Синдром на кубиталния тунел

Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

За разлика от CTS, синдромът на кубиталния тунел е с по-голяма вероятност да засегне всеки от нас поради редица причини. Това е състояние на дискомфорт на горния крайник, свързан с различни болезнени и неприятни усещания. Какво представлява и как може да се избегне?

Може би на мнозина от нас се е случвало да изпита внезапно изтръпване и болка по външната част на ръката от лакътя чак до малкия пръст – като да го удари ток. Причината – засягане на лакътния нерв, който се простира по тази дължина. Неприятното чувство може да продължи от няколко секунди до неопределено дълъг период от време, особено при хроничните случаи.

Кубиталният тунел представлява пространството между двете изпъкналости около лакътната става, обградено от мускула flexor carpi ulnaris, през който преминава лакътния нерв. Това е силно чувствителна и незащитена зона. Нараняването или притискането на този нерв при остри или повтарящи се травми води до състояние, наречено синдром на кубиталния тунел.

Какви симптоми и клинична картина проявява заболяването?

Ранни симптоми са:

  • болка и скованост в областта на лакътя;
  • изтръпване, намалена чувствителност и слабост на безименния и малкия пръст – лакътният нерв е един от главните нерви на предмишницата. Той инервира мускули около лакътната кост, дланта и пръстите.

При прогресия на заболяването може да настъпят:

  • намалена способност за свиване на кутрето и намалена здравина на хвата като цяло;
  • загуба на мускулна сила на ръката;
  • деформация на ръката.

Как се стига до синдром на кубиталния канал - причини и рискови фактори

  • Някои индивиди поради характерни анатомични особености в областта на лакътя са предразположени към заболяване от синдрома;
  • При диабетиците също има по-голям риск, тъй като те са склонни към развиване на различни невропатии;
  • Хвърлянето при някои видове спорт (бейзбол; хвърляне на диск) е също предразполагащ фактор;
  • Пациенти с увреждания и трудови травми на ръцете са с по-голям риск;
  • Пози, при които ръцете са сгънати в лактите за дълго време, което води до пренапрягане на улнарния нерв. Например при определени професии, по време на сън.

Как да проверим дали страдаме от този синдром?

Установяването на синдрома може да стане с физикален и неврологичен преглед при специалист, ултразвукови и електродиагностични процедури.

Как се лекува?

В по-леките случаи състоянието може да се успокои, като се направят леки промени в стандарта на живот – използване на handsfree устройства при телефонни разговори, употреба на подложка, която да поддържа ръката изправена по време на сън.

При по-тежки прояви е необходимо да се потърси помощ при невролог, който може да назначи различни хирургични или неинвазивни манипулации (ултразвукови процедури, декомпресия, масажи, разтягане, инжектиране на противовъзпалителни медикаменти).

Много важно е да се избягват продължителни свивания в лактите.

Когато гореизложените методи не могат да помогнат за повлияване на симптомите, най-ефективно е хирургичното лечение. Все по-популярна за такива операции е ендоскопската хирургия.

Бъдете здрави!

Научи още
Използвани източници

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1