5 изфабрикувани диагнози

Или как да се почувстваме болни, макар че реално не сме

5 изфабрикувани диагнози

Как една толкова крехка машина като човешкото тяло е успяла да покори планетата, да преплува океана, да построи пирамиди и замъци, да унищожи гори, да отиде до луната и да скочи с парашут от стратосферата? Не само, че сме крехки, ами и не подлежим на поправка. Как тогава успяхме да стигнем дотук?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Защо му е на някой да измисля диагнози, без те да са нужни?

Защото пътят към ада е постлан с добри намерения. В по-честия случай говорим за подвеждане, т.е. някой дава невярна информация, която е вярна според него.

Ето пример: боли те коремът, отиваш на лекар и той има поле "диагноза", което трябва да попълни, затова го попълва с най-добри намерения и според най-добрите си знания. Това трябва да контрастира с лъженето, защото в този случай отсрещният човек знае "истината", но нарочно дава грешна информация.

Докато лъжата е очевидно престъпно и неморално действие, подвеждането звучи добронамерено. Това обаче не променя факта, че в много случаи става въпрос за "престъпна" некомпетентност (невнимание или небрежност). Все пак, когато всеки един от нас отиде на лекар, очакването е той да знае какво прави и да разполага с най-добрата налична информация.

Запознайте се с днешните претенденти:

Дискова херния и остеофити

Наричана понякога дискова болест, дисковата херния е сред най-популярните диагнози. Боли те кръстът, отиваш при лекаря, той ти назначава ЯМР и на снимката откриваме изменения в междупрешленните ти дискове. Лоши новини - не минава само́, можем да го залъгваме с хапчета, инжекции и физиотерапия, но единственото лечение е оперативното. Успокояването на симптомите (болка, изтръпване) може да стане и с почивка, но да знаеш, че хернията си е още там и няма да се махне сама. Може да се обостри във всеки един момент. Към тази графа можем да припишем и цялата тайфа братовчеди на дисковата херния - шиповете. Симптомите са същите, само трябва да видим кое от двете ще намерим.

Синдром на карпалния тунел (СКТ)

Самото му име го издава. Синдром (от гръцкото "стечение", "струпване") е термин, който означава съвкупност от признаци и симптоми, свързани с болестно състояние и проявяващи се едновременно. Накратко - не знаем какво ти има, но имаш няколко признака, които е прието да се обединят в това название, като за всеки от тях може да има много причинители. Една от пословично най-предписваните операции, като за това допринася мнението, че тя е една от най-лесните, най-приятните (мой преподавател използва тези думи) и най-евтините. Даже може да ти я включим като бонус в пакета "смяна на тазобедрената става" - нали така и така ще те приспиваме, нищо няма да ни коства за 10-15 минути да ти подарим един разрез на китката.

Плантарен фасциит и пателарен тендинит

Боли те стъпалото или под коляното? Възпаленийце. Почини, мажи го с Х (което няма да ти казвам, че ми плащат, за да го препоръчвам, но ти ще се сетиш от красивите белeжници и календари на същата марка). Ако не стане, ще му ударим една инжекция.

Поставени ли са тези диагнози на мястото им?

И петте са легитимни диагнози, описани, изучени и "лечими". Има случаи, в които можем да свържем конкретен здравословен проблем с конкретно изменение в тъканите, като например загуба на сила и изтръпване в крайниците заради дискова херния или шип, слабост в ръцете заради СКТ и силна болка, причинена от възпаление. В такива случаи се налагат сравнително бързи и категорични действия.

Проблемът идва, когато въпросните диагнози са поставени не на място, т.е. когато някаква находка ни подвежда в грешна посока с лечението, което може да нанесе сериозни икономически и здравословни (психически и физически) вреди.

Колко точни са тези диагнози?

Според различни проучвания между 40 и 60% от хората без оплаквания в кръста вече имат дискови хернии или някакви изменения на гръбначния стълб. Човекът има дискова херния, но не го боли. Ако решавахме само от резултатите от образната диагностика, то половината от хората трябва да се отправят бавно и спокойно (защото нямат оплаквания) към операционните зали. Лекарите, разбира се, не са толкова лесни за подвеждане и не взимат решението само въз основа на рентгенови или ЯМР снимки, а се съобразяват и със симптомите на пациента. Каква е вероятността обаче да има съвпадение между двата феномена (болка и дискова херния)?

При СКТ предположението е, че натискът и големината му върху нерва са решаващи. Тук ще ви помоля за малко по-сложна мисловна гимнастика. Съществува състояние, наречено комплексен регионален болкови синдром (КРБС тип 2 е по-популярен в България с названието Зудеков синдром/атрофия/дистрофия), при който можем да намерим редица изменения, едно от които е изстиването на крайника (най-често ръка). Когато ръката обаче се премести в другата половина (отиде при здравата ръка), температурата й се повишава, а ако здравата ръка бъде преместена в противоположното поле, то тя започва да изстива. За вас не знам, но това поставя пред мен доста въпроси относно това кой, как и кога решава къде да има кръвоприток, а нервната тъкан е особено чувствителна към нарушаването му.

При последните две (за днес) диагнози предположението е, че има възпалена тъкан, която боли. Което наистина може да е така. Може и да не е така. Според мои приятели зъболекари (лекари по дентална медицина) е много често срещано някой да се появи с отчетливо възпалени венци, но без болка. Те са подути, с променен цвят и повишена чувствителност (когато започне процедурата по отстраняване на зъбен камък например), но в общия случай хората не се оплакват от болка преди това. По-често при пателарния и плантарния тендинит класическите симптоми за възпаление липсват (затопляне, зачервяване, подуване).

Поуката до тук се надявам да е - когато оплакването е болка, картинката въобще не е толкова ясна.

Защо в повечето случаи общо предписваното лечение не носи търсения резултат?

Причините са главно две. Може да е пропусната важна стъпка в лечението или може да се лекува грешното нещо.

Една от най-честите грешки е, че терапиите не включват премахване на причинителя, който в общия случай е неизвестен или по-скоро неясен. Лекуват се "симптомите", но не се правят достатъчно промени в поведението на индивида, които да позволят излекуването, спиране на усложненията и предотвратяването на повторно появяване на проблема. Ето няколко примера:

Ако имате "дискова херния" или "шипове" (остеофити, т.е. ако имате болки в кръста, които съвпадат или не с някакви изменения в гръбнака ви):

 • Променяйте положението си на работа често. Това може да включва различни положения на седене, работа прав или легнал. Няма единично положение, което да задържите 8 часа без последици.
 • Променете работното си място, така че да ви е удобно. Нямам предвид да си намерите работа близо до дома, а да направите поне елементарна ергономична оценка на работното си място.
 • Движете се. Нямам предвид просто да ходите (придвижвате), въпреки че това е едно добро начало и страхотно упражнение. Имам предвид да изследвате движението. Да се движите във всички посоки (напред-назад, наляво-надясно, нагоре-надолу) и всички обеми (къса, дълга или средна амплитуда на движение), и разбира се - без болка.
 • Научете се да се движите свободно и без болка. Винаги има начини да се движите, така че да не ви боли, а движението е едно от най-добрите обезболяващи средства.

Ако имате СКТ

 • Научете се да се грижите за ръцете си. Имам спомен как като ученик попаднах на едно ръководство по машинопис и там имаше указания колко, защо и какви упражнения да се правят за поддръжка на ръцете.
 • Проверете ергономията на работното ви място. Работещите на компютър трябва да подберат подходящо бюро и стол (или да модифицират наличните), при някои помага подложка от гел или вертикална мишка.
 • Понякога проблемът с ръцете идва като усложнение на проблеми с раменете, врата или гърба. Може би там също трябва да отделите време и насочите усилия.

Ако имате пателарен тендинит или плантарен фасциит

 • Погрижете се за начина, по който се движите - как ходите, как стоите прави, как клякате, как бягате. Защо някои места понасят прекалено голямо напрежение или нервната ви система иска да ги предпази (подсказка: защото нещо друго не си върши работата)?
 • Погрижете се за обувките си. Няма еднозначно решение за подходящи обувки, тъй като условията са много. Намерете обувки, които да са подходящи за вашите крака, а не тъпчете краката си в просто някакви обувки.
 • Преценете дали се претоварвате или не натоварвате достатъчно. Ако бягате всеки ден, може би трябва да намалите малко. Ако не бягате въобще, може би е време да започнете и да се научите.

С какво трябва да се съобразяваме?

С целия индивид. За да отделим психиката от тялото, ще са ни нужни силни медикаменти. За да отделим коляното от тазобедрената става, ще трябва трион. За да отделим ръката от врата, ще трябва остър нож. Подходът към оценката на състоянието и решаването на проблема* трябва да взема предвид целия индивид, а не локалното изражение на нещата.

*т.е. диагноза и лечение

Използвани източници

 • doctorsceptic.com
 • Lorimer Moseley - "Pain" dvd
 • Lorimer Moseley, David Butler - "Explain pain"
 • Stuart McGill - "Low back disorders"
Още съдържание по темата
Фазите-на-храненето-храносмилане-и-усвояване
Фазите на храненето - храносмилане и усвояване

Физиология и етапи на храносмилането

На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Да-се-храним-бавно
Да се храним бавно

За бавното хранене, забавното хранене и здравословните ползи от това

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow