Земна ябълка (Гулия)

Земна ябълка (Гулия)

Силно подценявана растителна култура с великолепни вкусови и здравословни качества

Малките, привидно невзрачни на вид грудки, които може би сте виждали от време на време да се продават на пазара, са земни ябълки. Земната ябълка (Helianthus tuberosus) е известна още и като гулия, но може да я срещнете и под името йерусалимски артишок или топинамбур.

Пренесена е от Северна Америка в Европа през XVII век и отначало не е предизвиквала особен възторг, ако съдим по думите на един английски градинар, които я е нарекъл "храна, подходяща повече за свине, отколкото за хора". Това обаче не бива да ви подвежда, тъй като и трюфелите са любима храна на свинете, но също така са рядък деликатес за всяка изискана кухня.

Земната ябълка не е така рядко срещана, както трюфелите, разбира се, но по нашите земи е изместена от картофа, поради което е почти изгубила традиционното си значение за кухнята и се отглежда все по-рядко. Всъщност земната ябълка е много лесна за отглеждане култура, която бързо се разраства без кой знае какви усилия.

На външен вид горната част на растението прилича на слънчогледа, с който са близки роднини: стъблата достигат 3 м височина, листата са яйцевидни, заострени, груби, широки между 7-10 см и дълги около10-20 см. Цветовете са яркожълти, 4-8 см в диаметър, появяват се от август до ноември.

Използваемата част от растението са кореновите грудки, които напомнят по вкус на сладка ряпа и са хрупкави почти колкото пресни орехи. Печена и пържена гулията наподобява вкуса на картоф, но с ясно изразена захарност (като при морковите и пащърнака).

Хранителни стойности за 100 г

  Калории Протеини Мазнини Въглехидрати Фибри Захари ГЛ
Земна ябълка, сурова 30 ккал 2 г 0 г 17 гр 2 г 10 г 7

Обикновено грудките съдържат скорбяла (или нишесте) – както картофените, например. При земните ябълки това вещество се нарича инулин – естествен полизахарид, който има силно виляние върху обмяната на веществата.

По съдържание на желязо гулията превъзхожда моркова, картофите, ряпата и цвеклото. Земната ябълка е и отличен източник на желязо. Съдържа още калий, калций, манган, фосфор, цинк силиций, магнезий, натрий, флуор, хром и други минерали.

Гулията съдържа още целулоза, пектин, органични киселини, мазнини, белтъчини и незаменими аминокиселини, витамините В1, В2, В6, С, РР, каротиноиди (каротинът в гулията е 60-70 мг на един килограм). Тя съдържа и незаменимите киселини аргинин, валин, лизин, левцин и др., както и много целулоза.

В това растение е високо и съдържанието на органични поликиселини – лимонена, ябълкова, малинова, янтарна (кехлибарена) и др. Съчетани с витамин С, те имат силно изразено антиоксидантно действие.

Съдържанието на пектин в гулията е около 11% от сухото вещество.

Здравословни ползи

Храните с високо съдържание на инулин са много ценени от хора с диабет или такива, които се придържат към нискогликемична диета. Инулинът представлява разтворими фибри. Той се разпада на фруктоза (за разлика от скорбялата, която се разпада на глюкоза) и така по-лесно се поддържат равномерни нива на кръвната захар. 

Препоръчва се инулин и при страдащите от затлъстяване, атеросклероза, камъни в бъбреците, артрити, сърдечни заболявания, както и като предпазно средство срещу различни онкологични заболявания.

Оптималното съдържание на минерали в гулията помага за засилване на имунната, ендокринната, нервната система на човека и подобрява качествата на кръвта.

Здравословни рискове

Често се споменава, че инулинът има газообразуващо действие, затова хора, които не го приемат редовно, трябва да започват с малки количества. Иначе грудките дори се препоръчват при запек и стомашни проблеми. Голяма част от калориите в земната ябълка идват от захар, което е добре да се вземе предвид при определени видове диетично хранене.

Хора страдащи от жлъчни и чернодробни заболявания, включително мастна стеатоза, трябва да контролират количествата фруктоза, които консумират. Имайте едно наум, когато консумирате гулия. 

Избор и съхранение на земната ябълка

Грудките на гулията трябва да бъдат твърди и гладки, без следи от изсъхване. През зимата е важно да се купуват гулии, които не са държани на открито, тъй като лесно измръзват. След изваждането й от земята земната ябълка изсъхва сравнително бързо, за около 48 часа, затова обикновено предлаганите на пазара грудки са пресни.

Идеи за консумация

Гулията е подходяща за директна консумация и разбира се, е най-полезна, когато се консумира в суров вид, например настъргана в салати или изцедена на сок. Освен това обаче може да се вари, пържи, соли и маринова; тя е изключително полезен продукт за здравословно хранене.

Мнозина я подминават частично поради непознаване на качествата й, но ако се решите да я опитате, имате всички шансове да се превърнете в горещи нейни почитатели.

Научи още
Използвани източници
  • kukuriak.bg
  • nutritiondata.self.com

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1