Гинко Билоба (Ginkgo Biloba)

Здраве от юрския период

Ако имате проблеми с концентрацията, напрегнато ежедневие и работите с голям обем от бързопроменящи се информационни потоци, тежките тренировки понякога могат да влошават нещата, отдръпвайки хранителни вещества от ума. Едното решение е да тренирате по-леко. Второто се нарича Гинко Билоба. Изследвaнията сочат значително повишаване на способностите за задържане на вниманието при млади и здрави хора, при това само два часа след първия прием. Ефектът се дължал на подобрено кръвоснабдяване... Научете още!

Гинко Билоба (Ginko Biloba)Какво е Гинко Билоба?

Гинко Билоба е уникално семенно дърво, достигащо до 30 метра, което в днешни дни няма биологично близки сродници. Смятано за изчезнало от векове, то бива преоткрито като съвременен диворастящ вид в две отделни китайски провинции. Заради това Китайската Народна Република се смята за съвременната родина на застрашения вид Ginkgo biloba.

Неотдавна в листата на Гинко Билоба бяха открити редките фитохимикали гинколиди и билобалиди. Когато биомедицинските изследвания откриват ползите, които веществата могат да донесат за хората, започва масово извличане на екстракти. Днес екстрактите от добиват все по-широка популярност сред хората от всички възрасти. 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Гинко Билоба?

Доказани ползи

  • Проучванията показват, че билобалидите и гинколидите имат ноотропен характер върху човешкия организъм, т.е. действат като подобрители на паметта и концентрацията. Последното е полезно при тежко спортуващ, които се оплакват от замаяност и нaмалена способност за концентрация след тренировки.

Предположения и недоказани твърдения

  • Смята се, че флавонните гликозиди съдържащи се в Гинко Билоба, действат съдоразширяващо. Така те  увеличават циркулацията на кръв в повечето органи, мускулите и преди всичко в периферни кръвоносни съдове. Това е от изключителна важност за приложението на Гинко Билоба в азотните буустъри от последно поколение. Хората, които ползват този клас суплементи вярват, че съдоразширяващият ефект подпомага тъканното хранене.
  • Има изследвания показващи, че Гинко Билоба регулира оксидативния стрес, т.е. има действие на антиоксидант, борещ се със свободните радикали в тялото.
  • Съсществуват предположения, че Гинко Билоба оказва положителен ефект в борбата срещу някои от факторите, допринасящи до стесняване и запушване на кръвоносните съдове (атеросклероза)

Има ли странични ефекти и противопоказания на Гинко Билоба?

Смята се, че екстрактите на Гинко Билоба могат да причинят някои странични ефекти като: увеличен риск от кървене, храносмилателен дискомфорт, повръщане, диария, главоболие и безпокойство. Ако почувствате някои от страничните ефекти, трябва да прекратите приема и да се консултирате с личния си лекар. 

Кой и в комбинация с какво не бива да приема Гинко Билоба?

Екстракти, съдържащи билобалиди и гинколиди, не е желателно да приемат бременни и кърмещи жени преди изрична консултация с лекар.

Какви дози са нужни и как се взима?

Екстрактите на Гинко Билоба съдържат различна концентрация активни вещества гинколиди и билобалиди. Дозите варират между 40 мг. до 240 мг. за ден разделени в два или три приема. Най-добре е да следвате предписанието на етикета на продукта, в който е вложен листния екстракт заради разликите в концентрацията на активни фитохимикали, както и различните препоръчвани дози според търсения ефект. Стандартизираният екстракт на Гинко Билоба е със съдържание на  24% флавонни гликозиди. 

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Най-често Гинко Билоба се продава като отделен продукт. В други случаи може да го срещнете като съставка в енергийни напитки, антиоксиданти и в азотни буустъри. В повечето енергийни напитки и много от добавките обаче съдържанието на Гинко Билоба екстракт е само символично, защото дозите не са достатъчно големи, за да предизвикат очаквания ефект.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Имаме план за твоята по-добра спортна форма!

Научи повече
Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1