Дневен план за навициСвали сега 

Сурови срещу печени ядки

Как е най-добре да ги консумираме?

Сурови срещу печени ядки

Отбягвани и отричани в ерата на нискомазнинната "мода", ядките все по-стабилно се завръщат в менюто на хората, които започват да ги разпознават като ценен източник на нутриенти. Много от нас ги консумират заради полезните за здравето мазнини и съдържащия се в тях протеин. Те са чудесно и практично решение на проблема на съвременния човек с храненето по време на забързания график.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Доста от нас обаче са объркани и не са сигурни кое да предпочетат като по-полезно и по-леко за храносмилането: суровите или печените ядки. И двата варианта на консумация имат своите предимства и недостатъци. Тук няма да се спираме на многобройните ползи от консумацията им, а ще отбележим потенциалните и реалните им недостатъци, за да може всеки да направи своите заключения.

От гледна точка на запазване на хранителните вещества суровите ядки са с известно, макар и неголямо предимство, което се вижда на сравнителната таблица (която представя усреднени стойности, релевантни за повечето видове):

 

Сурови ядки

100 г

Печени ядки (в мазнина)

557 ккал

Енергия

582 ккал

42,6 г

Мазнини

48 г

35%

Протеини

35%

10,6%

Въглехидрати

10,6%

12,8%

Фибри

12,8%

38%

Желязо

32%

74,5%

Магнезий

67,4%

17,7%

Калий

17,7%

60,3%

Фосфор

53,2%

6,4%

Фолати

6,4%

 

*Стойностите, отбелязани с проценти, са спрямо препоръчителната дневна доза, базирана върху 2000 ккал

Печени ядки

Хранителни вещества – ядките, които най-често ще закупите от търговската мрежа, са печени в мазнина и сол. Макар като енергийни стойности разликата да е минимална, би било добра идея да си ги печете сами, в случай че следите за качеството на мазнините, които приемате. Готварската сол е още една причина да предпочетете домашното печене на ядки в морска или друг вид естествена сол.

Съдържанието на акриламид е друг потенциален недостатък на печените ядки. Той е вторичен продукт на аспарагиновата киселина, и се образува при печенето на бадеми и лешници, както и при обработването на ядки в мазнина. Той действа като невротоксин, а излишното количество освобождава свободни радикали, има канцерогенно действие и може да предизвика изменения в хромозомите.

Сурови ядки

Фитинова киселина – суровите ядки, които не са предварително изсушени или изкиснати във вода могат да съдържат вещества, които ги правят потенциално опасни. Ядките и семената съдържат ензими и други субстанции, които ги предпазват от изяждане от насекоми.

Освен защитата на ядките обаче, фитиновата киселина може да блокира усвояването на калция, магнезия, желязото и цинка. Накисването и сушенето елиминират съдържимата фитинова киселина. Системната консумация на пресни ядки и семена може да доведе до сериозни хранителни недоимъци в организма.

Макар и рядко, в суровите ядки могат да се съдържат вредни за тялото бактерии. Известни са случаи на зараза със салмонела от бадеми. Фъстъците (включваме ги тук, защото макар и представител на бобовите растения, те най-често се консумират като ядки) също могат да станат приемник на салмонела и афлатоксин.

Печенето, бланширането и дори лекото задушаване на пара унищожават салмонелата. Печенето отстранява до 50% от афлатоксините. Допълнителна мярка за сигурност е отстраняването на обезцветените по време на топлинната обработка ядки.

Как да разберем дали усвояваме или не ядките?

Сигурни знаци за това, че храносмилателната ни система не обработва ядките и семената, са:

 • тежест в корема след консумацията им;
 • присъствието на ясно забележими парчета ядки или цели семена в изпражненията.

Както по-горе споменахме, фитиновата киселина и ензимните инхибитори в ядките могат да се премахнат чрез накисване. Всеки вид ядки си има препоръчително време за накисване, за да сме сигурни, че няма да затруднят храносмилането ни.

 • Бадеми – 8-12 часа;
 • Макадамия  - 2-3 часа;
 • Лешници – 8-12 часа;
 • Кайсиеви ядки – 7-8 часа;
 • Шам фъстък – 8-9 часа;
 • Кашу – 2-3 часа;
 • Орехи – 4-5 часа;
 • Бразилски орехи – 3-4 часа;
 • Тиквено семе – 7-8 часа.

Допълнителни съвети

 • Причината, поради която доста хора предпочитат печените ядки, е вкусът им. При печенето се освобождават мастни киселини, на които вкусовите ни рецептори реагират. И печените, и суровите ядки имат своите ползи и потенциални опасности. Изборът за това в какъв вид да ги консумираме опира най-вече до вкусовите ни предпочитания. Независимо дали ще ги ползвате сурови или печени обаче, винаги избирайте качествени и пресни продукти.
 • Ако ги обичате печени, печете ги сами. Печете ги на 175 градуса за не повече от 7-9 минути, като винаги загрявайте фурната предварително. Можете леко да ги навлажните и оваляте в сол, за да ги овкусите, или да ги изпечете в малко мазнина (използвайте кокосова, оризова или друга устойчива на висока температура мазнина).
 • Ако суровите ядки са ви безвкусни, добавете малко морска сол към водата, в която ги киснете. След като сте ги накиснали, бихте могли да ги запазите за по-дълго време, като ги дехидратирате за около 12 часа на 40о.
 • Избирайте ядки, чиято цялост не е нарушена и нямат промяна в цвета. Избягвайте такива с паяжини или плесени по тях.
 • Съхранявайте ядките правилно, не ги оставяйте да се застояват, а при първите признаци на гранясване ги отстранете.
 • Не прекалявайте с количествата. Помнете, че единствено количеството прави разликата между лекарството и отровата. Консумирайте умно, така че да се насладите на полезните ефекти на ядките и семената.

Използвани източници

 • http://wholelifestylenutrition.com
 • http://foodmatters.tv
 • http://www.vegetariantimes.com
 • http://www.prevention.com
 • http://healthyeating.sfgate.com
Още съдържание по темата
Бразилски-орех
Бразилски орех

Гигантът от амазонската джунгла

Орехова-наслада
Орехова наслада
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow