Дневен план за навициСвали сега 

Криви ли смe?

Практическо ръководство за определяне на различните изкривявания на стойката

Криви ли смe?

Повечето хора прекарват живота си седнали - пред компютъра, в колата, на масата. Спортуващите пък масово тренират крайно небалансирано. Но до какво води всичкото това седене и небалансирано трениране – най-общо, до отклонения в естествената стойка на тялото. Тази статия е посветена на най-често срещаните изкривявания в раменния пояс, които са следствие от навиците ни, както и от начина ни на трениране.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

В начина на живот на днешния човек движението е нещо, което почти липсва. За сметка на това много голяма част от времето си прекарваме, заети с друга "дейност" – седенето.

От леглото – на масата, от масата – в колата, от колата – в офиса, от офиса – пак в колата, оттам – на дивана в хола, и пак в леглото.

"Ааа, ама аз нали тренирам!?", ще кажат някои. Добре, това е стъпка към по-добро здраве. Но вече споменах, че масово хората тренират хаотично и небалансирано.

Три вида лежанка и два вида коремни преси, по няколко пъти седмично, или пък пътечка-колело-степер-разтягане. Звучи ли ви познато?

Ако отговорът е "Да" – продължавайте да четете. Ако отговорът е "Не" или "Аа, знам ги аз тези работи, ама аз тренирам по-умно"... пак продължавайте, има голям шанс да научите нещо ново.

Основата - линията на симетрия

Нека разгледаме един изправен човек в профил. В идеалния случай можем да построим перпендикулярна на пода права, която минава през ухото, раменната става, лакътя, тазобедрената става, коляното и глезена. Тази права е линията на симетрия.

Линия на симетрията на човешкото тяло

Повтарям, това е идеалният случай. На практика обаче, нещата са леееко различни. Доста често тази линия минава през най-много една-две от изброените точки.

Линия на симетрията на човешкото тяло

Прооблем?

Да, проблем. А може и да не е само един. Ще разгледаме по-подробно какво се случва на практика с частите на тялото и линията на симетрия, както и какво може да значи това за нас.

Позицията на главата

Най-често срещаното изкривяване, що се отнася до позицията на главата и шията, е т.нар. head-forward posture, или позиция, при която главата е издадена по-напред от нормалното спрямо тялото.

Позиция на главата

Аз лично не съм виждал човек, при когото този проблем да го има самостоятелно – винаги има изкривявания и по гръбначния стълб.

Както 90% от изкривяванията, и това е най-вече резултат на недобри навици в ежедневието.

В случая един от главните виновници е кибиченето пред компютъра дълго време – погледнете човек, който седи пред компютър и сравнете позицията на главата му с горната снимка.

На бас, че има доста голяма прилика.

Това не е безобидно състояние – с времето може да доведе до дискови хернии в областта на шията. Могат да бъдат засегнати и нерви, което значи и възможни проблеми с раменете и ръцете.

Позицията на раменете

Тук възможностите са няколко:

Рамене напред

Ако се върнем към погледа в профил и линията на симетрията, в този случай раменете се намират пред нея. Изглеждат отпуснати и приближени едно към друго, ако се погледнат отпред.

Позиция на раменете (напред)

От анатомична гледна точка причините за този проблем са слаби ретрактори и депресори на лопатката – ромбоиди, среден и долен трапецовиден мускул, както и скъсени и прекалено стегнати гръдни мускули – както големите, така и малките пекторалиси.

От практическа гледна точка причините могат да бъдат различни – прекалено "отпусната" стойка, небалансирано трениране (най-вече прекомерно акцентиране върху бутащите движения и гърдите, стана въпрос за трите вида лежанка), както и... да, висенето пред компютъра.

За хората, които искат да са здрави и да могат да си служат с тялото си по най-добрия начин колкото може по-дълго – ако раменете ви са в такава позиция, това може да значи болки и ограничени движения.

Тези, които тренират здраво, са още по-предразположени към контузии, защото поставят структура с нарушена механика под голямо напрежение.

Това не значи да спрем да тренираме тежко, а просто да започнем да тренираме умно.

Рамене нагоре

Тук все едно сте тръгнали да свивате рамене, за да кажете "не знам", и сте останали в тази поза.

Позиция на раменете (нагоре)

Горните трапци и повдигачите на лопатката (Levator scapulae) са с повишен тонус и скъсени, а долните трапци и ромбоидите, които дърпат целия раменен комплекс надолу, са по-слаби и не могат да противодействат на първите.

При повечето хора горните трапци са по-активни от долните, благодарение на различни причини.

При хората, трениращи с тежести, много често проблемът се задълбочава заради недобра техника на упражненията – най-вече при набиране, бутане от лег, различните видове гребане.

Ако има проблеми с гръбначния стълб в областта на шията, също е възможно тялото да реагира със стягане на изброените мускули. Често същото нещо се забелязва и при хора, подлагани ежедневно на голям психически стрес.

Както казахме, това състояние е доста често срещано в днешно време, и съвсем не е безобидно. С 99% сигурност означава хронични болки във врата, а може да е причина и за проблеми в раменете, особено при трениращи хора.

Ромбоидите и долните трапецовидни мускули, които стабилизират лопатката, най-често са неактивни, а стабилните лопатки са много важни за оптималната работа на раменната става, особено при по-голямо натоварване.

Стърчащи плешки

В медицината това състояние е познато като "скапула алата", или "криловидна лопатка". За жалост, точно с тези криле не се полита към нищо добро.

Стърчащи плешки

Винаги се комбинира с отпуснати напред рамене, защото същите мускули са отслабени – долни и средни трапци и ромбоиди. Тук обаче отслабването им е по-сериозно, при оглед има голяма празнина между вътрешните ръбове на двете лопатки.

Неактивен е и Serratus anterior, чиято функция е да "залепя" лопатката към гръдния кош.

Среща се основно при слаби хора и вероятно при поне 80% от жените.

Главни виновници за това състояние са отпуснатата и изгърбена стойка, както и фактът, че хората или не тренират, или не знаят как да тренират, за да подобрят състоянието си.

Тук отново имаме нарушена стабилизация на раменния пояс, която неминуемо води до проблеми в раменете.

Позицията на ръцете

Тук основният проблем отново е в раменната става, но си личи като се погледне цялата ръка, затова реших да го отделя.

Мишниците са завъртяни навътре към тялото, дланите сочат по-скоро назад, отколкото една към друга, и като цяло има сериозна прилика с примат.

Позиция на ръцете на тялото

Това е класическа поза за т.нар. "нацепени батки", трениращи основно горна част, и то предимно с лежанки с неправилна техника и десетина изолиращи за гърди.

Тук вътрешните ротатори на мишницата – големи и малки пекторалиси, както и широкият гръбен мускул (Latissimus dorsi), са много по-силни от мускулите, които я завъртат навън – Infraspinatus, задната част на делтовидния мускул и Teres minor.

Това състояние също е много разпространено, особено при трениращи с тежести. Може да доведе до болки и ограничена подвижност в раменете, а и до по-сериозни проблеми, особено ако се прекалява с тежък лег с неоптимална техника.

Както стана ясно, повечето хора имат едно или друго отклонение в правилната стойка. Но с правилната техника на трениране можете да подобрите сериозно положението на тялото си, всичко е въпрос на подход.

Ето и втора част на темата.

Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow