този род ще попадне в ръцете на алчни бандити и ако някой спечели, това няма да е населението. Колко държави в ЕС имат дългосрочни договори за изкупуване на ток като този на AES? Защо никой не търси отговорност на Уорли-Парсънз за това дето го натвориха тук? Как стана така, че държавния ТЕЦ Марица произвежда по-евтин ток от частните ТЕЦ-ове? Много такива риторични въпроси мога да си задам. За съжаление извода може да е само, че далаверите стават с благословията на управляващите. Повечето големи проекти в България се оказаха като черни дупки за пари - “Водното огледало” в Кърджали е проект много подобен на Белене - идея е от времето на соца: в края на 80те са го изчислили на около 4 милиона лв., като го размразиха през 90те го остойностиха на 14 милиона лева и когато го приключиха преди една-две години си струваше 70 милиона и горница. А от грамаден проект без аналог като един нов АЕЦ какво крадене би паднало ... то и затова е тоя зор.

28 яну 2013 23:30
#76
Veso Pervazov
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 31 март 2011
 • 1117 мнения
казано от Миро на 28 яну 2013 15:09:

...

Три дни пишем на тая тема, три дни четеш постовете ми, три дни ме цитираш и не запомни едно име от 8 букви? Даже в един пост го бъркаш два пъти . Не че нещо, ама и това показва IQ
Ти ако и за АЕЦ Белене си чел така, ясно защо я защитаваш. Както и това, че от “27 nuclear power plants - including experimental, prototype and demonstration facilities built in the 60s and 70s – have been decommissioned to date” си разбрал “Имала е не 17,а дори 27 реактора.” Или пък това, че германците плащали допълнителна такса 3,6 евро (!!!) на киловат!!! И как ще стане това като цената на киловат ток за краен потребител е 0,26 евро? Как в 0,26 евро се включват 3,6 евро? Вероятно си пропуснал “незначителната” разлика между 3,6 евро и 3,6 евроЦЕНТА.

казано от Миро на 28 яну 2013 22:09:

Преди малко разгледах някои неща за Германия

Вместо само да разглеждаш, вземи прочети.

29 яну 2013 21:21
#77
Veso Pervazov
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 31 март 2011
 • 1117 мнения
казано от Миро на 28 яну 2013 15:09:

КОЛКО ТОК ПРОИЗВЕЖДАТ ПРЕЗ НОЩТА СЛЪНЧЕВИТЕ ПАНЕЛИ?

Гледам Марин Томов добре ти е отговорил, та мисля да не се повтаряме.

казано от Миро на 28 яну 2013 15:09:

Този,който има климатик го използва и през лятото за охлаждане,а този който няма използва вентилатор в юлските жеги. Който вентилатор я има,я няма мощност 5-10 или 20 Вата. Айде 50 вата да са. А тоя климатик на практика товари енергийната ни система не само през зимата,а и през лятото. Когато се ремонтират основните мощности на ТЕЦ и АЕЦ.

Да де, ама никой не те кара да го пускаш през лятото като не щеш.Дали ще си включиш или не климатика да охлажда е  въпрос на ТВОЙ личен избор, т.е. повишаването на консумацията не е задължително, може да е минимално, може и да няма. Но дори и да решиш, че можеш да си го позволиш и да си го включиш, това няма да е проблем за енергийната система. Лятно време товара на системата е под 3ГВтч. За сравнение зимата е 4,5-6ГВтч, а в най-студените зимни дни често надхвърля 7,5ГВтч (данни от Електроенергийния системен оператор, дъщерно дружество на НЕК). Така че климатиците само ще спомогне да се балансира по-лесно системата като сваля зимната и увеличава лятната консумация. Пък и през лятото има и повече слънце и фотоволтаиците ще компенсират консумираното от климатиците
А като стана дума за общия товар можеш ли да ми кажеш като привърженик на Белене какво ще правим с 2 допълнителни блока по 1 ГВт през лятото, когато товарът на системата, заедно с износа падне под 3ГВтч? Ще спрем Козлодуй с евтиния ток ли? Че Белене не може да се спре, тя трябва да работи, за да се изплаща, щото ще е на кредит. Или ще ни будят през нощта да си пускаме печките?

казано от Миро на 28 яну 2013 15:09:

Имаме достатъчно енергия и не ни трябват нови мощности,дори като заместващи на остарелите. Така ли е? Казвате,че е така,нали? Тогава за къв чеп ще се прави 7-и или дори 8-ми блок в Козлодуй? Нали е достатъчно енергията и не ни трябват нови ядрени мощности? Защо е тогава този седми блок в Козлодуй?

Трябват заместващи мощности, защото след спирането на 3-и и 4-и блок на Козлодуй, 5-и и 6-и останаха без резерв. И ако мощността на единия реактор падне по технически причини, докато другия е спрян за профилактика например, нали се сещаш какво ще стане? Оня студен спомен с режима. И не е задължително новите мощности да са ядрени. Говореше се за парогазови инсталации към АЕЦ Козлодий... Говоря ти от два дни и за соларни системи като алтернатива. Варианти бол.

казано от Миро на 28 яну 2013 15:09:

А Порязов ще го питам като военен “специалист”. Имаме руски автомат АК-47 и дори го произвеждахме. Това значи ли,че нашите автомати са произведени в далечната 1947 година? Моля за отговор?

Порязов не знам какво ще каже, ама аз ще ти отговоря така. Безспорно АК-47 е най-доброто лично стрелково автоматично оръжие на 20 век. Проблема е, че вече сме в 21 век и колкото и да не ми се иска да го призная, вече съвсем не е така. Sad but true… Едва ли има потребител във форума стрелял повече с АК-47. И едва ли има човек във форума, който да има по-добра база за сравнение от мен. Ако има такъв лично ще го поздравя! Позволи ми да го твърдя и като човек, стрелял освен с АК и с М-16, М-4, L-85, G-36, FAMAS… И никъде не съм твърдял, че реакторите за Белене са правени/строени през 1992, за да ми правиш такава аналогия. Казах, че разработката е от тогава, т.е. ВЕЧЕ СА С 20 ГОДИНИ морално остарели. Както и АК може да е произведен и през 2000, но е модел 1947 и е морално остарял. И ако искаш да видиш разликата между АК-47 и съвременните виждания по въпроса, потърси нещо за АК-12 .

казано от Миро на 28 яну 2013 22:09:

Разгледах данните за всяка немска АЕЦ. Почти всички от тях,да не кажа всички са имали само по един или най-много два блока. Видях и английските АЕЦ. Също имат по 1-2 блока. Никъде в тези страни няма като у нас цели 6 блока в една АЕЦ. И не знам просто как са  допуснали това нещо европейците? Може би защото в 1988 г бяхме все още в съветския блок? Във всеки случай едва ли някой в Брюксел ще се зарадва,че има толкова много блокове в Козлодуй. Щом в цяла Германия са по един,максимум два. Тъй че едно разширяване със седми блок е доста под въпрос.

Белгия има 7 реактора в две централи (4+3); Чехия 6 реактора (2+4); Франция има в една от централите 6 реактора; Швеция 10 реактора (3+3+4). Тъй че 7-ми блок, който всъщност ще е трети, няма да е нещо уникално или пък изключение за ЕС.

казано от Миро на 28 яну 2013 15:09:

Второто нещо. Германия е затворила своите атомни централи след 25-30 години работа максимум. Само в един-единствен случай около 40 години.

Германия има работещи към момента реактори, пуснати в експлоатация през 1982-1989. Франция има работещи такива, произведени 1977г.; Белгия- 3 от 1975г. 1 от 1982, 1 от 1983, 2 от 1985г.; Испания-1984г.; Швеция 1-1972, 2-1975, 1-1976, 1-1980, 2-1981, 1-1983, 2-1985г. Швейцария-1970, 1979, 1984г. Великобритания има работещи реактори от 1972 и 1976г. Това все са значително по-стари, но функциониращи реактори в ЕС. Или в Европа има 50-годишни централи, някои от тях с ресурс до 2020, на други още няма зададен краен срок, така че 24 и 26 годишните козлодуйски реактори са си направо нови.

казано от Миро на 28 яну 2013 15:09:

На Порязов ще кажа,че една калория си е винаги една калория. И за да стоплиш 80 литра вода в бойлера си, изразходваш едно и също количество енергия. Дори загубите да се сведат до нулата. Защото си има закони на физиката и 80 литра вода се затоплят по цял свят с едно и също количество енергия.

Не знам дали за мене става въпрос, ама името ми е най-близо до това, което споменаваш, та да отговоря. Не правиш елементарната разлика между консумирана и отдадена енергия, а това съотношение може много силно да варира. Демек ако изядеш 3000ккал не е едно и същото дали си храносмилаш спокойно или страдаш от перманентно разстройство и да вадиш всичко на вода през аспуха... КПД-то е друго дет’ се вика.

29 яну 2013 22:19
#78
megabolic x
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 7 май 2011
 • 652 мнения
казано от Veso Pervazov на 29 яну 2013 22:19:
казано от Миро на 28 яну 2013 15:09:

КОЛКО ТОК ПРОИЗВЕЖДАТ ПРЕЗ НОЩТА СЛЪНЧЕВИТЕ ПАНЕЛИ?

Гледам Марин Томов добре ти е отговорил, та мисля да не се повтаряме.

Това с батериите трябва да е някаква шега

Ограничени сме от към площ, България е само 110 хил. км2 демек нама къде да ги наредим (едит: и батериите и фотоволтаиците)

П.П. Первазов, няма нужда да се напъваш и тук. Всички които отбират малко от малко от електротехника разбраха, че пишеш просто щото да оспориш нечие мнение и не отбираш нищо от тоци

Редактирано на 29 яну 2013 22:53 от megabolic x
29 яну 2013 22:51
#79
Петър
Фитнес ентусиаст

Абе да ви питам, не ви ли писна да обсъждате тая тема? Мен много отдавна ми писна да чета

29 яну 2013 22:52
#80