Кре-алкалин (Kre-Alkalyn) и Креатин-етил-естер (Creatine ethyl ester)

Две съвременни форми на креатина

Съвременният спорт в неговите професионални, полупрофесионални и аматьорски нюанси е съпътстван от вече огромен набор хранителни добавки. Креатинът несъмнено е една от най-разпространените съставки както в различни комбинирани продукти, така и в самостоятелна форма. Kre-Alkalyn и Creatine ethyl ester са две съвременни форми на креатин, в които разработчиците са се опитали да постигнат по-голям ефект върху организма.

Кре-алкалин (Kre-Alkalyn) и Креатин-етил-естер (Creatine ethyl ester)

За сравнение ефективността на разглежданите в темата продукти ще използвам може би най-разпространената форма - creatine monohydrate.

За съжаление той е изключително нестабилен при pH, по-малко от 7, като се превръща в неактивната форма, наречена креатинин.

Вреден ли е креатининът за организма?

Не се съобщават данни за пряка вреда, все пак той е естествен компонент в кръвната плазма, както и креатин.

Креатининът е един от най-важните показатели за характеризиране състоянието на бъбреците и тяхната функция (заедно с карбамид).

Така известното медицинско понятие креатининов клирънс означава способността на бъбреците да филтрират, т. е. да изчистват креатинина от кръвния серум.

В общи линии по високата му серумна концентрация се съди за някакво заболяване на бъбреците, последвано с бъбречна недостатъчност.

Образуването на креатинин зависи от мускулната маса (95% от него се откриват в скелетната мускулатура), поради тази причина при мъжете стойностите му са малко по-високи в сравнение с тези при жените.

При приемане на големи количества креатин монохидрат за продължителен период от време се наблюдават силно завишени стойности на креатинин в кръвта и е възможно да бъдат увредени гломерулите на бъбреците поради затруднения във филтрацията му.

В стомаха pH e със силно киселинен характер, вариращо в зависимост от хранителното съдържание, в стойности между 1 и 3.

Тези стойности, разбира се, могат да спаднат или да се увеличат в зависимост от количеството и pH-стойността на храните и течностите, които приемаме.

Така попаднала в стомаха, монохидратната форма на креатина се разгражда в голяма степен до креатинин.

Колкото по-ниско е pH в стомаха, толкова по-голямо е количеството на тази транформация.

Една от идеите е добавянето на монохидрата във високоалкална напитка, но това решава проблема частично, тъй като напитката увеличава pH в стомаха, но недостатъчно.

Усвояемостта на монохидратната форма се стимулира също и при приемане заедно с препарати, повишаващи алкалността в стомаха (Talcid, Stopacid и др.), но това все още е далеч от желаните резултати.

Какво е Kre-Alkalyn?

Kre-Alkalyn е едно решение на описаните проблеми. Представлява буферирана форма на креатина с алкали, като pH във воден разтвор е между 12 и 14.

Доказано е, че при pH над 12 трансформирането в креатинин е напълно избегнато.

Правени са клинични изследвания, според които при разтварянето му във вода и прибавянето му към среда, наподобяваща стомашната с pH=3, се наблюдава повишаване на pH до 9, съответно креатинът остава стабилен за период от време, достатъчен за абсорбция.

Кре-Алкалинът е стабилизиран, така че преминава през храносмилателната система непроменен и може да бъде напълно абсорбиран от мускулната система.

Вследствие от това дозите, необходими за спортистите са значително занижени в сравнение с монохидрата.

В отделни статии се съобщава че 1 грам Kre-Alkalyn съответства на 10 грама creatine monohydrate.

Освен това с Kre-Alkalyn се избягва натрупването на вода в организма, което го прави подходящ за дамите, както и за спортисти, състезаващи се в спортове, разделени на категории.

Други негови предимства са елиминирането на т.н. период на натрупване, характерен за други форми на креатина, както и буфериране при натрупване на млечна киселина в мускулите и неутрализиране на така неприятния ефект на мускулна треска.

Употреба на Kre-Alkalyn

Препоръчва се употребата в дози от 1 до 3 грама дневно в зависимост от теглото на човека.

В дни на тренировка може да се раздели на два приема 30 мин. преди самата тренировка и веднага след нея.

Kre-Alkalyn се предлага предимно в капсулна форма, като най-често срещани дозировки са от 750 mg и 1500 mg.

Съществува и в прахообразна форма, както и като компонент в комбинирани препрати.

Известен вариант е Kre-Alkalyn + Cinnеmon (т.нар. канела, съдържаща фитохимични катехини, спомагащи за улесняване на абсорбцията на креатина в мускулните клетки).

Научната литература не съобщава за странични ефекти при употреба.

Какво е Creatine ethyl ester?

Creatine ethyl ester е друга съвременна форма на креатин, целяща по-голямата му усвояемост.

Представлява Креатин с прибавена към него естерна група.

Creatine monohydrate e съединение със слабо-липофилен характер, означаващо, че той преминава в мускулните клетки през фосфолипидната бариера, но в малка част от приетото количество.

Това е една от причините да се налагат високи дози от монохидрата. От своя страна Creatine ethyl ester, благодарение на естерната си група (такава има и във фосфолипидите), е силно-липофилно съединение и преминава лесно през клетъчната стена в цялото си количество.

Фактът, че първо са необходими ниски дози от естерната форма на креатина и второ, че цялото количество се усвоява от клетките без да остава в екстрацелуларното пространство, води до липсата на водно задържане и т. нар. водно издуване в мускулите.

Също както и при Kre-Alkalyn, тук не се налага зареждащ период.

Препоръчват се дози от 2,5 до 5 грама дневно, в зависимост от теглото на спортиста.

Creatine ethyl ester се предлага под формата на капсули или на прах като самостоятелна форма, както и включен в комбинация с други съставки в миксиран вариант.

Научната литература не съобщава за странични ефекти при употребата му.

Независимо дали ще изберете Kre-Alkalyn или Creatin ethil ester, до голяма степен може да сте сигурни, че сте избрали по-съвремените продукти от семейството на креатина.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Имаме план за твоята по-добра спортна форма!

Научи повече
Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1