Домашно мюсли с овесени ядки

  • 1000 гр. овесени ядки (едри)
  • 100 гр. сушени банани (бананов чипс)
  • 100 гр. лешници (печени без мазнина и сол)
  • 50 гр. сушени смокини (сурово сушени)
  • 50 гр. стафиди
  • 5 гр. канела или 5 гр. ванилия
Продуктите са достатъчни за приготвянето на 10 до 20 сухи порции. Натрошете на едро лешниците и банановия чипс. Разстелете овесените ядки в тава, а върху тях равномерно изсипете вече натрошените бананови и лешникови парченца, ситно нарязани ленти смокиня и стафидите. Поръсете с ванилия или канела на вкус. Започнете бавно да разбърквате сместа. След като смесите съставките добре, пресипете мюслито в съд с капак и съхранявайте в хладилник. Така приготвеното мюсли ще запази вкусовите си и диетични качества цял месец.

Еднократната ориентировъчна порция сухо мюсли е 130 гр. за мъже или 70 гр. за дами. Най-добре съобразете порцията си с личния си хранителен режим. Може да регулирате калоричността на ястието според избора на прясно или кисело мляко, с което да накиснете сухата закуска.

Въглехидратите са подбрани в съотношение 80% умерено бързи с дълъг интервал на усвояване, 10% бързи с умерен интервал на усвояване и 10% бързи с къс интервал на усвояване. Влагането на 300 мл. прясно мляко би добавило нови 10% умерени въглехидрати с нисък гликемичен лоудинг. Нивото на полуусвоимите и неусвоимите фибри е близо 5% от теглото на мюслито. Сместа съдържа 20% растителни непълноценни протеини, които може да се обогатят при влагане на мляко или сух протеин при вече приготвеното мюсли. Нивото на мазнини е 16,5%, като съотношението им е 10:45:45 полиненаситени : наситени : мононенаситени.

Ястието е подходящо за комбиниране с мляко, плодови сокове или протеинови напитки. Може да се консумира за ранна или следобедна закуска.

Време за приготвяне Грамаж на порцията Белтъчини Въглехидрати Мазнини Ккал
10 мин. 130 18,9 67,6 16,5 495
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
Iva Pavlina
1
2 яну 2008 10:57

Според мен мюслито е чудесна алтернатива за сутрешна закуска, особено за работещия човек. Аз лично закусвам само това от месеци, гарантира ми усещане за ситост през голяма част от деня и не на последно място - сутрешен ритуал, гарантиращ добър старт на работното ежедневие:)

2
21 авг 2009 11:16

Мюслито е страхотна закуска определено и аз си го ям от месеци и се чуствам страхотно !

3
30 окт 2009 22:19

Какво означава точно думата “Мюсли” и дали тези, които ги продават готови пакетирани са качествени?За хора с наднормено тегло, на които всичко им е забранено,но и те са живи същества и искат да опитат,как се препоръчва да се консумират? Колко пъти в седмицата и какво количество?

Владимир Недков
4
31 окт 2009 12:07

Няма кака да дадем отговор на толкова разнообразни въпроси под коментарите на рецепта. Хората с наднормено тегло следва да работят със специалисти (треньори и нутриционисти), за да се освободят от излишната енергия.

5
21 апр 2010 06:09

Даааа, най-вече - с треньори :) Така няма повече да са от тези, “на които всичко им е забранено”.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.