Ориз - начин на приготвяне

Прескочи до:

04.10.05
22:10

Значи от утре ще си варя ориз сам :lol: !
Как точно става?
Значи първо слагам тенжерата на котлона с вода,чакам да заври,след като заври слагам ориза,и колко време след това да разбера ч е еготов,ами с нещо да го овкуся?

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 12.06.10 05:31.

05.10.05
08:10
#1

Ами значи аз слагам водата.Слагам и ориза.Така към половин кило.Тенджерата се запълва нема място.После извира сичката вода.И го опитвам от време на време за да вида дали е готов.Накрая ставаше почти на каша ама...Т’ва не е важно.
Ако сложиш ориз 200 гр. и вода.И го опитваш от време на време дали е готов.Можеш да му сложиш има една подправка Picantina.Много добре става.А може и Vegeta(или нек’во такова беше).
Иначе ти препоръчвам картофи.По ми харесват.

05.10.05
09:10
#2

Аз го правя във фурната с “йенски съд”. Пропорциите са: на всяка 1 чаша ориз слагаш 2-3 чаши вода. След това затварям йенската и я пъхам във фурната. Пече се(а в същото време се задушава) докато ориза не поеме водата. Не ми се е случвало да става на каша и съм доволен. Заедно с ориза можеш да си нарежеш и зеленчуци и/или пил. месо(последните две по избор).
Да ви е сладко! :D

05.10.05
09:10
#3

Ето ви няколко съвета,за да си приготвяте ориза без проблем.Значи,който има микровълнова фурна,може да си прави,яйца,ориз и т.н.,значи слагате ориза във съд,заливате с вода и настройвате микровълновата на 20 мин.(на няколко съм си правил и става точно за толкова),когато изтече времето вадите ориза сварен без да сте го бъркали и без да ви пука въобще за него,чакате го да изтине и млатите.А другото е,за тези които ядат наистина големи количества ориз,могат да си го смелят ако има фуражомелка,става почти на брашно,тогава ориза не може да се надува,колкото и вода да му сложите,защото просто не може да поеме,а във същото време си запазва характерните за 100 грама белтъчини и т.н.,значи като сварите едно кило суров ориз,той много много малко ще поеме вода и дори запазва същия си обем,което за мен да речем е супер и да речем става като грис като се свари,не чакайте да изтине много защото,много се сдървя после.А яйцата в микрозълновата се правят мах. за 4 мин.преди това се разбъркват хубаво и е препоръчително да се слага капак на съда в който се правят щото един път като гръмнаха и се бяха залепили всичките яйца по стените на микровълновата.

05.10.05
17:10
#4

Ти казваш за 20 мин ама на каква температура понеже нашата микровълнова е нова и е доста мощна ... така че .. плс оточни се ..?

05.10.05
19:10
#5

Абе стана ориза ама много сух и безвкусен :cry:
нещо да ми препоръвате и колко на колко слагате ориз вода?И нещо Пикантина ли какво да му сложа да се овкуси малко.?

05.10.05
19:10
#6

Написал съм ти.С Пикантина става супер.

06.10.05
09:10
#7

абе ако искаш пробвай и на по-малко от 20 мин.,ма го извади по-някое време да видиш зърната ако се много меки е готов.

06.10.05
15:10
#8

Sparkito, по-лесно и безпасно е да питаш някой да ти ДЕМОНСТРИРА нагледно...

Аз след 5-тиа помиен ориз който си направих почнах да задобрявам.  :lol:

Успех

13.11.05
19:11
#9

Взел съм някакъв китайски микс-бамбук,гъби,зелки и т.н - 1,80лв около 500гр.
Изглежда страшно - като в китайски ресторант : )

13.11.05
20:11
#10

слагам 90-100 грама ориз и вода на око.Оставям го да ври кам 7-8 мин обичам да е по твърд да не става на каша.Слагам му сол и с кисело мляко го ям следобед към 4:00/4:30 :wink:(sorry за двата поста един след друк ма нещо се обърках)

Поправих го
DJGorgio-Astor

13.11.05
20:11
#11

Купувайте си Uncle Benz.Отзадзе пише как се приготвя. :lol:  :lol:  :lol:

16.11.05
16:11
#12

днеска пробвах да сложа в ориза около 200-250грама кисело мляко.Стана супер много е фкусно пробваите го!
Бон Апети

16.11.05
21:11
#13

Ама след като го свари, нали?

17.11.05
18:11
#14

естествено  :wink:

19.11.05
09:11
#15

Абе хора какъв ориз ядете  бял или кафяф  аз ям бял защото кафяф нз от каде да си зема  и още нещо да не би кафявият ориз както го наричат сичките ББ не е баланширан щото в магазините като гледам на нито една опаковка не съм видял да пише кафяф ориз пък като на цвят си е кафяф пише баланширан ???? малко смотан въпрос но като нз !

11.12.05
19:12
#16

[quote author=“BabaVanga”]
Ако сложиш ориз 200 гр. и вода.И го опитваш от време на време

ако сложиш 200гр. и вода.И го опитваш от време на време и ще се наядеш .  :lol:  :lol:

02.01.06
13:01
#17

А НЕщО ЗА ВАРЕНИЯ КАРТОФ ДОБРЕ ЛИ Е ДА СЕ ЯДЕ ВЕчЕР ПРЕДИ ЛЯГАНЕ С ИЗВАРА?
Пиши на кирилица, с нормален шрифт. Спазвай правилата на форума.Преведох ти поста, но другите ще ги трия
DJGorgio-Astor

05.01.06
17:01
#18

От позицията на човек маниак на тема готвене с радост бих ви помогнал. А защо следвате тази установена традиция на приготвяне на ориза - 1 чаша ориз/2 чаши вода? Аз го правя подобно на спагети демек в една тенджерка слагам доста вода и една или 2 чаши ориз и варя към 7-8 минути като пробвам и като е готов просто изсипвам водата и оцеждам ориза.Иначе за овкусяване можете да пробвате със малко соев сос или да му сложите пилешки бульон (на Кнор ако си намерите е екстра. А ако го хапвате с месо защо си не си направите леко сосче от вино и лук примерно

23.01.06
13:01
#19

Някой може ли да ме посъветва как точно да цедя ориза ? :)

05.02.06
09:02
#20

[quote author=“ShitHappen”]Някой може ли да ме посъветва как точно да цедя ориза ? :)

е ти ако това не можеш да направиш  без някой да ти каже по-добре се откажи пич :)

05.02.06
14:02
#21

Лично аз първо го запържвам с 1 глава лук, червен пипер, дом. пюре (или домати, това е пожелание), след това слагам малко вода и не го Преварявам и най-накрая черен пипер (който не яде люто да не слага). Не го оставям да се развари напълно защото като е на каша е отвратителен на вкус, естествено не и суров. Все пак това го ям...  :lol:

12.02.06
16:02
#22

Сега ще ви кажа аз как приготвям ориз ... гарантирам невероятен вкус :-)

Значи ориза аз го задушавам ... как става?!

Съотношението ориз - вода е 1:3

1. Хващам един тиган
2. Сипвам си в една чаша 200гр ориз /не за друго, а после по-лесно се спазва пропорцията с водата/ ... и изсипвам ориза в тигана, като там има съвсем малко олио и го запържвам за малко /белия ориз трябва да стане прозрачен/ и веднага след това сипвам 200мл вода
3. Разбърква се ориза с водата и тя постепенно извира /по принцип с дървена лъцица е добре, защото ориза залепва иначе :-)/
Като видите, че водата е извряла сипвате още 200мл вода и разбърквате чат-пат, за да не вземе да загори ориза /все пак е на котлона :-)/
4. След като и 3тия път долеете 200мл. вода слагате и пикантита, може и черен пипер и сол за вкус :-) и разбърквате хубаво ... чакате да поизври водата и го махате от котлона.
5. Ядете ;-)


Може да изглежда малко сложно с това доливане на вода и разбъркване, но всичко става за 15-20 мин и след това е доста по-вкусно, от колкото печен ориз :-(

Приятен апетит! ;-)

16.02.06
15:02
#23

Важно!!!  Когато готвите ориз - какъвто и да е - варете го без сол!!! И щом започне да се сварява (да свършва водата над него в тенджерата) свалете го от котлона, изсипете врялата вода, измийте го със студена 1-2 пъти - така нишестето около него се измива. Налейте толкова вода колкото е била преди да я излеете (врялата) и доварете. Сами ще се уверите, че вече оризът няма да е лепкав, а рехав - на отделни зърна.
друго важно:Оризът се измива няколко пъти преди да се свари.
(За препоръчване е да не се използва алуминиев съд при приготовлението на ориз тъй, като това му придава метален привкус - използвайте стъклен или с тефлоново покритие съд) 2.

17.02.06
16:02
#24

Еми значи има един десерт сотлеаж се казва или мляко с ориз. Майка ми го прави обаче тя не го прави толкова хубаво иначе на други места като го ям е супер ядене. Мисля че се сварява мляко незнам колко тоно и като заври се слага в него ориза да поври. После се слага мисля нишесте, майка ми тя не слага и за това май не и е толкова хубаво и отгоре се поръсва с канела. Също трябва да се слага и захар, обаче вие може да го заместите с диетичен подсладител.

Някой друг ако знае точната рецепта моля да я сподели

17.02.06
19:02
#25

[quote author=“largozol”]Взел съм някакъв китайски микс-бамбук,гъби,зелки и т.н - 1,80лв около 500гр.
Изглежда страшно - като в китайски ресторант : )

каде го продават? И как се казва точно

25.05.06
18:05
#26

значи ориза най хубаво става така, и накрая не става на каша—->

>>> за една чаша ориз се слагат 3 чаши и половина (или 4) вода.
>>> първо в тенджерата се сипва малко олио, при което като се нагорещи се добавя измитият ориз и се бърка
>>> второ след като ориза побелее или стане прозрачен се сипва водата
>>> оставя се да ври докато се свари ориза и водата се изпари (около 20-30 мин)
>>> дърпа се от котлона и се оставя да попие за 15мин

най добрият ориз за мен е басмати, има най добър вкус  :wink:

bon appetit

25.05.06
21:05
#27

[quote author=“realityman”]Важно!!!  Когато готвите ориз - какъвто и да е - варете го без сол!!!

Що трябва да се вари без сол? аз примерно слагам 1 зеленчуков булъон ама незнам с какво може да навредят тея 4-5 гр сол от булъона..

26.05.06
13:05
#28

[quote author=“MuPoH”]Сега ще ви кажа аз как приготвям ориз ... гарантирам невероятен вкус :-)

Значи ориза аз го задушавам ... как става?!

Съотношението ориз - вода е 1:3

1. Хващам един тиган
2. Сипвам си в една чаша 200гр ориз /не за друго, а после по-лесно се спазва пропорцията с водата/ ... и изсипвам ориза в тигана, като там има съвсем малко олио и го запържвам за малко /белия ориз трябва да стане прозрачен/ и веднага след това сипвам 200мл вода
3. Разбърква се ориза с водата и тя постепенно извира /по принцип с дървена лъцица е добре, защото ориза залепва иначе :-)/
Като видите, че водата е извряла сипвате още 200мл вода и разбърквате чат-пат, за да не вземе да загори ориза /все пак е на котлона :-)/
4. След като и 3тия път долеете 200мл. вода слагате и пикантита, може и черен пипер и сол за вкус :-) и разбърквате хубаво ... чакате да поизври водата и го махате от котлона.
5. Ядете ;-)


Може да изглежда малко сложно с това доливане на вода и разбъркване, но всичко става за 15-20 мин и след това е доста по-вкусно, от колкото печен ориз :-(

Приятен апетит! ;-)

Пробвах я тази рецепта и стана много вкусно

26.05.06
13:05
#29

[quote author=“MiRaCuLiX”][quote author=“realityman”]Важно!!!  Когато готвите ориз - какъвто и да е - варете го без сол!!!

Що трябва да се вари без сол? аз примерно слагам 1 зеленчуков булъон ама незнам с какво може да навредят тея 4-5 гр сол от булъона..

казвам го в такъв смисъл, че като сложиш сол и ориза бухва и се раздува един такъв.
а от 4,5 гр. няма проблем.

11.07.06
15:07
#30

абе да ви питам ако се слага в един тиган с 200г ориз 50-100 мл олио ,кофти ли е за НВД ,олиото колко % мазнини е?

11.07.06
15:07
#31

[quote author=“hakama”]кофти ли е за НВД ,олиото колко % мазнини е?

99,9%  :wink:
За какво ти е такава калорийна бомба, не мога да разбера?

11.07.06
15:07
#32

[quote author=“Neo”][quote author=“hakama”]кофти ли е за НВД ,олиото колко % мазнини е? 99,9%  :wink:

хм ,е за НВД ,за ден колко грама е допустимо?

11.07.06
15:07
#33

[quote author=“hakama”]хм ,е за НВД ,за ден колко грама е допустимо?

Прочети за НВД, че няма как да бъда твърде обяснителен с няколко изречения, но като цяло трябва израдходваш повече калории, отколкото приемаш, а с тези близо 1000 калории на ядене от олио..

11.07.06
15:07
#34

[quote author=“Neo”][quote author=“hakama”]хм ,е за НВД ,за ден колко грама е допустимо?

Прочети за НВД, че няма как да бъда твърде обяснителен с няколко изречения, но като цяло трябва израдходваш повече калории, отколкото приемаш, а с тези близо 1000 калории на ядене от олио..

ok

01.02.07
13:02
#35

Интересно, след толкова ориз, не ви ли се дръпват очите в тоалетната? Аз се спичам като панел...

04.02.07
15:02
#36

Maika mi mi pravi na men Oriz s grah morkovi i posle dobavq vareno pileshko meso ( ama samo bqloto ) narqzano na par4enca..dobavqm si soev sos i stava N1 :) Mnogo go qm az :)
:D

Петко К - пиши на кирилица!

06.03.07
23:03
#37

[quote author=“MuPoH”]Сега ще ви кажа аз как приготвям ориз ... гарантирам невероятен вкус :-)

Значи ориза аз го задушавам ... как става?!

Съотношението ориз - вода е 1:3

1. Хващам един тиган
2. Сипвам си в една чаша 200гр ориз /не за друго, а после по-лесно се спазва пропорцията с водата/ ... и изсипвам ориза в тигана, като там има съвсем малко олио и го запържвам за малко /белия ориз трябва да стане прозрачен/ и веднага след това сипвам 200мл вода
3. Разбърква се ориза с водата и тя постепенно извира /по принцип с дървена лъцица е добре, защото ориза залепва иначе :-)/
Като видите, че водата е извряла сипвате още 200мл вода и разбърквате чат-пат, за да не вземе да загори ориза /все пак е на котлона :-)/
4. След като и 3тия път долеете 200мл. вода слагате и пикантита, може и черен пипер и сол за вкус :-) и разбърквате хубаво ... чакате да поизври водата и го махате от котлона.
5. Ядете ;-)


Може да изглежда малко сложно с това доливане на вода и разбъркване, но всичко става за 15-20 мин и след това е доста по-вкусно, от колкото печен ориз :-(

Приятен апетит! ;-)

Които още не се е научил да си прави вкусен ориз-Това момче казва истината!!!

06.03.07
23:03
#38

[quote author=“MuPoH”]Сега ще ви кажа аз как приготвям ориз ... гарантирам невероятен вкус :-)

Значи ориза аз го задушавам ... как става?!

Съотношението ориз - вода е 1:3

1. Хващам един тиган
2. Сипвам си в една чаша 200гр ориз /не за друго, а после по-лесно се спазва пропорцията с водата/ ... и изсипвам ориза в тигана, като там има съвсем малко олио и го запържвам за малко /белия ориз трябва да стане прозрачен/ и веднага след това сипвам 200мл вода
3. Разбърква се ориза с водата и тя постепенно извира /по принцип с дървена лъцица е добре, защото ориза залепва иначе :-)/
Като видите, че водата е извряла сипвате още 200мл вода и разбърквате чат-пат, за да не вземе да загори ориза /все пак е на котлона :-)/
4. След като и 3тия път долеете 200мл. вода слагате и пикантита, може и черен пипер и сол за вкус :-) и разбърквате хубаво ... чакате да поизври водата и го махате от котлона.
5. Ядете ;-)


Може да изглежда малко сложно с това доливане на вода и разбъркване, но всичко става за 15-20 мин и след това е доста по-вкусно, от колкото печен ориз :-(

Приятен апетит! ;-)

Които още не се е научил да си прави вкусен ориз-Това момче казва истината!!!

16.04.07
19:04
#39

казано от Sumalia на 06.03.07, 23:03:

[quote author=“MuPoH”]Сега ще ви кажа аз как приготвям ориз ... гарантирам невероятен вкус :-)

Значи ориза аз го задушавам ... как става?!

Съотношението ориз - вода е 1:3

1. Хващам един тиган
2. Сипвам си в една чаша 200гр ориз /не за друго, а после по-лесно се спазва пропорцията с водата/ ... и изсипвам ориза в тигана, като там има съвсем малко олио и го запържвам за малко /белия ориз трябва да стане прозрачен/ и веднага след това сипвам 200мл вода
3. Разбърква се ориза с водата и тя постепенно извира /по принцип с дървена лъцица е добре, защото ориза залепва иначе :-)/
Като видите, че водата е извряла сипвате още 200мл вода и разбърквате чат-пат, за да не вземе да загори ориза /все пак е на котлона :-)/
4. След като и 3тия път долеете 200мл. вода слагате и пикантита, може и черен пипер и сол за вкус :-) и разбърквате хубаво ... чакате да поизври водата и го махате от котлона.
5. Ядете ;-)


Може да изглежда малко сложно с това доливане на вода и разбъркване, но всичко става за 15-20 мин и след това е доста по-вкусно, от колкото печен ориз :-(

Приятен апетит! ;-)

Които още не се е научил да си прави вкусен ориз-Това момче казва истината!!!

Ако знаеш колко ориз омитам като го приготвя по тоя начин :) Благодаря , че го сподели

21.04.07
12:04
#40

казано от torres на 16.04.07, 19:04:

казано от Sumalia на 06.03.07, 23:03:

[quote author=“MuPoH”]Сега ще ви кажа аз как приготвям ориз ... гарантирам невероятен вкус :-)

Значи ориза аз го задушавам ... как става?!

Съотношението ориз - вода е 1:3

1. Хващам един тиган
2. Сипвам си в една чаша 200гр ориз /не за друго, а после по-лесно се спазва пропорцията с водата/ ... и изсипвам ориза в тигана, като там има съвсем малко олио и го запържвам за малко /белия ориз трябва да стане прозрачен/ и веднага след това сипвам 200мл вода
3. Разбърква се ориза с водата и тя постепенно извира /по принцип с дървена лъцица е добре, защото ориза залепва иначе :-)/
Като видите, че водата е извряла сипвате още 200мл вода и разбърквате чат-пат, за да не вземе да загори ориза /все пак е на котлона :-)/
4. След като и 3тия път долеете 200мл. вода слагате и пикантита, може и черен пипер и сол за вкус :-) и разбърквате хубаво ... чакате да поизври водата и го махате от котлона.
5. Ядете ;-)


Може да изглежда малко сложно с това доливане на вода и разбъркване, но всичко става за 15-20 мин и след това е доста по-вкусно, от колкото печен ориз :-(

Приятен апетит! ;-)

Които още не се е научил да си прави вкусен ориз-Това момче казва истината!!!

Ако знаеш колко ориз омитам като го приготвя по тоя начин :) Благодаря , че го сподели

И аз го приготвям по тоя начин, само дето преди да сложа ориза , запържвам лук и замразни зеленчуци , след което запържам леко ориза и заливам с вода. :-) Става страшно с бланширан ориз, нито лепне , нито нищо. ;-)

Прескочи до:
apple-placeholderarrowback-arrowbb-hexbb-lettersbeginner-wizardbodyweight-wizardbookmarkGroupcartcheckoutclosecrossdiarydocumentdumbbell-wizardexpert-wizardfacebook-iconfacebookfemale-wizardfemalefootnotesforum-blockforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-new-postforum-recommendforum-subscribeforumgains-wizardghost-image-squareghost-imagegoogle-iconGoogle+gym-wizardhabitillustration-404instagramleft-arrowlogo-smallloss-wizardmail-iconMailmaintain-wizardmale-wizardmaleman-placeholdermeasurementsmedium-wizardmessagesmy-bbnewsletterphotosplaceholderpollprofileread-laterreadingright-arrowsearchservice-1service-2service-3service-4servicestarstoresubmit-arrowticktop-arrowtwitter-iconTwitterwoman-placeholder1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1