Дневен план за навициСвали сега 

Вярвам, значи мога

Битката за здраво и хармонично тяло е преди всичко битка със самите нас

Вярвам, значи мога

Първата ни малка победа. От самото си начало животът ни налага да проявяваме воля, постоянство и упоритост. Малкото дете прави първите си стъпки колебливо и несигурно, подкрепяно от своите родители. С всяка следваща стъпка то става по-уверено, докато настъпи мигът, в който започва да се движи без чужда помощ.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Постепенно ходенето се превръща от съзнателно усилие в естествено и несъзнателно действие. Също като ходенето, много неща в живота ни започват като съзнателни и целенасочени усилия, за да се превърнат постепенно и неусетно в неотменна част от самите нас.

Всяко начало и всяка промяна са трудни, но времето има магическата способност да изтрива онези спомени, които ще ни карат да се сещаме колко трудно е било в началото.

След тези встъпителни думи все още ли смятате, че след като всеки от нас се е научил да ходи, е невъзможно да успее да постигне здравото и хармонично тяло, за което мечтае?

Ако сте човек, който използва фразите "Искам да отслабна, но не мога", тази статия е предназначена именно за вас. Трябва да бъдете сигурни, че единствената пречка това да се случи са не лошите ви гени или злата съдба, а страхът и неувереността, които блокират естествените ви механизми за борба и постигане на успехи.

Както виждате, във всеки от нас е заложен стремеж да се бори, но успяват само онези, които вярват в успеха си. В най-общи линии човек ще се превърне в това, в което вярва, че ще се превърне. Всяка малка стъпка бележи най-големия ви успех – волята да не се предавате и да вървите напред. Постигнете ли този успех, всичко останало ще се случи, просто защото ще смятате, че е естествено и постижимо.

Умът направлява действията на тялото ви и следователно всичко или почти всичко е постижимо, ако вярвате. Тялото ви може понесе почти всичко. Умът е онова, което трябва да успеете да убедите.

Ако сте се опитвали да постигнете здраво и хармонично тяло и сте полагали усилия, но нещата не са се получавали, е време да се запитате каква е причината. Въпреки че повечето от вас са убедени, че именно и само те не могат да се сдобият с желаната промяна, ще се изненадате, че това въобще не е вярно.

Вашите лични разочарования са просто ваши лични очаквания, които не са срещнали своят брат-близнак в реалния живот. На какво са базирани вашите очаквания? В живота си човек е ежедневно заливан от голямо количество информация. Част от нея просто преминава покрай нас, но друга част ние възприемаме и тя на съзнателно и подсъзнателно ниво успява да се намести в нашия душевен дом под формата на стереотипи и очаквания.

Така например влиянието на медиите с налагането на образи на слаби женски тела води до формиране у жените на нагласа да асоциират физическата красота и възхищението от нея със слаботата. Тъй като животът на жените е непрестанно изпълнен с противоречия, страхът и несигурността ги кара да наблягат на разкрасителните процедури и красивите дрешки, за да си осигурят удоволствие, което за съжаление се оказва твърде краткотрайно.

Да се опитвате да премахнете собствената си несигурност в начина, по който изглеждате чрез красиви вещи е същото като да смените опаковката на развалена храна и да повярвате, че сте решили проблема.

Медиен срещу реален образ

Полезно е да знаем, че не всичко, което виждаме в медиите – телевизия, списания и т.н. е постижимо в реалния живот. Храната бързо се набива в очите на гладния, но малко от нас са си задавали въпроса дали въпросните модели изглеждат така през всеки един ден от живота си. Истината е, че освен плод на дългогодишни усилия в областта на тренировките и правилното хранене, изваяните тела на моделите са и плод на специфични краткосрочни усилия с цел постигането на перфектна форма за определена цел – фотосесия, участие в състезание и др.

Казват, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, но ако очаквате, че ще изглеждате всеки ден като модела от корицата на списанието, разочарованието ви е в кърпа вързано. Добрата форма е ваш личен актив, който можете да притежавате цял живот, ако успеете да го превърнете в навик, а не в самоцел. Времето ще остави своя отпечатък, но вашето удовлетворение може да остане непокътнато, ако поработите върху начина, по който възприемате добрата форма.

В дългосрочен план добрата форма няма физически измерения. Тя е начинът, по който възприемате себе си. След това можете да се опитате да контролирате това възприемане и да променяте своята форма – можете да станете по-слаби или по-обемни и да бъдете еднакво щастливи. Както казахме по-горе, успехите ни стават реалност едва когато повярваме, че можем да успеем.

Познатата фраза, че шампионите се раждат, е доказателство, че силата на мисленето е практически безкрайна. Добрите резултати и удовлетворението от тях са най-силните мотиватори и стимули да продължим напред.

Всяка постигната цел обаче води до край на една битка, а с това и до известно разочарование. Постигнали сме желаното и сега накъде? Според американския психолог Ейбрахам Маслоу човешките потребности са подредени в пирамида и задоволяването на по-долната дава възможност за преминаване към стоящата над нея. Най-вероятно ще се насочим към нова цел.

Целите могат да бъдат много и различни и сами по себе си те не са нищо повече от една крайна спирка, към която пътуваме. Тъй като недостигът е движещата сила при тях, с постигането им мотивацията намалява и човешкото поведение се променя. Следата, която те оставят, е именно пътят на тяхното реализиране и именно в този път се развива нашето удовлетворение.

Не позволявайте фиксираният поглед в крайната цел да ви попречи да усетите удовлетворението по пътя към нейното постигане. Това гарантирано ще ви превърне в един нещастен човек, преследван от своята неудовлетвореност.

Ако обичате това, което правите, ако действията ви са облечени с желание, вие ще бъдете доволни от резултатите, колкото и незначителни да са те. Защото те са вашата поредна малка победа.

Още съдържание по темата
За-навика-да-ни-е-зле
За навика да ни е зле

Редакционни размисли по злободневни въпроси, свързани със здравето и добрия външен вид

В-търсене-на-правилната-мотивация
В търсене на правилната мотивация

За добрите намерения и пътищата, по които ни водят

Всеки-край-е-и-едно-ново-начало
Всеки край е и едно ново начало

За края на света се оказа рано. Затова пък е дошло времето да спрем с оправданията.

Ти-избираш
Ти избираш...

...как ще запълниш свободното си време!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow