Най-често срещаните спънки при поддържане на здравословно меню

Най-често срещаните спънки при поддържане на здравословно меню

Алтернативи на най-честите оправдания, които ни пречат да се храним по-здравословно

"Не ми остава време да пазарувам", "Не мога да спазвам режим, защото не мога да се храня отделно от семейството си", "Не ям през деня, защото съм в офис, а вечер ям каквото видя"... Това са едни от най-срещаните оправдания, които чувам в ежедневието си. Причини, поради които много хора не успяват да започнат и да поддържат един сравнително здравословен, спрямо личните нужди, хранителен режим. Има ли разрешение на проблемите и наистина ли положението е толкова категорично? Да разгледаме няколко случая.

Действително живеем във време, в което да попаднеш в капана на нездравословните навици е много лесно Ежедневието е натоварено, a часовете почти никога не стигат - препускаме от задача към задача. Докато свърши работният ден и се напазарува, идва време за сън. А трябва да отделим нужното на семейството, приятелите, себе си.

Често изборът е дали да сготвиш нещо вкъщи или да купиш нещо готово, полуфабрикат (за да се спести време). В много от случаите, за съжаление, везните се накланят към второто. Аз общувам с много хора. Всеки ден се появяват нови лица. Хубавото е, че все повече са тези, които си казват: "Трябва да направя нещо за себе си - ще спортувам и ще се храня здравословно". В разговорите ми с тях, когато искат съвет как да преминат към по-полезни навици, разбирам, че това е голяма тежест за плещите им.
Искам да споделя с вас някои от спънките, които чувам по-често, и да предложа варианти за тяхното решение.

Спънка №1 - "Нямам време да пазарувам"

Проблем: "Предпочитам да взема нещо набързо и готово - топла витрина, полуфабрикат."

Решение:

Добра организация и предварително планиране

Щом имате време всеки ден да се отбивате до топлата витрина или близката закусвалня, значи ще отделите два дни седмично, в които да напазарувате в по-големи количества.
Направете списък от продукти за няколко дни напред и проучете от къде ще ви бъде най-удобно да ги вземете.

Проверете близките магазини или пазари - къде цените са по-изгодни

Веднъж седмично може да се снабдите с храните, които имат по-дълъг срок на годност - ориз, картофи, пълнозърнести изделия, сурови ядки, тахан, яйца, плодове и зеленчуци. Два пъти седмично може да купувате пресни меса, риби или млечни продукти (това е само пример, съобразете се спрямо нуждите на семейството - има ли вегетарианци или не, какви са личните предпочитания).

Ще спестите време

Тъй като не се налага да пазарувате нещо дребно всеки ден, всъщност вие ще разполагате с повече свободно време.

Ще спестите пари

Вярно е, че ще дадете накуп повече пари, но всъщност ще спестите и от тях - защото надценката на готовите храни е по-голяма и излиза по-изгодно да приготвяте всичко вкъщи.

Спънка №2  - "Нямам време да готвя"

Проблем: "По цял ден съм на работа, не искам да прекарвам свободното си време в кухнята".

Решение:

Предварително намислете няколко ястия, които да са по вкуса на всички

Съобразете се с предпочитанията на останалите членове в семейството и изберете съответните рецепти.

Гответе храните едновременно

Тук отново идва добрата организация - приготвяйте няколко неща наведнъж и в по-големи количества, така че храната да стигне за целия ден.
Сложете гювеч във фурната, докато на котлона ври супа.
Докато печете ароматен хляб, пригответе риба на скара и нарежете свежа салата.

Всички заедно в кухнята

Не е нужно да стоите сами в кухнята - приобщете и близките. Нека децата да измиват зеленчуците, а някой друг от възрастните да разказва как му е минал денят. Гответе и общувайте по между си.

Моят личен пример е, че готвя за два дни напред, като за всеки ден менюто е различно. Просто във фурната са две тави наведнъж, на котлоните - две тенджери и т.н. Всичко на всичко това ми отнема: 20 минути за пазаруване (по списък) и 60 минути за готвене.

Спънка №3 - "Не мога да готвя отделно за себе си и семейството си"/"Не искам да ям отделно от семейството си"

Проблем: "Не искам да подлагам и другите на диета"/ " Не мога да карам майка ми да ми готви отделно".

Решение:

Дефиниция на "диета"

Не е редно под "диета" да се разбира нещо лошо, нещо мъчително. Диетата е начин на хранене, начин на живот. Режимът трябва да е полезен, вкусен и приятен.
От тази гледна точка не е много честно вие да искате да се храните здравословно, а семейството ви - не, нали?

Набор от разнообразни храни

Съобразете се с различните вкусови предпочитания - съществуват много рецепти, които да удовлетворяват всички. Ако има вегетарианци - нека има и постни ястия.
Здравословното хранене е разнообразно и не е сведено само до "пиле с ориз" или "картофи на фурна и салата".

Спънка №4 - "Не мога да се храня в офиса, а вечер ям каквото видя"

Проблем: "Работя в офис и не ми е удобно да нося домашно приготвена храна. Какво ще кажат колегите ми, когато извадя кутията?"

Решение:

Вместо вафла - ядки

По време на работния процес имате почивка, нали? "Да изпушим по една цигара", "Хайде да се отбием до барчето за по един бърз кроасан" (примери за нездравословни навици).
Щом може да отделите 10 минути за това, може да извадите нещо здравословно от чантата си. Не е нужно да е неудобно за ядене.
Вземете си сурови ядки, плод, фреш, домашно приготвен сандвич.

Гледайте сериозно на себе си

А какво ще кажат колегите ли? Бъдете катализаторът на промяната при всички. Да се грижиш за себе си и здравето си не е нещо срамно. Да извадиш собствено приготвена храна не заслужава освиркване, а напротив. Това е добро отношение към тялото си, така правите нещо за себе си. Така няма да гладувате през активната част от деня и няма да стигате до преяждане вечер.

Моят личен пример е, че в почивките по време на следването ми в университета, докато другите ядяха солети и вафли, аз изваждах кутийка с варени яйца и ядки. В началото ме гледаха странно и ме разпитваха - все едно правя нещо нередно. С течение на времето започнаха да правят същото.

Бих могла посоча още спънки, но не е нужно. Смятам, че схванахте идеята ми. Спазването на здравословни навици в храненето не е нещо мъчително.
Полезната храна не е безвкусна и еднообразна. Промените идват бавно, но е хубаво да бъдат трайни. С времето ще видите, че това, което правите за себе си дава своите положителни резултати. Ще се чувствате по-енергични, тонизирани, здрави.

Предполагам, че има и по-специфични случаи, които ви пречат да започнете промяната към по-добро. Споделете ги с нас и ще се опитаме да намерим оптималното решение.

Научи още

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1