Епикондилит

 
Gabriel Mandov
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 16 фев 2013
 • 5 мнения

Здравейте  имам поставена диагноза епикондилит от коледа.Първо на лявата ръка а преди един месец и на дясната, на лявата ръка се получи от фитнеса а на дясната от работа.Правихами нагревки слагах ленти на ръцете но все още ме болят от 1 месец съм дал пълна почивка изобщо не ги натоварвам.Ползвал съм много мазила.Ако някой може да ми каже някаква рецепта и ли лек за епикондилита ще съм му благодарен !

9 сеп 2013 14:32
Цветан Василев
Лекоатлет
 • Тук е от 28 юли 2008
 • 1840 мнения

Има тенденция всяка болка около лакътя да се нарича епикондилит. Не е правилно, понеже намеква че има възпаление(-ит), което не е задължително да е така. Бих приел ако се нарича епикондиалгия, което намеква, че има болка(-алгия). За съжаление не е общоприето да се поставя диагноза “болка” и това понякога вкарва лекарите и пациентите в капан.
Болките в лактите са пословично трудни за “оправяне”, като традиционната физиотерапия(включително масаж, общи упражнения, и физикални модалности наричани простичко от хората “нагревки”), всякакви противовъзпалителни(хапчета, гелчета и инжекции) и операциите имат съмнителен  ефект.
Добрата новина е, че ако се отдръпнем от биомеханичните модели на болката, можем да видим нова надежда. Просто спираме да се фокусираме в лакътя с лупа и се появяват някакви варианти.

Не си написал от коя страна(външна или вътрешна те боли), но чисто хипотетично, ако опираме до упражнения и масажи - при латерална(отвън, тенис) епикондиалгия бих се съсредоточил върху китката и пръстите, при медиална(отвътре, голф) - рамото. И в двата случая бих включил врата към уравнението.

Нещата, които работят най-добре при болка:
- движение, което има за цел да намали функционалните ограничения които могат да са първопричина(въпреки че може да няма такива), като тук влизат упражнения и масажи извън зоната която те боли
- движение без болка на мястото
- терапия с огледало или други стадии от graded motor imagery(виртуални тренировки или дискриминация ляво/дясно), в зависимост от нуждата. последните две спадат към graded motor exposure.


Напиши още 2-3 думи за проблема ти. Къде е болката? Какво я провокира? Какво я облекчава?

9 сеп 2013 20:00
#1
Gabriel Mandov
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 16 фев 2013
 • 5 мнения

И на двете ръце е от типа латериален епикондилит имам болки в външната страна на лакатя ходих на нагревки имах леко облекчение.Също болката се простира и по надолу към предмишницата и китката дори и понякога и пръстите.Сега съм се отдал на пълна почивка и имам пак леко облекчение но все още ме болят.А болката се провокира когато натоваря ръцете.В момента се масажирам с дяволски нокът и мисля ,че ми влияе добре.

9 сеп 2013 20:38
#2
Цветан Василев
Лекоатлет
 • Тук е от 28 юли 2008
 • 1840 мнения

Латералния(тенис) е по-често свързан със слабост в китката и пръстите. Типично китката и палеца се компресират, флексорите на пръстите и част от екстензорите на китката са фасилитирани, а екстензорите на пръстите и мускулите на опозиция(малък пръст към палец) са инхибирани. Трябва да отпуснеш първите две групи и да активираш(заздравиш постепенно вторите).
Една от вероятните причини е, че хората по принцип не обичат да тренират разгъвачите на пръстите.

Едно от нещата, които лесно се прилагат от лакътя надолу при случаи на хронична болка е огледалната терапия.

“Народен” лек е компреса с оцет. Слагаш парче плат напоено с оцет върху мястото, увиваш в найлоново фолио и го оставяш така един час, след което махаш компреса, миеш и почиваш един час. Може да се повтаря колкото прецениш, че имаш нужда. Ако кожата ти е чувствителна - или разреди оцета, или намали времето.

11 сеп 2013 08:14
#3
Gabriel Mandov
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 16 фев 2013
 • 5 мнения

Компреса с оцет се слага за болката на лакатя нали?Има ли значение какъв е оцета?Преди няколко дни също ми казаха друг лек , но първо ще пробвам твоя.Казаха ми да се мажа с хума и чесън и да слагам компрес с ориз и лук.Също да те попитам кога ще е добре да започна да тренирам като се възстановя напълно и ли когато се почуствам по-добре.Благодаря ти предварително за отделеното време!

12 сеп 2013 21:24
#4
Цветан Василев
Лекоатлет
 • Тук е от 28 юли 2008
 • 1840 мнения

Ябълковия оцет мирише по-малко от винения(или поне така са купешките) и е по-малко лепкав от балсамовия. Аз за себе си ползвам ябълков. Слагаш го на мястото. Някои пробват с домат, други с чесън, трети с мед, четвърти с лук...

Какво визираш под тренировки, т.е. тренировки във фитнеса или тренировки за мястото?

12 сеп 2013 22:32
#5
Gabriel Mandov
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 16 фев 2013
 • 5 мнения

Еми първо за мястото а след това и за фитнеса.

13 сеп 2013 18:14
#6
Цветан Василев
Лекоатлет
 • Тук е от 28 юли 2008
 • 1840 мнения

При латералния - повече страдат пръстите и китката.
Има най-различни джаджи, но обикновено ластиче за коса върши добра работа за да засилиш разгъвачите на пръстите.
Упражнения за подвижност на китката или такъв вариант(с тракция, вместо дистракция). Втория вариант можеш да го правиш с въртене на китката, с въртене на лакътя(т.е. рамото).

Някакъв тип мобилизация за нервите.
Бих ти препоръчал да внимаваш много със съвети от типа на Кели Старет, т.е. да не им се доверяваш или поне не напълно.


За фитнеса - проба-грешка са повечето неща

13 сеп 2013 22:52
#7
Gabriel Mandov
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 16 фев 2013
 • 5 мнения

Мога ли да комбинирам компреса с оцет и компреса с лед.Например сутрин правя с лед а вечер с оцет.И за ръзгавачите да те попитам става ли вариатна да стискам тенис топка.

14 сеп 2013 17:38
#8
Цветан Василев
Лекоатлет
 • Тук е от 28 юли 2008
 • 1840 мнения

Можеш да редуваш както си искаш компресите.

За разгъвачите трябва да разгъваш пръстите. Топката за тенис ги натоварва, но по нетипичен начин(те са антагонисти на това движение). Може и да стане с топка за тенис, но бих предпочел да опиташ първо с ластик. Доста е емпирично това - трябва да го пробваш, за да видиш какво става.

14 сеп 2013 21:59
#9
Gabriel Mandov
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 16 фев 2013
 • 5 мнения

А за стретчинга трябва ли да не ме боли  да е намяло възпалението ,че да го правя и или няма значение.И също лошо ли е като изпитвам болка когато го правя.

15 сеп 2013 12:46
#10
Цветан Василев
Лекоатлет
 • Тук е от 28 юли 2008
 • 1840 мнения

Трябва да не те боли - да.
За кой стречинг говориш?

15 сеп 2013 23:38
#11
slavko
Лекоатлет
 • Тук е от 18 май 2008
 • 11623 мнения

Не те кефи много леопарда, а...
Кели Старет има и много добри попадения. Плюс това, нивото му доста се подобри...не го гледай избирателно.

16 сеп 2013 09:09
#12
straks
Канадски борец
 • Тук е от 3 окт 2012
 • 42 мнения

След вече 1 година битка с същия проблем и аз мога да кажа ,че лечението е супер трудно и все още не го знам кое е . Разбрах от личен опит ,че топло в никакъв случай не се слага освен леко загряване преди използване на лакътя . Слага се само лед и наистина ме облекчава много ,но аз правих голяма грешка . Понеже ме облекчаваше слагах лед преди тренировка (работа) и след което болката се усилваше доста . Слагах кинезио ленти ,като че ли леко ме облекчаваха ,но нищо не ме лекува. Вече месец съм в покой и болката мога да кажа ,че е същата днес бях при доктора каза ми ,че е епикондолит и иска утре да си снимам лактите и да сме сигурни и най-вероятно почваме с инжекциите . Вече съм готов на всичко ако ще ме оправи . Колега ако си разбрал лечението моля да споделиш .

21 окт 2013 18:17
#13
Цветан Василев
Лекоатлет
 • Тук е от 28 юли 2008
 • 1840 мнения
казано от slavko на 16 сеп 2013 09:09:

Не те кефи много леопарда, а...
Кели Старет има и много добри попадения. Плюс това, нивото му доста се подобри...не го гледай избирателно.

O, всички методи, които Кели ползва, съм ги виждал на други места приложени, включително и от мен. Нещата му даже вероятно работят и по начина по който ги показва, но това не го прави автоматично прав, а настройката му далеч не е приложима за всички.

казано от straks на 21 окт 2013 18:17:

Вече месец съм в покой и болката мога да кажа ,че е същата днес бях при доктора каза ми ,че е епикондолит и иска утре да си снимам лактите и да сме сигурни и най-вероятно почваме с инжекциите . Вече съм готов на всичко ако ще ме оправи . Колега ако си разбрал лечението моля да споделиш .

Попитай лекаря си колко са успешни инжекциите. По моя информация - не особено.

21 окт 2013 19:31
#14
Биляна Витанова
Фитнес ентусиаст
 • Тук е от 22 фев 2014
 • 1 мнения

Здравейте, търсех информация подобна на случаите , които се коментират тук, и случайно попаднах. Мисля че мога да бъда полезна с информация с решаването или поне намаляването на проблемите със ставите и сухожилията, не гарантирма на 100 % че ще се реши, но мога да консултирам поне, пък решението , разбира се, винаги е във вашите ръце,   ако някой се интересува от допълнителна информация, аз съм на среща. Живея в Пловдив, но разстоянията не са пречка. ))

22 фев 2014 23:51
#15