Тренировки по време на отпуската

Да се приспособяваме към промените

Тренировки по време на отпуската

Често за активните спортисти проблем се оказва невъзможността да тренират по време на почивката си така, както са свикнали - заради липса на специфично оборудване, климатични особености и други фактори. Този на пръв поглед голям проблем има лесно решение - ако подходите с малко изобретателност и адаптирате новата обстановка така, че да ви помогне да поддържате форма и добро настроение.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Изясняване на целите

На море или планина, почивката може да бъде както време за отмора и презареждане на батериите, така и възможност за дълги среднощни забавления. Това зависи от личните разбирания, приоритети и нагласа. Изясняването на целите ще помогне в намирането на оптимално решение.

Без тренировки по време на ваканцията

Взели сте решение, че 1 седмица без тренировки няма да навреди на спортната ви форма. Чудесно.
При много хора това би било добър старт за още по-добри резултати, ако са тренирали прекалено здраво и тялото им има нужда от наистина качествено възстановяване.

В тази ситуация е редно да следите приетата храна - като калории, качество и вид.
За да наградите тялото си за добрата работа, която върши, осигурете си пълноценен хранителен режим.

 • Ако не желаете да качите тегло, следете калорийния прием.
 • Ако не се притеснявате от 1-2 кг в повече, но искате да се чувствате добре - обърнете внимание на това от какво идват калориите. Лично мнение е, че е по-добре да прекалите с месо, риба, плодове и зеленчуци, отколкото с мляко, захар, тесто и алкохол.

Тренировки по време на отпуската

Какво като е отпуск? Тренировките са важни целогодишно.

Ако сте от тези ентусиасти, които обичат да тренират, където и да се намират, редно е да се съобразите с няколко неща:

 • Проучете мястото, на което отивате.
  Какви биха били опциите за провеждане на желаните от вас тренировки (има ли фитнес зала - как е оборудвана; има ли възможност за бегови упражнения - на открито или закрито, вид на терена; има ли лостове; има ли басейн - провеждат ли се групови занимания, има ли възможност за свободно плуване; опция за наемане на колело и т.н). Предварителното информиране ще ви спести много нерви в бъдеще.

Тренировки по време на отпуската

Тази точка е изключително важна за професионалните спортисти, при които отпуската съвпада със състезателна подготовка. При тях ситуацията е сложна и по-скоро спецификата на практикувания спорт ще определи почивното място.

 • Носете тренировъчен аксесоар със себе си.
  Ако проучването не ви е помогнало в предварителното изготвяне на тренировъчната стратегия и решите, че ще действате на място, нищо не пречи да се подсигурите. Вземете нещо, което ще ви е от помощ. Това може да са пудовки (ако сте с личен транспорт), въже за скачане и/или тренировъчни ластици (леки и незаемащи много място). Така ще знаете, че каквито и условия да ви предостави ваканционното място, под ръка ще имате добри приятели за ефективна тренировка.
   
 • "Имам тяло - не ми трябва нищо друго".
  Ако следвате тази максима, то вие нямате нужда нито от предварително планиране, нито от аксесоари.
  В хотела, на поляната, в гората, до реката - за вас мястото няма значение, щом разполагате с тялото си.

Тренировки по време на отпуската

Тренировки по време на отпуската

Един съвет - нищо не пречи да съставите комплекси от собствено тегло, които да са в унисон с тренировъчните цели. Например, ако целите запазване на силата, не е удачно да правите безкрайни кросове, ориентирайте се по-скоро в спринтове.

Мисля, че схванахте идеята ми. Познавам много хора (в това число включвам и себе си), които са се тръшкали, защото за една седмица няма да имат достъп до фитнес зала. Нещата обаче не са толкова страшни.

Първо, защото това е прекалено кратък период и нищо фатално няма да се случи. Второ, защото щом имате под ръка тялото си - вълшебната машина.

Колкото по-рано разберете това, толкова по-пълноценна ще бъде почивката ви.

Примерни тренировки

Тренировка от типа "1% Body Workout"

Идеята на този тип тренировки е да се изберат упражнения от затворен тип кинетична верига, които са по-енергоразходващи и обхващат повече мускулни групи. Подредете ги в комплекс, който да отнеме не повече от 15 минути. Скалирайте според възможностите си.

Тренировки по време на отпуската

Кросфит комплекси

Има богат избор от кросфит комплекси в базата данни на изданието. Съобразете с целта, нивото на опит и това, с което разполагате.

Тренировка за сила на открито

Тренировки по време на отпуската

Тренировки по време на отпуската

Тя се състои от лицева опора, клек на един крак и набирания. Запознайте се със самата тренировка

Диви тренировки

Диви и игриви - тренировките, които съчетават съвсем естествени движения като пълзене, бягане, скачане, хвърляне и т.н. Наслаждавайте се на природата около вас и спортувайте, докато се забавлявате. Усмихвайте се и използвайте свободното време за събиране на нови приятни изживявания.Така ще имате истински ползотворно лято и пълноценна почивка!
 

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Заден-клек-суинг-с-пудовка-и-скокове-на-въже
Заден клек, суинг с пудовка и скокове на въже

Сила, силова издръжливост и добра техника

Щангистко-обръщане-тръстър-и-бърпи-вариации
Щангистко обръщане, тръстър и бърпи вариации

Познавате ли възможностите си?

Скокове-на-въже-щангистко-обръщане-лицеви-опори-и-напади
Скокове на въже, щангистко обръщане, лицеви опори и напади

Пригответе се да тествате възможностите си

Мъртва-тяга-щангистко-обръщане-с-клек-и-пуш-преса
Мъртва тяга, щангистко обръщане с клек и пуш преса

Тренировъчен комплекс за сила и експлозивност

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow