Гхи

Пречистено краве масло по Аюрведа

Гхи

Гхи представлява пречистено масло по индийска рецепта, което се среща и в южноазиатската кухня и традиции. В последните години все по-често се препоръчва употребата му в здравословни рецепти, затова успешно навлиза и в западната кухня. Самата дума гхи идва от санскрит, но се среща и в други езици. Приготвянето на гхи в домашни условия не е сложно и не отнема много време. Нека видим какви са ползите от този вид масло.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Как се приготвя гхи?

Традиционно за направата на гхи се използва краве масло. За да си направите гхи, е нужно само да разтопите и сварите маслото, след което да оберете с лъжичка пяната и да я отстраните. Идеята е, че след пречистването на маслото от него се премахват водата и белтъците.

Текстурата, цветът и вкусът на гхи могат да варират според качеството и вида на използваното масло и според времето на варене. По желание накрая може да си добавите и подправки, с които да подобрите вкуса на маслото. След пречистването остава доста по-малко количество от маслото, но вкусът му се подобрява значително. Така приготвеното гхи може да се използва за готвене или в суров вариант, но също може да се приема на гладно в чист вид, като се твърди, че помага при някои стомашни проблеми.

Важни съвети при приготвянето на гхи:

 • използвайте безсолно масло, за предпочитане домашно, тъй като тези от магазина най-често съдържат маргарин;
 • нарежете го на малки парчета и оставете отначало на слаб огън;
 • щом стане течно, за кратко засилете котлона, но когато заври, го намалете отново, за да не пръска;
 • премахнете с дървена лъжица образувалата се пяна;
 • процесът на пречистване на маслото продължава от 30-40 минути до около час, като зависи от количеството масло (от половин до 1 кг) и от неговото качество;
 • накрая, когато маслото е вече прозрачно, може да го прецедите през марля, за да отделите малките топченца белтък, които остават;
 • не прекалявайте с преработката на маслото - цветът трябва да бъде прозрачен като кехлибар, а вкусът - като на орехи. Ако покафенее, значи сте го "изпуснали" и вкусът му ще се промени;
 • след като го излеете в сух буркан, не го затваряйте веднага, а изчакайте първо да изстине добре.

Състав на гхи

1 супена лъжица гхи съдържа:

 • калории: 112 ккал
 • общо мазнини: 12.73 г
 • наситени мазнини:  7.926 г
 • мононаситени мазнини:  3.678 г
 • полинаситени  мазнини:  0.473 г
 • протеин:  0.04 г
 • калий:  1 мг (0%)

Здравословни ползи от консумацията на гхи

Гхи съдържа линолова киселина (CLA), която помага в отслабването и в борбата срещу раковите клетки, както и витамините A, D, E и K, които са критично важни за доброто здраве на човешките кости, мозък, сърце и имунна система.

Смята се, че гхи помага за ускоряването на метаболитните процеси в организма, подобрява храносмилането и спомага храненето на клетките и изчистването на организма от токсични натрупвания.

За разлика от другите видове мазнини, гхи действително стимулира секрецията на стомашни киселини и не предизвиква чувство за тежест в стомаха.

Гхи е подходящо за консумация при хора с лактозна нетолерантност, тъй като е пречистено от лактоза и казеин. Дори да съдържа остатък от тях, обикновено той е в незначителни количества.

Странични ефекти от употребата на гхи

Проучванията върху гхи са малко, но за сметка на това доста последователни. Когато гхи се консумира в количества, надвишаващи 10% от калорийния прием, това увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Пример: при човек с дневен хранителен прием от 1800 калории 10% са 180 калории, или около 20 г мазнина, което се равнява приблизително на 2 супени лъжици гхи).

При консумацията на количества под тези 10% обаче е показано, че гхи помага да се намалят рисковете от сърдечно-съдови заболявания, особено когато останалите мазнини, консумирани през деня, идват изключително от растителна храна или растителни мазнини. Както виждате и сами, от дозата зависи дали дадена храна е полезна или вредна.

В заключение

Гхи се среща и в търговската мрежа, където може да намерите различни видове. Най-често се препоръчва холандското гхи, но ако разполагате с добър източник на чисто домашно масло, препоръчвам ви да опитате да си го приготвите сами.

Гхи е идеалната мазнина за готвене и дори пържене при високи температури, тъй като точката му на димене е 250°C, доста над стандартната за готвене температура от 200°C и над тази на повечето растителни мазнини.

Използвани източници

Още съдържание по темата
Палмово-масло
Палмово масло

В помощ или във вреда?

Ароматни-зеленчуци-в-масло
Ароматни зеленчуци в масло
Сирене-с-яйца-домати-и-газирана-вода
Сирене с яйца, домати и газирана вода
Алицин-Allicin
Алицин (Allicin)

Причината за чудотворното действие на чесъна

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow