Дневен план за навициСвали сега 

Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните жени от миналото (I част)

Личностите в силовия свят от 18-ти и 19-ти век често се свързват с мъже – Луис Сир, Джордж Зотман, Херман Гьорнер, Юджин Сендоу и др.

Безспорно те заслужават уважение и служат за мотивация на много от нас.

Добре е обаче да се знае, че тогава имало жени, които съперничали на мъжете по сила, а често дори демонстрирали по-големи възможности в това отношение.

Тъй като живеели във времена, в които не било обичайно подобно поведение, те се подвизавали предимно в цирка и изнасяли представления по цял свят, защото силата им предизвиквала зрелища.

В няколко части ще се запознаем накратко с едни от най-известните жени, които били физически силни и не се притеснявали да надвиват мъже в борби или пък да ги размятат като леки дъмбели.

В съвременния свят сме свикнали с подобни гледки, но представете си какво е било това през 80-те и 90-те години на 19-ти век.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Vulcana (1875 – 1946)

Силните жени от миналото (част I)

Името ѝ е Кейт Робъртс (по бащина линия е Уилямс).
Родена през 1875 година в Уелс и необичайно за тези времена, тя тренирала с тежести и започнала своята си международна кариера като циркова атлетка чрез изнасяне на представления, в които демонстрирала силата си.

През 1890 г, когато била само на 15, срещнала Уилям Робъртс в местния дамски фитнес. Влюбили се и въпреки че Робъртс вече имал жена и семейство, той и Кейт напуснали града заедно и не се разделили до края на живота си.

Робърт бил познат повече като Атлас и освен, че станал треньор на Кейт, двамата изнасяли заедно шоу програма под имената Вулкана и Атлас. Били представяни като брат и сестра, и въпреки че отгледали 6 деца, те никога не сключили брак. Тези мерки вероятно били взети, за да избегнат скандали, тъй като Уилям вече имал брак.

Вулкана била изключително силна за онова време – със силата си тя впечатлила бащата на френския бодибилдинг, професор Edmond Desbonnet, който я наградил с медал.

На 30 години тя била висока 170 см, тежала 73 кг със следните антропометрични мерки: гръден кош 106 см, талия 68.5 см, бицепс 38 см, бедро 63.5 см, предмишница от 30 см и врат – 38 см.

Казват, че можела да избута от лежанка само с дясната си ръка около 56.5 кг, а някои източници твърдят, че стигала до 66 кг.

За съжаление не успях да намеря информация дали става въпрос за 1 повторение или повече. При всички случаи обаче, за времето, в което е живяла, както и за размерите си, това е показател за голяма сила.

Един от коронните номера на Кейт бил „Гробницата на Херкулес“ – тя заставала на пода в поза мост, след което върху корема й била поставяна тежка платформа, а върху нея – 2 коня с двама придружителя, които стояли отгоре ѝ в продължение на няколко секунди. Това поне разказват легендите за тази впечатляваща жена. 

Charmion (1875 – 1949)

Силните жени от миналото (I част)

Зад сценичния псевдоним Чармиън (Charmion – англ. ез „charm” – женски чар, сексапил) стои Laverie Vallee – силова атлетка и цирков артист с изпълнения на трапец.

Родена е в Сакраменто и притежавала сила и физика, за които ѝ завиждали повечето мъже.

Въпреки това, тя била повече позната покрай нейните неприлични стриптийз изпълнения.

Започвала номера си на трапец във викторианско облекло и докато правела сложни изпълнения, тя се събличала, оставайки само по трико.

Представете си жена от миналото, навлечена с дълга пола, сако и голяма шапка, която изпълнявайки сложни превъртания, сваляла постепенно дреха по дреха – сакото, шапката, горната фуста, обувките, чорапите, долната фуста. Това било нещо скандално за времето си и не е чудно, че сред феновете ѝ били само мъже.

Един от тях е и Томас Едисън, който в знак на възхищението си, на 11 ноември 1901 г записал филм с Charmion, в който тя извършвала номера си пред скромната публика от двама мъже. Фокусът бил по-скоро върху еротичната част, отколкото върху силовите качества на атлетката.

Sandwina (1884 – 1952)

Силните жени от миналото (I част)

Katiе (Katharina) Brumbach е една от 14-те деца на цирковите артисти Филип и Йоанна Брумбах. Родена е във Виена и е една от най-известните силови атлетки от миналото.

Кати започнала цирковите си изяви още от малка, когато баща ѝ обещавал по 100 марки на всеки от публиката, който успее да я надвиее на борба. Легендите казват, че никой никога не е грабвал наградата.

Нейният съпруг всъщност е един от тези мъже, които приели предизвикателството да се борят с едно силно момиче.

Много интересна е историята покрай получаването на псевдонима ѝ. В състезание по мерене на силата чрез вдигане на тежести в Ню Йорк, Кати успяла да победи бащата на бодибилдинга Юджин Сендоу (Eugene Sandow) – тя вдигнала до нивото на главата си 136 кг, докато Юджин успял да ги вдигне едва до нивото на гърдите си.
След тази победа Кати започнала да се нарича Sandwina – като женския вариант на Sandow.

Сендуина работила дълги години в цирка – почти до навършване на 60 години.

Едно от емблематичните ѝ представления било да вдига мъжа си (75 кг) над главата си и то само с една ръка. Често дори го ползвала като... дъмбел.

На възраст от 64 години тя все още успявала да чупи подкови с ръцете си.

 

Очаквайте следващата част, в която ще се запознаем с други три невероятни жени, а сега се насладете на краткия филм на Томас Едисън с участието на Charmion.

Използвани източници

  • Top 10 Old-Time Amazon Women, Nene Adams
  • Bbc.co.uk – Vulcana and Atlas
  • en.wikipedia.org
  • http://oldatletikaussr.blogspot.com/
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-I
Брус Рандал (част I)

Трансформацията на века

Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow