Рибено или ленено масло?

Кое е най-подходящо за мен?

Рибеното и лененото масло са добри източници на есенциални мастни киселини, но как да решим кое е най-подходящо за нас? Няма лесен и валиден отговор за всички, но по-долу в тази статия ще изброим плюсовете и на двaта източника на незаменими мастни киселини, за да ви помогнем да решите кое ще бъде по-подходящо за вашето тяло.

Ползите от двата вида масло

И рибеното, и лененото масло съдържат есенциални мастни киселини (ЕМК). Те са нужни на тялото ни, но самият организъм не може да ги синтезира, затова трябва да ги приемаме допълнително чрез храната.

Есенциалните мастни киселини подпомагат репродуктивната, имунната, нервната и сърдечно-съдовата система. Омега-3 и омега-6 киселините са двете основни групи на ЕМК.

Тялото ни има нужда от тях, за да произвежда и "поправя" клетъчните мембрани, както и за синтеза на простагландините - химикали, подобни на хормоните, които могат да се намерят във всяка клетка от организма ни.

Дефицит на ЕМК не бива да се допуска. При наличието му се забелязват преждевременно стареене, стрес, податливост към болести и зарази. Като цяло тялото ви отслабва физически.

Внимание! Консумацията на алкохол или оскъдното хранене могат да влошат или блокират ефективността на есенциалните мастни киселини.

Диетите, предимно в западните страни и в САЩ се отличават с висок прием на омега-6 мастни киселини главно от зеленчукови масла (царевица, сусам, слънчоглед и т.н.) Приемът на омега-6 е много висок спрямо приема на здравословните омега-3 мазнини.

Когато омега-6 са в излишък, могат да провокират възпаления и да забавят кръвния поток в тялото, докато омега-3 биха намалили и предпазили от възпаления, както и да подобрят циркулацията на кръвта в тялото.

Американците консумират много по-голямо количество омега-6 мастни киселини, и за да направят диетата си по-здравословна, те трябва да прибавят по-високо количество омега-3 от колкото омега-6.

Ейкозапентаеновата (ЕПК) киселина и декозахексаеновата (ДХК) киселини са омега-3 киселините в мазните риби като сьомга, мекерел, херинга, сардина и т.н. ЕПК/ДХК са също и източникът на омега-3 мастни киселини в суплементите с рибено масло.

Декозахексаеновата киселина е главната омега-3 киселина в липидните мембрани, включително и сърдечните. Средно 1000 мг ЕПК/ДХК могат да получени от 100 грама мазна риба. Все пак, ако не консумирате риба поне два пъти в седмицата, трябва да се замислите за суплемента рибено олио, за да си осигурите здравословните предимства на омега-3 киселините.

Лененото олио съдържа есенциалната омега-3 мастна киселина - алфа-липоева киселина (АЛК). Лененото семе също съдържа омега-6 във формата на линолеична киселина.

АЛК в лененото олио не е биологично активна колкото ЕПК и ДХК, и преди да бъде усвоена, тя трябва да бъде превърната в ЕПК/ДХК в тялото, за да участва в цитоплазмата и липидните мембрани. Както и рибеното масло, лененото също предлага здравословни за сърцето влияния и помага в борбата с възпаленията.

Какво да изберем - рибено масло или ленено?

  • Рибеното и лененото масло са добри източници на омега-3 мастни киселини.
  • Лененото семе е добър източник на ЕМК, омега-6 и омега-3.
  • Рибеното масло съдържа ейкозапентаенова и декозахексаенова киселина. Веднага след прием те биват "внедрени" в цитоплазмата и мембраните на липидните клетки.
  • Лененото масло съдържа алфа-липоева киселина, прекурсор на ЕПК и ДХК и трябва да бъде превърнато в ЕПК или ДХК, за да бъде използвана от организма.
  • И двете са здравословни за сърцето и помагат при борбата с възпаления.
  • По последни изследвания рибеното масло (ЕПК И ДХК) помага за поддържането на доброто ви настроение и мозъчната ви функция.
  • Лигнините* в лененото семе (не става дума за ленено олио) влияят благоприятно върху дебелото черво и простатата. Също така са и добър източник на влакнини (фибри).
  • Повечето от клиничните изследвания на омега-3 са извършвани с рибено масло.
  • Лененото семе е алтернативата на омега-3 киселините за вегетарианци.

В резюме, изборът между двата вида масло зависи от вашите конкретни цели и от хранителната ви диета. Можете да ги съчетавате за по-добър ефект върху организма.

* Лигнините са антиоксиданти и фитоестрогени, съдържащи се в някои растения (ленени семена, тиквени семена, ръж, соя, броколи и някои диви плодове).

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Имаме план за твоята по-добра спортна форма!

Научи повече
Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1